<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 和仔走火入魔343,港隊兵敗如山倒!
返回列表 回復 發帖
點解針著3-4-3.......

我覺得3線都無出最好gei 人先係死穴

范俊業上3路波唔掂...加上今年少正選打

陳偉豪出親大賽都唔掂....成日失位...

文彼得...唉

羅志焜真係好博...好勤力...不過打親hk team....係邊都係做唔到野.....
排名 中華台北164 香港115

港隊東亞盃和台北難晉級

由新任教練李健和帶領的香港足球隊,昨日在澳門舉行的東亞盃預賽B組首仗出師不利,
只能一比一逼和世界排名遠遜港隊的中華台北,晉級前景響警號。賽前揚言主攻的
「和仔」承認,球員未踢出賽前部署以致「啞火」。
(和仔唔知會唔會走去打破香港失球最多入球最少的紀錄,不知所謂!

近兩次鬥香港都落敗而回的中華台北,甫開賽五分鐘便取得首次攻門,中場馮保興接應長
傳於禁區內頭槌攻門,僅被港隊門將范俊業撲出,叫港隊抹一把汗。賽事其後進入膠着狀
態,直至下半場,中華台北前鋒黃瑋儀乘守將高尼路滑倒,接應罰球禁區內銅頭一搖頂破
范俊業十指關,不過港隊六分鐘後即憑一個漂亮組織,由羅志焜門前扭過門將呂昆錡射入
空門扳平。

不過,港隊左中場張健峰六十九分鐘禁區內一次準確攔截卻被球證判罰十二碼,兼「兩黃
一紅」出場,幸好范俊業在重射時勇救極刑,而港隊在人少打人多之下力保不失完場。
(如果唔係球證丈義出手,香港隊今濟連金身都不保!

對於今次「考牌戰」失利,李健和拒絕歸咎球證,並慨歎:「己隊上半場完全踢不出水
準,下半場雖有改善但不足夠。球員一直以來在訓練時做到的事,在今仗都未能展現出
來。相反,對手部署相當好,穩守突擊頗具成效,體能及力量比港隊更加優勝。」為港隊
保住一分的英雄范俊業附和道:「新陣並沒有問題,我們國際排名比中華台北高,主攻無
可厚非,只是球員表現欠理想。」中華台北的日本籍教練今井敏明,則表示滿意球隊演
出,謂「本有機會釣到大魚」,可惜戰果令人失望。
(「考牌戰」失利一早知啦,印尼都輸得3:0,還可以指望叻得去邊???

港隊下仗需大勝關島最少十球才有望晉級,李健和表示目標鮮明,會努力鼓勵球員盡全
力,又指他們的表現比賽果更重要。
(希望可以入多過1球啦,唔係和仔應該要下台了!

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-20 at 01:33 PM ]
港會好似有個射手叫麥基, 不如搵佢踢港隊, 有機會入關島十一球
Originally posted by locklock at 2007-6-20 01:21 PM:
排名 中華台...
莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?? 睇左香港既領隊咁多年, 小弟真係分吾出郭家明, 黎祥, 招積同和仔有咩分別wor....

反而球員我就睇到好大分別, 就連歐偉卵呢d都上到神枱, 我覺得佢連尹佬7成都無, 更加吾講胡國雄啦...

香港隊之屎, 吾可以壓晒去個manager度, 球員質素低落, 足總既無能, 球市既慘淡, 體苑out左足球, 好多好多因素....點講都無可能佢一條友仔食晒d責任!

附上youtube 80年代胡國雄既一d舊片, 樓主認有香港而家有無d咁既水準既球星??

http://www.youtube.com/watch?v=1BNKlFmxfwk
Originally posted by filter-052fans at 2007-6-20 14:32:

莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?? 睇左香港既領隊咁多年, 小弟真係分吾出郭家明, 黎祥, 招積同和仔有咩分別wor....

反而球員我就睇到好大分別, 就連歐偉卵呢d都上到神枱, 我覺得佢連尹佬7成都無, 更加吾講胡國雄啦...

香港隊之屎, 吾可以壓晒去個manager度, 球員質素低落, 足總既無能, 球市既慘淡, 體苑out左足球, 好多好多因素....點講都無可能佢一條友仔食晒d責任!

