標題: 中 男 籃 慘 負   姚 明 揚 言 退 隊 [打印本頁]

作者: pyliu    時間: 2004-8-16 11:10 AM     標題: 中 男 籃 慘 負   姚 明 揚 言 退 隊

中 男 籃 慘 負   姚 明 揚 言 退 隊

中 國 男 籃 出 師 不 利 , 在 雅 典 奧 運 首 戰 即 遭 西 班 牙 蹂 躪 , 以 五 十 八 比 八 十 三 慘 敗 。 日 前 在 揭 幕 禮 上 , 手 持 國 旗 威 風 凜 凜 的 姚 明 , 今 仗 卻 一 籌 莫 展 , 全 場 僅 得 十 二 分 進 帳 , 最 後 一 節 更 五 犯 離 場 , 成 為 中 國 大 敗 的 致 命 傷 。
中 國 今 仗 以 姚 明 、 易 建 聯 、 朱 芳 雨 、 李 楠 及 劉 煒 為 正 選 陣 容 , 雙 方 在 首 節 鬥 個 旗 鼓 相 當 , 以 十 八 分 打 成 平 手 。 當 中 , 西 班 牙 主 將 加 素 不 慎 被 易 健 聯 擊 中 鼻 子 出 血 , 被 迫 出 場 治 療 , 但 不 久 即 重 返 球 場 上 。

負 西 班 牙 25 分
第 二 節 西 班 牙 開 始 控 制 戰 局 , 一 度 在 五 分 鐘 內 迫 使 中 國 隊 吃 白 果 , 其 後 加 素 在 高 高 舉 起 手 的 姚 明 面 前 , 強 行 雙 手 灌 籃 , 取 得 兩 分 之 餘 還 迫 使 姚 明 犯 規 , 為 賽 事 掀 起 了 高 潮 , 西 班 牙 卒 以 四 十 二 比 三 十 領 先 上 半 場 。
中 國 隊 在 下 半 場 全 力 反 撲 , 一 度 把 比 數 追 至 三 十 八 比 四 十 五 , 可 惜 接 下 來 卻 失 誤 頻 生 。 最 後 一 節 完 全 是 西 班 牙 天 下 , 在 離 完 場 前 約 五 分 鐘 , 姚 明 又 因 防 守 是 役 砍 下 二 十 一 分 的 加 素 , 吃 了 個 人 第 五 犯 畢 業 離 場 , 中 國 卒 以 二 十 五 分 喪 師 。

姚 明 指 隊 友 退 縮
傷 心 無 比 的 姚 明 賽 後 激 動 表 示 : 「 我 對 國 家 隊 失 去 了 很 多 信 心 , 我 覺 得 每 次 國 家 隊 都 會 傷 害 我 , 我 不 知 道 這 是 為 甚 麼 ? 我 們 有 些 隊 員 我 不 知 道 他 們 是 緊 張 還 是 不 敢 承 擔 責 任 。 我 正 考 慮 退 出 國 家 隊 , 不 是 現 在 , 但 很 快 我 將 會 退 隊 。 」 同 日 , 意 大 利 以 七 十 一 比 六 十 九 險 勝 新 西 蘭 , 立 陶 宛 則 以 七 十 八 比 七 十 三 擊 敗 安 哥 拉 。

附件: 16sa112p.jpg (2004-8-16 11:10 AM, 45.3 KB) / 下載次數 34
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=57645&k=d44897cd9905bb1ee6ac21fe77d31ff2&t=1726907735&sid=Wl9vZ4
作者: ipkigi    時間: 2004-8-16 11:48 AM

就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波
如果佢再以咁o既操守同態度待人待物,任你幾好波,都只o係垃圾!!

上述只o係本人o既意見,如果有任何得罪,請所有姚明fans原諒,同埋請諗下呢個人值唔值得你封佢做偶像!
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 11:52 AM

呢度應該冇人當佢係偶像架係咪呀??
作者: chicken    時間: 2004-8-16 11:57 AM

Have not watch the match, no comment.
作者: pyliu    時間: 2004-8-16 12:04 PM

[quotefrom="ipkigi"]就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波
如果佢再以咁o既操守同態度待人待物,任你幾好波,都只o係垃圾!!

