標題: 剛剛開始看神鵰俠侶 [打印本頁]

作者: kjkj    時間: 2006-7-10 04:40 AM     標題: 剛剛開始看神鵰俠侶

真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個心真係有D想殺左條友仔佢- ]2 c. M, F  K$ n3 J/ s
加上個女都演得似,我發覺個男主角都幾似古天樂的; ^! P2 ]" G% ]  `! T, L$ \0 s
不過頭3集都幾悶的,唔知粵語會配音成點呢6 `! `0 Y6 f. E) r5 M; t
有無人會睇睇,星期一TVB,8:30就播了
作者: henrywing    時間: 2006-7-10 07:37 PM

我都看完整套了!
+ |6 `+ F6 k" P# [真的拍得不錯,人靚景靚!2 c$ \% ?  s: t
意景相當不錯,尤其是小龍女,跟小說描繪很像,
) M6 V1 o6 ?8 R, z% E: |但美中不足是...楊過斷手之後,跟鵰兄練功那一段,, Z; p# L# Q: ~- w# P& d
不夠精采,馬虎帶過,可惜,可惜!
0 z- Q% t; `# @$ Y2 g但絕對值得一看再看
作者: alantai    時間: 2006-7-10 08:52 PM

Originally posted by kjkj at 2006-7-10 04:40 AM:
  O; `0 }$ g* A2 x+ N' e2 y真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個...
1 z* ^1 N$ D6 S7 e/ W0 r

2 A( A! I  G9 b# q1 D5 ]完全冇興趣睇
% n* i$ H- s4 {# l- L不過你講果集有d睇頭- `1 b1 i  Z( K: J; @

作者: 極樂    時間: 2006-7-10 09:24 PM

睇緊無線版頭半個鐘........ s- K$ d6 K6 Z9 E" P- V4 R0 F
只係覺得楊過小朋友樣唔夠靚仔唔夠可愛...
) Z* ^% a0 _& `3 n但係我都覺得佢拍攝好認真......
; @* y2 O6 k7 B& \2 |3 C* j" o, J+ ?' A% ?好過無線果d多多多多聲.....
作者: 甘國武    時間: 2006-7-10 09:42 PM

Originally posted by 極樂 at 2006-7-10 09:24 PM:
! u0 @; l  j" D; S  P睇緊無線版頭半個鐘......." [, }7 ]: ~, q' f* K
只係覺得楊過小朋友樣唔夠靚仔唔夠可愛...
/ ~3 J9 a1 ?9 `  V$ c但係我都覺得佢拍攝好認真......; r6 Z1 B' R: _3 ~# V- p/ _
好過無線果d多多多多聲.....
9 K4 M# X4 X9 Z3 `( H3 H" g" `9 q楊過係有dd邪氣
7 n& `, N# {! s! P: {. W- m但黃曉明就演得太浮la ...
作者: yksin    時間: 2006-7-11 10:22 AM

Originally posted by kjkj at 2006-7-10 04:40 AM:
+ v- d: `5 Y# {0 r. b; {' z真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個...
* h- t& i( U8 p/ k
4 Z8 H) i- a2 v1 h請問是在第幾集?我沒時間看全部,只想看果集
作者: michelle_tom    時間: 2006-7-11 04:42 PM

d特技好假
作者: jacky60724    時間: 2006-7-11 05:43 PM

我好鐘意劉亦菲佢真係好靚,做小龍女就最適合不過啦,所以我會睇落去
作者: 阿感    時間: 2006-7-11 09:12 PM

Originally posted by jacky60724 at 2006-7-11 05:43 PM:
- a( R& |$ O7 u- W1 s# ?1 N, O1 v) D  E4 [我好鐘意劉亦菲佢真係好靚,做小龍女就最適合不過啦,所以我會睇落去
: q6 g7 i# q2 H/ \, n
+ b! {# M/ g# h0 {/ G5 K2 h李若彤先係真正o既小龍女
作者: jacky60724    時間: 2006-7-11 10:43 PM

李若彤都靚,不過我都係鐘意劉亦菲做既小龍女多d囉,真係好有仙女既感覺呀
作者: austin666    時間: 2006-7-11 11:31 PM

Originally posted by jacky60724 at 2006-7-11 10:43 PM:
" M5 E2 X, ?* E( ~2 S* N- x李若彤都靚,不過我都係鐘意劉亦菲做既小龍女多d囉,真係好有仙女既感覺呀
  }3 k3 p* T$ X  U: u
! e2 t) [5 z( x) ?
0 l9 O9 A( X" p1 D

