標題: 祖雲達斯, 費倫天拿, 拉素降落乙組 [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2006-7-14 06:56 PM     標題: 祖雲達斯, 費倫天拿, 拉素降落乙組

仲要扣分.....6-20分不等

而AC米蘭就留班,....但就要扣分同唔準參加來季歐冠杯!!!!!

大家點睇??
作者: alexinzaghi    時間: 2006-7-14 06:57 PM

confirmed?
作者: harvey22    時間: 2006-7-14 06:57 PM

confirm jor??
作者: lookityourself    時間: 2006-7-14 06:58 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-7-14 06:57 PM:
confirm jor??
新聞O岩O岩講左
作者: harvey22    時間: 2006-7-14 07:00 PM

Originally posted by lookityourself at 2006-7-14 06:58 PM:

新聞O岩O岩講左
wow anymore details thx~
作者: lookityourself    時間: 2006-7-14 07:01 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-7-14 07:00 PM:

wow anymore details thx~
搵緊網中...soccernet 冇講...
作者: harvey22    時間: 2006-7-14 07:11 PM

same..... bbc also dun have
作者: lookityourself    時間: 2006-7-14 07:15 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-7-14 07:11 PM:
same..... bbc also dun have
但6點半新聞就真係講左
作者: arthur8088    時間: 2006-7-14 07:59 PM

that's from Italian media reports....Soccernet concerned that the report would be released later today~~
作者: 魔鬼幽靈    時間: 2006-7-14 08:02 PM

咁.05--06屆意甲冠軍屬誰??????

國米?

作者: iknow    時間: 2006-7-14 08:07 PM

AC唔使降...
作者: michaelyip.com    時間: 2006-7-14 09:35 PM

TVB 630 News tonight mentioned:

AC Milan - no relegation and thus remains at Serie A, with 10-15 marks deducted at starting of league, banned from playing UEFA Champions League.

Lazio, Juventus, Fiorentina - relegating to Serie B, with 6-20 marks deducted at starting of league.
作者: 奇    時間: 2006-7-14 09:50 PM

曼聯仲唔挖人?艾馬臣,佐真遜,東尼,伊巴
作者: 小强    時間: 2006-7-14 09:51 PM

ROME (AFP) - Juventus, Fiorentina and Lazio will be relegated to the Italian second division, according to a report in an Italian newspaper.

Italy's premier sports newspaper the Gazetta dello Sport claimed it was revealing the long-anticipated ruling in Italy's match-fixing scandal, due to be given on Friday evening.

It also said AC Milan will be allowed to stay in the top flight but will be penalised by a points deduction and booted out of next season's Champions League.

"The verdict will be this: Juventus, Fiorentina and Lazio will be relegated to division two," said Gazetta.

"AC Milan will stay in the first division but will not be allowed to take part in the Champions League."

The newspaper did not give away its sources but claimed it also knew what point deductions each team would receive.

Juventus will be docked 20 points from the start of their Serie B campaign with Fiorentina penalised 10 and Lazio six or seven.

Milan will lose 10 to 15 points from their Serie A challenge, which would hand a huge advantage in the title race to city rivals Inter and even Roma.

A statement from the Italian football federation confirmed that the disciplinary tribunal president Cesare Ruperto will deliver the verdict to the teams from a luxury hotel room in Rome on Friday night.

However, the statement denied an earlier claim from Gazetta that the verdict would be read out on their sister television station.

There was no indication when the verdict will be made public, though.

The teams will then have three days to appeal before a federal court of arbitration and a final decision will be given by July 24.

The scandal broke after transcripts of former Juve general manager telling the head of Italy's refereeing commision what officials he wanted appointed to specific games were published in the Italian media.

As well as the four clubs, 26 individuals are on trial for sporting fraud.

