標題: 緊急...幫幫忙.....有關辯論.... [打印本頁]

作者: stephen222    時間: 2006-5-9 10:26 PM     標題: 緊急...幫幫忙.....有關辯論....

想問下大家對於公開考試而家有部份分數以學校成績計算有咩睇法......明天要做辯論...想聽多d意見...最好有理據支持下.....冇亦無妨.....希望各位幫忙...thx.....
作者: 機密    時間: 2006-5-9 10:31 PM

Originally posted by stephen222 at 2006-5-9 22:26:
- e) s8 ?: B; ~9 v* m想問下大家對於公開考試而家有部份分...
3 W! R, ?+ S" ?! @+ ~; E
各學校的程度不同,變成公開試的成績變得認受性降低。因為中立的測試的獨立性少左。
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-9 10:43 PM

贊同機密!
! Y2 A( ^1 B1 d同埋,阿sir好多時會通下水(都係夠呢d野先合格^^),咁樣咪好唔公平?2 X) t, I+ W. F. b% o7 l; K
公開考試大原則係:公平,公正.加上校內成績,會好易黑箱作業
作者: stephen222    時間: 2006-5-9 10:43 PM

好多謝樓上的意見...我亦認同會冇咁公平....仲有可唔可以再講下其實有冇咁既需要去做呢樣野?
6 {: A! }: B- r+ Z
& p0 h  O2 q: i4 T; |! u3 F; U[ Last edited by stephen222 on 2006-5-9 at 10:48 PM ]
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-9 10:54 PM

唔同老師既教學方式同進度都唔同.../ ]( [8 ~) d7 @$ \0 d) C
仲有就係校內test既時間唔一樣...
: Z) r9 U1 J* X" Q% J都係個句唔夠統一...
, {) J- ?: f2 F支持機密 兄個句 "公開試的成績變得認受性降低。因為中立的測試的獨立性少左。 "
作者: stephen222    時間: 2006-5-9 11:33 PM

其實我仲想問下點解校內評核會令老師疲於奔命?
0 P) v3 p4 j% f: \- L
% g. q$ \8 C: ?! |4 f1 k[ Last edited by stephen222 on 2006-5-9 at 11:36 PM ]
作者: cency2005    時間: 2006-5-10 12:24 AM

以我所知, 而家學校有選擇權是否報上學生的校內成績8 q8 b  S; Z: [& _9 G. l
報的話會佔一定的百分比  s1 ^8 ?, A  M. V4 S" x
不報的話, 會全數以公開考的成績作計算
/ w  T5 s: r( }: e. Z0 T1 @那麼可以話是沒有一個肯定的計算方法
( b. @- M3 T  U% E) g7 H學生就會成為白老鼠0 w- p  z7 ~) W* u5 s$ O  @
當然, 香港的學生成日都係白老鼠的了
. |0 Y  \& @( F' a不過在考評局沒有公報確實的計分方法  k5 Q. N( C, z; }
而老師又在沒有足夠支援的情況下, 實不宜在這時間推行( b, d. Y( F% T1 n/ t
對學生不公平
9 N5 M! y; o) C' o' X3 X3 |0 G雖然他的原意是想公平, 不過很可以事與願違
作者: stephen222    時間: 2006-5-10 12:37 AM

好多謝你咁夜仲回我

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0