標題: 請支持中國大陸恢復正體漢字 [打印本頁]

作者: BarristerSpring    時間: 2006-8-2 12:45 PM     標題: 請支持中國大陸恢復正體漢字

華夏文明 源遠流長 捍衛傳統 光復中華
5 a% d' O) Z  |. W中華全球恢復正體漢字聯盟

$ l; ~) U2 K7 `& W8 L
8 s" A  T  \4 S0 G% thttp://spaces.msn.com/kerouslee
: Z' P: p, }2 ^+ O
: g4 @! W( |6 i$ o
4 @/ j" m1 W, ~. L
9 C- h1 A  d- }8 o4 J2 U1 w% D& m- H/ n) r4 m, g
附:簽名反對聯合國廢除繁體中文:請大家支持
1 m& r# N2 H) p( |: J: E% L7 I& s6 n$ \. [, g- d
http://www.gopetition.com/online/8314.html
作者: iknow    時間: 2006-8-2 01:59 PM

好!!!!!!!!!!!!!!!
作者: engineer2    時間: 2006-8-24 11:17 PM

GOOD........
作者: jacky60724    時間: 2006-8-24 11:51 PM

支持呀
作者: ricojohny    時間: 2006-8-25 07:45 AM

唔好玩啦  O2 s# L, j- ?9 ~! Q! |
中國仲有好多人唔識字
. V" n/ h+ I4 N8 u連簡體字都唔識  ~* n# E5 h* d  [  _8 }
仲學繁體@@
  N9 D7 E7 @7 X- A: }6 D& V* q  a% V4 g1 M  h5 y6 L% @+ D
好似我咁,我唔識簡體字,一返到大陸好似文盲咁,
0 y0 r  S) j9 Z1 }" x要學都有排學
作者: bwk0317    時間: 2006-8-27 04:58 AM

支持中國恢復正體字!
作者: magic    時間: 2006-9-1 03:12 AM

Originally posted by bwk0317 at 2006-8-27 04:58 AM:
+ l9 m" g+ n1 ?/ j支持中國恢復正體字!
9 o$ w  \0 N2 v; \
支持中國恢復正支持中國恢復正體字!體字支持中國恢復正體字!!支持中國恢復正體字!

圖片附件: 1DSC00200.JPG (2006-9-1 03:12 AM, 1.3 MB) / 下載次數 9
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=963121&k=d1f17b0345c5a9f3fa3e459fb3d91fa4&t=1728480425&sid=a74kAc

作者: atimsi    時間: 2006-9-3 12:58 AM

正体简体我都识~~系广州接触香港文化最直接,所以对我来讲无乜影响!
4 K/ ]# ]9 ^9 w历史上中国的文字都系不断甘简化!其实无乜所谓拉!!/ _- C  H6 U0 y$ w1 M9 o+ R: [- n
不过讲真阿,正体字写书法果阵又真系几正嘎!!(心情五好果阵练书法,平静心情!)
作者: ronald001120    時間: 2006-9-3 12:21 PM

台灣D友仔搞出來la" N" M; `5 e( \8 \/ Q6 T! ]
不過我都支持
作者: magic    時間: 2006-9-3 01:03 PM

2 n3 X+ M0 k1 q- E好!!!!!!!!!!!!!!! ' x* t* v0 j5 c
作者: vv1668vv    時間: 2006-9-4 03:16 PM

妄想症發作?
作者: sls17199    時間: 2006-9-8 01:45 PM

我都唔明點解,橫豎都係學,點解唔直接學正體字?( c0 f% Y# e+ d" r( o2 R  `' [" T+ I
相信無一個國家會創造字體幫人脫貧...
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-11 03:55 AM

Originally posted by sls17199 at 2006-9-8 01:45 PM:
( a3 }$ e) T- \+ h" b3 }( S7 U我都唔明點解,橫豎都係學,點解唔直接學正體字?
- O3 R  J& F5 u5 [4 Q( L相信無一個國家會創造字體幫人脫貧...
# Y9 G1 f$ W$ N$ s# c" B3 l
作者: magic    時間: 2006-9-11 11:07 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-9-11 03:55 AM:6 m2 q/ S& W) O8 [0 f

( p8 H. y) V0 w. [
2 \  N, ?5 X! P, ]$ ?% c. l3 |- E' dgood!!!!!!!!!!!!!
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 05:31 PM

