標題: 學校某老師,大家來討論一下 [打印本頁]

作者: kjkj    時間: 2006-4-26 08:20 PM     標題: 學校某老師,大家來討論一下

個老師果日同我講,佢果日代課
叫我出門口有野同我講
佢說我唔補做d功課(留堂做)就退課2選一
欠佢功課原因係,我上次默書改正改錯格式(原因果日因病請病假,一返到學就叫我改正)
我明明改左正,改錯左就叫我再改多一次,我當然唔順啦,重要我留堂改返
因為唔改回正就會不給默書簿你,一次一次,現在欠10次改正,都係要留堂做的,唔可帶返家做
我有問過可唔可以返回家改給他,他又說不可一家要留堂
佢果科d功課'越積越多,可能要留足3個星期
點補做呢佢又話我d功課係影響全班計算(e樣我都唔明),所以要我一定要補做
佢叫我下課前回覆他,最後我選了退學
(我有問過佢,我要回家同我家人討論一下先的,但佢要我下課前回他)
今天交了退學信,佢又話我唔考慮一下,又亂下決定(明明係佢話要我2選一)
又同我家人說什麼什麼,和對我說的話完全不一樣
回到家先被媽媽罵我,
現在我老豆回來了,我唔夠膽出間''方'',我怕被他打次次都打我"魚"同流血
老師癲到事實真相,最後說事實的我反被打和罵

再被家人這樣打下去,我不如一死算了

[ Last edited by kjkj on 2006-4-26 at 08:21 PM ]
作者: 155220    時間: 2006-4-26 08:23 PM

功課可以抄人地姐,駛唔駛咁阿?
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 08:38 PM

佢d功課,讀圖書寫讀後感(要寫22編)
默書改正,要改3次(欠10次默書)
問題討論欠2份(寫300字左右)
作文600字一編
作者: 155220    時間: 2006-4-26 08:41 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 20:38:
作文600字一編
13200作文
600問題討論
默書改正30次

改默書先,問人借本參考啦
至於作文......中一程度尚可1小時800字,1日付出5小時,3.45日做好晒
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 09:31 PM

我寫字慢啊嗎,我一小時都無800字啦
作者: 155220    時間: 2006-4-26 09:33 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 21:31:
我寫字慢啊嗎,我一小時都無800字啦
有無500?
作者: cwleung1988    時間: 2006-4-26 09:39 PM

朋友...你知唔知你錯得好緊要...
你依家唔讀書可以做d咩 ?
去返工?定留係屋企等飯開?
去返工...又可以搵到咩工做呀你?
就甘幾千蚊一個月...過一世?
我明白香港既教育係好失敗...
但你都係要去面對嫁啦....
去留堂一年都要留...自己欠下既野就要學識去面對...
甘細個...唔讀書...學好d野...點得嫁...
我唔係要你一定要入大學...先叫讀左書...
但如果你連係做功課依樣少少既工作都做唔黎..
又點出黎社會面對仲差既環境呀 ?
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 09:52 PM

Originally posted by 155220 at 2006-4-26 09:33 PM:

有無500?
400可能有
作者: Azuma    時間: 2006-4-26 10:00 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 08:38 PM:
作文600字一編
小朋友

第一
點解你會欠咁多功課?

第二
你如果一個鍾寫100百個字都可以用十個鍾做完1同2
係你無勇氣面對
定係真係做唔到
你試過味?

第三
你老師迫你交功課對佢有咩好處?
比多一樣功課
改多一樣功課
收多一份
改多一份
老師留你堂
等於留自己堂
你做一份功課佢要改40份

第四
佢唔比你o的功課攞番屋企做
唔通之前o的功課樣樣都係堂上做?
你攞o左番屋企都無做啦
佢仲信你?

第五
任何事情發生
都blame to the others.
無諗過自己?
如果佢比咁多功課人人做唔到
咁味人人都退學?

你可能唔信
中一至中三係人生最開心的3年
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-26 10:03 PM

Originally posted by Azuma at 2006-4-26 10:00 PM:

小朋友

第一
點解你會欠咁多...
根本佢諗野都諗錯晒方向...

另外,我覺得成個中學生涯都會係一生最開心ge日子,唔只中一至中三~~
作者: 155220    時間: 2006-4-26 10:13 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-26 22:03:

根本佢諗野都諗錯晒方向...