上述只o係本人o既意見,如果有任何得罪,請所有姚明fans原諒,同埋請諗下呢個人值唔值得你封佢做偶像!
絕非贊成!
為國家隊出戰,是以支持國家的光榮使命,如果你真的有好表現,盡力拚鬥,雖敗猶榮!
中國國家隊不是NBA的球隊,如果球友真的不能支援、配合你,你也要盡己所能,支持球隊,扭轉乾坤,這才正確!
偉大的球員之所以偉大!是他們的感染力,與隊友間的相互合作、扶持!
隊友打得不好,便指責自己隊友,是不能成大器的!
作者: pyliu    時間: 2004-8-16 12:05 PM

[quotefrom="Anonymous"]呢度應該冇人當佢係偶像架係咪呀??
原本可能會有,但看到他這番言論.....
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 12:17 PM

不過退左隊係咪可以剃返鬚?

作者: 科    時間: 2004-8-16 12:23 PM

大佬呀,輸一場姐,洗唔洗講D咁野呀 :x
作者: 甘國武    時間: 2004-8-16 12:27 PM

你根本無睇到事實o既全部!~
中國以前為人疚病係"未打先輸"o既心態同打唔到逆境波,第一樣己經改善,但第二個問題仍然存在!自從第三節尾(or第四節頭?)被拉開10分後,中國隊就擺爛啦!大哥,我一個係度搏命,但d隊友淨係係度"散步",點可以唔輸?點可以唔心灰意冷?
作者: pyliu    時間: 2004-8-16 12:46 PM

[quotefrom="甘國武"]你根本無睇到事實o既全部!~
中國以前為人疚病係"未打先輸"o既心態同打唔到逆境波,第一樣己經改善,但第二個問題仍然存在!自從第三節尾(or第四節頭?)被拉開10分後,中國隊就擺爛啦!大哥,我一個係度搏命,但d隊友淨係係度"散步",點可以唔輸?點可以唔心灰意冷?
公牛皇朝並無每次都順境!
佐敦的隊友並非沒有信心的動搖!

這就是一位領軍人物、皇牌球員的素質!
你有沒有感染力喚起其他球員不滅的意志?
你能否支撐大局,等待最後的反撲?

球壇上這樣的球員比例上不多,但其實又多不勝數!
我第一個想起的是足球界,捷克的尼維特!

我不怪姚明!
但這正是他與一級球員的分野!
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 12:51 PM

甘兄請問你有冇睇場波?
我睇到既Yao
都係賴賴散散......(希望呢個係事實既全部)
既然佢係主力.....佢應該"拎住" 個波黎進攻,人力俾波入內線俾佢~佢又第一時傳返波俾人....而傳完波之後係返同一個位唔知做乜(反而巴特爾....係度勁射 3 分......勁炒   )
我見到既佢~基本上都係行行企企~未見主動
同埋其實 Spain 同 China
事實上實力係爭一皮~輸 20 分~我想講句我覺得係正常....
同埋佢仍然同打 nba 一樣...犯規仍然好多....作為一個主力係咪應該好好保護自己既犯規數字呢? 你咁多犯規~搏得幾多分鐘命丫...
作者: pyliu    時間: 2004-8-16 01:00 PM

[quotefrom="Anonymous"]甘兄請問你有冇睇場波?
我睇到既Yao
都係賴賴散散......(希望呢個係事實既全部)
既然佢係主力.....佢應該"拎住" 個波黎進攻,人力俾波入內線俾佢~佢又第一時傳返波俾人....而傳完波之後係返同一個位唔知做乜(反而巴特爾....係度勁射 3 分......勁炒   )
我見到既佢~基本上都係行行企企~未見主動
同埋其實 Spain 同 China
事實上實力係爭一皮~輸 20 分~我想講句我覺得係正常....
同埋佢仍然同打 nba 一樣...犯規仍然好多....作為一個主力係咪應該好好保護自己既犯規數字呢? 你咁多犯規~搏得幾多分鐘命丫...
姚明轉身和反應始終很慢!
有時會感到對方球員在跟他玩「馬騮搶波」!哈哈!
作者: 科    時間: 2004-8-16 01:02 PM

隊友打得唔好可以講出黎,
但係佢自己係咪無責任要負先?
咁大個人講野要有分寸架,
大佬呀!輸25分就話要退出國家隊真係好有問題囉
作者: 含人所不含    時間: 2004-8-16 01:02 PM

[quotefrom="ipkigi"]就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波

佢哩o的叫冇體育精神!!!!
佢直頭叫全中國人失望!!!自己浸過兩年咸水以為自己好巴閉.....
一直覺得佢係中國人驕傲......唉....而家對佢完全失望..
中國人恥辱!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 含人所不含    時間: 2004-8-16 01:12 PM

