<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗
' Z9 C- S# d. }我住十幾樓既
1 w/ E% {# l  p5 {1 s附近都無咩樹7 ~, y) t1 N# A* [; k  }4 W, c
不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾; A- ?  p$ ^' i0 f; D9 o
依附左o係我個廚櫃度 : l$ S  p" @' p+ ?4 v$ _

+ u; ^6 r# p  b0 `6 a佢好靚........好大
8 N# l; V$ o0 _我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野* Z1 H4 V9 v" H' n' t
真係好難留佢全屍3 `: i% u8 N$ \% L7 g
點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- t1 `* v$ e$ M: v: K8 Q4 S* O要搞死咁大隻既野
; F5 X7 g: v6 e" ~" C真係好難留佢全屍
% a0 w5 L( S8 k" ]7 Y3 ^* T: S點都會甩d野出黎
- a  Y/ J8 O0 Q  n6 E2 ~. U8 T6 M
做咩搞死佢?
2 j4 H4 ^* `3 l* u細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" l$ r0 |) c" \( e+ p
+ G' e8 L6 E$ D4 J% A3 `1 ?做咩搞死佢?
" I3 H5 C" F/ l1 n6 {/ E細細力托住佢對翼放佢走啦
, u/ [$ ]( G( ~* }0 d. S咁大隻好驚嫁
: b5 S8 H0 t4 ?. j* E緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
! t. D+ @# a0 M, e1 Y* X/ G0 Z" N# r$ S
有興趣可看看翁美玲既天師執位6 q' e0 H: s3 O4 @& |0 @4 y

7 l4 B* L& h6 l[ 本帖最後由 littlepig 於 2008-7-17 01:29 AM 編輯 ]
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表
0 O0 K2 h& i2 B9 y, i* j; u# ~+ L5 w) d/ F- V$ h
樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓( h$ h: I+ P( P
至少 六吋 大的
/ ?1 r" A! n2 k, N8 A9 A其實大家有無諗過
" [  P3 u2 v5 ]( [1 v點解 細飛娥會入屋
7 ~% v2 K  U( L6 y* M) Z5 U$ R( z2 [但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
/ E, l# r- Z+ v! y' I  F

A6 a, W* @# D3 o( s5 [
# h( f) q$ y5 V# [
" _+ N. d, t* e
0 B' M' w  y* I7 H; _咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!2 m6 z$ g+ A8 A7 n4 n! t& }
飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦- W0 h: j( O/ P9 [' n9 J( h
呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 P4 D4 G5 \/ e# D
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
, `  ^. D) I  I+ n$ z0 Q% b2 J: U, v' c- W: g
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
( @& A& P+ c4 `& {2 ?( p6 J' B

$ e; L4 Q1 n4 K  x4 \; w% A( I: T咦......你唔好話wor...
- h- Z. X; }3 A$ i, o1 `+ t: ?) F+ A& H& w! ~7 ]9 f
我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖  `& O# k, ]2 t

, Q& f5 E2 c' x' b平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d! \/ Q% R% l& v* O
3 R# G( ?; k+ X* q% C; R
但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,$ L& h- Y  Z! c9 Y
" G2 {' S7 u2 J1 f2 f4 H
就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor
. ^- }/ z) g2 o: E" B. s
2 W/ q& i- f4 @& r你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。