標題: 古時人……… [打印本頁]

作者: b-1    時間: 2006-2-13 09:11 PM     標題: 古時人………

我想知古代人會用d乜野語言來溝通(以中國人為例)會唔會用普通話黎溝通??
/ D' r2 u+ t: X' J淨係知點書寫,乜文物文………
作者: zuku    時間: 2006-2-13 09:30 PM

應該唔係英文
作者: kaixinren    時間: 2006-2-14 08:48 PM

我所知古代中国系没统一的语言,大家都系用唔同的方言沟通。而唔同地方的人如果考到科举,要入京做官,就要学习官话(北京话,唔系普通話)。现在全国通用的普通話,是从北京话和东北话演变而来。历史有记载,当时中国要统一语言时(好像系孙中山成功推翻帝制后),系有选举的,最后广东话以一票之差输给现在的普通话。
) v1 P4 G  G! c1 i7 Z   
) ]1 H) F* L- U0 N1 L     文言文就只是书面语言,从孔子的时候就这样。一般老百姓系听唔明的。
6 P0 O8 x+ H+ Y3 X5 f8 |8 n. k) T) K5 k* y- N( @
    仲想知道多点,可以来睇睇 http://forum.news.sina.com.cn/cg ... 0&date=20051219 解释的好详细。
) D' f* n6 L- w* v8 Q6 L9 Q1 e9 j% ^7 `6 H/ P7 X
[ Last edited by kaixinren on 2006-2-14 at 11:17 PM ]
作者: alantai    時間: 2006-2-15 06:05 PM

呢個問題我都想問左好耐! I+ V( ^0 Q( Y4 N1 G" H/ `: }, N
我知道比較近現代已經用緊普通話( C& A5 k) t9 o' C+ D+ M
但係再耐D, 如唐,宋朝, 那時有冇考證既語言呢?0 O( {3 }* N$ L1 x1 r6 H& C: m' O6 o
另外, 英文又係幾時先出現呢?
作者: ANNA526    時間: 2006-2-25 04:08 PM

中國的語言系統有分上古音同中古音,中古音就係唐宋時用的,當中很出名的一部記載語音的是叫《廣韻》,而家的廣東話好多都有保留古音架~
作者: 靚仔無罪    時間: 2006-2-25 06:37 PM

其實你睇返 d 唐詩宋詞* P( ^% I5 I8 j! W, v
用廣東話讀好聽過用普通話9 O) @# E/ r# ~* @1 f7 i+ s
所以我認為古時o既人有可能係講廣東話

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0