我講件真人真事俾大家聽6 J% [) u, s$ M+ m
我呢件事,絕對無睇唔起國內同胞的意思' E7 X" k: C( _5 K4 [
& U0 E' A, M; v
我三個月前就黎左澳洲讀書) a% T: h/ C% y
係度我識左個國內同胞,為左簡單,我叫佢做A,我仲識左個香港人(我係澳門人)
9 P, e: t  S1 `% jmsn佢同我講,睇繁體字好難睇,叫我打簡體字,我梗係唔理佢% S  n* ]; _* P% N; K! t
平日少不免會見面,傾計
0 R* v& e/ w7 j1 t) z$ ]) m  E我同個香港人傾計,梗係用廣東話,佢竟然話聽唔明,要求我地講普通話& v: p% d4 X) o9 f
我地梗係睬佢都傻,呢個我都忍住  V" A& u! W4 x5 J7 ]$ v0 p
有次msn佢又話,中國13億人口,99.9%都寫簡體字,講普通話
1 q5 {2 e! f4 Q  x- Z/ S7 X; Q4 Y點解我地港澳人仲寫繁體字,廣東話,咁唔文明(<=佢真係咁講,不過我改佢做廣東話,我方便打)  P# |6 \- f- D. s5 R
繁體字筆劃多,印刷又要用多d墨,社會講求進步,簡體字就係社會進步的結果
9 h4 X9 }4 }8 o: }最後佢仲講,只有你地呢d少數頑固ge人先會用- c8 _: V) S  `# s% @
聽完我好嬲,我當然有駁佢,我點駁唔係重點
8 m6 g! J8 T/ M1 `  N2 S: i0 S% d
5 |- P  ^. ^6 w& y8 V# |問題係,中國造字,一開始就是用六書開始,創造的就是我們港澳用的繁體字7 ?7 K# o4 P) P/ b- |  o
而簡體字呢?我真的只能說,不知從哪裡冒出來的東西
& ?6 h' k- G: o' N, {* h/ U我知道絕大多數香港人都話自己係香港人,我亦都唔想挑起事端
9 q, Z( i" |- K3 a. n' P6 |2 r# O以下我講ge野可能會唔0岩聽,有d咩講錯希望大家見諒,呢個係我個人見解,我無要求大家認同我ge見解,真係有d咩得罪的話,希望唔好見怪
# {9 i* @! [% ]8 m4 t我認為,如果一個中國人,連中國傳統ge文明產物都睇唔起,仲要用到「頑固」黎形容用佢ge人
7 ?- c5 f8 R  n我唔知呢個人仲可吾可以叫做中國人,咁同你唔尊重你父母有咩分別?! r/ u" K4 `5 `( A' I) y
有樣野真係好抵死
2 w/ u% v1 L$ K  O8 U# eA佢同我講,我地要血前望,如果我地尊重傳統,咁我地應該繼續用飛鴿傳書,寫毛筆字,唔好用電腦,佢咁講,即係擺明話尊重傳統係廢GE,多餘GE
) j3 q# e4 f$ g. _但係有次呢,佢話佢鐘意中國傳統GE絲綢衫,俾人笑,佢竟然發脾氣鬧返佢地
9 _1 L, i8 R% _) a5 X) m; j我真係想問佢,你到底係咪尊重傳統?佢根本就係度自打咀巴
7 X1 v" E  N  U# I; V0 h佢成日話日本人,韓國人係狗日,狗韓,話佢地得哥幾百年歷史,點同我地中國悠久歷史俾
* D$ P" S- t" F既然你唔尊重傳統,咁你講我地有悠久歷史黎做咩?
( X1 m/ j3 r* X) G: J9 R. @1 ~9 a2 |我又講遠左,唔好意思
1 o2 F. B# x/ s# N" j
) z8 j6 m7 @0 f! r( l1 F6 k5 U0 N/ j講返正題,我聽完佢咁講,真係好鬼嬲: l/ X. P( k% F% }6 n0 K
多人用唔代表係好ga,繁體字先係真正ge中國字
9 Z3 K/ M' V- e舉例說,美國攻打伊拉克夠好多人支持啦,唔通咁又係好事?
+ t* I, ?4 o  ~% y; {, S) K夠好多人話中國人係東亞病夫啦,咁唔通中國人真係東亞病夫?& K. K, H- ~9 j5 Z' K# x
一個唔識寫傳統中國字ge中國人,d外國人只會笑到碌哂地ga(好在我識寫,我先無俾人笑)# p/ v. m' O7 U/ H# ?' r) B& _. T
自從哥次之後,我對簡體字都好反感- I* c( F7 x( v
簡體字,叫佢做字,不如叫佢做符號仲合適
& P+ C: f* o6 I) m* G中國字ge特點就係見到個字,會用個字得到相應的訊息,例如個餓字,我地知同食有關,個音同我有關,呢d都係由六書所得
7 {9 x4 A5 `! \呢d先係我地中國特有的文化
/ }- u* J7 @2 S8 }) K$ b4 T中國成日話要強大,要人地睇得起佢地,但係就忽略本身吸引人ge野
" B, m2 z; x$ k連最基本,寫繁體字呢點都搞唔掂,中國都唔好話要強大啦
7 G6 A' E; X* q5 g$ r3 D0 A. t! N# c5 H
講返d舊事都係有d激氣
# Y) s; C( S* L* M總之我強烈支持全部中國人用繁體字,講廣東話7 k- Q2 \  ?8 q* @0 r+ h
. p* Y5 Y, `( V! O) x; B
希望我篇野唔會為大家做成不便啦 XD
作者: vv1668vv    時間: 2006-9-14 06:20 PM

Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 05:31 PM:
+ N7 L: p' F0 x/ v) \" C我講件真人真事俾大家聽7 ^% D$ L2 u6 ?
我呢件事,絕...
" x: r" v6 Z5 n8 ~
0 F1 S, z3 N! `8 l9 i- m4 W
! P% t3 J( R9 r9 a
不同的教育背景,從小到大的培養。: t6 p# c! t3 m
而言,對慣用了的東西產生了不一樣的感情。
8 f% L- n& Y4 [: f* t. O& T每當受到外來的批評時,由於那份 慣用的感情 與 保護的立場
  X9 N  X- N) b0 q& y不知不覺間產生了對抗性。這是可以理解的。
! s' X7 \$ |  }& D6 _
  L$ A" T, f( \9 U如果用“桐油”的道理來想想的話又如何?" D& z* p& W/ o3 ^0 M' g" {) M
以“他是什麼人,他用什麼文字”來做思想的核心,- |% t; g! t/ o  K! \8 b6 A$ M9 v
這樣有沒有跟他爭論和生氣的需要呢?
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-16 10:11 AM

Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 05:31 PM:
1 C3 E) n7 `7 A# Y6 ?我講件真人真事俾大家聽
! j3 ~) r- n8 e- ~我呢件事,絕...
# P6 O& S. j$ S2 Y. c  G' l% ]: a. s# Q2 R
( C) `% m; k5 P' h' N, A
Originally posted by vv1668vv at 2006-9-14 06:20 PM:
" ]9 V, o! M# l3 a4 ~! {) m+ T, L4 R& ]3 O9 D0 F# t( j$ \( `
+ u, ?$ s  q4 J! G8 Y' m% R

" F4 J' x5 I" \8 h& d/ j不同的教育背景,從小到大的培...
, I; P- h& s9 ?5 u; `5 k( U7 J

, p2 L* ^6 c, }$ x2 w' t
作者: 王晶    時間: 2006-9-16 05:13 PM

我覺得無所謂~
9 C, {' d8 S5 G" M唔好要得香港突然轉哂用簡體就得喇
# u; `2 c4 p2 F* L" o; O6 c/ j& J
如果係因為想光復中華 咁點解唔恢復用甲骨文、隸書?6 Y3 ~  J1 W6 h. {$ R+ G' J) `
字體簡化都係文明進步之一
作者: seafireson2    時間: 2006-9-16 10:36 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-16 05:13 PM:
9 v7 E7 L5 t  U我覺得無所謂~
3 K4 E! F2 ]1 G& g. E; t8 i1 [唔好要得香港突然轉哂用簡體就得喇! [) C" ~% Q, c# I! l/ m* a

: L- j4 b3 d4 a: q) P0 P7 s如果係因為想光復中華 咁點解唔恢復用甲骨文、隸書?
( i# @7 Z" i' G( I/ h字體簡化都係文明進步之一
+ f4 P, [7 R2 ?3 ^7 L" [* b
繁體由甲骨文、隸書改進而成,
: e) u& V( M* Y/ ?9 d- [  {繁體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,, s% W! i3 b. J% j' l
其實繁體係容易d學~(好多鬼仔都0甘講),
# `4 p. L2 k  m亦係中華文化ge象徵~$ {" e3 i% u7 I$ G) ?5 D
* ?; n8 y5 ]& b; z/ J1 }
簡體....唉......
0 _' }* U+ q; ]4 H) g1 M; r9 b" z, h係中共要表現自己同台灣唔同........so 生產出來ge產品.......
* X) V" h1 d' N# k! |( N- A1 F, |係錯別字........后後不分.......& ?9 m* v. c) R( ^
把了解字義和讀音的字型破壞.........
* w3 H5 E: |& X( T. t- p簡體唔係進化,係異種!
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 12:34 AM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-16 10:36 PM:" g2 |5 I/ w. ^) R6 B

+ }6 N: b) D( m繁體由甲骨文、隸書改進而成,
# n0 H2 y, e$ f  G  c# f繁體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,
5 l% B7 x3 b: Z  b. d! _7 \其實繁體係容易d學~(好多鬼仔都0甘講),# u8 Y' s+ A7 z9 P
亦係中華文化ge象徵~
6 D, ]) m3 B8 U) Q" [% }) v3 [% j% c% J# x  M  `
簡體....唉......
' F7 g$ Z6 F5 b2 A; u6 o5 v6 N* ^係中共要表現自己同台灣唔同........so 生產出來ge產品.......8 {" C) @5 R  \, u  W/ W( h4 b2 b
係錯別字........后後不分.......4 w, A# R2 M# a5 `
把了解字義和讀音的字型破壞.........
& T7 ^! f& L7 o9 h# \, o簡體唔係進化,係異種!
0 f, U  O7 m0 ~; N  x% N: b: k- S8 l3 ?
& v  y! q" J  Y' j

! o( A7 H( Z. u% @0 b; s: t% h+ K如果無記錯 我睇過一段文章 首先簡化漢字既國家係日本
9 C1 }7 p" O: \2 b$ w大家有無留意 日本仔用既漢字全部係簡體?咁佢係咪 想同台灣 香港 表現出有唔同既地方呢??日本人用既係咪異種 ?% C4 V, w* K! z  G) B) d! B' a

5 _( C8 G1 e( W2 {4 R' ^再講 出簡體字 無人話廢除或禁用 繁體字~2種文字並存 何來破壞中國文化?
作者: Kian76    時間: 2006-9-17 11:27 AM

我立場好簡單,繁體字睇落去靚好多,簡體字睇落去好核特。6 ?; h1 q5 Y( F% L. K$ N
! C( j; \$ J7 U7 O, Z4 f! ]
梗係睇落去靚而且只有繁體永冇簡體的繁體字好啦,簡體字??
  D" {3 I" {$ M( A; l  R% b& k
0 E1 Z9 x2 V& I* k' I% n簡體中夾雜了繁體,只因為班人白癡諗唔倒某些字點樣轉變,轉一d唔轉一d,無聊。
作者: 甘國武    時間: 2006-9-17 01:46 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-8-2 12:45 PM:
3 ?0 I4 q  f+ z- N: \' U) K1 B華夏文明 源...
2 M! w4 L) |, O/ }1 j0 l" |7 i# B
我喜歡你的國旗
$ O' w1 P" u: o- ~' ]5 G* i$ H2 Jhttp://www.26fun.com/bbs/customavatars/124683.jpg
作者: 甘國武    時間: 2006-9-17 01:55 PM