作者: lookityourself    時間: 2006-7-14 11:05 PM

咁05-06 意甲會點
餘波未了呀喂
作者: ahho319    時間: 2006-7-15 12:10 AM

好似仲未confirm wo...
佢係會咁樣既結果...
好似香港時間1點先confirm
作者: ThomasKoon    時間: 2006-7-15 12:27 AM

如果真係咁判﹐好似有啲唔fair﹐4隊都有打假波﹐點解ac唔使降...?
作者: lazialihk    時間: 2006-7-15 12:37 AM

有冇搞錯
成件事祖記係始作俑者
要拉素同費倫陪葬?
祖記ge罪行比拉素嚴重好多
判罪竟然差唔多?
過去2年
拉素一向都係被針對ge一隊
尤其係對住祖記
上年2場聯賽
拉素都有一個人被祖記踢傷
仲要抖好耐
雖然係明顯犯規
但係牌都唔使拎
拉素咁都有罪?
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 12:59 AM

Originally posted by ThomasKoon at 2006-7-15 12:27 AM:
如果真係咁判﹐好似有啲唔fair﹐4隊都有打假波﹐點解ac唔使降...?
老實講,就表面証供睇黎,AC米蘭都只係被祖雲達斯屈完一場波,先至打番個電話去恐赫番個球證下場唔好再亂黎,嚴重性低d係在於動機上,不是出於主動,而係被動,係被拖落水,在四隊中只有AC米蘭特別少少係因為被屈完先屈番其他人,所以他被判較輕是正常,但留唔留在甲組就好難判斷(正路都唔應該留)。但見倒祖記最後都只係降落乙組,相比較下AC留在甲組都較為正常。
作者: brightman    時間: 2006-7-15 03:19 AM

confirmed:
ac唔駛降, 下年係甲組打扣15分.
祖紀前兩年冠軍取消, 下年降乙組兼扣三十分.
拉素, 費倫同時降乙組兼各扣七分及十二分.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/5164194.stm

[ Last edited by brightman on 2006-7-15 at 03:21 AM ]
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 03:28 AM

Originally posted by brightman at 2006-7-15 03:19 AM:
confirmed:
ac唔駛降, 下年係甲組打...
下年祖記唔使指意升班,費倫都好危下。
作者: brightman    時間: 2006-7-15 03:34 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-15 03:28 AM:

下年祖記唔使指意升班,費倫都好危下。
佢地有三日限期上訴, 睇下之後發展係點.
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 03:40 AM

Originally posted by brightman at 2006-7-15 03:34 AM:

佢地有三日限期上訴, 睇下之後發展係點.
算啦,今日死左祖記,明日會出現另一隊祖記。只係個球隊名稱唔同左姐,正如當日冇左費倫天拿既日子,都彈左隊巴勒莫出黎啦。森多利亞沉輪後都出現左隊帕爾馬啦,即係咁之嘛,d人材同錢總會分番d落其他球會度既,只係唔知會集中定分散,同埋會唔會同其他聯賽分左d豬肉走姐。
作者: brightman    時間: 2006-7-15 03:53 AM

下年意甲應該係羅馬同國米既天下.
作者: 拳王洛奇    時間: 2006-7-15 10:50 AM

AC亦被罰來季冇得踢歐聯
作者: 自由神    時間: 2006-7-15 03:09 PM

祖紀前兩年冠軍取消, 下年降乙組兼扣三十分!!!!!
咁咪即係落丙組!三十分點追呀!!
作者: ThomasKoon    時間: 2006-7-15 03:19 PM

Originally posted by 自由神 at 2006-7-15 03:09 PM:
祖紀前兩年冠軍取消, 下年降乙組兼扣三十分!!!!!
咁咪即係落丙組!三十分點追呀!!
意乙好似係踢42場波﹐我覺得祖記升唔升得返上黎﹐要睇下班國腳有幾多肯留低打乙組﹐如果祖記有本事留得住班大帝﹐以質素同實力咁大分野﹐追得返頭幾名都唔係冇可能gei
作者: lookityourself    時間: 2006-7-15 05:22 PM

咁我想問前兩年意甲冠軍係當邊個??
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 05:36 PM

Originally posted by lookityourself at 2006-7-15 05:22 PM:
咁我想問前兩年意甲冠軍係當邊個??
AC米蘭
拉素
羅馬
祖記
祖記
AC米蘭
祖記(國米)
祖記(國米)

冇記錯就係咁喇。
作者: Aristo~    時間: 2006-7-15 07:24 PM

Originally posted by lazialihk at 2006-7-15 12:37 AM:
有冇搞錯
成件事祖記係始作俑者
要...
拉素呢幾年真係慘..
睇見上季有d起色..
季尾就黎單咁既野....

