標題: Rooney 過檔曼聯 [打印本頁]

作者: kyleung    時間: 2004-9-1 10:12 AM     標題: Rooney 過檔曼聯

oh 而家發表主題要 login tim.....
煩.,..

正題........Rooney 係足球場上暫時唔值咁貴 ( 30m............)
我係廢蛇~ 佢會係 4th choice.......
不過我諗佢 d 波衫好快斷市~ 曼聯條數好快抵快

轉會限期最後幾個 transfer
ANDREAS JAKOBSSON
Brondby to Southampton for £1m.

JUNICHI INAMOTO
Gamba Osaka to West Brom for £200,000

ANDY OAKES
Derby to Bolton on loan.

CRAIG ROCASTLE
Chelsea to Hibernian on four-month loan.

VALERY MEZAGUE
Montpellier to Portsmouth for an undisclosed fee.

COSMIN CONTRA
Atletico Madrid to West Brom on a season’s loan

MASSIMO MACCARONE
Middlesbrough to Parma on loan.

SYLVAIN WILTORD
Free agent to Lyon for an undisclosed fee.

GONZALO SORONDO
Inter Milan to Crystal Palace on loan.

NICOLA VENTOLA
Inter Milan to Crystal Palace on loan.\

Inter Milan to Crystal Palace on loan.

Inter Milan to Crystal Palace on loan.\

ZLATAN IBRAHIMOVIC
Ajax to Juventus for £10.8 million

FABIO CANNAVARO
Inter to Juventus

Fabrizio Miccoli
Juventus --> Fiorentina

Wiltord 終於有著落....... 而我最喜愛的球隊簽埋 Miccoli......中前場人材太多...
作者: pyliu    時間: 2004-9-1 10:34 AM     標題: Re: Rooney 過檔曼聯

[quotefrom="kyleung"]GONZALO SORONDO

嘩!水晶宮同國米關係好好咩?
接收左佢地咁多人既?

附件: 040825142914.jpg (2004-9-1 10:34 AM, 64.2 KB) / 下載次數 14
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60655&k=4a30aea7e8685c670aff74cab3d6b86d&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: kakueeken    時間: 2004-9-1 12:51 PM

VENTOLA 質素唔錯ga, 曾經同而家效力ac 0既派路被譽為italy 的希望, 估唔到而家「淪落」到踢水晶宮。
作者: Anonymous    時間: 2004-9-1 12:58 PM

Ventola 都飄泊左幾季.....
作者: pyliu    時間: 2004-9-1 02:18 PM

[quotefrom="kakueeken"]VENTOLA 質素唔錯ga, 曾經同而家效力ac 0既派路被譽為italy 的希望, 估唔到而家「淪落」到踢水晶宮。
水晶宮是上年英甲第六名,好明顯是未夠班踢英超,現在多了這麼多國際米蘭的球員助拳,雖說是國米不要的人腳,但你們認為可令水晶宮護級成功嗎?

附件: 040825142914.jpg (2004-9-1 02:18 PM, 57.5 KB) / 下載次數 10
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60718&k=c1f2103efbc52a8409cd07fe6268e5d4&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: Lap Hui    時間: 2004-9-1 02:42 PM

廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O
作者: pyliu    時間: 2004-9-1 02:46 PM

[quotefrom="Lap Hui"]廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O
除左當年「七小福」之外,近年佢都係頃向外購多喎!
係唔係曼聯既青訓越來越唔掂呢?

曼聯陣中新起英格蘭球員最搶既都只係Smith同Rooney!
李奧算唔算新起?
不過佢地咁多個都有一個共通點,全部唔係曼聯跟費爵爺出身!
係成左名之後過檔既!

附件: 2625914559.jpg (2004-9-1 02:46 PM, 21 KB) / 下載次數 394
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60714&k=116ae7cfaf2bc8cce237fcddadf5c037&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: gigg11    時間: 2004-9-1 03:12 PM

朗尼正式入魔
作者: Evil    時間: 2004-9-1 04:18 PM

[quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Lap Hui"]廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O

曼聯陣中新起英格蘭球員最搶既都只係Smith同Rooney!
李奧算唔算新起?
係成左名之後過檔既![/quote]

費查算唔算  
講青訓我始終覺得雲加培育果d最掂  8)
作者: pyliu    時間: 2004-9-1 04:34 PM

[quotefrom="Evil"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Lap Hui"]廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O

李奧算唔算新起?