Originally posted by ricojohny at 2006-8-25 07:45 AM:
2 D0 `6 o: o  j5 S( H! M' i唔好玩啦( x! |5 U9 e. |7 u( Q
中國仲有好多人唔識字, Z& ?" d% R+ u+ [* M% L
連簡體字都唔識! `4 v: x+ `; y$ V' w2 c0 X
仲學繁體@@* s' `3 R9 o, ?4 `6 I
/ U" \$ o5 P* a% p* j# u6 f1 B
好似我咁,我唔識簡體字,一返到大陸好似文盲咁,/ f: c$ g( \% W( k( T( X8 ~+ N$ }
要學都有排學
& E( H% y& q# n+ @' S0 N
what is problem?
6 r2 y* J( h9 |7 Y' B% W# b* G唔識,一閈始可以學正體字
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 02:48 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 12:34 AM:- v% z( b4 t* Q
- H# P( Z6 L& j8 m
( n  \" s  |4 `7 d0 s6 i* d
如果無記錯 我睇過一段文章 首先...
  s, P$ u6 f0 Z% L$ J+ t$ X  I您睇下la~+ s4 T% ^8 o1 Z  M" x* [
http://blog.yam.com/i_pang/archives/1325208.html" X: P* U5 f$ Q8 B

6 z2 e6 S3 L7 w8 _# `+ x  R% |在第二次世界大戰之後,亞洲各國因為政權更替、或者是民族主義作祟,傳統漢字都在所謂的「脫漢運動」中相繼被離棄。5 T! K0 B  n9 }+ ]$ x. ~

' t  O4 S9 _( s" `/ {日本的簡化漢字,你還是能夠辨認到它的原來面目,同時亦能夠保存到象形文字的特色。可是現代中國的簡體字卻無視這種特性,象形文字的特色經已不復存在;同時,它們還把一些同音字合併,完全無視於其實質意義的不同。
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 02:59 PM

大多數ge學者都係支持用正體漢字~
6 d& }1 {! m- w: w$ u您地睇下d學者ge論點la~) U5 C4 {; e# W9 P8 \
我雖然睇0左唔多,但都知道d~# y" ^( y* @) g! x2 w" x/ y) a
事實上使用中共ge簡體係唔合理~
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-17 05:04 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-9-17 01:46 PM:+ L# n9 L2 \0 G5 _% v$ E& d

: h. r9 O, r* |" j. D: H0 U/ b8 `我喜歡你的國旗' J$ u2 M) g+ T7 |" a
! T) s( X4 @& Z# B: r

作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-17 05:05 PM

馬英九為「繁體字」正名為「正體字」請命
' c" Z7 w# ?5 {2 g7 B$ Q: o! |9 Q5 Z3 i" E: b3 F
臺北市市長馬英九蒞微軟公司演講紀錄
( Z/ k7 k1 O; S1 H) H' p
1 z1 y* y  M) F/ a7 `壹、演講時間:93年10月13日(週三)下午3時40分
, J  \; J5 F5 B* |$ X; G" [( `貳、演講地點:國泰金融大樓七樓演講廳5 k3 f8 r% r# a# K6 P, _3 S
參、主持人:微軟公司邱總經理麗孟  ^% N$ y' E$ T" A
肆、主講人:馬市長英九 記錄:范賢媛7 b" w# ^+ Z  Y9 i+ H
伍、講題:也是「正名運動」—為「繁體字」正名為「正體字」請命' G2 p/ D! _( S  i: S* N4 J- ], q
, x& S8 U/ X6 O' A
前言:為何到微軟來大談文字問題?0 @/ m# @% c; r! P9 A% D
各位都是從事高科技的專業人士,應該可以了解到,現代科技與傳統文化不但不衝突,而且可以相互結合。例如本市興雅國小有位書法老師,將傳統書法教學的方法,以現代科技拍攝下來,放在網站上,使學生學習興趣及成效大增,獲得家長和學生好評。可見現代科技是可以與傳統文化結合的。我今天會來微軟公司,是有一個很小,但是很重要的問題,就是將「繁體字」正名為「正體字」,我們每次打開電腦,就看到「繁體字」,深深覺得要正視此一問題,我在各地演說也都談這個問題:「我們所使用的文字叫作正體字,不叫繁體字」。希望各位能重視此一問題,支持臺北市政府將「繁體字」正名為「正體字」的政策。語言文字是重要的文化資產,值得我們正視和珍惜,法國有一個法蘭西學院(Academie Fransaise),專門負責法國語文純淨的維護。雖然強勢外來文化及現代新興科技難免影響傳統語文的使用,但是,保持語文之純淨仍是值得吾人追求的目標。而今,全世界已有十三億人使用中文、有二千五百萬人學習中文,未來中文影響力必將大增,我們可以拭目以待。「繁體字」正名為「正體字」的時機,也已經成熟,故特別在此,請各位高級科技專業人士能重視這個問題。2 q/ t2 V" ?( U* N* ]- B

