標題: 救命呀= =大家~~幫幫手 [打印本頁]

作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-1 05:38 PM     標題: 救命呀= =大家~~幫幫手

我依家部機痴左線呀= ="!
岩岩開機,入到桌面就彈左個咩預設密碼,個桌面又變左16色+勁大
隻滑鼠唔知點解又用唔到.但入到安全模式又郁到滑鼠,唔知係咩問題
中左毒定係乜?= =???有冇人可以幫下我=.=緊急""=.=我好辛苦咁用鍵
盤上黎26fun><!大家幫幫手

[ Last edited by 柏林@清雲 on 2006-3-1 at 05:39 PM ]
作者: gergermen    時間: 2006-3-1 05:56 PM

你懷疑中毒咁有冇入安全模式掃咗毒呀~~~

即係變成16色,640x480模式下嘞~~(有可能要喺安全模式下重裝一次顯示卡DRIVER)
入安全模式用WINDOWS自帶個DEFRAG,查一下個系統先~~~
只滑鼠(P/S2口嘅就OFF部機再插過,再開機;USB嘅就直接再插過,唔使OFF部機)

暫時做住先,睇下情況點~~~
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-1 06:40 PM

顯示卡就得左,不過仲係滑鼠問題,好似轉左系統咁= ="但d野又一樣.
入安全模式又有返滑鼠用
你有冇掃毒?有一隻"a"字頭既掃毒好好用,我刪左,你有冇
作者: austin666    時間: 2006-3-1 06:56 PM

xp 登入前
f8入面有什麼不知什麼開機記錄
選擇你出事前的日子
應該就可以
如果冇日子選擇就幫你唔到

因為我以前都試過係咁
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-1 07:03 PM

我係window me= ="
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-1 08:19 PM

有冇人幫到我呀= ="
作者: gergermen    時間: 2006-3-1 10:26 PM

顯示卡得咗,OK,先搞掂一樣~~~~

而家到只老鼠仔~~~
只嘢係PS/2口定係USB?
PS/2嘅:先拔出~~~關機,插返,再開機~~~
USB嘅:直接拔出,再插返,睇下個系統有冇檢測出新硬件~~~~
或手工添加新硬件~~~

至於掃毒~~~(你想要,我實俾到你)
不過呢度有人POST過NOD32,你揾下、用下先~~~`

[ Last edited by gergermen on 2006-3-1 at 10:28 PM ]
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-2 12:47 PM

滑鼠都搞掂左,但我覺得係部機個系統問題,好多野都唔同左,個喇叭又冇左
d上網呀,聽過咩歌呀果d紀錄都冇左
仲有,我今日開機.佢話protection error,仲有咩咩systen halted
作者: gergermen    時間: 2006-3-2 01:24 PM

你部機係ME~~

可能係個系統自己執行咗系統還原~~~

不如關咗佢好過(我都關咗~~~)

其實,如果你部機允許,裝98/2000/XP好過~~~
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-2 01:44 PM

咁依家點算= =?喇叭又用唔到
作者: gergermen    時間: 2006-3-2 02:55 PM

插音箱,播音樂有聲,只是唔見個喇叭仔圖案?

你入去聲音嗰度選返就出返個喇叭仔~~~

如果唔係重裝一次啲硬件DRIVER(聲效卡咁)~~~/手工添加~
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-2 06:07 PM

唔係,直情係佢話冇播聲裝置= =你有冇msn/icq?
作者: gergermen    時間: 2006-3-2 10:59 PM

Originally posted by 柏林@清雲 at 2006-3-2 18:07:
唔係,直情係佢話冇播聲裝置= =你有冇msn/icq?
有MSN,但好少用~~`

你張聲效卡係獨立定係板載?

若前者,(先刪除有關佢嘅硬件信息)拔出,再插過,開機,睇下系統檢唔檢到~~~~若唔得,就手工添加呢個硬件~~~

若後者,就試下手工添加新硬件~~~
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-2 11:17 PM

唔得= =添+唔到,佢話冇
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-2 11:18 PM

直接將佢恢復返得唔得?即係將d野洗哂佢
作者: gergermen    時間: 2006-3-2 11:22 PM

Originally posted by 柏林@清雲 at 2006-3-2 23:17:
唔得= =添+唔到,佢話冇
佢檢測唔到新硬件?咁你張卡係獨立定係板載~~~
(板載嘅入BIOS睇下有冇禁咗/獨立嘅有冇拔出再插返呀,有時要指埋個DRIVER位置俾佢~~)
有冇圖睇~~~
Originally posted by 柏林@清雲 at 2006-3-2 23:18:
直接將佢恢復返得唔得?即係將d野洗哂佢
你呢步係最後一著~~
(要做好BACKUP~)

[ Last edited by gergermen on 2006-3-2 at 11:29 PM ]
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-3 12:05 AM

依家個光碟機又要換-.-換左先可以恢復= ="
有冇光碟機係用USB架= =""?
作者: gergermen    時間: 2006-3-3 10:02 AM

Originally posted by 柏林@清雲 at 2006-3-3 00:05:
依家個光碟機又要換-.-換左先可以恢復= ="
有冇光碟機係用USB架= =""?

外置~~~
作者: 柏林@清雲    時間: 2006-3-3 06:14 PM

Crystal WDM MPU-401 Compatible Driver
我需要呢一個↑先可以裝返個喇叭,可以幫幫我手搵嗎
作者: austin666    時間: 2006-3-3 11:00 PM

Originally posted by gergermen at 2006-3-2 01:24 PM:

其實,如果你部機允許,裝98/2000/XP好過~~~
呢個建議最可行
同埋最少野攪

不過如果裝xp要backup先
順便可以張硬碟轉做ntfs
以後就更加方便
作者: gergermen    時間: 2006-3-4 11:34 AM

你塊板嘅型號及咩聲效卡(參考底板說明書)~

http://so.mydrivers.com/drivers. ... r&classtype=all

睇下呢度有冇~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0