標題: 香港新用語 [打印本頁]

作者: purplefish    時間: 2006-1-17 10:59 PM     標題: 香港新用語

香港新用語, g) P8 i; x* @; J
我係做物業管理,其實就是看更。4 v2 t- j6 W- ?
我係搞本土經濟,其實即係趁墟做小販。
, I2 H$ ^9 c( D' d9 i我係做物流,其實係做搬運,亦即係苦力也。1 Q5 B3 \3 t8 A% b
我係做資訊科技,其實係賣電話。3 x+ P4 u5 r( P* \
我係搞另類醫療,其實即係同人做按摩。
  q* C9 G% X3 w( E% D我係搞視覺藝術,其實即係同人美容,洗頭電髮。
  ]) j( C# [$ d# N2 [我係搞創意經濟,其實即係街邊賣翻版。1 N" Z% L, P+ M2 v$ h. Y
我係搞中港貿易,其實係走水貨。
; `3 }9 {% R0 R* h還有一些日常用語,都是新的理解。
2 d. ^: J" c+ x7 y我係搞珠三角融合,即係上堔圳滾。! n, P8 Z$ q: O9 C, v/ E* W
我間舖頭正在內部裝修,其實,已經關門執笠。+ d/ i1 s% h( T# ?
我間公司諗住搞上市,其實,老闆想刮最後一筆,然後甩身鬆人。
% R3 i( {* G. r' h$ ?6 Z+ N我繼續進修,即係無野做。
% Z" |, Q9 W" g- E! T, h, J我想創業,即係剛剛失業
作者: hung414    時間: 2006-1-18 04:03 PM

so true...esp. the last two
2 z# D# x0 a2 a+ o9 s. L: `1 athx
作者: happytam    時間: 2006-1-21 02:54 PM

有道理
作者: kwokyin1009    時間: 2006-1-24 01:03 AM

我做物業管理ga
作者: long winer    時間: 2006-1-26 10:16 PM

我做店舖營運...  其實係SALES  

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0