[quotefrom="甘國武"]你根本無睇到事實o既全部!~
甘兄!!
心灰意冷一件事....其他隊友唔搏命一件事.....
佢係中國代表....佢係唔係應該拎返o的運動員應有既態度出黎面對哩次失敗呢?!
自己心灰意冷就話退隊..哩o的係唔係一個運動員應有態度先?? 甘重有冇責任先??
你會話其他隊友唔搏命佢o地都冇責任....甘係一件事!!!
佢o地水準係唔及姚明o架喎....係唔係好唔搏命哩個見人見致....
但姚明係中國男籃既代表(我估冇人反對!!)....佢可以打得唔好...但佢甘講甘冇體育精神就唔得!!! 佢失禮中國人! 佢亦冇責任感!!坦白講佢冇資格做國家隊代表!!!!!!
作者: pyliu    時間: 2004-8-16 02:00 PM

[quotefrom="含人所不含"][quote][quotefrom="ipkigi"]就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波

佢哩o的叫冇體育精神!!!!
佢直頭叫全中國人失望!!!自己浸過兩年咸水以為自己好巴閉.....
一直覺得佢係中國人驕傲......唉....而家對佢完全失望..
中國人恥辱!!!!!!!!!!!!!!![/quote]

可以拍得住王治郅!
作者: jonaleung    時間: 2004-8-16 05:33 PM

姚明言論簡直狗屁不通
作者: 甘國武    時間: 2004-8-16 07:24 PM

係ar!Duncan唔幫祖家處女島(開幕禮徐嘉諾話佢地己經脫離美國)打波,反而想靠美國拿金牌,佢算咩?!任佢幾好波,都只係垃圾!

我去過一個專業d o既籃網(至少佢有世界排名),果度o既主流論調同e度相反,這代表甚麼?
作者: 含人所不含    時間: 2004-8-16 07:38 PM

[quotefrom="甘國武"][quote][quotefrom="ipkigi"]就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波

係ar!Duncan唔幫祖家處女島(開幕禮徐嘉諾話佢地己經脫離美國)打波,反而想靠美國拿金牌,佢算咩?!任佢幾好波,都只係垃圾!

我去過一個專業d o既籃網(至少佢有世界排名),果度o既主流論調同e度相反,這代表甚麼?[/quote]

可能代表佢o地懶pro...而唔理最基本既體育操守!
作者: jonaleung    時間: 2004-8-16 07:39 PM

[quotefrom="甘國武"][quote][quotefrom="ipkigi"]就本人而論,我覺得姚明好幼稚,完全冇一個職業球員應有o既操守,我覺得一個球員冇理由因為球隊表現差而話退隊,而o係應該同一眾隊友同心協力搞好隊波

我去過一個專業d o既籃網(至少佢有世界排名),果度o既主流論調同e度相反,這代表甚麼?[/quote]

姚明呢單野和鄧肯係唔同既事
點可以混為一談
姚明只不過打左一場就講埋d咁仆街既說話
你叫中國隊之後點可能齊心協力咁打埋餘下既比賽

佢令我想起02世界盃既堅尼
自己未有貢獻就做左d損害球隊既野
作者: 科    時間: 2004-8-16 07:56 PM

姚明:沒想過退出國家隊
8月 16日 星期一 17:00 更新

姚明接受內地傳媒訪問時表示,他沒有想過退出國家隊。

《體壇周報》報道,姚明解釋說﹕“當我們輸了波後﹐我的心情當然是不好受﹐第一場比賽就五次犯規被罰出場﹐感覺有點悲。但是心裡更悲的則是隊友對於比賽的態度﹐我不知道他們在比賽的時候是怎麼想的﹐那麼早就對比賽失去了鬥志﹐你要知道像一些老運動員為了我們的籃球事業奮鬥了這麼多年卻始終沒有機會來參加奧運會﹐而我們今天這樣的表現真的很對不起他們﹗所以﹐我才會說出這樣帶有情緒的話來。”

對於“退出國家隊”的說法﹐“小巨人”明確否認﹐“我沒有想過﹐我很愛我的祖國﹐也很愛我的球隊。”姚明同時表示﹐“有時候年輕人的心理也希望大家能夠理解……”

:idea:
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 09:26 PM

甘兄~
如果你覺得個 d "專業" 籃球網講既野有既見地/正確既話咁你可以一直都係個度睇~而唔睇我地既"業餘"意見
我地的而且確唔係"專業"~ 所以會同"專業" 既言論相反
你又係咪因為個度既"專業" 而覺得我地錯呢??
個度既"專業"意見其實係有咩講呢?
請賜教
作者: 甘國武    時間: 2004-8-16 10:21 PM

