標題: 前幾日先買既電腦,神神地!救命! [打印本頁]

作者: kingkong007    時間: 2006-8-23 11:23 PM     標題: 前幾日先買既電腦,神神地!救命!

前幾日先買既電腦,神神地!救命!
前幾日先係高登買既電腦, 成日籃畫面, hang  幾 (每幾個鍾一次), 有時又會自動 restart, 點算? 我怜返去,佢會唔會幫我整?部機怜到過去未必會有籃畫面比佢睇倒架,佢實話冇事格。。點算呀。好煩。。。我呢幾日都係睇下碟,上下網,都冇做。的乜野,甘都神神地!激死我
作者: bt新之助    時間: 2006-8-23 11:26 PM

個windows佢跟機裝好比你的?
放低比佢試,多數係hardware事(我估係板同ram其中一樣出事)^^
唔會唔整的

[ Last edited by bt新之助 on 2006-8-23 at 11:27 PM ]
作者: admin    時間: 2006-8-23 11:29 PM

新仔冇高手磅實買dell果類廠機會穩陣d
作者: kingkong007    時間: 2006-8-23 11:37 PM

Window 自己裝架。。我稔左成幾個月先捨得買既電腦,一買返黎就神神地。。。好灰。。。
作者: bt新之助    時間: 2006-8-23 11:43 PM

自己裝,如果係windows xp or windows 2000 可以裝多次
試多一下(其實2000同XD出藍版9成hardware有事),都係咁就真係要拿回去

[ Last edited by bt新之助 on 2006-8-23 at 11:46 PM ]
作者: singleung1956    時間: 2006-8-23 11:49 PM

通常都係Ram的事,換過另一個牌子的Ram
作者: gergermen    時間: 2006-8-23 11:51 PM

Originally posted by admin at 2006-8-23 23:29:
新仔冇高手磅實買dell果類廠機會穩陣d
買機,冇人磅住實買到返修嘢或流嘢~

藍畫面咩內容,抄低佢,去微軟網站度查下~
作者: kingkong007    時間: 2006-8-24 12:02 AM

我部機係甘砌既
AMD Athlon 64 X2 3600 + AM2 CPU
Magic Pro MP-A2N-5 Mainboard
Speed 512mb PC2-4300 533 MHz DDR-II RAM (x2)
Seagate 160GB Sata II Harddisk
Asus En 76GS2 7600 GS 256mb display card
Lite on dvdrw
istar Card reader
Comtech SH-520W Power supply
係咪有野撞? 前日真係一晚 hang 左5,6,次 (我只係睇緊碟。。),今日暫時 1 次。。。
我聽日打去問下佢幫唔幫我整。。。我驚佢話佢等唔倒個籃話面都唔會覺得有問題囉。。。甘如果要比部機佢擺幾日都冇籃話面,甘佢咪唔幫我整。。。
作者: bt新之助    時間: 2006-8-24 12:11 AM

疑用AMD
有冇超頻?
會唔會CPU過熱
作者: kingkong007    時間: 2006-8-24 12:16 AM

點 check 部機算唔算超頻? 過熱就一定唔會。。我自己再裝左把風線,加上長期開冷氣。。。
作者: admin    時間: 2006-8-24 12:16 AM

出事檮會排名
Speed 512mb PC2-4300 533 MHz DDR-II RAM (x2)
Comtech SH-520W Power supply
Magic Pro MP-A2N-5 Mainboard

cpu fan有冇轉?
作者: kingkong007    時間: 2006-8-24 12:20 AM

fan 有轉呀。。。 甘點算呢,打去洗唔洗話我覺得係乜乜問題甘?叫佢轉另一隻牌子?
作者: bt新之助    時間: 2006-8-24 12:22 AM

如果冇突燈set應該唔會超左頻
admin個排名都好可信
你check check cpu fan有冇轉
你長開冷氣,但部機會會唔放入d密封地方,

打去同佢講之前買左部機,返都屋企成日用三四個鐘出藍版同auto reboot
問可唔可以放低check下,通常都會幫你check下的

如果咁我N年前係旺角做時就會幫佢地開住部機放係一二邊,真係auto reboot就換野試

[ Last edited by bt新之助 on 2006-8-24 at 12:39 AM ]
作者: kingkong007    時間: 2006-8-24 12:24 AM

都唔會密封地方,部機左右都冇野,我摸落都唔熱。。 有轉。。
作者: kingkong007    時間: 2006-8-24 12:39 AM

Originally posted by bt新之助 at 2006-8-24 12:22 AM:
如果冇突燈set應該唔會超左頻
admin...
好丫唔該
其實我係怕部機怜到過去冇籃畫面。好似今日甘,呢幾個鍾先一次。。琴日就勁。的,5,6次。。 哎。
作者: abc123aa    時間: 2006-8-24 06:25 AM

我部機整左冇耐, 之前有既問題都好似你咁, 出藍色畫面同自己重開, 最後原來係壞左底板, 整完之後有時部機會因過熱自己熄機, 所此要開機蓋.........
作者: waikit1003    時間: 2006-8-26 05:35 AM

應該係撞野多...試下update下d driver..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0