標題: 我想自殺 [打印本頁]

作者: kjkj    時間: 2006-4-19 11:14 PM     標題: 我想自殺

有人說人是因為生存以活著
我覺得自己可有可無,煩惱又多,皮氣又大又不好
作者: kakeidevil    時間: 2006-4-19 11:16 PM

真正想自殺既人係唔會同人講"我想自殺"...
作者: hold_find    時間: 2006-4-19 11:17 PM

俾張說明書你

圖片附件: PoeY_jump.jpg (2006-4-19 11:17 PM, 37.2 KB) / 下載次數 287
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=842460&k=4a8659e878d50d0a52974576eb9ab178&t=1730100473&sid=6cRNNR

作者: kjkj    時間: 2006-4-19 11:20 PM

我就係怕痛= =
作者: Gretzky    時間: 2006-4-19 11:35 PM

Problems are part of our existence. I can understand you are frustrated. This is probably about your tandrum, relationship and dark view of the future.

But if you do not have expectations of yourself, you would not have these disappointments, right?

Tune down your expectations a little for now, and you will have motivations to move on again.

:-) G.
作者: Gretzky    時間: 2006-4-19 11:38 PM

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-19 11:16 PM:
Actually, quite a few would 'announce' his/her act to get people's attention. Though these talkative type are likely to be pursuaded back.

Never underestimate the impact of these statement.
作者: kempesito    時間: 2006-4-19 11:39 PM

我都幾想ga... 感情問題...
作者: launcher    時間: 2006-4-19 11:43 PM

我好多時都會咁.
不過請你諗吓你死左之後的後果先.
以下係我part of日記打的當西:

我地出唔出現o係呢個世界唔到我地話事.

羅家英話:[人係求生,唔係求死.]

咁點解人係求生,唔係求死??

我地係唔係人又唔到我地話事*(假設有靈魂的存在).

如果我地係一隻家禽, 我地又係唔係求生,唔係求死呢??

咁人如果真係求倒生, 之後又如何?

找到予人生的意義,又如何?

人, 在這個宇宙中, 真係連粒砂都不如.

人生存, 之後隨著不斷長大, 責任也不斷加大.

咁我想問問家英哥, 人求生繼而令責任不斷增加, 真係比死更好??

死左一了百了, 唔係更好??

當然, 一個人死, 會有好多人傷心流淚, 又有唔少手尾俾人跟.

咁如果一個人真真正正係冇人關心呢?

係唔係代表佢死左就係真真正正的[一了百了]??

咁我又想問問家英哥, 如果上面講緊嗰種人生存得好鬼痛苦, 係唔係都係嗰句:[求生非求死]呢???

人在宇宙中細少.

人生在宇宙中何其短暫.

有人話正因如此, 所以便應該要找到我們人生的意義,

在這個宇宙中留一點痕跡.

其實留下了這一點痕跡又如何?

人一死, 塵歸塵, 土歸土.靈魂又唔知會點wor.

以我的角度去睇, 其實[人係求生,唔係求死.]呢句說話,

我只agree一半, 因為我覺得人唔一定只係求生唔求死.

而人求生, 有好幾個可能的原因:

1. 最基本, 唔想死, 因為死, 唔一定係死得好痛苦, 但係就一定會乜都冇哂, 包括感覺記憶, 家人朋友等等.

2. 就係之前所講的[在這個宇宙中留一點痕跡]

3. 想不停的對美好東西的追求, 包括靚人靚景, 戀愛刺激等等(美好的定義人人唔同, 可能有人覺得可以輸波好開心呢XDDDDD)

4. 為他人而活.

我相當然唔至咁少.

不過講講吓好似邏輯上有d問題, 仲有d走火入魔tim.

至於係唔係求死就係唔啱呢??

咁就要睇你點樣睇[人生] ,不能夠說個[不]未就算數.

請三思[死]的意義
作者: edmond511    時間: 2006-4-19 11:46 PM     標題:

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-19 23:16:
錯!!

