<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » [荷甲] 中國第一人 "孫祥"
返回列表 回復 發帖
locklock, 有樣嘢要提醒番你
根據中華人民共和國既國藉法
中國公民係唔能夠有雙重國藉架
如果孫祥真係在荷蘭住夠一定年數再拿埋荷蘭護照的話
到時候佢既中國藉就會自動喪失, 亦即係唔能夠再代表中國國家隊效力了
( 否則, 曼聯既董方卓都唔使等到而家才能夠歸隊了 )

但係, 能夠再有中國球員去足球勁旅既國家效力
的確係一件好事既. 祝佢成功

[ Last edited by 拳王洛奇 on 2007-1-13 at 05:09 PM ]
Originally posted by 拳王洛奇 at 2007-1-13 05:08 PM:
locklock, 有樣嘢要提醒番你
根據中...
董為何能拿工作證?

因為他上年代表中國國家隊出戰有七成以上出場率,當然不是說全場,有很多時是替補,
但代表數是以場數來計,不是出場時間計算。

再加上他在比利時踢了三年球,兩個條件下才能另他獲得工作簽證!

其實另小董能拿工作證的背後大功臣是朱教練,因為他無必要選一個在外國低組別踢球的
人入隊,但他如了小董的願!

*以上資料是來源自足球週刊,第幾期就唔記得了!(好多香港人都唔知!)

你知唔知你的說法有錯!

本人的原文是:
"而待荷蘭和待在比利時一樣,只要累計一定時間,便可以獲得歐洲工作簽證,成為歐
羅巴的成員
,轉會往其他大球會便會事半功倍!"

我是說工作簽證,而不是說入籍,你誤解了!謝謝!

(當然一定要加上國家隊出戰比率,本人沒有在原文中說明,這個才是本人遺漏之處!

[ Last edited by locklock on 2007-1-13 at 05:51 PM ]
申花肯放人,係好事
Originally posted by 王晶 at 2007-1-13 02:01 PM:
孫祥唔係荷甲第一人
早係1985年 國少...
n年前省港盃....佢真係好勁
中國人愈黎愈有機會出海外踢波了!!!
中國人加油呀!!
工作簽證唔等于入國籍..
差點忘了是可以參加歐冠杯的...
這樣才能很好的被鍛煉
183CM先得73kg,輕左dd~

看來不是爆炸力形~~

加油!

希望佢真係得啦,不過呢排都幾多中國球員去外國球壇,好似鄭智同今之的孫祥,有望佢得啦!!!
Support中國球員!
希望會係成功既放洋球員啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » [荷甲] 中國第一人 "孫祥"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。