標題: help呀/// [打印本頁]

作者: 跳來舞    時間: 2006-2-15 04:28 PM     標題: help呀///

GBK MFC Application<<<唔知呢個咩黎呀   

呢個係唔係關聲呀..我依家冇聲呀...點攬好呀>---<?????
作者: singleung1956    時間: 2006-2-15 04:44 PM

你終於過來哪,D聲重未掂呀,耐心等下啦,Ley 度好多高手幫人解決問題
作者: gergermen    時間: 2006-2-15 10:31 PM

????????
作者: singleung1956    時間: 2006-2-15 11:36 PM

gergermen兄:
其實佢係視窗右下方控掣聲音的圖示唔見左,電腦又沒聲,在裝置管理員處,音效控掣沒有特別指示(感碳號),想Delete音效裝置重新再裝,但電腦又唔比佢Delete,叫佢用跟機光碟直接安裝soundcard的software,佢又唔知software在那個位置,問佢獨立soundcard or all-in-one底板的chips,佢又答唔倒

因此叫佢由其它網站轉來這裏找人幫手
作者: 跳來舞    時間: 2006-2-16 04:32 PM

Originally posted by singleung1956 at 2006-2-15 11:36 PM:
gergermen兄:
其實佢係視窗右下方控...
soundcard <<係唔係聲校卡呀or all-in-one底板的chips,我底板得一限卡..個張卡仲係256mb卡黎...我對電腦唔係好識呀,,,,可唔可以教我呀?
作者: singleung1956    時間: 2006-2-16 08:05 PM

對,soundcard=聲效卡,

All-in-one   =插喇叭線的窿在底板處,
soundcard=插喇叭線的窿在一塊插於底板坑槽處的電子板上

這樣解說,你明白未
作者: gergermen    時間: 2006-2-16 10:41 PM

係唔係DEL咗,一更新又出現~~~~

有歎號——衝突或未裝好驅動程式

知道咩芯片嗎?(all-in-one底板的聲效卡chips)知道就上網揾/去底板嘅生産商網上應該有得DOWN~~
或更新驅動程式時會有得選在互聯網上查找,睇下佢揾唔揾到~

( all-in-one底板的聲效卡,喺裝底板DRIVER時都有得裝埋)
作者: singleung1956    時間: 2006-2-16 11:04 PM

佢音效裝置冇感歎號,只不過冇聲,更新驅動程式,話找不到更適合的,
叫佢找安裝光碟,佢又話冇,佢連soundcard 或 All-in-one 底板的聲效卡chips怎樣分都唔知,
((soundcard <<係唔係聲校卡呀or all-in-one底板的chips,我底板得一限卡..個張卡仲係256mb卡黎...我對電腦唔係好識呀,,,,可唔可以教我呀?))

你話點樣幫佢手呢,gergermen 兄你還問它用甚麼芯片?
作者: singleung1956    時間: 2006-2-16 11:06 PM

個張卡仲係256mb卡黎

你咁講的話,這張應該是顯示卡-Display card
作者: 跳來舞    時間: 2006-2-17 04:12 PM

我播放音樂個時佢話我以下問題:

由於您的音訊裝置發生問題,所以 Windows Media Player 無法播放檔案。您的電腦上可能未安裝音訊裝置、或是其他程式正在使用音訊裝置,或是該裝置無法發揮功能。
作者: gergermen    時間: 2006-2-17 10:27 PM

SORRY~~~singleung1956 ,睇錯咗~~

睇返,可能塊板載聲效卡已死(系統就認唔到),買張獨立嘅用嘞(板載嘅始終係差少少)

PS:或者其他原因(出現呢個問題前,有冇搞過咩?)
攞去檢測下塊板載聲效卡係唔係燒咗
BIOS禁咗?(可能性不大,隨口噏~~~)
作者: singleung1956    時間: 2006-2-18 01:52 AM

GERGERMEN 兄:
我提過,叫佢部腦去電腦舖頭叫人檢查,成機問下發生甚麼事,叫人教下,但佢應該冇咁做,

同埋佢應該剛開始自己解決電腦問題的階段,所以你要講得顯淺D,但要詳細D,佢先明,最大問題係你問佢的問題,佢唔識,唔知點答,資料唔齊,都唔知點幫佢,
作者: gergermen    時間: 2006-2-18 10:21 PM

...........=.=
作者: 跳來舞    時間: 2006-2-19 03:53 PM

依家點好呀???

圖片附件: 1.jpg (2006-2-19 03:53 PM, 31.3 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=784266&k=fc53a0c8cd8f4f66832181fff6ba88e3&t=1727688529&sid=A966yW

圖片附件: 2.jpg (2006-2-19 03:53 PM, 30.2 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=784267&k=074199e88036387f34bd01519b0c8382&t=1727688529&sid=A966yW

圖片附件: 3.jpg (2006-2-19 03:53 PM, 13.9 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=784268&k=d8c0e2d090939663380307f3e760ec12&t=1727688529&sid=A966yW

圖片附件: 4.jpg (2006-2-19 03:53 PM, 25.7 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=784269&k=bc02c7a65f8879b1bf6c9db1aa2e9177&t=1727688529&sid=A966yW

作者: gergermen    時間: 2006-2-19 10:52 PM

板載聲效卡(靠近鍵盤口)
OR
獨立嘅(響顯示卡嗰邊,一張同顯示卡咁樣)

知唔知咩牌子~~~~?