! H7 l1 Z- D; J  y  u一、 何謂「正體字」?「簡體字」?「簡化字」?
, L* _& k" L7 B7 _我們現在使用的中文字,正確的名稱是「正體字」。常有人誤稱正體字為「繁體字」,是不正確的。因為我們的正體字是沿用數千年來正統的文字,並沒有增加筆劃,怎麼能稱為「繁體字」呢?
7 H% V: {, ]- H/ _6 {- P「簡體字」是指比通行文字的筆畫較簡單的字,大多為宋、元以來的俗體字,是自古以來使用者書寫自然形成的。教育部曾於民國二十四年公布了三二四字簡體字,一般所說簡體字就是指這些字。
( S' J  f& V7 G- `" w2 o5 C- [. n「簡體字」和「簡化字」都是指筆畫較減省的字;而大陸現在使用的文字,正確的名稱應該是「簡化字」。也有人常稱「簡化字」為「簡體字」,事實上兩者並不完全相同。因為大陸是在一九五六年推行「漢字簡化方案」時簡化了漢字,簡化的字約二千三百餘字,所以該稱「簡化字」,而不該稱「簡體字」。0 ]4 _8 C2 d; ~( `
8 g+ N5 Z& }0 L, z
二、 為何要將「繁體字」正名為「正體字」?0 n" Y  G; p& F9 z& ^" B+ Z0 e2 t# N
正體字有四個意義:第一是代表祖先傳下的正統文字,其次是代表與「簡體字」相對。如:「單」為正體字,「?」為簡體字;第三個意義是代表與「俗體字」相對。如:「卻」為正體字,「?」為俗體字;最後是代表與「異體字」相對。如:「夠」、「?」互為異體,選「夠」為正體字,則「?」為異體字。 從廣義來說,簡體字、俗體字都可視為正體字的「異體字」。正體字不僅保存了文字的優美、字形具有象形、指示、會意、形聲、轉注、假借等六書意義,易於學習,還可以保存、發揚傳統優良文化。
( B6 g1 v  c& j2 ]( ]是以,我們現有的文字正確名稱應該是「正體字」,而「繁體字」是大陸簡化漢字時,對原有文字的稱呼,暗喻「繁」為「煩」等負面的意涵,不宜再沿用。相反的,正名為「正體字」,與「簡化字」或「簡體字」並列,也並無貶損之意,應是較佳的安排。/ I( i- h, |2 N) P
近年來臺灣教育普及,臺灣已然成為全球中文程度極高的地區,我們使用國語及中文的程度,並不比大陸低。然而我們所使用的文字,卻習焉不察誤稱為「繁體字」,其實我們的文字並未增加筆劃,實不應繼續誤稱。應予正名,並重視、珍惜我們現正使用的「正體字」。! W* y; U. k4 l: Q+ {& Y
8 u( m( Q$ V) L- p7 x. |
三、 是否反對使用簡體字或簡化字?反對印刷用還是書寫用?
0 M- R  `( U* U# C中國大陸當年簡化漢字,最重要的理由是認為正體字讀寫困難,大陸文盲多,教育普及不易,造成國勢積弱與落後,因此必須簡化漢字,以利普及教育。這種論點,其實似是而非,試看臺灣與香港迄今都使用正體字,其教育普及程度、國民經濟生活水準都比使用簡化字的大陸高。而大陸近二十年經濟發展迅速,是因為「改革開放」,揚棄共產主義的結果,並不是推行簡化字的結果。所以沒理由因此而採用「簡化字」。
( w+ ]! ~. ~5 Z3 u9 G7 i$ ]先學「正體字」再學「簡化字」容易,先學「簡化字」再學「正體字」則相當困難。海外華人社區也有兩岸移民在推動中文教學,是同時並存。「簡化字」雖然易學,但也易忘,「正體字」不易學,但也不易忘,因為每一個正體字背後都有一個故事,孩子們容易記住。6 Q: [& Z/ P2 V; C4 t/ ~$ g
漢字正名為「正體字」,只是一件很小的事,不會妨礙任何人,但是卻可以還原正體字的歷史地位,是對漢字應有的尊重。但個人如為了快速記事而書寫簡化字,其實並無妨礙,我個人書寫也常使用簡體字或簡化字,但是在出版業、教科書、印刷品、網站上仍宜採用正體字,以示對漢字的尊重,並維護漢字發明以來的一貫性。
) ~* H; t$ ^" f, D4 Y6 j" ?其實中國大陸近年與外界接觸大增後,對正體字也有了不一樣的態度。舉幾個例子供大家參考,例如中共前總書記江澤民喜歡吟詩,而簽名時一定用「正體字」,他的理由是「正體字」比較好看。可見「正體字」仍為不少大陸人士所喜愛。而我們臺灣使用「簡體字」或「簡化字」也很多。可見「正體字」和「簡化字」可以並存,改稱「正體字」並無矮化「簡化字」之意,但是使用的場合一定要有所區隔。此外,很高興剛才有聽眾反映外交部網站原用「繁體字」,現已改稱「正體字」,本人表示敬佩。另有一些中央機關的官方文書部分已改稱正體字,這是值得大大推崇讚揚的。
4 [, O, {6 I2 d- C- b# S" N6 _& X$ a" E. t
四、 大陸推行簡化字有無理由?是否符合事實及時代潮流?
( W3 K2 C/ V) Y& V' h1 w  c簡化字的優點是筆畫數較「正體字」減少一些(據統計平均每字減少二筆左右),雖書寫較易,但是現代文書常以電腦代筆,事實上差別不大。簡化字反而缺點不少,它破壞了正體字的結構,喪失了正體字的優點。「簡化字」簡化的情形,使六書造字的特性不再存在,增多了相似的字形,如「ㄦ」與「几」、「天」與「?」、「?」與「衣」、「?」與「?」等等,憑添了辨識的困難。想閱讀古書,需要另學正體字,使歷史、文化精神的傳承與發揚,陷於一種斷層的危機。
& b% `/ E' ?6 ]  q3 [
) ~( m4 E/ N9 ^" h  Q五、 何以反對印刷用簡化字卻接受漢語拼音系統?
