<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » [轉貼]胡亂「方便」得罪水底紅人
返回列表 回復 發帖

[轉貼]胡亂「方便」得罪水底紅人

以下的一個故事,忠告各位要「方便」自己之餘,也要方便別人,否則後果不堪設想。

話說在筲箕灣對出的海面上,有一個可泊船的燈塔,但這個塔荒廢已久,所以也沒有發揮其功用。數年前,約有四、五個年輕人相約出海潛水。事實上,這天的天氣不太好,亦頗不適合潛水,但這群年輕人是經常潛水的,習以為常,也不想掃興,所以不顧一切地按原定計劃出發。當他們坐的船駛近這座燈塔時,其中有一位叫阿文(假名)的年輕人,人有三急,再加上他認為可以這座燈塔作為他們潛水的一個坐標,於是他就首先登上這個塔,繼而「方便」起來。阿文完事後,齊了潛水衣,手上帶一隻名牌潛水表 ,跟便潛落水,而其他同行的隊友亦相繼落水。過了大概半個鐘之後,隊友發覺不見阿文的蹤影。他們心裏盤算,阿文是一名潛水高手,應沒可能這樣容易出事。但世事往往難料,經過一輪打撈後,始終找不到阿文,阿文自此一去不返。

一年之後,這群年輕人重遊舊地,亦準備在筲箕灣對開海面潛水。當他們將船泊定,如常地穿好潛水衣,戴好所有裝備,正想下水之際,突然在船頭出現一個人影,各人覺得非常奇怪及恐慌。他們再細看,就看見一個全身紅色、滑潺潺,綠色眼,猶如電影中恐怖故事的喱人一樣,而手上也戴一隻名牌潛水表,正向這群年輕人揮手。當中,不斷有人叫:「阿文、阿文呀……」

原來在筲箕灣一帶有個傳聞,話說在大概十多年前,這個燈塔之下的水底,住了一群「水底紅人」。這群「人」大多因為遇溺後死亡,這些亡魂就寄居於燈塔之下,全部都是一身紅色、綠色眼睛的。阿文當日為了一時「方便」而開罪了這群「水底紅人」,最後連他自己亦成為了「紅人」。
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
我老豆以前做警察的時候,佢有個水警同事夜晚同D同事在船上打牌,打打下想去解決。  咁因為佢地正在煲糖水,咁其他同事順便去『較味』。  佢條友仔就去了船頭解決,但『痾』咪『痾』囉,又要問:『喂,甜唔甜呀?』佢想問較味個同事。  點知聽到有人答:『唔咸唔甜』。  佢心想,有無攪錯啊,落錯鹽啊!  糖水來的嗎! 咸!  佢再問多次,點知又聽到:『唔咸唔甜』。

於是他返回去問D同事,喂糖水點會:『唔咸唔甜』,落錯鹽啊!  d同事個個都好奇怪佢講d野。 仲話無人講過野,咁佢就覺得好怪。  點知到天光,佢地就知識.............原來..

條友仔晚上在船頭解決的地方有條浮屍,仲係開口的。  大家知點解啦,痾尿痾正人地個口呀  不過隻野又幾幽默!
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
個故仔好搞笑,最好笑部份↓

但『痾』咪『痾』囉,又要問:『喂,甜唔甜呀?』佢想問較味個同事。
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-12 13:02:
個故仔好搞笑,最好笑部份↓

但『痾』咪『痾』囉,又要問:『喂,甜唔甜呀?』佢想問較味個同事。
係啊,我次次講俾人聽都笑到D人碌地!
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
可能隻嘢知道佢地係警察,
幫到佢唔駛浸係水,所以冇害佢.
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-12 13:07:
可能隻嘢知道佢地係警察,
幫到佢唔駛浸係水,所以冇害佢.
都唔係呀,佢跟佢排,不過就真係無害佢就真。 但就人去飲茶佢又去,總之跟到實,最後條友仔有人教佢要照開位俾佢,之後自己靜雞雞即日搬屋先無事。

不過呢PART我就有d懷疑,又唔好笑先無講。
佛聯會
靜雞雞即日搬屋。應該撇佢唔甩.
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-12 13:21:
靜雞雞即日搬屋。應該撇佢唔甩.
所以我咪話有D懷疑,我都思疑我老豆講D笑話引我地笑,我幾好笑就講出來大家笑下。  不過我老豆又話唔係,可能佢地用了其他方法無講瓜。
佛聯會
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » [轉貼]胡亂「方便」得罪水底紅人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。