用自動唔一定裝到~~
用手工嘞~~~(前提要有只碟,板載嘅就要底板嗰只;獨立嘅就係隨卡帶嗰只)
作者: 跳來舞    時間: 2006-2-20 03:59 PM

牌子名叫:.FC GIGABYTE
作者: 跳來舞    時間: 2006-2-20 04:10 PM

咁我應該按是/否呀??

圖片附件: 5.jpg (2006-2-20 04:10 PM, 16.4 KB) / 下載次數 6
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=784876&k=970a551293c1050fef6abfe6a1c3c1bf&t=1727688529&sid=A966yW

作者: gergermen    時間: 2006-2-20 11:10 PM

未夠全喎~~~知係技嘉板,咁型號呢??

係唔係手工選咗只聲效卡DRIVER裝呢~~~
可以按是裝咗先,睇下個情況點先嘞~~~~

http://storeandserve.com/download/109489/ac97.rar.html
解壓後,響更新驅動程式時,話要揾個位置就指向解壓後嘅目錄~~~`(你應該知點更新架嘞)

直接去技嘉官網呢度,睇下佢可唔可以幫你揾返個合適驅動~~`
http://chinese.giga-byte.com/Mot ... ownloadCenter_1.htm

[ Last edited by gergermen on 2006-2-20 at 11:58 PM ]
作者: 跳來舞    時間: 2006-3-6 10:20 PM

依家係有聲呀,不過我右下面個個時都係冇呀...我係控制台個度按佢出黎個時佢話(下面有圖)

圖片附件: Noname.jpg (2006-3-6 10:20 PM, 10.4 KB) / 下載次數 6
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=799992&k=f975136eec6e44e9ba4d51219f81c670&t=1727688529&sid=A966yW

作者: gergermen    時間: 2006-3-6 10:40 PM

咁你入控制台——添加/移除程式,喺響左邊有幾個幾項,入其中一項(可以加OUTLOOK/磁碟重組嗰啲)嗰度,揾聲音/多媒體,入去有話加“音量控制”呢個功能~~~

你揾下~~~~
作者: 跳來舞    時間: 2006-3-6 11:16 PM

Originally posted by gergermen at 2006-3-6 10:40 PM:
咁你入控制台——添加/移除程式,喺響左...
我搵唔到(添加/移除程式)係邊呀
作者: 跳來舞    時間: 2006-3-6 11:39 PM

我控制台得咁多野...邊個係呀

圖片附件: Noname1.jpg (2006-3-6 11:39 PM, 41.6 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=800059&k=296e3fb20ea2f58eb5a51132aa8970d1&t=1727688529&sid=A966yW

作者: gergermen    時間: 2006-3-7 12:09 AM

Originally posted by 跳來舞 at 2006-3-6 23:39:
我控制台得咁多野...邊個係呀
sorry~~~

係新增/移除程式~~
作者: 跳來舞    時間: 2006-3-7 10:58 PM

Originally posted by gergermen at 2006-3-6 10:40 PM:
咁你入控制台——添加/移除程式,喺響左...
我都係搵唔到呀,,,,,

你可唔可以教下我點整呀...比d圖黎睇下得嗎???
作者: gergermen    時間: 2006-3-8 12:05 AM

試下~~`(用WORD轉返繁體)
音量程序在 添加/删除组件 中是默认隐藏的
所以你即使把所以内容都装了一遍 但是隐藏的组件并没有装上
现在有2个办法
1.很简单 只要你把音量程序从别的机子上直接拷过来就行了
就是 SYSTEM32 文件夹下的 SNDVOL32 . exe 那个东西

2.比较麻烦 在WINDOWS文件下有一个隐藏的 INF 文件夹(入資料夾選項,檢視,顯示返出來)里面有一个 SYSOC 的安装信息文件 打开它 里面全是英文
其中有一行是 MUTILM 开头的 就是多媒体的意思
把它后面的 HIDE ( 包括一个逗号 ) 删了 然后保存
现在你就可以在 添加/删除组件 里面找到音量控制组件了
然后放入系统盘安装

作者: 跳來舞    時間: 2006-3-8 04:50 PM

Originally posted by gergermen at 2006-3-8 12:05 AM:
試下~~`(用WORD轉返繁體)
我用你第一個方法(1.很简单 只要你把音量程序从别的机子上直接拷过来就行了
就是 SYSTEM32 文件夹下的 SNDVOL32 . exe 那个东西)
佢就話我:下圖

第二個就係我入左INF個個文件夹(入資料夾選項,檢視,顯示返出來)<<不過我顯示個個字樣個個..所以第二舍方法整唔到出黎啦

圖片附件: Noname2.jpg (2006-3-8 04:50 PM, 10 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=802592&k=1c5fca6da069d5c7f93c3578136abba5&t=1727688529&sid=A966yW

作者: gergermen    時間: 2006-3-8 11:08 PM

第二個就係我入左INF個個文件夹(入資料夾選項,檢視,顯示返出來)<<不過我顯示個個字樣個個..所以第二舍方法整唔到出黎啦
——唔係好明咩意思?

睇返張圖可能要重新安裝過聲效卡驅動程式~~~`(唔使更新,係按SETUP安裝)
你係上技嘉官網度DOWN返個DRIVER定係DOWN上面#18提供嘅DRIVER?
作者: 跳來舞    時間: 2006-3-21 09:37 PM

Originally posted by gergermen at 2006-3-8 11:08 PM:
第二個就係我入左INF個個文件夹(入資...
剛剛上到網呀.....不過我安網左都唔得呀...係右下角個度冇個聲音圖呀
作者: gergermen    時間: 2006-3-22 12:31 AM

咁樣~~

如果新建一個用戶,睇下出唔出到個圖仔~~
試下~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0