費查算唔算  
講青訓我始終覺得雲加培育果d最掂  8)[/quote]

費查都算!
佢係青訓出品,可惜佢唔係英格蘭人,代表唔到英格蘭,同傑斯一樣!

阿仙奴既青訓有咩野好例子呢?

不過雲加既眼光真係好,而家隊中主力都係係佢地未出名之前低價買入,改造到而家獨當一面!
真伯樂呀!

附件: 697742.jpg (2004-9-1 04:34 PM, 22.7 KB) / 下載次數 384
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60736&k=d6a527365e850cef2a5b0a9efed0aef8&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: pyliu    時間: 2004-9-1 05:00 PM     標題: Yorke chooses Blues move over Celtic

Yorke chooses Blues move over Celtic

Birmingham had the last word on transfer deadline day as they pipped Celtic for the signature of Blackburn striker Dwight Yorke.

Yorke has fallen out of favour at Ewood Park, where manager Graeme Souness appears to favour a forward line of Scotland international Paul Dickov and Jon Stead.

Advertisement
That allowed Steve Bruce to step in and land the 32-year-old for a "substantial but undisclosed fee'', with Yorke being handed a one-year deal with the option of another 12 months.

The Trinidad and Tobago international told Birmingham's official website: "I'm relishing the opportunity to continue my Premiership career with a progressive club like Birmingham.

"I greatly admire what Steve Bruce has achieved in his time at Birmingham and I believe it is a club which is going places and I very much look forward to being part of it.''

附件: 040831175309.jpg (2004-9-1 05:00 PM, 58.8 KB) / 下載次數 4
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60737&k=0b393e44ec63ed4b2b23f18387892092&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: movicol    時間: 2004-9-1 07:05 PM

[quotefrom="kakueeken"]VENTOLA 質素唔錯ga, 曾經同而家效力ac 0既派路被譽為italy 的希望, 估唔到而家「淪落」到踢水晶宮。
都唔好話淪落...
你都識話佢係好o野黎啦..
俾佢踼起水晶宮都唔定o架!!
球皇巴治奧哩幾年黎都係踼細班球會o乍...但佢真係可以一個人帶起成班波...
唉....又提起o的傷心事....以後都睇唔到巴治奧踼波..... :x
作者: Anonymous    時間: 2004-9-2 10:23 AM

diu la
rubbish rooney
作者: Anonymous    時間: 2004-9-2 01:04 PM

你咪鬼係度爆粗啦
你攪鬼壞訪客呢個名呀
作者: pyliu    時間: 2004-9-2 01:53 PM

[quotefrom="Anonymous"]你咪鬼係度爆粗啦
你攪鬼壞訪客呢個名呀
對!
雖然我也不是太認同朗尼為一級的球員!
但我非常欣賞Sports討論區是一處比較乾淨的地方!

附件: 040901172241.jpg (2004-9-2 01:53 PM, 48.8 KB) / 下載次數 10
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60951&k=49b692685834fad51489eaae9917c2bc&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: fung0109    時間: 2004-9-2 03:03 PM

[quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Evil"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Lap Hui"]廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O

李奧算唔算新起?

費查算唔算  

費查都算!
佢係青訓出品,可惜佢唔係英格蘭人,代表唔到英格蘭,同傑斯一樣!

不過雲加既眼光真係好,而家隊中主力都係係佢地未出名之前低價買入,改造到而家獨當一面!
真伯樂呀![/quote]
費sir將d青訓出左一季踢得好ga...之後去借左比人...又唔收返.....阿仙奴既雲加就係好有眼光~~~青訓就麻麻...個艾利亞迪利都唔掂既~~~
作者: pyliu    時間: 2004-9-2 03:14 PM

[quotefrom="fung0109"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Evil"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Lap Hui"]廢sir 提攜英藉球員不遺餘力, 就算今年成績差強人意,英國人都應該冇野講
8O

李奧算唔算新起?

費查算唔算  

費查都算!

真伯樂呀![/quote]
費sir將d青訓出左一季踢得好ga...之後去借左比人...又唔收返.....阿仙奴既雲加就係好有眼光~~~青訓就麻麻...個艾利亞迪利都唔掂既~~~[/quote]

布朗又如何呢?
雖然上季他的表現不是太好!