另外,我覺得成個中學生涯都會係一生最開心ge日子,唔只中一至中三~~
今日好慘,欠2樣
作者: 155220    時間: 2006-4-26 10:15 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 21:52:

400可能有
唉!唔讀書可以做咩野?!
作者: chrislovegill    時間: 2006-4-26 10:19 PM

"我明明改左正,改錯左就叫我再改多一次,我當然唔順啦,重要我留堂改返"
呢度真大"獲",自己改錯左,叫你改番都唔順,咩心態呀???
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-26 10:27 PM

Originally posted by chrislovegill at 2006-4-26 10:19 PM:
"我明明改左正,改錯...
係... 你自己都識講改錯左la
作者: kjkj    時間: 2006-4-26 10:50 PM

改正改錯格式,我果日都無返學,點知佢要d咩格色啊,上次改正都無,點知佢特然會感啊
作者: Azuma    時間: 2006-4-26 11:04 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 10:50 PM:
改正改錯格式,我果日都無返學,點知佢要d咩格色啊,上次改正都無,點知佢特然會感啊
如果係功課應該係你無番之前一日就知道要做

仲應該會同你講埋個格色

[ Last edited by Azuma on 2006-4-26 at 11:05 PM ]
作者: svtgtityper    時間: 2006-4-26 11:15 PM

Originally posted by kjkj at 2006-4-26 10:50 PM:
阿KJKJ,一步一步黎。唔好退學,返反學喇。向先生認低威(咩氣唔順啊,咁樣嬲值得咩?)一頁一頁做(一晚做唔晒,叫先生俾D時間自己)做到做完為止。

PS:你唔做,問題永遠係度。係,你退學可以解決問題。。。不過上面D回覆已經話左俾你聽,只不過係會製造一個更大既問題

你自己諗下啦,出街吹下風又好冷靜一下(記住:忍一時,風平浪靜,退一步。。。你諗你喇)
作者: goonejp    時間: 2006-4-27 12:13 AM

臭老狗真嗆!!!文革總有一天會重臨,走着瞧
作者: tomken    時間: 2006-4-27 12:34 AM

你駛乜理佢咩二選一即日答ja..

登報紙咩都掂
作者: 迷途小羔羊    時間: 2006-4-29 03:32 AM

你唔好因為呢樣野又諗唔開呀小朋友

究竟你幾年級?
作者: JerryLee    時間: 2006-5-4 01:21 PM

當你出來社會 你會發覺以前唔努力學習
各方面會有好多阻撓
作者: abc123aa    時間: 2006-5-4 05:57 PM

我真係唔明點解你選擇退學

當年我都因為差唔多既問題同同學要留堂做功課,不過留我地堂果位老師本身唔係班主任,只係普通話科老師,我同A君陪B君,最後我地根本覺得冇用就放學逃走,跟住同老師係教員室開火,最後搞到我叫我老豆返學校傾先掂

可能你會覺得叫老豆返去傾會比老豆鬧,但如果你認為自己冇做錯的話你根本唔怕叫你家長返去傾,不過問題就係點解你欠咁多功課?當年我都只係欠數學功課.........

你正確既做法應該第一日先留堂,留完堂返去同老豆老母講,講清楚件事,再問老豆老母應該點做,如果你家長話去學校幫你同先生解釋清楚或者協議係屋企睇住你做返晒d功課....等等
你選擇退學等於自殺冇分別,我建議你最好返原校傾返掂佢或者搵新學校,否則過多幾年你想返學要好麻煩先搞到

讀後感有冇限字數?其實望兩眼本書,求其寫d野落去已經得,好易~

改正仲易,除非你錯晒啦........

咩野問題討論先?如果係一個人搞得掂既話照返個問題答求其寫d重點都差唔多夠300字啦

作文600字一編
作交仲易..........=3="

都係果句,唔明點解你要選擇退學,亦唔明點解個老師要比呢個選擇你..........
我覺得你中計囉...........=3=""""""""
作者: abc123aa    時間: 2006-5-4 05:58 PM

Originally posted by Azuma at 2006-4-26 11:04 PM:

如果係功課應該係你無番之前一日就知道要做

仲應該會同你講埋個格色

[ Last edited by Azuma on 2006-4-26 at 11:05 PM ]
可能係佢冇返果日既功課黎.......

其實講開又講,有時d老師都幾過份,一下子迫d學生做呢樣做果樣.........其實係好老師既就唔應該比退學呢個選擇佢
作者: Chingy    時間: 2006-5-23 09:29 PM

Originally posted by Azuma at 2006-4-26 10:00 PM:

小朋友

第一
點解你會欠咁多...
I totally agree with you...form 1 to form 3 is the best time u had in yr life..after tht...u need to concentrate on the work coz u need to pay since form 4...bt 1 to 3 u dun need to pay and u can just enjoy yrself...bt still have to do the work to make sure you can go on form 4
作者: 布丁    時間: 2006-5-26 03:31 PM

[你可能唔信 中一至中三係人生最開心的3年]
完全同意 到你大個會黎面對社會,回憶時就知~
作者: 細水水    時間: 2006-5-28 02:03 AM

d回覆我無睇到

但我覺得你好白痴..
我唔知你中幾..又唔知係中定英..
不過我估係中...你大概中四

但我想講...呢d野..有幾難呀
留堂洗唔洗3個星期呀

1.讀圖書ja...圖書喎...又唔係要你煲哂成套射鵰或其他..
2.你唔順係唔順你要重改者...fine..但點解你會欠咁多功課呢
係咪無得抄就唔做算

你退學都好既

起碼唔好浪費你父母d錢同個學位
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-28 10:43 AM

Originally posted by 細水水 at 2006-5-28 02:03 AM:
d回覆我無睇到

但我覺得你好白痴.....
冇中四tim ar

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0