標題: [轉貼][真實][今日][公司][爆笑][事件] [打印本頁]

作者: 155220    時間: 2006-5-18 11:17 PM     標題: [轉貼][真實][今日][公司][爆笑][事件]

[真實][今日][公司][爆笑][事件]

因公司有銷售部關係 , 事源有份野要拎落樓下Sales Department , 所以就走左落去

落到去先知 , 原來又多左新仔返工 , 都冇咩野事 , 咁好普通打個招呼 say 個 hi

點知一開口就知佢係上面來 (好重鄉音) , 咁冇咩野, 呢排d大陸仔先勤力 , 好過d港式溫室小花

佢又幾 nice , 所以我本人都幾接受 , 咁我拎完扮野俾人聽到佢響到 phone call 緊 , 咪八下囉

一段好普通既推銷方法 , 例如

" 你好呀, 我係某某公司打電話來架 , 你呢度係咪ABC公司呀 , 我地公司本身做廣告既 , 最近有個新既優惠 , 係專 for 商業用戶o既 , 幫你地公司既產品 , 例如機器, 化工, 織物來做推廣架 , 未知你地本身有冇做開廣告架 "

點知...

佢用左好正統既鄉音+強行扮香港人既語言 , 所以咬字好準....

但係...

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

變左呢段 , 如下

" 你 佬 呀, 和 係某某公司打電話 梨 架 , 你呢度係咪 大生五金索尻製品廠 呀 , 和 地公司 崩 身做廣告既 , 住 近有個新既優惠 , 係專 避 商業用戶o既 , 幫你地公司既產品 , 例如索尻, 尻袋, 尻套, 尻箱來做推廣架 , 未知你地本身有冇做開廣告架 "

之個客吊曬老母咁 cut 左線
作者: hkcitywong    時間: 2006-5-18 11:22 PM

老實講, 笑一個講野唔清既人同笑一個身體有缺憾既人冇分別
作者: benny0105    時間: 2006-5-20 01:58 AM

Originally posted by hkcitywong at 2006-5-18 11:22 PM:
老實講, 笑一個講野唔清既人同笑一個身體有缺憾既人冇分別
同意

咁樣同d外國人笑我地英文唔好咪一樣

以前我0係外國住左十年,就足足比d鬼佬(一部份,唔係全部)笑足七八年

比著你又會點呢

其實一個外地人用我地既母語溝通,係付出好大勇氣同努力

人地係尊重我地,所以先以我地既母語溝通嘛

廢話講完
作者: PKTung2    時間: 2006-5-20 11:33 AM

THX

[轉貼].....................又點會咁肯定[真實]丫

同埋我覺一d都唔好笑

下次睇下感受下先抄

唔好做隻無靈魂的 copy cat

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0