根據本人在香港心理衛生會做義工所知所學,
有唔少想自殺人死前都會向人(尤其是信任的)或明示或暗示自殺的念頭。

因為想自殺的人可分幾種,其中有
"決死型",即是有了計劃和和決心去了結生命的,如曾有教師自殺案例,死者在死前還預早改好了學生的試卷和交帶了其他工作,才坐的士到深山中自殺的,其間自然瞞住了所有人。

這種自殺者當然唔會同人講"我想自殺"...

但另一種 " 求救型" 的就不同了,他們因為嚴重的心理困擾而萌生自殺念頭,死前都會嘗試向人(尤其是信任的)或明示或暗示自殺的念頭。如有人能及早發覺和提供適當幫助,不少時候是可挽回的。但有許多求救型的自殺者就是得不到身邊人注意其自殺念頭,一時絕望下自殺而死的。

所以,
"真正想自殺既人係唔會同人講"我想自殺"... "

必須糾正!!!!![/b]

[ Last edited by edmond511 on 2006-4-20 at 12:34 AM ]
作者: kahang0210    時間: 2006-4-19 11:55 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-19 11:14 PM:
睇開d啦~好多野表面係煩架啦~但係之後你就唔會咁睇~你生存多一日~個問題就可能會面對解決~仲有~可有可無呢d咁既野唔好諗啦~地球係冇可有可無既人~你自己咁睇~第二d人可能唔會咁睇~脾氣大同唔好我都有d咁既情況~但係何必求死呢?死真係可以解決問題?d問題只會積係度~係唔會消失~換句話講姐係可以解決~解決到既就唔係問題啦~係咪先?

PS:你自殺唔係你自己一個人既問~你有冇諗過周圍既家人、朋友既感受?表面可以佢地唔係好鐘意你~但係佢地都會為你膽心~講完~呢度冇人幫到你~呢d野都係你自己諗清楚!!!
作者: winggaryson    時間: 2006-4-20 12:01 AM

不要死, 有好多野等緊你去做
作者: jesus1016cheung    時間: 2006-4-20 12:11 AM

係就快,唔好等下個禮拜
http://www.sbhk.org.hk/
作者: austin666    時間: 2006-4-20 12:14 AM

唔使解釋咁多
因為呢度係...
kwoktatsing無聊100%特區

當你走出
kwoktatsing無聊100%特區
你就唔會想死

只要你去吓
港男俱樂部
娛樂aio
就知道有幾多好野等著你
咁你都仲想死.....
作者: cgdmzlam    時間: 2006-4-20 12:19 AM

快樂的人生,就是開開心心地渡過每一天!
人生的生命是很短暫的哦
一轉眼的時間
你可能由一個剛開始學走路的小孩
而現在已是一位
亭亭玉立的女孩

高大俊朗的男孩了

我覺得生死都不是你自己決定的
如果天要你生的話  跳樓你都會沒膽
如果天要你死的話  可能一出門就被車撞死了   (何必自己要自殺呢??)

所謂:  [閻王要你三更死 , 誰能留你到五更.]
作者: edmond511    時間: 2006-4-20 12:24 AM     標題: 不要以你自己平靜的心情去測度自殺者

Originally posted by kahang0210 at 2006-4-19 23:55:

睇開d啦~好多野表面係煩架啦~但係之...
不要以你自己平靜的心情去測度自殺者喔!!

