<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 個人對樂壇感覺
返回列表 回復 發帖
其實而家開始慢慢好轉緊ga喇,好多所謂得個樣,無唱功ge都唔會紅得起,新o個批,由其903撐o個班都比較似個歌手,like王苑之,張繼聰,張敬軒,謝安琪等,甚至吳浩康,佢唱得ok,如果唔係咁多負面新聞or如果離開左英王可能多d人會撐佢。。英皇專捧偶像派,但lee一,兩年比前幾年已經唔係好得,睇到而家ge市場比較需要歌手多過偶像,再比d時間la,會好好多ga喇
如果歌手是有誠意,就唔該佢地唔好整埋d垃圾音樂啦...咁樣既唔尊重自己,又唔尊重音樂。
連歌詞與歌曲都唔能夠令我感動....  

我覺得而家d創作人為左開飯, 一年寫百幾隻歌, 都好難首首有誠意....

歌手呢, 日日都無時停, 做埋晒d無為show, 私人時間又有狗仔隊, 好難有時間做好首歌.
錄音又要趕 schedule, 租 studio 又要睇錶走, 錄到一兩隻歌勉強派到台就算...

一隻碟得兩隻歌OK, 咁點呢, 你點說服人地囉 $80 買兩隻歌?

出碟唔好彩賣得幾千隻, 賺得幾萬蚊, 扣左成本都唔知夠唔夠出人工比助手.

一路就係咁惡性循環....
歌手又好藝人也好,要成功要得到觀眾欣賞,一定要是但一樣成功﹕1.包裝 2.唱功
後者香港還有幾位有心有力的歌手,但前者就一直無進步。雖說天下文章一大抄,總之抄得高明就得,但香港一班所謂作曲、形象設計,一個二個呃飯食,以為香港觀眾無知識,點知一抄就立即俾人踢爆,愈踢愈多,樂迷又點會再信你?大家咪轉晒聽日、英、韓文歌囉﹗依家咪留番一班10歲多啲只顧捧靚仔靚女偶像既女仔去聽歌﹗不如跟日本人學下點去將歌手攪形象好過啦﹗
Originally posted by joeyuenasap25 at 2007-6-24 23:43:
其實,點樣睇到佢哋班賣唱的有無「誠...
你好有火woo+
我都認同你既林法
但"進步"依樣野對每個人黎講係需要ga
如果無進步,無改變
咪隻隻碟都差唔多

例子:周華健
開頭濃情化不開,沿途有你,都好新鮮好好聽
之後再出個幾隻碟...無咩變化,歌路,腔調一樣
(如是華健fans多多得罪)
Originally posted by eric1874 at 2007-6-26 17:19:
其實而家開始慢慢好轉緊ga喇,好多所...
講得好+2fun
Originally posted by richardx at 2007-6-23 11:27 PM:
以下係小弟對樂壇感覺:

而家呢個世...
"我覺得唱歌技巧係次要, 至少要畀人覺得你係用心去做, 有誠意"

呢句說話, 我覺得你同你o的親朋戚友講就得, 或者佢o地同你講, 你出得o黎俾人睇, 我係睇成績, 唔係誠意, 唔係有心, 有誠意有心不過做得唔好就走去自己練練先, 唔係出o黎獻出
香港樂壇根本上係冇希望 , 香港市場本身已經係細 , 情歌佔8-90% , 聽到你都唔想聽 , 再加上mp3非法下載 , 已經令個市場縮到細冇可細 . 以前賣到十零廿萬張係平常 , 依家賣到幾萬張已經偷笑 . 而且個市場已經唔同左 , 依家高消費力既變左係d 0靚仔 0靚妹 , 講樣 , 講包裝 , 係model公司執幾個過黎已經搞掂(尤其是係英皇呢d pk) , 賣唔到碟唔緊要(因為賺唔到錢) , 最緊要出到show , 拍到廣告 , 拍到劇 , 拍到戲 , 唱歌反而變左其次 .  舊果班唱得既已經退哂 , 新果班又唔掂 , 好似李克勤 , 容祖兒呢d唱得既都撈哂第2飯 , 係年尾先出番幾首歌搏拎獎 , 班新人唱歌又唔掂 , 所以搞到惡性循環 , 菁黃不接. 同時d 作詞作曲果d 水準唔好講啦, 個個趕住起貨 , 粗製濫造 , 而且題材又少 , 作黎作去唔係情就係愛 , 種類小亦都係pk , 你唔似美國又blues , 又soul ,又hip hop......香港咪黎黎去去果幾味 , 聽都聽到悶
上面題到話用心唱俾起唱歌技巧重要 , 但係一首好歌就係要兩者都要有 , 我覺得唱歌技巧呢d野基本上係一個歌手最基本既野 , 依家反而變左"車齒"品 , 唉 , 如果香港有番幾個好似楊宗緯呢d新人既話 , 香港樂壇或者有d希望

[ Last edited by steve123456 on 2007-6-29 at 12:56 PM ]
其實香港近年既新人都唱得唔錯
慢慢每個唱得都唔會走晒音咁難頂
新人如果仲走音就難紅架啦
之前紅開又唔唱得果d 咪繼續係度囉
一個歌手唱功係其次?
甘佢就唔好去做歌手la
連唱歌都唔識唱
香港唔係冇唔識唱歌既人
唔係冇對音樂冇熱誠既人
只不過係D大唱片公司老細壓制住
唔畀有其他音樂
音樂人都要搵飯食
就要作k歌
我相信有D音樂人都唔係甘想作

[ Last edited by ronald001120 on 2007-8-26 at 05:23 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 個人對樂壇感覺

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。