雖然祖記係主謀, 但同謀也需要罰的
望就望上訢成功, 只扣分留係甲組啦 ><"
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 07:28 PM

Originally posted by Aristo~ at 2006-7-15 07:24 PM:

拉素呢幾年真係慘..
睇見上季...
你係拉素,會想扣30分留意甲定係而家咁降乙組??
作者: Aristo~    時間: 2006-7-15 07:51 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-15 07:28 PM:

你係拉素,會想扣30分留意甲定係而家咁降乙組??
梗係扣分啦
起碼留係甲組, 電視轉播, 都收多d錢

作者: redbug0112    時間: 2006-7-15 08:04 PM

祖雲達斯係一支勁旅
我相信就算冇打假ball都會好勁,什至可以拎盃
今年world cup意大利win左 , 法國又咁勁
功勞唔少得係一班祖雲達斯既球員
保方 , 森保達 , 簡拿華路 , 迪比亞路 , 韋拉 , 杜林 等等
AC都有幾個 ....
要降班真係好可惜 !!
仲要扣分tim ... hope佢地上訢成功la !!
作者: supportMU    時間: 2006-7-15 08:21 PM

Originally posted by redbug0112 at 2006-7-15 08:04 PM:
祖雲達斯係一支勁旅
我相信就算冇打...
咁架論點都得
作者: ThomasKoon    時間: 2006-7-15 08:22 PM

Originally posted by redbug0112 at 2006-7-15 08:04 PM:
祖雲達斯係一支勁旅
我相信就算冇打...
以祖記嘅實力﹐就算唔打假波﹐都足夠攞冠軍啦(當然唔敢講一般可以稱霸)﹐真係唔明點解要打假波....
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 08:23 PM

Originally posted by Aristo~ at 2006-7-15 07:51 PM:

梗係扣分啦
起碼留係甲組, 電視轉播, 都收多d錢
以拉素的實力,30分追唔追得番先???唔好忘記甲組係比乙組更加少賽事和對手更強,分分鐘降埋班都似,到時仲慘。
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 08:24 PM

Originally posted by supportMU at 2006-7-15 08:21 PM:

咁架論點都得
事實黎bo...

而且我唔相信AC無份打假波,以不過因為貝魯斯科尼勢力大,先可以無事
係競爭對手同樣打緊假波時,莫傑就蠢蠢地咁打埋一份...
以為咁係為球會好...以為自己好精明...但偏偏就做緊佢成世人最錯ge一件事
累到祖記咁...
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 08:25 PM

祖雲達斯係一支勁旅
我相信就算冇打...
係呀,祖記擺明係一隊勁旅,不過如果要計番佢受到照顧而由輸變和,由和變贏既賽事分數,我諗佢最多排第5。
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 08:25 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-15 08:25 PM:

係呀,祖記擺明係一隊勁旅,不過如果要計番佢受到照顧而由輸變和,由和變贏既賽事分數,我諗佢最多排第5。
若計埋AC打假波果d分
祖記都起碼升返一、兩位...
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 08:27 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 08:24 PM:

事實黎bo...

而且我唔相信AC...
冇左一個莫吉一樣會有千千萬萬個新莫吉,祖雲達斯一直也是這樣,以前就用禁藥,可以見倒當時既迪比亞路和施丹既體能係幾咁好。特別明顯係迪比亞路,近年冇得再用禁藥後單靠技術完全失去任何體能。
作者: Kian76    時間: 2006-7-15 08:28 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 08:25 PM:

若計埋AC打假波果d分
祖記都起碼升返一、兩位...
即係基本上冠、亞都一定係國米和羅馬。
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 08:30 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-15 08:28 PM:

即係基本上冠、亞都一定係國米和羅馬。
咁又唔可以咁講...因佢地實力上仍同祖記、AC有段距離
若無假波e樣野...仍然好難講邊隊會贏冠軍
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 08:31 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-15 08:27 PM:

冇左一個莫吉一樣會有千千萬萬個...
禁藥e樣野從無證實過祖記有用
唔可以作準
作者: supportMU    時間: 2006-7-15 08:34 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 08:24 PM:

事實黎bo...