想自殺的人最常面對的是身邊人硬塞一堆"人生道理"去"說服"自殺者,以為這樣是對他們好。但其實這往往會令自殺者更難受。因為自殺者在"理性說服"前,先要得到"情感上的照顧"。

得到"情感上的照顧",他們才能從混亂不安的情緒中稍稍平復過來,再去聽你的"人生道理",漏了這一步,說再動聽的道理也未必管用。
作者: edmond511    時間: 2006-4-20 12:30 AM     標題: to kjkj

上面幾位人兄講的都出自好意。

試下參考下佢地gei意見,但不一定全部要認同 (我的也是)

同埋可以同你信得過既人傾下,再唔係,到有須要時可以搵輔導。
作者: kwong man yeung    時間: 2006-4-20 12:45 AM

不要傻啦....
我想你還很年輕,很多東西也未試過,不要輕生
你自己的存在價值,應該自己去尋找,不需讓人賦予你的價值
如覺得自己脾氣大咪改咯...小問題啫...
有時逆境是對人的試煉,過得呢關個人就會有番信心。
作者: kakeidevil    時間: 2006-4-20 12:55 AM

Originally posted by edmond511 at 2006-4-19 23:46:

錯!!

根據本人在香港心理衛生...
好好好,你對!!!對到不能再對。
作者: cwleung1988    時間: 2006-4-20 01:17 AM

請問一下你知道死左之後既世界係點樣嫁?
依個世界冇人知...如果你覺得依家好痛苦...可能死左之後仲痛苦..
要去一個未知既空間...不如留返係一個相熟既世界...

再一次重POST...
你自殺既理由係咩呀 ?
作者: 迷途小羔羊    時間: 2006-4-20 01:34 AM

why?
作者: 費事高    時間: 2006-4-20 01:55 AM

相信呢個世界大把人慘過你,例如d甩皮甩骨,或斷手斷腳既人,心、肝、脾、肺都唔健康既人.呢班人未想死,若你真係自殺的話,請把以上你認為自己無用的東西捐出來,都叫做臨死前做福社群,我睇你既年紀應該會係好細
作者: My heart will g    時間: 2006-4-20 02:49 AM

sometimes....die really can solve any problem

if ur parent wont feel sad about u....then u should just go die

i would die if my parent doesnt feel hurt~

life really sux....
作者: Gretzky    時間: 2006-4-20 05:38 AM

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-20 12:55 AM:

好好好,你對!!!對到不能再對。
Nice attitude dude! Why did you get so personal?
作者: 周衡    時間: 2006-4-20 12:58 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-19 11:14 PM:
其實我都覺得自己同你一樣,可有可無,同垃圾一樣
我而加的確係可有可無,又冇生產力
不過諗深一層,我地一生出黎已經有一個責任,將來要照顧父母
你試諗下,第日你父母老左,冇人照顧,好似而加見到d老人家咁,要去排米,排街證
我就唔忍心喇,自殺咪即係唔理自己父母

另一方面,你話你皮氣大
你講得呢句,即係知道自己有呢個缺點,咁點解死都唔改呢?
作者: 143    時間: 2006-4-20 03:46 PM

Originally posted by 周衡 at 2006-4-20 12:58 PM:

其實我都覺得自己同你一樣,可有可...
講得0岩呀,只有肯改,冇話唔得架!
作者: kjkj    時間: 2006-4-20 05:01 PM

Originally posted by 周衡 at 2006-4-20 12:58 PM:

其實我都覺得自己同你一樣,可有可...
點改
作者: 迷途小羔羊    時間: 2006-4-20 10:13 PM

個個都好客氣咁「勸」你,但你為咁小事就要死,實在太唔成熟喇
原來你想自殺既原因係咁:

一)覺得自己可有可無:
人生存絕對不是純粹為活著而活著,你覺得自己可有可為,係因為你仲未領悟生存的意義。
你年紀幾大?你平日既生活係點架?日日沉迷上網?每天返學等放學,返學等訓覺,訓醒又返學?
生活好無意義?多唔多朋友?同屋企人關係點?

