標題: 香港訂造西裝邊度最平?? (唔係買,係造) [打印本頁]

作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-23 09:58 PM     標題: 香港訂造西裝邊度最平?? (唔係買,係造)

之前聽人講話荷里活廣場好似有,但係唔係度身訂造??7 a7 Y$ n3 y2 K! W) ]6 t
or其他地方有而又平呢??, \# G9 U( @" Z- ^0 M  K$ K
同埋手工如何??
) v- ~2 \3 }0 J7 B6 [thz~~. @) B2 ]5 |* y% L

z& L- K( L# C5 M& Xp.s.本身我想返大陸造,因為平,但我老豆話造得好差
作者: seafireson2    時間: 2006-5-23 10:34 PM

係造的,造貴d,d料好d,
  K3 d6 E% u' O1 R0 n0 Id平野一濕0左會縮水,會"巢"ga~
作者: kenny0708    時間: 2006-5-23 11:00 PM

天后好似有~~但不知詳情~~啊~~~
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-24 12:22 AM

唔該晒大家~
4 H8 r! h  m7 H8 L# u  x0 y咁又係,橫掂係做,做靚d lor
作者: qweqweqwe    時間: 2006-5-24 04:41 AM

買la Kg.....much much better.........
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-25 06:49 PM

Originally posted by qweqweqwe at 2006-5-24 04:41 AM:
4 t: W7 F& J; f: Z買la Kg.....much much better.........
0 y3 Z6 f/ `" d. O! ^7 e
買現成果d??
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-25 06:50 PM

頭先上網睇話兆萬有得訂造, $600有交易, 而家仲有冇??
作者: RahXephon    時間: 2006-5-26 01:00 AM

做一定好過買... 小弟從事金融行業,公司很住重儀表,千祈唔好買G2000的西裝,用料差,又貴。 其實如果你想要現成的話,我建議你去playlord (又一城或德福都有)買,但一定要等佢做減價,大約七折到至好買,大約要$1000套。
  s) C' p- e9 U- j, w其實我會建議你去做,價錢約800-1000,千祈唔好去荷理活廣場買,價錢雖平,但會比人一眼睇出係平嘢,反而影響人地對你的first impression。 不過我唔係叫你買幾千蚊套嗰的,一般訂造1000蚊的都已經幾好,兆萬1樓轉左(G/F上一層)有一間叫A1的西裝舖,老闆好似叫Billy,佢手工都幾好,一套大約要1000元,我都係o係佢度做衫。 入到去佢會叫你選布料同個款,如果你冇preference就叫佢幫你揀。
  d, h7 X8 Q2 F: Z( w: s* S記住一分錢一分貨,如果為左省百多蚊而做左套唔得體的西裝就仲衰。
作者: 機密    時間: 2006-5-26 01:40 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-23 21:58:
8 Y. l3 V7 }2 t% I之前聽人講話荷里活廣場好似有,但係唔...
$ J# s, \) _0 a$ ]
買塊布自己造啦!最平啦!
作者: clkgtr    時間: 2006-5-26 02:58 AM

我覺得如果係後生仔, 我就唔太建議去做西裝, 買現成既會比較好" I* h$ @5 [8 o+ v; f; d
* I5 M6 S  R/ q2 d% ?! R. M1 M
因為如果件西裝個cutting唔夠年青, 就算比件「阿媽黎」你都唔會著得好睇
# g+ t4 f3 _& x
' l& C9 l3 w: y/ z3 t# q7 f而普遍黎講訂做果d西裝既cutting都係比較成熟 # \. L2 I: |9 |
如果後生仔著左會好顯得好老兼好似衣不稱身, 如果cutting唔好的話, 更加會似waiter2 ?) k2 U$ _$ c9 O+ Z
0 F: P. Z% D  w( w
而好似旺角等果一類既做西裝店, 雖然我無買過, 但有時經過呢d店既門口見到
) @- z8 I% I8 |6 _0 w雖然佢地show出黎果d西裝既cutting係仿效年青既做法, 但係就非常之MK look. e  Q) [8 G: j& S4 B" o
1 t" r8 }" E, E% w. Q
如果佢地照番classic既做法, cutting又會好老, 所以我就唔係好建議嚮呢d地方做西裝1 K" f1 B+ b: M

- r4 ~$ m: |' ?9 s) w反而好似RahXephon兄咁講, playlord既西裝的確唔錯, d cutting好岩後生仔
. W$ }* _4 V7 q3 F/ [( U4 i0 c兼且我見佢地, 一年12個月, 大減價足9個用咁樣& k9 F4 J8 G4 P+ \7 \: v
( M0 ?3 _* L% r* R  F% E* O2 X
(以上見解純粹以非常Formal既角度去講, 唔好話什麼mix & match可以著得好睇d)
( S% U% W8 }$ h/ q# X/ u; i! F# B7 o# x8 R
[ Last edited by clkgtr on 2006-5-26 at 03:18 AM ]
作者: (~^o^~).    時間: 2006-5-26 10:13 AM

