<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kito_ayatsuji at 2005-7-18 08:56 PM:

而且被極度醜化了.
楊儀最後...
Originally posted by crap at 2005-7-10 03:16 PM:
小蟹愚見...
諸葛神呢野先入為主認為魏延係反骨仔,
完全唔重用佢,
又成日唔接受佢意見,
某程度上係逼佢作反 =.=  
魏延是否被屈, 我覺得兩睇. 演義就擺明屈他, 但在正史上, 我覺得魏延本人都真喺有問題....

==== 引小弟 thread #89 的一段話.
根據三國演義, 魏延係反骨仔可能街知巷聞. 孫權响諸葛神六出祁山時問過邊個做前鋒, 有人答咗喺魏延, 孫權就講 魏延喺小人嚟, 諸葛神唔响度 (如果死後), 一定作反.
雖然好有可能喺反間計, 但都有一定代表性.

按正史講, 魏延雖然好叻行軍, 但喺就好"寸"(高傲), 佢同楊儀(另一寸人)極度不和,  諸葛神覺得魏延唔夠大方(統合唔倒軍政兩方的人), 所以唔比好位佢上. 最後六出祁山諸葛神死咗安排退兵要魏延斷後, 魏延唔服作反先被殺.
唔可以完全講諸葛神睇死佢嘅問題, 反而覺得諸葛神冇好好調和兩人嘅矛盾先喺最大問題.

以後多d交流....
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-18 09:12 PM:

Kito 兄,
歡迎你加入交流區, 一...
點解以前d人鍾意食丹藥ga?
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
本人意見:
最強君主: 曹操(魏)
最佳大臣: 孔明(蜀), 荀文若(東漢), 張昭(吳)
最準軍師: 郭嘉(魏), 賈詡(魏), 陸遜(吳)
最神保鑣: 趙雲(蜀), 許褚(魏), 典韋(魏), 周泰(吳)
最得力左右手: 關羽, 張飛(蜀), 陳宮, 高順(呂), 文醜, 顏良(袁)
衰收尾代表: 于禁(魏), 孫權(吳), 袁紹<<晚節不保..
英年早逝代表: 龐統, 法正(蜀), 周瑜, 孫策(吳), 郭嘉, 李典, 郝昭(魏)
不怕死代表: 張松xDDD, 張任, 龐德(魏), 趙雲(蜀), 典韋(魏), 甘寧(吳)...仲有好多, 不過這幾位是精英中的精英.
最唔好老脾代表: 董卓, 張飛(蜀)<<暴戾到被人幹掉
最舒服君主: 亞斗<<佢有做過野咩?
箭術代表: 黃忠(蜀), 夏侯淵(魏), 太史慈(吳)
虎父無犬子代表: 陸抗(父: 陸遜), 曹彰(武), 曹植(文) (父: 曹操xDD), 諸葛格 (父:諸葛瑾)
最佳演技: 王允(連環計), 龐統(連環計II), 周瑜(騙蔣幹), 劉備(煮酒論英雄), 曹操(七星寶刀)
最受忽略大賞: 呂蒙, 陸遜(約戰關羽), 曹操, 孫堅(真係輸左)
美男子代表: 荀文若與周瑜
貌不驚人代表: 龐統與張松
待續....
Originally posted by at 2005-7-18 09:27 PM:

都唔算呀

荀 攸 字 公 達 ,...
奇哥, 這篇是否轉貼, 喺嘅話, 响標題註明會好些
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-18 09:12 PM:

Kito 兄,
歡迎你加入交流區, 一...
我係睇過d 野史有提及奉孝為人風流, 屢遭同僚批評, 連操哥都係隻眼開隻眼閉.

食藥說亦非子虛烏有, 君不見現今社會都有"韋歌", 當時服食五石散乃潮流也.
所以郭嘉絕對係會趕潮流.
又唔賈先生咁早死..xDDDD
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-18 09:24 PM:

歡迎 奇哥 加入討論.
又多...
唔揀姜維係佢對鄧艾無啖好食
呂蒙都係一個好選擇
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-18 09:32 PM:

奇哥, 這篇是否轉貼, 喺嘅話, 响標題註明會好些
唔該
Originally posted by at 2005-7-18 09:30 PM:

點解以前d人鍾意食丹藥ga?
可能受 道家 丹藥養生的影響. 其實食藥風氣一路都有. 到魏晉時更達頂峰. 竹林七賢和五石散嘅風行, 可以反映.
不過我自己覺得 漢初 食丹藥 可能是受戰國和秦朝時追求長生不老的思想有關.
Originally posted by at 2005-7-18 09:27 PM:

都唔算呀

[轉貼]
荀 攸 字 ...
sorry, 成日忽視左佢..>_<
Originally posted by kito_ayatsuji at 2005-7-18 09:35 PM:

我係睇過d 野史有提及奉孝為人風流,...

又唔賈先生咁早死..xDDDD
可能出場時 賈先生 已經年紀大, 或者要招呼 太多老闆, 所以冇機會做老闆.....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。