[quotefrom="Anonymous"]個度既"專業"意見其實係有咩講呢?
請賜教
你自己看看吧:
www.roundballcity.com
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 10:39 PM

sorry 能力有限
我搵唔到個d "專業" 意見
另外我想講返甘生你講既
"我去過一個專業d o既籃網(至少佢有世界排名),果度o既主流論調同e度相反,這代表甚麼?" (唔好意思我唔識 quote 野)

代表咩呢究意?
作者: Anonymous    時間: 2004-8-16 10:40 PM

有錯字
意-->竟
作者: 金魚佬    時間: 2004-8-16 11:28 PM

姚明壓力比其他中國球員大好多架!

如果有睇國內互聯網,個d吾知乜野中國高層一早反對姚明到美國投效、自已中國人體能差,對抗性弱,又吾改善自己,反而說NBA那些球員為是還未完全進化的野人。一向都反對姚明外出,認為中國花了這麼多時間物力培養的人,卻為別國所用等等!還有好多亞Q中國人將極體力化既NBA當成係蠻人運動!

講姚明慢個d人應該將佢同超過7呎高既人比較才公平,當然亦要同佢打個相同位置比較,怎可同d短既靈活既黎比較佣。相反咁講法,左敦每場球賽只搶得幾個籃板,命中率又得個3x%,你都可以講話在敦無料到啦!
再講個對美國發夢球隊,第一場就輸19分,點可以係一場波就決定一切姚明既供獻,佢係第五個犯規,我就認為係帶波撞人既,姚明一早企定係度,但姚明抗撞性強,對手撞到佢重自已跌在地上。反觀中國其他射手,完全無本事利用單擋做成空位射波,呢d就真係慢啦!
作者: 含人所不含    時間: 2004-8-16 11:37 PM

[quotefrom="金魚佬"]姚明壓力比其他中國球員大好多架!

如果有睇國內互聯網,個d吾知乜野中國高層一早反對姚明到美國投效、自已中國人體能差,對抗性弱,又吾改善自己,反而說NBA那些球員為是還未完全進化的野人。一向都反對姚明外出,認為中國花了這麼多時間物力培養的人,卻為別國所用等等!還有好多亞Q中國人將極體力化既NBA當成係蠻人運動!

講姚明慢個d人應該將佢同超過7呎高既人比較才公平,當然亦要同佢打個相同位置比較,怎可同d短既靈活既黎比較佣。相反咁講法,左敦每場球賽只搶得幾個籃板,命中率又得個3x%,你都可以講話在敦無料到啦!
再講個對美國發夢球隊,第一場就輸19分,點可以係一場波就決定一切姚明既供獻,佢係第五個犯規,我就認為係帶波撞人既,姚明一早企定係度,但姚明抗撞性強,對手撞到佢重自已跌在地上。反觀中國其他射手,完全無本事利用單擋做成空位射波,呢d就真係慢啦!
你講得唔係冇道理...
但佢既言論的而且確唔係一個運動員應講既...
心情差, 壓力大一件事...
佢話退出係唔負責任....
佢之後唔認自己講過係更唔負責任...
佢操守係好有問題!!!
作者: 甘國武    時間: 2004-8-18 12:20 AM

當姚明明白,原來在包夾下分球,隊友還是投不進,而且會比人話自己攻唔到內線;原來出來幫隊友單擋,他們還是切不入,而且會比人話自己唔去扛內線,結果,姚明今日接球就攻,不遺餘力攻擊對方內線,並以超高命中率入了39分和13個籃板。這時的姚明只有被讚嘗,甚麼獨食之言也無出現...

也許姚明之前真的錯了,注重團隊是錯的,獨才是王道!~可能你不認同,但世道的確這樣回應了姚明...
作者: chicken    時間: 2004-8-18 03:30 AM

[quotefrom="甘國武"]當姚明明白,原來在包夾下分球,隊友還是投不進,而且會比人話自己攻唔到內線;原來出來幫隊友單擋,他們還是切不入,而且會比人話自己唔去扛內線,結果,姚明今日接球就攻,不遺餘力攻擊對方內線,並以超高命中率入了39分和13個籃板。這時的姚明只有被讚嘗,甚麼獨食之言也無出現...