附上youtube 80年代胡國雄既一d舊片, 樓主認有香港而家有無d咁既水準既球星??

http://www.youtube.com/watch?v=1BNKlFmxfwk
都同意, 香港隊現時既情況係好多因素所造成
足總既僵化都係令到香港足球從此末落
之前幾年港隊有番些少起色, 就因為足總內有人搞風搞雨
咁就趕走咗一個咁耐而來受到好評既教練
Originally posted by filter-052fans at 2007-6-20 02:32 PM:
莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?...
郭家明, 黎祥, 招積同和仔既分別就係在於對住d咁雞既對手,一定要拿下,即係贏波!而唔係和!
和仔執教至今1勝1和1負,得3失5球,看看他還要敗多少家才能重組港隊成功。
我怕到時香港排名會低過中華台北! (贏澳門因為陳達燊無守籠,唔係又和!)

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-20 at 07:07 PM ]
hk football係要變
5係邊有新機
打進攻足球
至少令球迷重捨本地足球興趣
變-就由港隊開始
支持和哥
講真
小弟只覺本地賽好悶
1d都5好睇
.......究竟差d咩
香港地大把$ wor~~~
其實 轉踢3-4-3 唔係咩壞事 壞在急左少少姐
講真 依家香港隊就算踢穩守突擊又或者全守唔擊 5-3-2 / 6-3-1 要輸既始終要輸
問題在於球員本身 掛名全職 實際上一日操粒半鐘炸
而且好似唔多著重體能 3-4-3踢唔起 其實可能同體能好有關
之前有過post我都講過 場波踢到7,80分鐘 港隊邊個仲爆得起 係卓卓
30年前() 港隊打3前鋒d則擊真係好厲害
http://www.youtube.com/watch?v=L ... related&search=
話雖回頭 就算10年前既李健和都未必有呢種速度
但係2隊都係香港隊香港球員 依家呢隊 真係好慢....

要轉陣 其實唔係一時3刻 就有成績睇 你估打winning咩
要知道港隊打n年單箭頭穩守突擊
前2日睇有線播 中華台北對香港 我未見過香港隊則擊球員快放傳中.......
所以跟本 無用到3-4-3陣式既精髓 2個翼鋒球員好多時都徘徊係右中場位置
似3-6-1多d 所以我覺得其實唔可以全部怪哂和仔
d球員跟唔到領隊既戰術去踢 叫摩連奴黎教都無用
比d耐性喇 佢地谷好d體能 自然有野睇
贏唔贏唔知 起碼有陣形有攻勢 精彩過死守輸幾球

[ Last edited by 王晶 on 2007-6-21 at 12:28 AM ]
Originally posted by locklock at 2007-6-20 06:59 PM:

郭家明, 黎祥, 招積同和仔既分別就...
你呢種想法非常之阿q, 呢個世界吾係五十步同一百步都係一樣比人笑, 我從來吾會覺得郭家明, 黎祥地果班友贏到d弱旅就收貨, 亦吾會怪而家d領隊, 即使佢地有一日輸埋比馬爾代夫, 皆因我覺得贏到星架波, 印尼, 同贏到菲律賓, 馬爾代夫係完全無分別, 因為不論由泰國,星架波到香港, 都係亞洲二三流貨色, 更加吾好講咩國際舞台!

你可以話而家係一種退步既表現, 但係考試攞20分同5分係你心目中真係咁大分別?

你要怪責既反而吾係無能既足總, 無鬼用既年青球員, 無支持足運既政府, 而係一個從未教過波又睇吾出佢係球員上有咩雄才偉略既老牌球員?

你講到佢咁廢又咁屎, 咁出錢請佢帶果班人咪仲白痴?

炒左佢, 又搵邊個帶? 搵番識同你贏d魚腩既黎祥? 定係掉3000萬出黎請希汀克黎教?

請樓主高人賜教賜教!
我認同 locklock 兄講法
4-4-2 係英格蘭創立o既陣式, 如果搵英格蘭教練帶隊, 可能會贏到其他亞洲強隊都未定, 幾十年之後更有可能贏到英格蘭以外o既歐洲球隊, 希望足總採納 locklock 兄意見

[ Last edited by bigfish on 2007-6-21 at 01:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 和仔走火入魔343,港隊兵敗如山倒!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。