<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 地鐵車廂蹺腳阻路,三老大戰港女,元老點評?
返回列表 回復 發帖

地鐵車廂蹺腳阻路,三老大戰港女,元老點評?

3名長者在車廂指罵疑阻路女乘客,行徑甚為矚目。(Facebook專頁「巴打絲打 Facebook Club」影片截圖)
更多

兩代矛盾早已成為社會問題,而且更蔓延至日常生活。近日有人上載一段短片,有年輕女乘客乘搭港鐵時,被指蹺腳阻礙通道,結果惹起兩名男女長者不滿,隨後另一長者加入圍攻,指罵內容由阻路到「唔讓座」,甚至「讀屎片」,女乘客雖一度出言反駁,但在「寡不敵眾」下,最後亦收口投降。
片段開始,兩名男女長者站在一排座椅前,罵戰已經開始,「離晒譜,後生唔讓位無人話你,但係你隻腳唔好隊出嚟!」,女乘客語帶不滿反問:「後生就一定要讓位嘅?」男長者應道:「無人話一定要你讓位,你唔啱仲喺度講!」
此時另一名身穿格仔衫的阿叔突然從另一車卡走出,他在兩長者旁聽了一輪對話後,便加入戰團,而且表現更加激動,指着女乘客說:「香港啲後生女畀你影衰晒…好似好巴閉咁!」,期間女乘客雖想反駁,但在3人圍攻下,聲音愈說愈細。
不過3人似乎愈鬧愈興起,女長者直呼對方野蠻人,此時阿叔說:「都唔知讀乜書」,女長者隨即和應:「有鬼讀書咩,讀屎片啦!」最後阿叔又指女乘客:「唔知咩叫禮貌。」
雖然片段未有拍得女乘客如何「隻腳隊出嚟!」,但有網民認為,就算是女乘客不對,長者們亦「攞晒彩」,「無必要鬧得咁狠」,有人更直指3人是「X老」,恃老賣老,惹遇上態度惡劣的長者,絕對不會讓座。不過不少網民將焦點放在格仔衫阿叔身上,「無端端衝過去厚多士先好笑」、「又關阿叔咩事,行過去鬧人做乜X」。
港女白痴臭串人所共知
我都見過呢種人 ... 係到站果陣 , 因為要出站 , 我就借咦一腳兜落去
我都見過呢種人 ... 係到站果陣 , 因為要出站 , 我就借咦一腳兜落去
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 08:22 PM
大媽最鍾意蹺腳
但唔會咁出
其實日日都有小事化大 坐巴士都可能蹺腳 地鐵點解唔得
yahoo33 發表於 2018-9-9 08:50 PM
我唸重點係太出 ... 有D人出到接近條扶手柱
yahoo33 發表於 2018-9-9 08:50 PM
係囉好多人都蹺腳啦

係囉好多人都蹺腳啦
160212 發表於 2018-9-9 09:18 PM
... 係明星既話 , 我已經講左淫賤野 , 但佢唔係 ... 我唔敢講 , 怕比人告
... 係明星既話 , 我已經講左淫賤野 , 但佢唔係 ... 我唔敢講 , 怕比人告
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 09:20 PM
黃麗幗都算係公眾人物

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 地鐵車廂蹺腳阻路,三老大戰港女,元老點評?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。