附件: 2458008614.jpg (2004-9-2 03:14 PM, 9.7 KB) / 下載次數 298
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60959&k=154b8606ac105f0884f4e245d2bf1e32&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: Pharaoh    時間: 2004-9-2 05:41 PM

條雞蟲駛唔駛走得咁急呀?
有皇帝唔做做後備
作者: pyliu    時間: 2004-9-2 05:50 PM

[quotefrom="Pharaoh"]條雞蟲駛唔駛走得咁急呀?
有皇帝唔做做後備
其實都不急了,由前季他算是成了名開始,已經不時聽聞他會轉會的了!
只不過上季他的表現差強人意,遲遲未成事!
但經過今年歐洲國家盃,他要轉會的本錢大增,不在此時轉會,還待何時?
人望高處!這也難怪!

附件: 040902091939.jpg (2004-9-2 05:50 PM, 65.9 KB) / 下載次數 15
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=60970&k=6bf1ff36ca560f5304616cde8e00c88a&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: Anonymous    時間: 2004-9-2 07:16 PM

我非常贊同有皇帝唔做做後備呢個講法
作者: ipkigi    時間: 2004-9-2 10:27 PM

佢想踢歐聯呀ma,人望高處正常o既
作者: Evil    時間: 2004-9-2 11:09 PM

阿記青訓出品最好可以講係艾殊利高爾
而托尼亦愈黎愈有大將之風
pannant,clichy同法比加斯亦係急速成長中
故我個人覺得佢地d青訓真係掂

講番朗尼, 個人覺得外界太過褒獎,可能會影響佢既發展
萬一第時演出貨不對版的話,日後承擔既種種不是有排佢受了
傳媒既讚揚可能會係佢最大既絆腳石
作者: allin    時間: 2004-9-3 01:32 AM

其實阿記青訓最好的己是艾殊利高爾~
法比加斯, 雲佩斯, 托尼(呢個好似係買番黎)
呢d全都是低價或者o係人地青年隊請過黎~
法比加斯係巴塞青訓ge產品
踢世青杯攞第2, 好似仲係金靴獎得主
不過巴塞留唔到佢, 不過雲加既眼光同膽色的確好好

曼聯方面, 佢而家一隊d人冇賣到, 搞到好多上唔到位
好似查域克同今年先有得上陣ge里察遜(呢個o係兩年前歐冠杯上陣過仲踢得好好)呢d咁~俾唔到機會佢地
仲有果個撞車死ge都踢得幾好
but無可否認~曼聯青訓產品差左
唔及得阿積士, 巴塞等等...
作者: pyliu    時間: 2004-9-3 02:41 PM

[quotefrom="ipkigi"]佢想踢歐聯呀ma,人望高處正常o既
其實他的決定和奧雲(Michael Owen)差不多!
奧雲於利物浦(Liverpool)也是天之嬌子,但也為了可於歐洲舞台有一番作為,毅然轉會皇家馬德里(Real Madrid)!

附件: 739428.jpg (2004-9-3 02:41 PM, 16.3 KB) / 下載次數 228
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61150&k=ef85d81c0b3f9eb0ca5cd9801fa59068&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: pyliu    時間: 2004-9-3 02:51 PM

[quotefrom="Evil"]阿記青訓出品最好可以講係艾殊利高爾

原來艾殊利高爾(Ashley Cole)是青訓出身!
那阿仙奴對英格蘭後防的貢獻真不少呀!
而我個人對Jermaine Pennant則寄予厚望,不知他能否成為大國腳!

附件: 735405.jpg (2004-9-3 02:51 PM, 18.5 KB) / 下載次數 228
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61154&k=51d3703f64bfccfe74d379333e720dd0&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: pyliu    時間: 2004-9-3 02:56 PM

[quotefrom="allin"]其實阿記青訓最好的己是艾殊利高爾~
法比加斯, 雲佩斯, 托尼(呢個好似係買番黎)
呢d全都是低價或者o係人地青年隊請過黎~
法比加斯係巴塞青訓ge產品
踢世青杯攞第2, 好似仲係金靴獎得主
不過巴塞留唔到佢, 不過雲加既眼光同膽色的確好好

曼聯方面, 佢而家一隊d人冇賣到, 搞到好多上唔到位
好似查域克同今年先有得上陣ge里察遜(呢個o係兩年前歐冠杯上陣過仲踢得好好)呢d咁~俾唔到機會佢地
仲有果個撞車死ge都踢得幾好
but無可否認~曼聯青訓產品差左
唔及得阿積士, 巴塞等等...
雲加(Arsene Wenger)的眼光真是無容置疑!

