<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 其實想問呢度d高人有關墮胎~
返回列表 回復 發帖

[轉貼]如何救贖墮胎罪業

據稱香港的墮胎數字
是發展中國家排頭3位
有些小女看待墮胎為平常事
而有些因長期受良心譴責而
痛苦非常
其實早在2500年前
偉大的佛陀便已在"佛說長壽滅罪護諸童子陀羅尼經"
告知我們這些現世人
當墮胎後會受什麼果報及其解決方法
現為有需的人介紹一個很有用的網站

http://home.kimo.com.tw/y20062000/2.htm

以止希望幫忙那些曾受良心譴責而苦不知要怎麼辦的婦女
也希望新生世代之少女
重新慎重的想清楚
免為自己加添惡因
也請大家轉貼或寄給有需要之朋友親人

願以功德迴向
所有墮胎嬰靈
冤親債主

[ Last edited by leeyanta on 2005-6-15 at 12:12 AM ]
Originally posted by sambb at 2005-6-14 23:28:
其實件事已7年前,如果冇乜後悔,都唔會...
做錯左唔緊要....知道做錯左d咩先係係重要嫁
事情巳發生左...唯一方法就係保救....我覺得你都係聽下ben,史兄佢地講啦
冇關係....唔好諗咁多~你咁諗~只會有咩事都覺得係因為咁而發生...唔好太迷信...
真係唔關事...

你就罪過了

Originally posted by 阿細 at 2005-6-15 09:59 AM:
冇關係....唔好諗咁多~你咁諗~只會有咩事都覺得係因為咁而發生...唔好太迷信...
真係唔關事...
錯啦,因果同宗教無話一定有關。  你讀過數學,都有學過九因歌!  1x1 是因  =1是果。

又例如,你不讀書是因,考試不的合格便是果。   你問候你女朋友老媽子,她與你分手是果。  

因果是法則,都不知幾科學。:cool:

其實佛法的法就是被人誤解,法是法則,不是法術的法。 你佛教的便是一些做人的道理,世界的法則,無論你信也好,不信也好,都是會這樣運作。

就連理工大學的校長潘宗光教授身為一個有地位的科學家也是一名出色的佛教徒,經常四處弘法,你閣下竟然話因果法則是迷信?你的科學知識及地位比他更高?  

你的說話如果真的令人生起無因無果的信念,不斷作惡因的話,你就罪過了。  如果你的說話令這位師兄將來不怕因果又去墮胎的話,你怕不怕這條殺生之罪也算上你今日『撥無因果』之口業上呢?
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by 阿細 at 2005-6-15 09:59 AM:
真係唔關事...
真係唔關事..........................................................................=.=
秀才遇着兵
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
最好    唔好諗咁多啦    咁樣先知最好
Originally posted by abcde1918 at 2005-6-15 04:06 PM:
假如你坐在一間屋,而你知道間屋就呢會倒塌,咁你唔諗間屋就呢會倒塌呢件事係咪就等如間屋會唔倒塌?  同阿Q鴕鳥有乜分別呢?  當下係咪應該諗下如果補救才是正路?

菩薩同笨拙的凡夫的分別正在於此,先是犯錯,後而同阿Q鴕鳥咁去逃避問題。  又正如你殺死一個人,你是不是不去諗你曾經殺死過人,咁你就等如無殺過人呢?  是不是警察就唔可以拉你,唔會拉你?  當然不是!

在出世間的法則,殺死人就是欠人一命,而凡夫之人就同一個窮人無乜分別。  當下如果要還,你一定死得好慘,但如果你修褔修慧,成為有褔慧的聖者,唔好話成佛,你成為地上菩薩,你的褔厚,還都輕鬆D,未必要死。  因為你可以用褔去還。  超度佢地。
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by abcde1918 at 2005-6-15 04:06 PM:
家陣D後生仔D邏輯思維下下都以為唔諗唔做的逃避問題是解決問題的方法。 嗝、唔怪得咁多隱蔽青年! 唉,真慘,求佛菩薩俾多D智慧眾生,尤其是後生仔,咪等佢地成日逃避現實。
佛聯會
應該視今次既事為一次警惕~如果你知道你無能力承受個後果就唔該你一早就唔好比個結果發生.
人不娛我唯自樂~!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 其實想問呢度d高人有關墮胎~

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。