5 r+ k- u; C" c也許有人質疑,我們一方面主張將「繁體字」正名為「正體字」,一方面又採用大陸推動的「漢語拼音」,有無雙重標準?其實這是截然不同的兩件事。「漢語拼音」系統是將國字以羅馬字母表示,以方便外國人辨認,主要是以外國人為服務對象的,不是針對本國人。事實上,漢語拼音是針對中文注音符號一對一發展出來的羅馬字,其實就是羅馬化的注音符號。「漢語拼音」的優點為:以有限的二十六個英文字母要來代表三十七個注音符號,儘量精減使用字母的個數,也減少書寫處理時間;而且以漢語拼音系統建立資料,製作檢索碼時,因各羅馬字母項目都有字屬之,不會像有的拼音系統偏重於某些字母,有些字母則閒置未善用,是較科學的一種系統。所以,漢語拼音自一九五八年問世以來,已使用四十六年,是一個成熟、全球廣泛使用的系統。% ~+ ]& i( B: }% z
目前美國以及世界其他許多地區的圖書館、博物館,包括美國國會圖書館、哈佛燕京圖書館皆使用漢語拼音,聯合國也在一九八六年予以認證。目前全球約有十四億漢語拼音的使用人口,並且每天都在增加,因此,使用漢語拼音可以促進國際間資訊的溝通與交流,更可便利外籍人士來臺投資、求學與旅遊以及國人出國旅行、經商,這對於海島型經濟的臺灣而言,益顯重要。採用漢語拼音也不影響臺灣的本土化,故不宜採用漢語以外的其他中文譯音版本,否則將使臺灣與國際社會接軌更為困難。1 E* n  j: R7 w4 k
我酸主張採用漢語拼音來羅馬化漢字,不過,學習國字我們仍主張採用注音符號,不用漢語拼音,因為注音符號有符合中文字型、親切自然、標注簡潔、單一發音等優點。此外,由口語到漢字之學習時,注音符號也是極佳的過渡學習工具。而且注音符號出版品普及率高,有助於提升學童國文水準。至於其他的鄉土語言也可以注音符號增補式來表示,閩南語、客家語也只要加上若干符號和聲調,即可清楚表示其發音。以羅馬字母來表示客家、閩南語拼音,並不是唯一的方式。但是現在有的各種拼音法有其歷史淵源,我們均予尊重,但是否一定要小孩子學這些字標,就見仁見智了。因此,目前在臺北市小學的鄉土語言教學,原則都不教羅馬字拼音,以免與英語音標混淆。& S0 Q  |5 X  V0 o. }
8 Z  o1 c' x# `" _" M4 e
六、 新加坡、馬來西亞的經驗
. N; Y( P, L' T+ ]& h( B6 @$ w臺灣的國語文教育成果,在華人世界居領導地位,和香港、新加坡、馬來西亞都有密切的交流,占有獨特的地位。像新加坡採用簡化字,西化很深,無庸多說。而很特殊的是馬來西亞,馬來西亞的華文報紙,雖採簡化字,廣告卻常使用正體字。他們沿襲古人傳統,從事一些風雅的文學活動,像有位年輕的華人國會議員翁詩傑就會作中文七言詩,還有一些民間雅士蒐集世界各地人士的墨寶,這些事情都饒有古人之風。馬來西亞的文學在華人文學界有特殊的地位,和臺北文學界往來也很密切,許多華人作家的書都來臺灣出版。還有華人出版界排行榜,因為臺灣還是舉世華文出版業重鎮,本人也期許臺北市成為世界華文出版中心和世界影音出版中心。諾貝爾文學獎得主高行健的得獎作品靈山,還是要來臺灣出版,而不去其他的華文城市。香港和臺灣都是華文正體字的中心,二地的民間交流很密切,本地的香港觀光客也逐漸增多,港人有多次交流,也主張使用正體字,未來的發展我們很樂觀。
/ u! v% _1 p6 x/ y9 b( F) x6 Q  y1 P( |' ~中國共產黨自一九二一年成立迄今不到一百年,我國文字已有五千年歷史,未來文字發展還不只五千年。推行正體字是本於對優良文化的熱愛與執著。大陸自一九七八年改革開放以來,意識型態逐漸鬆綁,大陸政府若號稱是世界中華文化的代表,首先就應該恢復正體字的使用。,我們可以大膽預言,未來「正體字」將較「簡化字」更占優勢。, ]+ s3 i$ _2 j, e( o% K# Q/ A
: E" K' B. D. j: ~( \
結語:推行現代化,採用高科技,不但不必犧牲傳統文化,還可以運用高科技,保存傳統文化* e7 W: W$ x: @9 I. {5 [8 }
期許高科技產業同仁,能保存並發揚傳統語言文化,其實與高科技、現代化發展並沒有對立,甚至還有相輔相成的效果,例如古蹟活化已有不少成功的例子。推行現代化,結合高科技,不但不必犧牲傳統文化,還可以保存傳統文化。未來「正體字」也可以融入文化創意產業,做為臺灣的領導產業,成為臺灣的寶貴資產。
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 07:55 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 02:59 PM:
9 O3 ?; [4 s1 \& L7 w大多數ge學者都係支持用正體漢字~' y' G, C: c2 @' e2 P- e
您地睇下d學者ge論點la~  a. e2 }8 }# b/ i7 p. q
我雖然睇0左唔多,但都知道d~
: ~4 D8 p2 ^7 r/ ^+ _( o事實上使用中共ge簡體係唔合理~
( y2 T- p- I4 n
: d8 J. T: p! ?9 [$ R; z5 C- W
5 ?2 N; Y1 j5 O0 `0 _個學者讀左幾廿年書 阿水唔知 正體字好睇咩
( [0 U" m+ C3 |1 f6 H2 F" ?, X依家上面好多人無書讀,有一種速成既方法 係咪比較好呢?你身處香港唔缺資源,有9年免費教育,為左美觀而反對使用簡體,對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?7 W5 E% \2 E5 v4 L, ^* y1 U