而曼聯真的不見新血出現,太依賴對外的收購,但是收購回來的,也大都是很新嫩的球員,硬是沒有曼聯自家的出品!
是費爵爺對自家出品沒信心嗎?

附件: 737130.jpg (2004-9-3 02:56 PM, 21.6 KB) / 下載次數 227
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61155&k=fa41d8f82dfeb62e127b7061b0732097&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: kakueeken    時間: 2004-9-3 03:16 PM

[quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Evil"]阿記青訓出品最好可以講係艾殊利高爾

而我個人對Jermaine Pennant則寄予厚望,不知他能否成為大國腳![/quote]

其實除左Ashley Cole, 而家伯明翰的隊長 upson 都係阿仙奴青訓出身。

我都對Pennant寄予厚望,不過之前看阿仙奴對布力般果場, 唔知係唔係因為難得正選壓力大, 又急於表現自己, 我覺得他踢得麻麻,d傳中成日唔到位, 同他踢leeds 時的水準有d距離, 希望他唔好俾自己太大壓力。

不過從雲格收購安古路的舉動來看, Pennant 係隊中的前途似乎唔係太樂觀, 希望雲格俾多d機會他la。
作者: pyliu    時間: 2004-9-3 03:57 PM

[quotefrom="kakueeken"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="Evil"]阿記青訓出品最好可以講係艾殊利高爾

而我個人對Jermaine Pennant則寄予厚望,不知他能否成為大國腳![/quote]

其實除左Ashley Cole, 而家伯明翰的隊長 upson 都係阿仙奴青訓出身。

我都對Pennant寄予厚望,不過之前看阿仙奴對布力般果場, 唔知係唔係因為難得正選壓力大, 又急於表現自己, 我覺得他踢得麻麻,d傳中成日唔到位, 同他踢leeds 時的水準有d距離, 希望他唔好俾自己太大壓力。

不過從雲格收購安古路的舉動來看, Pennant 係隊中的前途似乎唔係太樂觀, 希望雲格俾多d機會他la。[/quote]

Matthew Upson也是阿仙奴青訓出品?!
上季伯明翰(Birmingham City)有好成績,更一度成為失球最少的球隊之一,真是有賴Upson領導的防線呀!

附件: 732788.jpg (2004-9-3 03:57 PM, 28.1 KB) / 下載次數 218
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61198&k=2dfc42d2867715cdeeeb31d78bb2799f&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: fung0109    時間: 2004-9-3 04:55 PM

而家係阿仙奴陣中勁既青訓都係只有a高爾同埋之前借比列斯果個之麻~~~法比加斯~托尼~雲派斯哩d都係用低價收返黎既好好既年青球員~~證明佢眼光唔錯~~~而亨利同皮利斯都係唔過1500萬磅既錢轉過黎...而家佢兩個最少都值2000---4000萬磅啦~~~
作者: Anonymous    時間: 2004-9-3 07:48 PM

大家都忘記左Bentley了
作者: ipkigi    時間: 2004-9-4 10:44 AM

禾斯係唔係阿仙奴o既青訓出品?
作者: pyliu    時間: 2004-9-4 10:49 AM

[quotefrom="Anonymous"]大家都忘記左Bentley了
今季外借到諾域治(Norwich City)的David Bentley,踢了三場聯賽,暫時只於作客紐卡素(Newcastle United)踢成2:2時射入一球!
暫時表現未見突出,有待觀察!

他於阿仙奴兩年來於各項賽事上僅正選上陣5次,後備入替4次,上季於足總盃(FA Cup)一場後備入替的賽事中射入一球!

他的能力仍有待觀察!

附件: 724855.jpg (2004-9-4 10:49 AM, 18.9 KB) / 下載次數 184
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61334&k=62b0fc823d89602ff808b552087f325b&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: kakueeken    時間: 2004-9-4 11:06 AM

[quotefrom="Anonymous"]大家都忘記左Bentley了
ha, 「新柏金」Bentley 仲未打出名堂, 實力仲有待驗證ma,
如果係青訓都計, 咁我們仲應該提埋上場代替cygan 出場的  Hoyte,
同埋後備門將 Taylor。

看來大家可以將球員分成:
a. 青訓, 如:a高爾, Upson, Pennant 等
b. 半製成品, 即收購出身自其他球會的青訓, 但卻未成名球員,如:vieira,托尼, 法比加 斯, 基治, 以前0既 anelka 等
c. 成名球員, 如: sol campell, pires, henry, reyes 等

