<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 足球上越位的問題
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 08:20 AM:
越位本來還需要到最接進門框,有機會得好處的攻方球員才算越位。
邊個話?
學你咁講,企係邊線咪唔會越位?係中場線又唔會越位?
但其實,只要是過了中線,就可以吹越位.
但如果開短角球時,當攻方球員再傳番俾〔開角球的那個球員〕。雖然他是在超越了越位的線上,但他卻不是最接近門框的攻方球員,〔這時應該仍有多個守方球員更接近門框〕。我以前認為這不算是越位。我也跟球証爭辯著這問題。
這是越位.

你覺得複雜,可能是因為你自己為它加了很多不知從何說起的規則.

[ Last edited by 事但 on 2005-6-9 at 08:32 AM ]
重有1個情況,單刀可以向前傳波,只要走上黎既球員係你交時比你後,都唔算offside~
Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 08:20 AM:
題外話,
越位本來還需要到最接進門...
未必,睇下守方有無人守門柱,如果有就唔算~
唔知睇錯定係咩...
我見過唔止一次單刀既人橫傳....
而接應既人都係在最後一個防守球員前方(即不是後上)
都冇吹越位....又冇話係誤判...
究竟咁樣有冇越位?
Originally posted by pc20001103b at 2005-6-9 09:47 PM:
我見過唔止一次單刀既人橫傳....
你都識話橫傅啦.....
越位是要在向前傅球時才會成立的.
事但

題外話:短角球問題,英文版真的是寫得很清楚〔goal line〕,
而以前有人說是〔goal frame〕,所以最近球框的才算越位,所以才有會有誤會,也不用再多說了。

但看今時今日,仲有這麼多人對怎樣構成越位,不但不肯認識清楚球例,仲係用成見而不肯相信。

講來講去,包括我講韓國的入球,我聽到新聞報導員就是已經有誤解了。即是香港人其實不太了解越位啦!
nil
你地越講大家就越亂~
金魚佬兄你講果隻兩個防守球員夾住既果個例子其實我就真係唔係好信,
我唔熟條例,不過從未聽過有人咁講~~"
摺吧啦
我初時用實際情況講,因為我們踢波時,就會係咁樣做,來產生越位陷阱。,這可能令人產生誤會。
但你將佢整個過程簡單化後,仍然是最後的兩個防守球員組成了越位。只不過在單刀時,守門員走了出去,而後衛就立刻走去龍門口。造成又有兩個防守球員在單刀球員之前。結果這時候,只是兩個防守人員互換位置而已。所以你無需理會兩個守方人員身份,好似平時咁睇,你就知道越位線仍然係係尾二那個防守球員。

其實我講角球,守門員走出去打手槌時,就已經由其他後衛去構成越位,即是根本不用理會守門員身份,只需將他看成一個守方球員。

越位,亦就是用最後兩個守方球員組成的就更易明白!。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-10 at 04:26 AM ]
nil
你越講我個頭越大......哈哈哈,總之好似平時咁睇就ok了^^"
摺吧啦
Originally posted by 事但 at 2005-6-9 22:10:

你都識話橫傅啦.....
越位是要在向前傅球時才會成立的.
明白,thx
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 足球上越位的問題

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。