<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?
返回列表 回復 發帖
一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...* F4 I& T! S# s. I- ^
幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
) Y* v/ s5 _% w* @; h: [% w
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
6 F" A# u' G/ Be+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
; {1 g9 o) ]" _) [& f$ Le_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
% n: `1 a0 v% Y, C強裝自大卻是自卑的私生子......+ b8 p" f6 V4 [& ^: [
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
& o" J0 w9 e, p' _+ P) I強裝自大卻是自卑的私生子......
$ W+ i2 R" k/ {4 _例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...
4 C  T1 S( ~, F5 {, n  evbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
: ]2 [+ z4 c0 W" V我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
! s9 ^7 D. j6 R% {( t存在價值人人都有唔同既定義 # K$ b2 |- a5 N# U+ W4 u
有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定/ b9 C# T9 O. Q3 h; u1 R
有d人會認為幫到貧苦就有價值/ p) O5 v# O/ o: b! S5 ]
仲有好多好多* K+ E5 e" u1 v6 m% A4 U
我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間1 h) o! E5 B& h( A
不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉) q% I; A) w4 w
定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人0 [( M5 A9 a& I

) B- K0 B" X4 B; y: r不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標3 e! s, C$ i1 x, z( K% _/ k( Q
呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一
7 N, v) [* P" o2 c索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
# F, h/ y7 y% c/ j存在價值人人都有唔同既定義   n( k5 J1 m* l8 \# u9 O
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
/ f$ U/ {, k2 s2 Xe_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。

.
.
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!+ X- U3 c0 t5 e. }
wmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。; \: u/ j5 J; B* N, P
vbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
+ w* K4 S; M' l3 Z; L9 O& XSORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
# l8 U8 a) f! j* l; Z( p我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
, u5 U6 f( K5 O) b存在價值人人都有唔同既定義 $ \7 Q) B7 ]* n& k* m
有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
  Z) d# N% ~* X7 e有d人會認為幫到貧苦就有價值
8 {- Q2 C' E6 ^/ A仲有 ...: Z& a. |$ V" `) g/ D
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
8 |  C* g8 O' i4 u
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...
. M+ e/ N- X% ]! {0 S問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。