5 @3 L% Q) n0 ~: o
. [( T" I" l- X; N' Q更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校: Q: Y; _" p: F6 \  r
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。無廢除,何來復興?你要復興既
! A0 g% k6 s; R3 |9 z9 D, y! ^咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書8 ^' z3 H% E% ]- s3 B

9 e# F. Q! |- z5 ]# e[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 08:13 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 08:21 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-9-17 05:05 PM:% }. M% v# j! u; G8 u5 F
馬英九為「繁體字」正名為...
. P5 D: t* @- m. }. q: @2 J7 G

: }1 v# b. [/ s2 _0 ^. S3 ~) L- L. v$ m, Q
以前學生時代 小弟有幸去台灣一d大學去做交流,偶然發現台灣有d學生筆記上面都有使用簡體字,唔知我有無睇錯~呢度有無台灣網友可以講解一下 係咪台灣學生 有時貪方便都會使用簡體書寫
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 08:44 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
$ e2 I" O: h: f  Q  @依家上面好多人無書讀,有一種速成既方法 係咪比較好呢?你身處香港唔缺資源,有9年免費教育,為左美觀而反對使用簡體,對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?
; p/ B, n# C; T" S0 |/ p* K
" m4 E& e5 _3 q6 D& E8 p8 f3 q& r
簡體唔等於速成!% B8 e; s% ?! B, W+ W$ I' c
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,! U1 c( u" \# ~: H& b/ o# u% K
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)
. x4 T1 ?" g' \3 p相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~
0 v# \7 b8 q+ d6 E6 i# D) a' @) W5 h1 C" R
反對使用簡體唔等於為左美觀
% e' M5 F& W' n$ l& a8 N( u如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~! B" z& [1 M5 j( S/ R9 u
好心您讀多d學者ge文章la~
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 08:53 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
; Z( w& q0 E: l5 N0 G2 F更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校
! l, v! L3 B: R2 L/ j' [4 p依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
2 y. C$ F: N0 j$ U! g您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?": N3 l$ j- H+ S. l8 X& t
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!, Q* |9 i9 H/ n2 }6 D0 e
冇資源就學一種!就係正體!
6 x0 e5 P1 T  e" \: {! I8 @/ x7 m因為正體易學~
# N+ e- ^9 S/ a政府係有資源,不過同您放火箭~; X/ \2 r. f2 a5 D: H# i
有錢叫雞,冇錢開飯~!
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 09:02 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:5 R5 |0 T( a" E& y' E# ?4 g
咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
& {1 ~( M3 R7 Y6 K/ o, M$ Q
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!5 U1 u; ?  A; z# o$ I7 I# M
大原則係不破壞字義!
8 R7 h5 ]# F  ]. @5 |* p& [( ~( `在此原則下,有所修改冇大問題~!% }: ~/ _  m4 C! `
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~5 f9 i( E- @# p. ~; o
都冇破壞字義!
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 09:57 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:* V$ C& t0 }3 C, }2 t# Y
4 Q& \9 w& `$ Z+ @) y
簡體唔等於速成!1 \6 Y; N# a: Q7 n6 K' ^
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,9 K5 P9 q, H6 d/ G7 q
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)
$ K. V' c# T, ?相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~+ _0 [. k3 U0 ]  A4 y7 K

! U1 |6 ~, ?0 O) ^) s; A' g反對使用簡體唔等於為左美觀0 ], `8 }' B% l2 \# l1 B
如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~
% Z) q  g, m5 g& B0 ~# X+ H: F0 `好心您讀多d學者ge文章la~
9 j: C5 E! C/ K/ \& K% d( B/ `2 y" @* h/ M4 b% m, n4 Q; m) |, j1 d
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
9 s: k% L. \5 T# w9 v1 s無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
3 f: V0 y5 @! U冇資源就學一種!就係正體!1 r2 s' [% j3 ?5 }- K
因為正體易學~
5 ?9 ]( q  B% x; \) i6 V政府係有資源,不過同您放火箭~
- ?# l# n' L- s6 @( G有錢叫雞,冇錢開飯~!/ Y2 I: w. z$ i$ n7 j2 ~
. n4 c# h1 U: D1 L  x
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
/ @3 k" t0 R$ N( m8 {% f; V+ r0 Y大原則係不破壞字義!
' K& R5 s0 |8 f( O2 E5 `6 [' g在此原則下,有所修改冇大問題~!
7 l3 E' u! N5 \. g8 I/ p& G小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~
1 g, `9 G& n# b' {" m5 Y都冇破壞字義!
: I9 Q3 N5 X7 w
[/quote]
: T0 ?9 J. T5 H  r8 b: L7 I2 Y0 x  E5 b& l0 X4 N' }
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?/ Z2 }+ P% m9 Z+ \' d9 G( t2 r

0 h! v8 b' f( t4 Q再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?4 q# G+ R5 h4 N* q' s2 y3 }  s) Z+ _

