標題: [轉貼]為什麼「女人」的英文是「Woman」 [打印本頁]

作者: szeto    時間: 2006-3-14 11:21 PM     標題: [轉貼]為什麼「女人」的英文是「Woman」

為什麼「女人」的英文是「Woman」

傳說在以前英文只有man,沒有分做男和女,

所以常常混淆,所以那些學者便苦思出Woman

一字來代表女性,是來自麼一件事情的...

話說有一天,那位學者走在街道上,看見了幾

名不修邊幅的男人在街旁站著聊天,就在這時

有一位美女在他們面前走過,那些男人便異口

同聲的說: Wooooo.....

所以,那位學者便得到啟發,創出Woman一字了
作者: A340-600    時間: 2006-3-14 11:51 PM

梗唔係la..man係男人..
但係多左個胸"UU"..又多左個"O"(係咩自己諗)
但係UU為要變做一個字就變成W+O+MAN=女人
作者: orochi    時間: 2006-3-15 11:22 AM

Originally posted by A340-600 at 2006-3-14 11:51 PM:
你講呢個仲好笑過開post嗰個
作者: 周衡    時間: 2006-3-15 11:42 AM

Originally posted by A340-600 at 2006-3-14 11:51 PM:
哈哈哈,好諗頭
作者: 極樂    時間: 2006-3-15 08:56 PM

掂掂掂!!!!
作者: xabi2000    時間: 2006-3-28 09:20 PM

Originally posted by orochi at 2006-3-15 11:22 AM:

你講呢個仲好笑過開post嗰個
very agree~~~~~~~~~
作者: pkbrian    時間: 2006-4-10 12:34 PM

不如話UU係一對
所以要變做W =v=

O?  我真係唔知係咩bo

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0