請你把自己重新定位吧!如果你肯郁身,你絕對體會到自己唔係可有可無。
你真正既朋友會知道你起佢地身邊,你屋企人會知道你起屋企。
還不夠的話,去做下義工,幫下人,好多人等緊人去幫,你可以去透過幫人去證明你自己存在既價值

二)多野煩,脾氣差
這些是理由嗎?生命好脆弱,無左就無得返轉頭;煩惱算得係乜?脾氣算得係乜?
其實你具體煩乜野?嚴重到要死??
你自己反省到自己脾氣差,點解又話改唔到?
作者: morris13    時間: 2006-4-22 12:31 AM

Good point!
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-22 11:19 AM

Originally posted by 迷途小羔羊 at 2006-4-20 10:13 PM:
個個都好客氣咁「勸」你,但你為咁小...
係... 自殺冇用
嘗試去活得精彩仲好~~
作者: brightman    時間: 2006-4-22 05:58 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-20 05:01 PM:

點改
拿出勇氣去改...無人一出世無煩惱同無脾氣, 睇你點樣去handle啫...
作者: 阿感    時間: 2006-4-22 07:57 PM

自殺要好大勇氣,你有咩
作者: kakeidevil    時間: 2006-4-22 11:25 PM

睇"童夢"喇~睇完就知好野

戲中那個收買佬一樣活得快樂。那是因為他能夠真正的做到「珍惜現在所擁有的」,也能夠享受他所擁有的。

「人越老,圈子越窄,人就必須更要珍惜現在所擁有的。」

「人生是一場過程,可悲的是它不能夠重來;可喜的是它不需要重來。」不是嗎?

作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-22 11:31 PM

Originally posted by kakeidevil at 2006-4-22 11:25 PM:
「人生是一場過程,可悲的是它不能夠重來;可喜的是它不需要重來。」不是嗎?
好like呢句!!!
作者: loklok117    時間: 2006-4-23 05:24 PM     標題:

送首歌比你ar LMF(對錯)
想當年我想自殺時,聽左依首歌就無事la
作者: austin666    時間: 2006-4-23 05:39 PM

「人生是一場過程,可悲的係你會不斷遇到挫折;可喜的是你都會遇到好事。」不是嗎?
作者: austin666    時間: 2006-4-23 05:48 PM

佛教徒不適用
因為有6道輪回
阿彌陀佛...
作者: morris13    時間: 2006-4-23 11:38 PM

自殺以後的真相
http://book.bfnn.org/books2/1260.htm
死後入地獄,及天天受自殺時苦,你想想吧!
作者: kjkj    時間: 2006-4-24 05:16 PM

真的非常感謝大家的鼓勵,不知大家可不可幫我解決煩惱呢??
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-24 05:35 PM

Originally posted by loklok117 at 2006-4-23 05:24 PM:
送首歌比你ar LMF(對錯)
想當年我想自殺時,聽左依首歌就無事la
LMF好多歌都好有意思~~
只係世俗人見佢歌詞裡面有粗口,就標籤左佢地教壞人
我好like佢地ga,未至於有晒佢地ge碟,但都有唔少,可惜最後都散band收場...
作者: morris13    時間: 2006-4-25 03:17 PM

甚麼是你的煩惱呢???
作者: kjkj    時間: 2006-4-25 04:10 PM

Originally posted by morris13 at 2006-4-25 03:17 PM:
甚麼是你的煩惱呢???

家人一天說我這麼沒有用,不如去死啦
我自己又沒有人生目標
想學會英文
做工作總是沒精神,沒力氣
我還有一點自閉的
作者: men    時間: 2006-4-26 12:37 PM

Originally posted by kjkj at 2006/4/25 04:10 PM:

我自己又沒有人生目標
想學會英文
我還有一點自閉的
叫你家人去死啦
沒有用就要死,
bull shit!!!!!!!!!!

[ Last edited by men on 2006-4-26 at 12:41 PM ]
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 07:57 PM

Originally posted by men at 2006-4-26 12:37 PM:

叫你家人去死啦
沒有用就要死,
bull shit!!!!!!!!!!