即係阿仙奴之所以有咁多優秀的年青球員, 並唔係青訓搞得突別好,
而係收購其他球會的青訓產品特別有眼光, 加上雲格的悉心培養。
作者: Anonymous    時間: 2004-9-4 12:07 PM

我覺得佢幾好喎
pyliu 你唔應該淨睇數劇黎判繼佢既表現
佢場上既表現的確係幾好
作者: pyliu    時間: 2004-9-4 12:40 PM

[quotefrom="kakueeken"][quote][quotefrom="Anonymous"]大家都忘記左Bentley了
ha, 「新柏金」Bentley 仲未打出名堂, 實力仲有待驗證ma,
如果係青訓都計, 咁我們仲應該提埋上場代替cygan 出場的  Hoyte,
同埋後備門將 Taylor。

看來大家可以將球員分成:
a. 青訓, 如:a高爾, Upson, Pennant 等
b. 半製成品, 即收購出身自其他球會的青訓, 但卻未成名球員,如:vieira,托尼, 法比加 斯, 基治, 以前0既 anelka 等
c. 成名球員, 如: sol campell, pires, henry, reyes 等

即係阿仙奴之所以有咁多優秀的年青球員, 並唔係青訓搞得突別好,
而係收購其他球會的青訓產品特別有眼光, 加上雲格的悉心培養。[/quote]

我認為亨利(Thierry Henry)的情況比較特別,雖然他於加盟阿仙奴前已經成名,但他於意大利卻鬱鬱不得志,充其量他只是一位快速的翼鋒,與當年的安歷卡(Nicolas Anelka)或今天的雷耶斯(Jose Antonio Reyes)所表現出的全面性相比,當時的亨利並不是那麼強橫!

是雲加(Arsene Wenger)慧眼看出亨利的最佳位置和另一方面的潛質!改造了亨利!亦拯救了亨利的事業!

當時亨利是已成名,但是並不是以前鋒的姿態!
到阿仙奴更上一層樓是因為得雲加的改造!
所以,我認為亨利是比較特別的例子!

附件: 2224943232.jpg (2004-9-4 12:40 PM, 26.9 KB) / 下載次數 176
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61355&k=d948dd273a3709b86f7bc071813a9e69&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: pyliu    時間: 2004-9-4 12:45 PM

[quotefrom="Anonymous"]我覺得佢幾好喎
pyliu 你唔應該淨睇數劇黎判繼佢既表現
佢場上既表現的確係幾好
我贊同你的說法!
而且球季剛開始而已,他踢得好與壞還是言之過早!
我並不質疑他的天份,但只是有待觀察!

附件: 2933289844.jpg (2004-9-4 12:45 PM, 23.1 KB) / 下載次數 176
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61356&k=9bc9fa683e3c4c3ee631d3cf106fe01b&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: ipkigi    時間: 2004-9-6 02:52 AM

阿仙奴成功就成功在佢地上下一心,雲加用人得宜,青訓出色

曼聯衰就衰在經常用過高o既價錢去買人,o徒哂d錢,又成日買o的質素偏低o既球員,最錯o既就係賣走碧咸同史譚
綜合以上咁多點,做得最錯就只有一個人:費格遜!
作者: kakueeken    時間: 2004-9-6 01:28 PM

費格遜係有錯, 但其實個個領導都會有錯, 我覺得費sir 未至於咁差, 不過曼聯骨幹球員年紀偏大, 換血並唔係一件易事。另外, 好多人忽視左一個事實, 就係英超0既水準提升左好多, 不論係球員定領隊, 都非常有級數, 競爭大左好多。講真, 雲格、賓尼迪斯、摩連奴呢d 頂級領隊, 以前未必肯"屈就"係英格蘭呢d 次級聯賽, 而家都0黎左搵食。費sir 就算保留到以往0既執教能力, 但他本身0既能力都未必比得上他0既對手。

事實上費格遜都有唔少平價執筍貨0既例子, 例如舒米高 , 蘇斯克查, 簡東拿, 甚至是近期0既美國門將侯活;另外一眾青年軍其實都經過他改造, 好似史高斯由前鋒改造成後上殺手, 碧咸由中場改踢右中場等, 都見到費sir 0既功力。

