<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » A. Kirilenko 勁!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-4 23:57:

我打guard嘛,打10分一場o個d,我一場...
噢~你原來係講自己打波。。。我以為你講nba。。。係nba做5個偷波會難過5個封波。。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by shaqkobe at 2006-1-4 11:59 PM:

噢~你原來係講自己打波。。。我以為你講nba。。。係nba做5個偷波會難過5個封波。。
何出此言?
偷波有時都係因為人地 turnover, 但blk就要睇準人地出手, 睇岩時間起跳, 難好多架
blk 唔倒隨時變 foul

睇番nba d stat, 有5個 stl o既人實多過有5個 blk o既人
做 g 就會有 stl, 但做 f/c 就未必有咁多 blk
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-5 00:05:

何出此言?
偷波有時都係因為人地 turnover, 但blk就要睇準人地出手, 睇岩時間起跳, 難好多架
blk 唔倒隨時變 foul

睇番nba d stat, 有5個 stl o既人實多過有5個 blk o既人
做 g 就會有 stl, 但做 f/c 就未必有咁多 blk
你可以睇下nba平均球員做出既表現。。依家偷波王係Ron Artest ,但係佢既偷波其實都係得2.62個一場。過兩個偷球既球員僅得6個架咋!!!如果以per48分鐘去睇,就只有1個球員去到5個或以上。
相反封波方面Alonzo Mourning 係暫時封波王,佢既成績係3.2個。。至於過兩個封波既球員係有成14個都遠比偷波既多!如果以per48分鐘去睇,就有5個球員去到5個或以上。

係nba偷波唔係咁易架。因為球員既運動技巧點都有返咁上下,好多大前鋒球員都有不俗既控球能力,而且分功夠細明,你係nba搵一個正選PG去運球上前場,一場好多時都係得一、兩個失誤架咋!!另外偷波偷唔到一樣會做成犯規,而且nba規則,防守球員係外線,身体一有接觸控球者,就會即吹,唔好話偷波丫,就算只係限制對方運球既路線同方向都好難。。更何況偷波。

[ Last edited by shaqkobe on 2006-1-5 at 12:26 AM ]

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by 阿感 at 2006-1-4 09:48 PM:

樣衰左添~~!
haha,
你幅圖好cute呢~
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-5 02:33:

haha,
你幅圖好cute呢~
阿感佢好似勁鐘意數碼子喎。。

Originally posted by shaqkobe at 2006-1-5 12:20 AM:

你可以睇下nba平均球員做出既表現...
可能民族性使然,中國人對封球的積極性較低~
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
18 pts, 16 reb, 11 ast, 3 stl, 4 blocks~
今日ak再度發功...
重要超過6成命中率...
真係好得人驚...
經典名將奧臣羅賓遜係唯一一位能整季平均三雙的球員。好像連封阻和偷波都唔差的。
我愛長澤
Originally posted by Kian76 at 2006-1-18 02:58 PM:
經典名將奧臣羅賓遜係唯一一位能整季平均三雙的球員。好像連封阻和偷波都唔差的。
我相信big O 係一個神話,將來都應該唔會有人破到...
Originally posted by iMacc at 2006-1-18 09:05 PM:

我相信big O 係一個神話,將來都應該唔會有人破到...
佢仲要係PG!!!問你死末。
我愛長澤
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » A. Kirilenko 勁!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。