[ Last edited by men on 2006-4-26 at 12:41 PM ]
我用錢佢d錢,我舊時成績不好就被佢打到流血
小2時,方間亂七八糟,就被佢拿刀斬我,斬到我成耳血
作者: 奇    時間: 2006-4-26 09:52 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-25 04:10 PM:

我自己又沒有人生目標
想學會英文
我還有一點自閉的
沒精神,沒力氣是因為無興趣?
如果你對每件事都失去興趣可能是患了抑鬱症,這應該正視
作者: 奇    時間: 2006-4-26 09:58 PM

Originally posted by 費事高 at 2006-4-20 01:55 AM:
相信呢個世界大把人慘過你,例如d甩皮...
咩叫人地慘過你?
係咪只有d甩皮甩骨,斷手斷腳既人,心、肝、脾、肺都唔健康既人先有唔開心既權利?
你永遠都唔會知對方什麼感受....他說痛,你知有幾痛?怎痛法?

若你真係自殺的話,請把以上你認為自己無用的東西捐出來,都叫做臨死前做福社群 ...
這是激將法嗎?

[ Last edited by 奇 on 2006-4-26 at 10:06 PM ]
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 10:52 PM

Originally posted by 費事高 at 2006-4-20 01:55 AM:
相信呢個世界大把人慘過你,例如d甩皮...
這樣做都算唔錯,最少算是好了一件好事
作者: 迷途小羔羊    時間: 2006-4-29 03:26 AM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 07:57 PM:

我用錢佢d錢,我舊時成績不好就被佢打到流血
小2時,方間亂七八糟,就被佢拿刀斬我,斬到我成耳血
我睇你的性格是後天家庭環境形成
你講下你而家屋企情況先,再睇下點幫你
作者: morris13    時間: 2006-5-5 01:21 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-25 04:10 PM:

我自己又沒有人生目標
想學會英文
我還有一點自閉的
余見認為總要找一些目標,如我就是宗教信仰---佛教.
你可以看看什麼是你喜歡做的,如足球,影相,internet,游水等.慢慢培養你的興趣,生活便變得有意思.(以前我也試過有你這個負面想法)
工作方面,如找不到理想的工作,便唯有慢慢適應.及放工後繼續進修,到你有足夠資歴時,便變成你揀工,不是工揀你了.(當年我中五畢業後,也讀了6年夜校)
無怨不成父子,但既然已是一家人,萬事也可以商量.但如真的發生暴力事件,你當然要自保為主,必要時都要報警啊!
上面只是我的—一點看法,不知道適不適合你.
還有一個建議,學佛對我改變很大,明白萬事萬物的真相.如有興趣,可以找我!(有點hardsell)
作者: 登四    時間: 2006-5-6 03:07 AM

係人都知每個人都有不如意事, 但偏偏個個人都係咁生活落去, 人人都係咁架啦, 好難得自己有幸做到人, 唔係做其他動物, 甚至死物, 當然每人都有權放棄自己生命, 但係就真係好可惜! 有冇諗過人死左之後會點? 係乜都冇? 定係會有靈魂? 會跟宗教既講法咁去第二道? 如果認為死左就乜都冇既話, 又肯唔肯定? 如果有輪迴, 投胎變左植物死物點算? 因為個感覺其實幾恐怖! 死左之後真係乜都冇晒就梗係好啦, 但如果死左之後真係有仲有意識, 可以好恐怖架, 不如咁啦, 唔開心還唔開心, 解唔解決到一回事, 學下點享受多d野仲好啦, 享受都係一門學問, 真係要學架!
作者: 大優勢    時間: 2006-5-6 03:21 AM

Originally posted by hold_find at 2006-4-19 11:17 PM:
俾張說明書你
想死呀
作者: kwajc    時間: 2006-5-8 10:58 PM

去做下義工,幫下人,好多人等緊人去幫,你可以去透過幫人去證明你自己存在既價值........very good!!!!
作者: cgdmzlam    時間: 2006-7-12 08:42 PM

你想死既話
就快d死拉
係度講咩9姐
博人安慰你  可憐你咩
我唔會同情呢d咁既人!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我好憎恨呢d人

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0