標題: 車路士被未編入種子組別 [打印本頁]

作者: 瑞比    時間: 2006-7-18 04:55 PM     標題: 車路士被未編入種子組別

歐聯獎盃

曼聯、阿仙奴和利物浦成為下季歐聯的頭號種子球隊,而車路士再次成為第二種子。

盡管車路士過去兩個球季都成功奪得聯賽冠軍,而一些意大利強隊也將缺席本屆比賽,但車路士仍然被列為第二檔球隊,這也意味著他們有五分之一的機會與衛冕冠軍巴塞隆拿分在同一個小組,在上季的淘汰賽階段的比賽裡,正是巴塞隆拿把車路士淘汰出局。

上季在決賽中落敗的阿仙奴以及2005年冠軍利物浦將要通過外圍賽,才能確保自己在小組賽中第一檔球隊的資格,而作為蘇格蘭冠軍的些路迪,被列為第二檔球隊。盡管祖雲達斯和AC米蘭都受到醜聞事件牽連,但即使他們都無法參賽,也不會影響英格蘭球隊的排名情況,歐洲足協已經要求意大利足協要在7月25日前,確定由那些意大利球隊參加下季的歐聯比賽。

由於祖雲達斯在上周被降入乙級,而AC米蘭也被罰扣分,因此羅馬和基爾禾會與國際米蘭參加歐聯比賽,根據球隊在歐洲足協的排名,歐洲足協把32支參加歐聯的球隊分為四個種子組別,每個種子組別有八支球隊。

根據歐洲足協公布的結果,第一種子組別球隊如下:1,巴塞隆拿(西班牙)127分﹔2,皇家馬德里(西班牙)120分﹔3,國際米蘭(意大利)112分﹔4,利物浦(英格蘭)105.9分﹔5,阿仙奴(英格蘭)101.9分﹔6,曼聯(英格蘭)100.9分﹔7,華倫西亞(西班牙)95分﹔8,里昂(法國)87.7分

第二種子組別球隊:9,波圖(葡萄牙)87.5分﹔10,PSV燕豪芬(荷蘭)81.6分﹔11,拜仁慕尼黑(德國)80.9分﹔12,車路士(英格蘭)79.9分﹔13,羅馬(意大利)76分﹔14,阿積士(荷蘭)60.6分﹔15,些路迪(蘇格蘭)60分﹔16,里爾(法國)54.7分
作者: cfccfcc    時間: 2006-7-18 05:28 PM

真係唔明
連奪兩年超聯champ
都可以係2nd seed
作者: babo    時間: 2006-7-18 06:06 PM

Originally posted by cfccfcc at 2006-7-18 05:28 PM:
真係唔明
連奪兩年超聯champ
都可以係2nd seed
種子呢d野..好睇埋歷史成績的...
正如皇馬,曼聯(頂多聯賽杯)呢兩年都無咩大獎...
佢都排第一組別=_=

車仔..要第一入種子組..應該都係來年or後年既事.

[ Last edited by babo on 2006-7-18 at 06:07 PM ]
作者: cfccfcc    時間: 2006-7-18 06:19 PM

不過都冇乜所謂
如果隊波係有實力的話
乜野seed都可以贏
作者: pc20001103b    時間: 2006-7-18 07:53 PM

好似係攞過歐冠既先有得入種子組別
阿仙奴好似係全季聯賽不敗之後先有得入
作者: babo    時間: 2006-7-18 08:12 PM

Originally posted by pc20001103b at 2006-7-18 07:53 PM:
好似係攞過歐冠既先有得入種子組別
阿仙奴好似係全季聯賽不敗之後先有得入
拜仁都拎過...但都係第2組=.=
作者: 奇    時間: 2006-7-18 08:29 PM

Originally posted by babo at 2006-7-18 08:12 PM:

拜仁都拎過...但都係第2組=.=
波圖阿積士都係
今屆意大利得番兩支
作者: skjeiw    時間: 2006-7-18 09:57 PM

曼聯分組賽都出唔到線喎
作者: kakeidevil    時間: 2006-7-18 10:02 PM

活該
作者: bigfish    時間: 2006-7-18 11:34 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-7-18 09:57 PM:
曼聯分組賽都出唔到線喎
一年還一年
祖記連甲組都踢唔到啦
作者: ahho319    時間: 2006-7-18 11:42 PM

我諗除左車路士唔滿意之外
其他強隊都唔滿意啦
無咩隊想咁早對車路士既
作者: slwong3    時間: 2006-7-19 11:43 AM

if they're in the second seed, they will have to play more matches...it's not fair...
作者: cfccfcc    時間: 2006-7-19 10:23 PM

Originally posted by slwong3 at 2006-7-19 11:43 AM:
if they're in the second seed, they will have to play more matches...it's not fair...
錯了
2nd seed唔代表要打多d比賽
反而Arsenal 就要打多幾場外圍賽

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0