頭先上網睇話兆萬有得訂造, $600有交易, 而家仲有冇??
1 ~; j% a2 T" t$ z: t
3 S. {2 \0 M7 v: ]! M- e/ R* x% TNo, 兆萬 is $499 !  (~^o^~)

圖片附件: believe1.jpg (2006-5-26 10:13 AM, 14.7 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=879636&k=83bed598301ea95cdb09cde434942227&t=1727911415&sid=j5453M

作者: iMacc    時間: 2006-5-26 10:17 AM

其實真係睇你係咪成日著~
8 g: A9 i0 n6 ~& ^% h1 Y1 g8 C" ]
兆萬果d係平...但質料會比較差...造西裝真係一分錢一分貨架~) ^# ^% g% N- Y

+ U2 b2 [+ ?% v7 _% M  s% n0 w我就造多過買...其實樓上個bro所講我唔多同意~+ r- c7 r0 a9 w7 ~0 G

; U8 \. J& A7 `: p7 b( l& [本人覺得造比買多數都會靚好多...最起碼會啱身先...款嗰方面話明造就即係你想點就點~/ `3 o, w- \9 D; `. N1 t
. T" `, p( V5 e
想型又得...老實平凡d亦得...視乎你表唔表達到俾個師傅聽~
作者: clkgtr    時間: 2006-5-26 12:53 PM

Originally posted by iMacc at 2006-5-26 10:17 AM:/ `8 K. U7 C. Y5 O1 j0 U
其實真係睇你係咪成日著~; U2 Z- F$ P' ]( e
/ l" d( o) m: u
兆萬果d...
  i  s0 p9 ?1 Z
5 i9 P( r/ L0 q
但係因為西裝既cutting就係太簡單, 手工同剪裁差少少就會變得差好遠
1 P8 Y- ?4 o; W特別係年青cutting, 腰位一定有少少slim cut, 好難做得靚
( J/ y/ |- d8 {7 U* A3 U但係剪裁得唔好, 一係就變左臘腸狗, 一係就MK Look
7 z- w6 I6 V" m4 @1 Z件衫有幾fit身都無用
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-26 07:12 PM

Originally posted by RahXephon at 2006-5-26 01:00 AM:
- |5 [& z1 C: w( R# n- k兆萬1樓轉左(G/F上一層)有一間叫A1的西裝舖,老闆好似叫Billy,佢手工都幾好
* x% x9 b+ N  f3 h# p造出黎young唔young?? 會唔會老餅9 @  @1 ~- ~6 N  o* [! }; x% U
因為我唔知點ge cutting先young,我見d fit身ge好型,腰位少少slim cut咁
. ?2 p! o$ s% f6 P0 z% `5 E定係我可以同佢講造得young d?
作者: clkgtr    時間: 2006-5-27 01:29 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-26 07:12 PM:
  Q: B( S+ P8 @& R  h) h2 v2 _. t: I7 \% n9 j& T+ k; D# E
造出黎young唔young?? 會唔會老餅( B, n' F0 ^5 T( c, U
因為我唔知點ge cutting先young,我見d fit身ge好型,腰位少少slim cut咁
+ O+ G5 t" L2 x5 n定係我可以同佢講造得young d?
# L+ E8 Y0 y' ^: R

; t% r9 z, ?' X: x$ ]* ]9 ~胸位唔好太過挺, 但係又唔可以唔挺
6 m5 E7 l+ H3 w8 Z1 x. h5 S否則, 太過挺等於classic cutting, 亦等於老餅, 如果唔挺, 又會變左垃圾一件
0 R* _9 V8 l* u( i) r
( f  _* \7 |2 `. _腰位要少少slim cut, 但係又唔可以太slim
: f6 ^8 T2 T5 P2 h& e- }否則, 太slim會變左mk look或者臘腸狗, 唔slim既又等於classic cutting, 亦等於老餅
' ]. n; F" p& a! O6 R0 R; v$ e6 ^5 f% v" b$ h1 V( S5 {& j
所以, 手工差少少既係好難做得好, 如果要訂做, 就真係要膽博膽9 [. G$ n6 T) ~# s7 m
佢做得好既就當然好, 否則.......................
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-27 10:44 AM

Originally posted by clkgtr at 2006-5-27 01:29 AM:
( c& l) m1 o2 N  ]7 l3 f6 l9 {: l
7 ?7 K* e& _& }5 L. a
* U  n& F; M) D* k1 @胸位唔好太過挺, 但係又唔可以唔...
  z; B: e( C" v6 sicic... 唔該晒% W" D# h; X3 l  b5 b
仲有時間比我搵ge,或者搵d貴少少手工好d ge

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0