# \/ I9 Q( P. E, S7 l7 Q; ^  Y第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。2 W! k. F2 \& n3 m) V

. m# Y! C' P5 T) }" x[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 10:14 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:
" ]/ g$ d  R% e$ a8 R覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
  i+ ?/ s+ E9 @& f0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~& Q1 M. g4 r0 C, O, ^7 x
您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~( z* ~0 x3 {) ?: R, B
9 R" c. B2 e' V5 G2 {# w
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 10:22 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
8 c$ j+ k3 E5 A7 {& n0 \
- u8 }& {7 O4 W0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
1 |; M/ I) x* L; Z一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
7 A% m5 {9 o9 b+ U8 B. r- M

; b) S3 |' c) M) d咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
. O4 L6 D/ Q/ P5 Y! w- D- {8 m就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣
- Y& B. m7 h2 A0 Y" f- {
1 z8 t/ U7 J2 E" W8 V) Q/ ips.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~, {& U* w0 q( g/ t
, ^, z! `' |6 J! r: B+ U- z
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 10:39 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:2 D" I0 y- Z7 I$ L
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
; H7 v- n: @: B' g8 ~7 g/ h1 t  K就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣
6 x! s6 H6 z# h" Z$ M5 w
, J" D4 x1 v- b' t: i; R我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~6 M2 _& Z# P( ]7 O: e% N0 l! Q' v
事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
2 R8 E/ A5 v& L但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 10:50 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:+ a( m" m" ]" U2 G% f

- o. |, L6 ^: T5 |我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~1 x$ Q& F. C( U" \$ o+ B" w/ F- N4 ]
事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
6 g2 k. q& U1 L, u4 K0 B1 W5 a( g但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
% k! Y( y& e. _! S) ]% L
! _$ b: i; E* U" L- `我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 11:04 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:! L& N9 o# K) @) }. u6 G8 `
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
6 u, `9 }2 l" ^) i4 U( n' u其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~" h: t, t+ y& ?" g$ f
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~9 X, V) t1 W# L* e/ }. t
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡( p; u. K  _& w. c0 p$ Q$ ]3 b
令唔正確ge文字侵蝕正體字~8 `  K* n; ^2 }8 Z# E
長遠而言,正體有消失ge危機~
5 J* h5 Z1 d9 ?1 g6 Mso爭論~6 E* C% N: }/ Q( b8 @; z. V

) s. g9 ?/ Z4 W0 c0 g我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
, D2 x$ F. Z* Q/ L但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
" A( b4 \7 ~7 R
: o+ ~! a1 b7 y8 p- \. V[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 11:18 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:
7 {: O# l* \2 p6 {* ?9 X! _% L. K
* T  J/ p& C3 v; ?$ ?4 c6 w其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
# A4 d9 C8 b6 x- b, u0 o而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~5 _4 c$ j; g7 }* J. B1 k
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
0 t+ h5 {' A% q7 P  \令唔正確ge文字侵蝕正體字~9 x- G& Y. D) K/ a  S2 T% g- Q
長遠而言,正體有消失ge危機~
3 m6 ?2 E* O( ~7 Y' q3 C6 Dso爭論~  P4 ?( d7 e5 X* w' I* X- b
+ q0 a, @4 g. X" l9 u
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
* P* w) |- C( O$ `但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
0 Z$ B2 Y1 R3 g
: _. G3 f1 p0 _: s5 R  r+ W. W9 w咁你努力為我地既繁體字抗爭~& Z- }) `) I' J1 k9 l1 W
搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議' X+ O5 w& D1 e8 `- t
告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳
7 u' l! [8 }1 a  N3 O等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。
/ A0 j! V3 l+ C0 B. j到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。
! G" h7 Z9 W# q" S% V) N2 i. u( C4 Q用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。6 ?+ u6 F) a8 x- F& ]
: K, d6 G! P* ?. r" _
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 11:28 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:
) E  \& G; C1 k' n0 i
# T# s2 t( u/ b
3 u+ a: _  }8 F. a) w咁你努力為我地既繁體字抗爭~; p. V1 q, a, n) {: F& Q
搞...
5 n& |: [& ^* [3 g3 C
我唔係要光復中華文化
* r' y# T7 @3 @5 [0 G  t% |$ w只係因為正體是正確,4 m4 S0 r/ p, C4 r0 A8 m# I+ h4 r) g
認為用正體先係高上文化,係品味~, x4 I7 F/ R. l- l, ?3 V
您始終唔明白文化ge價值同重要~* _* Q5 Q  l' b, }% Z
' A$ m. ?# T" |3 m2 ^
' N. q' d. u) \6 `; k1 s" _
i don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~- g- G$ r, E# X* _, F: n# J& E

/ B% h+ z; k& J[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-23 02:51 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:28 PM:# [: a8 O- d5 e2 p" M5 H  s0 y3 d

: \( f) s& G. n1 s' B3 r我唔係要光復中華文化1 Q, |7 I9 m  ^* O* F
只係因為正...
/ K$ r- J- \- Q+ U5 c
作者: guswan    時間: 2006-9-23 05:34 PM

推翻共產黨才能救中華文化
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-23 05:44 PM

Originally posted by guswan at 2006-9-23 05:34 PM:3 B0 D8 L9 f( Y$ e4 D
推翻共產黨才能救中華文化
, L9 P: s2 u7 q" b5 C
孫中山:光明正照  自由平等7 ~0 y. Y; G9 r3 w
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-28 06:00 AM

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=127382&fpage=1

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0