6 v5 u2 q5 ~% }9 ?" F( \我睇左今日少少
. x; d1 ~/ X5 k' \" h( ]! m
7 Y; M7 [. Q- R8 r可惜佢出唔到出塵脫俗的感覺9 @. g. A! E6 r" z
而且又做唔到最初時的(冷漠)
; |8 k2 V1 I; K8 p7 x# e  j正確d講係無情
  |6 @+ T( s  M5 J) H/ D
+ ^: d' k' r( K靚唔靓我冇意見
" T, P0 ?) R' G4 p8 v4 g7 V0 T1 o但李若彤似小龍女多d
作者: 七星天使    時間: 2006-7-12 04:04 AM

我睇左27集啦..好睇呀!: s; @3 o5 f8 E1 F% T. k
個男主角笑個樣傻傻地..但係惡既樣又好惡= =4 O& ?% p! R1 f
劉亦菲好q呀!佢喊個樣真係好可憐..
4 G& h4 G0 }$ m7 u. y/ J$ D好得呀劉亦菲!
作者: kjkj    時間: 2006-7-12 09:51 AM

睇曬啦,劉亦菲開頭時覺得佢一般,因為之前睇過仙劍奇俠傳( I9 u0 i  x9 s# J
但當我睇完後,感覺到劉亦菲做得唔錯,真係值得一睇再睇+ z8 `" T" o; D; y9 v( L
剛剛有看過粵語版第2集,配音小龍女果個唔得,睇普通話版比較好
& A7 e  j; U" e劉亦菲同男主角嘴果下,都唔值接嘴,都是嘴下巴5 X9 p4 l5 e! Z7 F, Z9 U' ~1 h2 b
大家想想原因啦,是因為男友嗎,呵呵!!還是公司要求保持清純感覺呢???/ ?% r! u% e6 r* p  g6 E0 D3 b9 d% O' I
我都想知
作者: jacky60724    時間: 2006-7-12 10:48 AM

咁尼套係講佢地兩個纯真既愛,所以都唔應該有露骨既鏡頭囉
作者: Dickypotter1    時間: 2006-7-12 12:08 PM

我想知個男角係乜人??
作者: 書傻子    時間: 2006-7-13 05:43 AM

香港版比人剪左d部分,唔值唔一睇
作者: scorerhk    時間: 2006-7-14 02:35 AM

Originally posted by 書傻子 at 2006-7-13 05:43 AM:3 I. o. q9 Y2 \) S# {$ T6 `
香港版比人剪左d部分,唔值唔一睇
* \$ x# L: Y& ^: L

* P, ^: q( e' z( U% Y0 N2 h
2 Q8 k( T; M5 W* d要欣賞就真係要睇足本
: t& r/ b8 f" `( F4 w) N* A好唔鍾意無綫成日cut片
作者: kjkj    時間: 2006-7-14 05:38 AM

Originally posted by scorerhk at 2006-7-14 02:35 AM:
# j1 F- C/ m; i0 i  z4 ]2 V$ N9 M1 Q2 i: B* D# k
2 q' A. p+ i, [& R( m
5 n! ]# m1 z7 a1 I4 ]$ r' q
要欣賞就真係要睇足本
6 [8 }# Z$ }/ A0 e! u" k好唔鍾意無綫成日cut片
  a8 W; `* P7 ?  g  b
好彩佢cut左果d都唔太會精彩,唔係就真係無人睇啦5 V( a( c5 t& P: W- n" e% B0 k
佢cut片果d部份都係怕比人投訴7 [- P/ M; ]3 w+ H" q4 ~* R
本來足本版就有很多好悶的部份,我想tvb都係cut左 e d
1 J! Q0 ^# o/ K7 i# Z
9 t$ A  g7 O& t7 C+ c, G轉自tvb6 {' d3 W+ w2 X1 A0 F$ m3 S  n
有人說,內地版的《神鵰》較長,本台版的經過刪剪,因此覺得不慣。但觀眾其實需要體諒,兩地的情況有所不同,如不經過取材就播出,一樣有問題產生。) d0 Y* X0 w7 G+ X8 e5 Y; z

+ }) o8 U) k# \  s) i, g) {/ O4 A% Y8 C正如內地版小龍女出場在第三集之後,本台版的在第一集尾。為甚麼會有此差別的?試想想,此輯《神鵰》中的角色,除了小龍女劉亦菲外,港人幾乎都不認識,要大家看兩三集全不認識的演員做大家已熟悉的戲,觀眾大有可能覺得不耐煩,於是略過一些不關痛癢的旁枝戲,安排大美女劉亦菲早點登場,也是可以理解的事。
作者: jacky60724    時間: 2006-7-14 12:11 PM

我都應同你講既嘢,大陸同香港既觀眾好唔同囉,大陸好多時拍既戲都會有d比較沉悶,所以cut左d沉悶既情節都係好事囉,起碼唔會睇到個人悶晒囉,我諗無線都唔會cut左d好既嘢啦,最多都係cut晒d悶既嘢啫

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0