我覺得費sir 最失敗係他0既家長式管教手法, 當年賣走史譚是對的, 因為史譚出自傳時講左d 唔應該講0既0野, 影響左隊中士氣。錯只錯在他唔應該用白蘭斯來頂替他0既位置, 之後買左rio 之後, 都算填補左 史譚0既位置。

但碧咸就唔同, 純粹係因為 費sir 看唔過眼碧咸五光十色0既生活, 他仲用以前果套看碧咸, 唔明白碧咸已大個仔, 係世界上最受注目0既足球員, 有d0野一定要變, 結果當然係不歡而散。

另外近年之所以經常 "高價買次貨", 與其話費sir 眼光差左, 不如話他用人唯親, 搵左個細佬同仔做中間人物色員, 在利益輸送下, 球隊成績已經唔係他首要考慮。
作者: Evil    時間: 2004-9-6 02:25 PM

在利益輸送下, 球隊成績已經唔係他首要考慮。
this is the point..
作者: pyliu    時間: 2004-9-7 02:13 PM

[quotefrom="ipkigi"]阿仙奴成功就成功在佢地上下一心,雲加用人得宜,青訓出色

曼聯衰就衰在經常用過高o既價錢去買人,o徒哂d錢,又成日買o的質素偏低o既球員,最錯o既就係賣走碧咸同史譚
綜合以上咁多點,做得最錯就只有一個人:費格遜!
我也有同感!
碧咸(David Beckham)被賣走時,有時人時常說曼聯已經有自己的隊型,沒有了一個球員是影響不了整隊球隊!
但我還是喜歡看到「七小福」的組合!
上季所見,新買回來的球員,除了Cristiano Ronaldo令人驚喜的演出外,我感到曼聯就像喪失了當年稱霸英超的隊型!
我還是喜歡看「碧咸、史高斯(Paul Scholes)、堅尼(Roy Keane)、傑斯(Ryan Giggs)」帶給我的隊型!
他們年紀大了,而當年的隊型亦已一去不復再!

附件: 040906210424.jpg (2004-9-7 02:13 PM, 45 KB) / 下載次數 6
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61780&k=c546b5d69f05d538f3bc72d2f82fa415&t=1719744693&sid=Nr664H
作者: pyliu    時間: 2004-9-7 02:19 PM

[quotefrom="kakueeken"]費格遜係有錯, 但其實個個領導都會有錯, 我覺得費sir 未至於咁差, 不過曼聯骨幹球員年紀偏大, 換血並唔係一件易事。另外, 好多人忽視左一個事實, 就係英超0既水準提升左好多, 不論係球員定領隊, 都非常有級數, 競爭大左好多。講真, 雲格、賓尼迪斯、摩連奴呢d 頂級領隊, 以前未必肯"屈就"係英格蘭呢d 次級聯賽, 而家都0黎左搵食。費sir 就算保留到以往0既執教能力, 但他本身0既能力都未必比得上他0既對手。

事實上費格遜都有唔少平價執筍貨0既例子, 例如舒米高 , 蘇斯克查, 簡東拿, 甚至是近期0既美國門將侯活;另外一眾青年軍其實都經過他改造, 好似史高斯由前鋒改造成後上殺手, 碧咸由中場改踢右中場等, 都見到費sir 0既功力。

我覺得費sir 最失敗係他0既家長式管教手法, 當年賣走史譚是對的, 因為史譚出自傳時講左d 唔應該講0既0野, 影響左隊中士氣。錯只錯在他唔應該用白蘭斯來頂替他0既位置, 之後買左rio 之後, 都算填補左 史譚0既位置。

但碧咸就唔同, 純粹係因為 費sir 看唔過眼碧咸五光十色0既生活, 他仲用以前果套看碧咸, 唔明白碧咸已大個仔, 係世界上最受注目0既足球員, 有d0野一定要變, 結果當然係不歡而散。

另外近年之所以經常 "高價買次貨", 與其話費sir 眼光差左, 不如話他用人唯親, 搵左個細佬同仔做中間人物色員, 在利益輸送下, 球隊成績已經唔係他首要考慮。
費爵爺打造高峰時期所買入及改造的球員絕對稱得上家喻戶曉!
kakueeken真的能如數家珍!
奈何說到近期,kakueeken也只能說出一個侯活(Tim Howard)!
現時曼聯的情況真是不言而喻!

附件: 464010190.jpg (2004-9-7 02:19 PM, 26.8 KB) / 下載次數 105
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61781&k=dbf0634fefb019a3dd7170e08590b225&t=1719744693&sid=Nr664H

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0