標題: 法國足球....... [打印本頁]

作者: movicol    時間: 2004-9-5 06:43 PM     標題: 法國足球.......

哩班波....冇喇.....
歐國盃眼見施丹走下波.....成班波即刻唔掂....
家陣冇埋佢.....沉晚佢o地對以色列都贏唔到.....
以前(有施丹年代)o的講波佬佢o地成日話法國打得夠整體....根本都係要靠個靈魂帶住先打得出o的整體出黎....
而家我估哩班波會沉返一段時間....
作者: philipng89    時間: 2004-9-6 12:22 AM

我就唔係咁睇啦...我就希望無佢啦...
佢都老啦...靠唔住
試下d後生仔好過啦...
唔通等06世界盃果時先試咩...
到時佢都退休了
作者: ipkigi    時間: 2004-9-6 02:42 AM

蘋果體育報o個個波王都話la,世事往往都係盛極而衰,法國就好似曼聯同皇馬咁,曾經風光過,但係而家就奶哂野
法國基本上係靠施丹去支持大局,1998同2000年o既時候,佢都只不過係25同27歲,可憐歲月催人,佢已經漸走下坡,當外界希望亨利能夠接任或分擔施丹o既責任,但係佢一次又一次證明自己只係一個英超射手,而唔係一個世界級球員,而家唯有寄望一o的好似古利,洛芬,施斯o既新球員,將法國國家隊起死回生
作者: fung0109    時間: 2004-9-6 07:30 PM

皮利斯到施丹個位喔!古利都唔錯
作者: ipkigi    時間: 2004-9-6 08:09 PM

我覺得法國而家最適合踢阿仙奴o既4-4-2陣容
作者: pyliu    時間: 2004-9-7 04:43 PM

[quotefrom="ipkigi"]我覺得法國而家最適合踢阿仙奴o既4-4-2陣容
我贊同!
而且可以將法國國家隊阿仙奴(Arsenal)化,以阿仙奴的陣式名骨幹球員,再於個別位置配上適當的法國球員!

附件: 040904221328.jpg (2004-9-7 04:43 PM, 59.5 KB) / 下載次數 13
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61794&k=29e055da72e5c2bd4b5052054b0689c0&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: 科    時間: 2004-9-7 04:51 PM

叫雲加教埋國家隊啦 8)
作者: pyliu    時間: 2004-9-7 04:51 PM

[quotefrom="philipng89"]我就唔係咁睇啦...我就希望無佢啦...
佢都老啦...靠唔住
試下d後生仔好過啦...
唔通等06世界盃果時先試咩...
到時佢都退休了
我亦贊同,還有兩年時間!
比較歐洲列強,如德國、荷蘭、英格蘭等國,法國的處境和人腳已經十分不錯!
所以現在慢慢重建法國隊,兩年後仍是可以有所作為的!

但是,說到世界盃,我當然是支持巴西了!哈哈!

附件: 040904221328.jpg (2004-9-7 04:51 PM, 67.5 KB) / 下載次數 12
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61795&k=a7a6807b70e767cba62f3aedcf1d1d70&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: pyliu    時間: 2004-9-7 04:56 PM

[quotefrom="科"]叫雲加教埋國家隊啦 8)
雖然叫他放棄阿仙奴差不多是沒可能,但是老實說,由他出任國家隊教練的主意真的不錯!

附件: 3078695569.jpg (2004-9-7 04:56 PM, 14.8 KB) / 下載次數 170
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=61796&k=837c1f991cc11ff9cd716927b60d2f12&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: kakueeken    時間: 2004-9-7 06:15 PM

[quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="科"]叫雲加教埋國家隊啦 8)
雖然叫他放棄阿仙奴差不多是沒可能,但是老實說,由他出任國家隊教練的主意真的不錯![/quote]

其實法國隊係搵過雲格, 不過他拒絕左, 原因係他唔鐘意教國家隊, 因為自由度低。不過科兄的建議係 "教埋", 即係同時兼教阿仙奴 & 法國隊兩支球隊,理論上係唔錯0既, 不過阿仙奴就未份肯俾他咁做。
作者: kakueeken    時間: 2004-9-9 01:28 PM

尋晚看過法國 vs 法羅群島, henry 依然係水準以下, 就算無左 zidane, 他都仲未摸清隊中的位置, 反而 pires 打番左中場明顯生哂。

仲有, 我覺得cisse 同 saha 都未算係好頂級0既前鋒;而trezquet 好似同 henry 唔太夾, 而且他淨係識得捕係禁區;我覺得 henry 0既最佳拍檔係「臭馬」anelka。就算教練唔俾 anelka 打正選, 他都會係 henry 0既最佳後備。
作者: pyliu    時間: 2004-9-9 02:57 PM