而且我唔相信AC...
有實力但打假波就唔洗罸......咩理論黎......
唔好理ac有份打假波就唔洗降, 根人鬼事咩, 根本兩件事黎
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 08:35 PM

Originally posted by supportMU at 2006-7-15 08:34 PM:

有實力但打假波就唔洗罸......咩理論黎......
唔好理ac有份打假波就唔洗降, 根人鬼事咩, 根本兩件事黎
我都無話過祖記唔應該罰...
我只係認為降班同褫奪冠軍已經足夠

而且應該一視同仁,唔應該因為AC會長係貝魯斯科尼而厚此薄彼
作者: supportMU    時間: 2006-7-15 08:45 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 08:35 PM:

我都無話過祖記唔應該罰...
我只係認為降班同褫奪冠軍已經足夠

而且應該一視同仁,唔應該因為AC會長係貝魯斯科尼而厚此薄彼
唔落丙組都偷笑啦
大佬, 操控球証wo!!! 咁如果從來冇人發現, 佢地玩哂得啦?? 根本已經罸得輕tim啦~
操控球証根本罪大惡極, 衰過買自己和or輸波果d
如果係我直情要佢地永不得上番甲組, 永不超生
作者: clkgtr    時間: 2006-7-15 09:20 PM

如果祖記d球員肯留番嚮度, 嚮乙組追30分都唔係無可能既
又唔係一定第一名先升到班
作者: supportMU    時間: 2006-7-15 09:35 PM

Originally posted by clkgtr at 2006-7-15 09:20 PM:
如果祖記d球員肯留番嚮度, 嚮乙組追30分都唔係無可能既
又唔係一定第一名先升到班
咁睇小人地乙組仔架能力
猛虎不及地頭蟲, 落到去實隊隊都同你死過~ 留力都要打低你, 你知啦~ 10年都對唔到一次, 難得落到黎, 一定視羸左祖記佢地為目標
莫講話30分, 大家由0開始都未必得, 仲要睇下有幾多個真係咁有情有義架有錢佬肯留低打江山先算啦
作者: clkgtr    時間: 2006-7-15 09:37 PM

Originally posted by supportMU at 2006-7-15 09:35 PM:

咁睇小人地乙組仔架能力
...

作者: szetoafk    時間: 2006-7-15 09:45 PM

呢個判決絕對係雙重標準, 祖記斷正要降班, 就唔駛講, 既然 AC 被扣分, 証明佢都有份參與, 點解唔駛降班, 扣分了事? 當年 AC 同拉素被發現打假波, 咪就要一齊降 la, 有打假波嘅就係操控場果, 就係有罪 la, 點會分主動被動, 實在對同樣被罰降班嘅費倫天拿同拉素唔公平
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 09:49 PM

Originally posted by supportMU at 2006-7-15 08:45 PM:

唔落丙組都偷笑啦
大佬, ...
意甲賽會要做ge事唔係將做錯事ge球會搞到永不超生
而係整頓意甲ge風氣,令意甲重新成為4大聯賽之首
如果只係將祖雲達斯整到永不超生,對意甲害多於利

加上祖記會長都話,祖記係最有決心革新ge球會
相反你睇下AC等其他球會,根本仲係暮氣沉沉
咁將有朝氣ge球會打落丙組有咩意義??

懲罰犯事者唔係已經足夠??
作者: supportMU    時間: 2006-7-15 11:20 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 09:49 PM:

意甲賽會要做ge事唔係將做...
你唔好誤會~ 我唔係只針對祖記, 係所有有份都要永不超生
要整頓意甲ge風氣, 最好就係殺哂佢地~ 唔好話我知咁樣會降低意甲吸引力, 要知道, 唔係因為意甲d球隊唔勁, 唔夠多球星所以唔多人睇, 係因為係人都知意甲太多假波, 攪到支持意甲d人心都灰哂, 連佢地最引以為榮架哥連拿都係黑哨中人, 搵鬼睇咩 最好就殺哂佢, 正所謂一雞死一雞鳴~ 如果意甲可以真真正正"整頓好意甲ge風氣" 仲會怕無人睇咩, 到時就有到時架強隊架啦.
又正因為一雞死一雞鳴, 想當年ac同拉素咪一樣話唔會再犯(邊個求情唔係咁講...), 咁結果呢????? 咪多年後又捲土重來
你睇下, 連判罸都咁唔公平, 根本連意大利足總都係咁....
總括黎講, 想意甲冇假波??
兩個字, o徙氣
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-15 11:28 PM

Originally posted by supportMU at 2006-7-15 11:20 PM:

你唔好誤會~ 我唔係只針對祖記, 係...
既然係咁,如果個社會有人犯錯,咁係咪應該殺左佢?
一雞死一雞鳴,殺完罪犯之後,一樣有其他人宣揚正義
e種思想係岩??
點解果個人肯改過,仍然要佢永不超生??

