<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-15 01:27 PM:8 Y5 ~$ B/ U" a3 _. l
因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
3 \+ n3 c, k4 G2 L% {( Z; L* n3 R
對!
0 K6 S) p% H9 b! @( V, g+ j& M8 y' k7 H. u1 }! u1 j: k
咁就引申個問題出黎
- h( h& N9 ?3 ~& ^1 K% C* K% K. g
9 z4 o6 E5 F6 U0 d* k! {8 J唔知係因為有咁既報紙先有咁既讀者
! h; W2 y# n' N% j. }: T定係有咁既讀者先有咁既報紙..??
  F+ T# r. c* {. f- l1 Q# O8 \$ R9 m9 a9 c

5 n! r: y1 `4 T2 o; z
9 o) n# J# e/ o- S( p0 {我覺得....
& b# i) X5 h& u+ s3 P
  w6 F- x, q* m+ ~3 Q0 s3 |; E讀者本身有既呢潛質.." K! A5 h/ [" i
而據我所知係..自從某人入左傳播媒介之後...將呢個歪風帶入...
0 G. A, a. m9 G; E; T3 ]2 Z; F使到d讀者追捧..
" D  ^& P1 S( }9 q# K
民主定民粹?
引我轉睇明報前老師的一句:* z' _6 H: O. R0 N

: b9 [4 y) T0 s% a; q& w3 J9 {你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-15 04:47 PM:; u' S. Q5 b7 x1 I7 j  B- E
引我轉睇明報前老師的一句:" d7 f% H/ r$ g5 E/ v

$ B9 s+ q7 h( @6 \- r你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
2 ^" c" I7 Y7 n我覺得某程度上岩) \* t+ Y7 X6 U: r- C1 l9 }2 C4 q
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...
9 \3 L+ y  ]$ A7 s  g) R3 b! C( G. _$ [+ @4 c
句前既「你地」" Q3 F) |! E4 R! f2 E  f
唔一定=句後既「你地」
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-16 18:49:
  l* p9 s* E' J5 Y: H# ~# C, f% Y) T/ N
我覺得某程度上岩
4 M* F$ {) b6 v6 C4 Y/ i, z: A. p但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...8 _1 p, d, E2 b

2 r! p: s  K4 t1 b句前既「你地」% E1 [8 k' P3 ~" a: [( j0 o: ~; u/ R
唔一定=句後既「你地」
# ^+ g# N8 H, V7 {9 @
都可以咁講,但他所說的句前既「你地」,當然是要指那些=句後既「你地」喇。唔係邊有得講呢?
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-15 04:40 PM:
" b0 j! `0 s, o2 E$ M7 o8 b4 @
對!+ a  C* x1 Z; e8 ?& O7 X* ]

0 N( a5 K) |- Q$ C) v% r# _2 |咁就引申個問題出黎
6 a/ A% t4 |0 j2 E: C' r" x( b" {9 |) u+ r' ^" A9 Q7 f! X9 ^
唔...
# T* o  I' }+ \
如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
膠少陣當幫忙
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:; {! O# L2 L3 j1 L" A9 {0 D6 @
明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
1 i) ]) A7 G- W) d! I
0 _( i0 M" R( q% E' s, r1 H

% ^& N) ^3 O' e% \* ~個人意見,  ?2 k  L$ o9 p5 A5 f
明報 同 星島 都唔得咯,
, y6 [. R0 C- Z9 q唔記得左傳媒要做監察角色,
. Z4 e/ C6 l8 W' R. u5 j: \明報叫做唔敢做得咁過份,叫做小罵大幫忙咁。
, C# W- [# f1 ^$ a9 j! d+ d星島 就真係 見証住 成份報紙 由人變鬼,不知就裡還以為9 F- L; V5 s* t. U# C
星島投左標做外判政府新聞處添。
4 ^% D* d0 {% w只要搵番舊報紙,+ [$ Y# D2 g- g$ D6 U& o+ _% T
看看 星島點寫之前 大陸官方默認的大陸反日示威搗亂,再睇睇星島點「做」wTO「暴民」,就知道咩叫有立場,識時務了。9 c, n0 e) D" b

0 O9 j/ m; ?4 _! y+ o總之家下除左「生果」靠鬧政府搵錢,其他中文報都收編了,大問題好多時連寫都唔敢寫。
( e) y5 O5 Y4 p- f8 ?" W
; W3 T0 X9 t7 K1 |- W我已經索性唔買,要睇就拎「AM730」。
Originally posted by Juninho at 2006-1-17 17:40:
- l) n4 i3 {6 j$ }' b8 H
8 S9 H, I+ J2 N$ [& G. t6 f# R7 Q$ Y+ g6 k
8 B* {/ D, c$ l
個人意見,) {/ `- q# n, D* N! j+ g: o
明報 同 星島 都唔...
3 U; ^" i" [2 y% v  v
明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你試問全世界有邊個傳媒無立場? 連CNN、BBC都有架啦。 因為都係人寫架嘛。 如果人無立場咪即是無主見? 你睇原之後用番自己睇野方法去分析咪得囉,再唔係就好似我以前讀U時咁,每日睇幾份,自然就多角度啦。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-17 05:49 PM:! b% V1 L# s3 e! p! j" R2 A
/ ?* y8 |  N  p
明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你...
1 R; p9 T' C1 ]) D4 I! w* J
& g$ T; r* @: M
好可惜,我係老鬼," J- d0 P" m( S7 T5 X% U! u; U
有睇過以前的,無辦法唔同以前 的 明報、星島比較嘛。
$ q1 k$ \  X0 U. \$ j明報周刊 Book B 就真係好同意 做得好,支持我仲不時男人老狗買明周。, S3 X9 \' J% p" F: @- r& m4 U
反而,am730有 施永青的C觀點專欄睇,( n2 U, h$ z0 ]! Y
覺得呢位有錢佬 講野比較有Point。
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-16 11:58 PM:
) q% `9 d  ~2 b7 V( r, P
; \% }9 W4 A+ U2 O$ K- X0 c如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
, Z4 e7 t* Q2 F* u0 j: l你唔比有左呢d報紙先
* |+ E. x) Z: q- i% _之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-17 06:37 PM:" k/ Z4 O/ }) C# }
& V  I. \& z9 W, v1 K( i) o, ]
你唔比有左呢d報紙先/ g* q6 U" o; G; [" L
之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
0 h. O) P. X% F  }牛唔飲水禁唔低牛頭
6 A6 S5 T( f) U唔係攤水禁低個牛頭
因某些原因
一隻智障狗=甘國武
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。