[quotefrom="kakueeken"]尋晚看過法國 vs 法羅群島, henry 依然係水準以下, 就算無左 zidane, 他都仲未摸清隊中的位置, 反而 pires 打番左中場明顯生哂。

仲有, 我覺得cisse 同 saha 都未算係好頂級0既前鋒;而trezquet 好似同 henry 唔太夾, 而且他淨係識得捕係禁區;我覺得 henry 0既最佳拍檔係「臭馬」anelka。就算教練唔俾 anelka 打正選, 他都會係 henry 0既最佳後備。
我同意!
如果以亨利為重心重建法國隊亦不錯!
要配合亨利的踢法,先提昇他的入球能力!安歷卡應該做得到!

附件: 040908222838.jpg (2004-9-9 02:57 PM, 49.2 KB) / 下載次數 8
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=62170&k=c37a61af78da55a608d46d16ac885c4e&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: kakueeken    時間: 2004-9-9 03:27 PM

[quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="kakueeken"]尋晚看過法國 vs 法羅群島, henry 依然係水準以下, 就算無左 zidane, 他都仲未摸清隊中的位置, 反而 pires 打番左中場明顯生哂。

我同意!
要配合亨利的踢法,先提昇他的入球能力!安歷卡應該做得到![/quote]

yes, 仲有我覺得法國比較適合踢4-4-2, 而唔係3-5-2,因為法國0既並沒有像巴西般的翼衛; 而且應用類似阿仙奴的進攻模式來重建球隊, 咁比較容易令球員間有默拔。我認為應嘗試用以下陣容來應令世界杯:

前鋒: 亨行, 安歷卡
中場(左至右):皮里斯, 韋拉, 馬基里尼, 古利

我唔係太熟法國後防0既新人, 暫時沒有什麼意見。
作者: pyliu    時間: 2004-9-9 04:49 PM

[quotefrom="kakueeken"][quote][quotefrom="pyliu"][quote][quotefrom="kakueeken"]尋晚看過法國 vs 法羅群島, henry 依然係水準以下, 就算無左 zidane, 他都仲未摸清隊中的位置, 反而 pires 打番左中場明顯生哂。

我同意!
要配合亨利的踢法,先提昇他的入球能力!安歷卡應該做得到![/quote]

yes, 仲有我覺得法國比較適合踢4-4-2, 而唔係3-5-2,因為法國0既並沒有像巴西般的翼衛; 而且應用類似阿仙奴的進攻模式來重建球隊, 咁比較容易令球員間有默拔。我認為應嘗試用以下陣容來應令世界杯:

前鋒: 亨行, 安歷卡
中場(左至右):皮里斯, 韋拉, 馬基里尼, 古利

我唔係太熟法國後防0既新人, 暫時沒有什麼意見。[/quote]

沒有太大異議!
只擔心馬基里尼(Claude Makelele)的體能問題,因為到2006年時,他已經33歲了!能否繼續保持轉身的速度和極消耗體力的掃蕩工作,是一個疑問!

後防方面,我第一時間想到的,是效力摩納哥(Monaco)的新晉左閘艾華(Patrice Evra)!

附件: 040908190301.jpg (2004-9-9 04:49 PM, 43.8 KB) / 下載次數 6
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=62210&k=8b19d57c2d8b5bd48aa851fa42b1aaf0&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: Anonymous    時間: 2004-9-10 10:14 AM

it is right ,don't use trezquet anymore la
he made the offence of france not smooth ar
作者: pyliu    時間: 2004-9-10 12:36 PM

其實沙夏(Louis Saha)和安歷卡相比!
我不認為沙夏會較差!
因為安歷卡始終回復不到他高峰期的水準,雖然這或多或少與曼城(Manchester City)的整體實力有關!
不過,如果沙夏不能於曼聯(Manchester United)爭得一席正選之位,那又很難具說服力地出任法國隊的正選!

附件: 4088124907.jpg (2004-9-10 12:36 PM, 17.8 KB) / 下載次數 104
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=62294&k=ca3667206755250e29a5b0d785f7cdfd&t=1719909344&sid=NnV57w
作者: Anonymous    時間: 2004-9-10 12:53 PM

have france choose 米確特 on the  lineup?
i think he can be A GD assisant of henry,
just like 伯金 in 阿仙奴

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0