也許姚明之前真的錯了,注重團隊是錯的,獨才是王道!~可能你不認同,但世道的確這樣回應了姚明...
Yeh, Yao Ming is the emperor of our national team!
His blame is absolutely correct and useful!
No blame no gain!
So keep up the inside domination!
This is what he/our team need for success!
作者: 拳王洛奇    時間: 2004-8-18 08:15 AM

雖然姚明帶領中國贏番一場
但係整體表現依然未能令人信服
竟然可以俾人射入十多個三分球
仲有,有身高優勢下
搶球籃皮球都輸俾人既
返去檢討下啦
作者: 金魚佬    時間: 2004-8-24 04:30 PM

中國幾個統計都包尾!
中國隊入球命中率12隊之末,以前中國隊因為無高大中鋒,全靠佢地既外圍射手,以前世界一流既射術,但今屆吾見哂。
最衰個個重係控球後衛,靜係識帶波玩波,交個波又吾到手,又成日俾日截到。搞到turnover統計 ,被人快政得分,統計最衰又係中國隊。

中國贏個兩場波,姚明一場39,一場27,佔總得分48%。如果中國有番以前d射手出黎,贏多幾場波容乜易!
作者: 甘國武    時間: 2004-8-24 04:37 PM

[quotefrom="金魚佬"]中國幾個統計都包尾!
中國隊入球命中率12隊之末,以前中國隊因為無高大中鋒,全靠佢地既外圍射手,以前世界一流既射術,但今屆吾見哂。
最衰個個重係控球後衛,靜係識帶波玩波,交個波又吾到手,又成日俾日截到。搞到turnover統計 ,被人快政得分,統計最衰又係中國隊。

中國贏個兩場波,姚明一場39,一場27,佔總得分48%。如果中國有番以前d射手出黎,贏多幾場波容乜易!
無高大中鋒?
近的王ZZ、蒙古佬不說,可是遠也有個穆鐵柱(只聞其名,不知其正字)啊!~
不過中國後衛真的遜,不要說世界列強,在亞洲也被韓台日比下去!~
作者: Anonymous    時間: 2004-8-24 05:34 PM

巴特爾廢都漏......
王生d動作慢到嘔.......籃底既 moves 係冇咁滯
至於"穆鐵柱"~
未聽過........
睇黎好極都唔好得過王生.....
作者: 甘國武    時間: 2004-8-24 08:07 PM

[quotefrom="Anonymous"]巴特爾廢都漏......
王生d動作慢到嘔.......籃底既 moves 係冇咁滯
至於"穆鐵柱"~
未聽過........
睇黎好極都唔好得過王生.....
癈唔癈我唔理,我淨係想話比金兄聽,中國一直有高大中鋒~
(中國一直係贏鋒線、輸衛線的~)
作者: wai214    時間: 2004-8-24 08:23 PM

唔係呀話,wang zhi zhi廢?佢起碼重係NBA窩,有幾多個亞洲人可以打NBA呀?
其實我覺得佢既波路幾岩打奧運,可惜佢唔聽話
作者: 金魚佬    時間: 2004-8-24 09:02 PM

癈唔癈我唔理,我淨係想話比金兄聽,中國一直有高大中鋒~
(中國一直係贏鋒線、輸衛線的~)
中國既傳統中鋒吾係用黎打波既。佢地又肥又大又慢,係比實場中而係好似轆大圓桌面咁,做單擋用,俾射手容易起手。所以佢地根本就吾係做中鋒既工作。

中國係亞洲,由於平均高度都贏哂,有無中鋒都無問題。但射手比韓國差d,所以有時都輪比韓國。
但係對歐洲黎講,高過7呎也大把,而且靈活d,力量大d,起碼跳得起。中國有中鋒吾係又係從來等於無。

所以結論係中國有高大既人,從來係球隊都有幾個超過7呎既人,但無用黎做中鋒既。
作者: 金魚佬    時間: 2004-8-25 08:06 AM

中果人以前應該有一個人〔好似叫 宋濤〕既人最先打 NBA華盛頓子彈隊,應該早過正至致十多年。但完全搵吾到資料。佢當年係 NBA第二最高既人,同期有波爾高過佢。
作者: 甘國武    時間: 2004-8-25 08:27 AM

[quotefrom="金魚佬"]中果人以前應該有一個人〔好似叫 宋濤〕既人最先打 NBA華盛頓子彈隊,應該早過正至致十多年。但完全搵吾到資料。佢當年係 NBA第二最高既人,同期有波爾高過佢。
佢好似無出過場,所以唔算數~
而四幾年己有美籍日裔的NBA球員了!~
作者: kakueeken    時間: 2004-8-25 01:25 PM

請問各位網友知唔知美國 vs 西班牙, 同 中國 vs 立陶宛, 電視台會唔會播? 播0既話幾時播?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0