況且意甲賽會今次將最有決心改過ge祖記永不超生
而將依舊死性不改ge AC放生,又係正確決定??
作者: supportMU    時間: 2006-7-16 01:00 AM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-15 11:28 PM:

既然係咁,如果個社會有人犯錯...
竟然用人黎比......=    ="
我殺架意思係永遠唔俾佢上甲組姐~ 又唔係要佢解散....
再者, 如果一個球証, 俾人發現受人操控, 就要終生停賽.....咁一間操控球証架球會罰果小小野就可以沒事(仲有人話太重要上訴).....
唉....根本意甲就好有問題, 全部都因為錢所以左右哂所有判決(ac咁都唔洗降...).....
算把啦~ 就算果4隊冇事or降哂~ 世人都唔會覺得佢地真心改革(除左意大利人同意甲die hard fan屎), 因為太多前科, 太多失望, 一次係咁, 兩次又係咁, 話唔會再黎, 結果, 一次比一次ungly..... 佢地打假波好似食菜咁食, e家就因為意大利d球會球員常犯, 所以好似冇咩特別咁....但在其他球壇打假波係罪大惡極, 所以好少呢d野發生(我唔敢話冇).
我想講架係, 大家都睇輕左"操控球証"呢樣野....
個真正問題係意大利足總, 球壇, 太唔獨立, 錢就=一切(可能因為有黑手黨)....
當一個世人以為最好, 最公正架哥連拿都受賄, 祖記,ac, 呢d大球會會收買球証, 保方都會極度沉迷賭波架時候.....仲有人會對意甲有信心嗎??
e家唔係話出口術同頂人心口, 係操控球証呀, 絕對唔會, 唔應該係足球架一部份黎.
請不要看輕 "操控球証", 因為呢4隻字, 就可以完完全全推番現代足球, 因為如果全世界都久唔久就打假波, 收買下球証呀咁...咁到時架足球會點??

p.s 我唔係話e家足總要罰佢地永不超生(我係話如果比著我判), 只係覺得太輕啦
好耐冇打咁多字
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-16 01:16 AM

Originally posted by supportMU at 2006-7-16 01:00 AM:

竟然用人黎比......=    ="
...
其實我一路就係想講....唔重罰AC米蘭...
代表意甲賽會根本就唔係有心去改革個聯賽
重罰其他果3隊只為祭旗封住人地把口...
根本係個唔公平ge裁決

如果意甲賽會仲係咁受錢影響,咁重唔重罰祖記根本無分別
對意大利足球都唔會有幫助
祖記ge犧牲都變得無價值,只淪為賄賂風氣下ge犧牲品

多謝你咁比面打咁多個字
作者: Kian76    時間: 2006-7-16 01:21 AM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-16 01:16 AM:

其實我一路就係想講....唔重罰A...
AC唔使降班係因為証據不足,就好似祖記既禁藥事件都係因為証據不足告唔入。
作者: supportMU    時間: 2006-7-16 01:37 AM

Originally posted by MaxFigo at 2006-7-16 01:16 AM:

即管睇下事情發展落去會點啦 早幾年我都鐘意睇意甲, 但e家....唉....

唔洗客氣, 大家咁話
作者: supportMU    時間: 2006-7-16 01:41 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-7-16 01:21 AM:

AC唔使降班係因為証據不足,就好似祖記既禁藥事件都係因為証據不足告唔入。
其實有就肯定有架啦~係咁e罰下 罰得就姐係有份啦~ 不過因為ac會左右到傳播費....
意足總
作者: 艾奧羅斯    時間: 2006-7-16 01:47 AM

今次事件乜唔係話祖記既莫吉操控球證咩??
點解會變左話要重罰AC米蘭...??
作者: terrychun    時間: 2006-7-21 02:27 PM

其實費倫好唔抵,由丙組上返黎又要落去
作者: MaxFigo    時間: 2006-7-21 03:13 PM

Originally posted by terrychun at 2006-7-21 02:27 PM:
其實費倫好唔抵,由丙組上返黎又要落去
咁佢真係有做過都無辦法...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0