標題: 轉問即答三 萬 月 薪 難 題 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2006-9-11 03:43 PM     標題: 轉問即答三 萬 月 薪 難 題

朋 友 傳 來 電 郵 , 有 一 條 關 於 應 徵 月 薪 三 萬 工 作 時 的 面 試 問 題 。 感 覺 有 趣 , 記 錄 如 下 : . O$ @& j, n' M7 F3 M6 Q
小 明 和 小 紅 都 是 張 老 師 學 生 , 張 老 師 的 生 日 是 M 月 N 日 , 二 人 都 知 道 張 老 師 的 生 日 是 下 列 10 組 中 的 一 天 。 張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 , 張 老 師 問 他 們 知 道 他 的 生 日 是 哪 一 天 嗎 ?
  |; k6 u9 q  f: {
* y$ n; c) C/ j; C; }3 月 4 日 5 M" w1 ~7 t  P0 U
3 月 5 日4 Y  \' N. j! C! S+ f% N: ?
3 月 8 日( E8 W$ |6 s) W1 {8 d: M5 W# R
6 月 4 日3 k( P2 J' Z' P( Y* a/ A
6 月 7 日 1 }; |8 x9 ?8 g7 s& f1 r. d5 D
9 月 1 日) I" J4 n) j0 D4 Z# R
9 月 5 日
: g' B/ o' b$ I; L' C12 月 1 日
' ?  L, L4 ]9 Y5 r3 [+ O8 J12 月 2 日
' q& o! ?& a# O' S2 N+ F0 a. s% y7 c12 月 8 日 / _+ n3 P6 Q- F. d4 ^1 H( w
  o3 L0 p# c0 w/ B0 P
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」 2 E  O! @+ w  K& \; `0 b
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
6 Q% Z( t+ l- k! a小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」 ' z6 S* @1 |9 m& l
請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。
+ P& o3 K7 H8 \$ ^/ ]這 問 題 見 證 了 香 港 經 濟 的 轉 型 。 過 去 在 金 融 風 暴 之 前 , 從 沒 想 過 月 薪 三 萬 元 的 工 作 , 要 回 答 一 條 如 此 難 題 。
, {) N$ u+ z/ c. \舊 日 的 好 時 光 , 今 天 頓 成 泡 影 , 原 來 那 三 萬 元 , 都 不 是 容 易 賺 。 答 案 明 天 公 佈 。
2 r4 f( M! D( P' J3 @& U4 C' l7 O
11/9/2006
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 03:46 PM

現 在 我 也 知 道 了..., E$ f( u, A3 W+ k7 d
too easy~
9 F' j. t" P3 mgive me $30K~
作者: 大優勢    時間: 2006-9-11 03:54 PM

Originally posted by peikasiu at 2006-9-11 03:46 PM:
2 }1 v1 a5 q! m. z+ B$ h現 在 我 也 知 道 了...9 {" \' W# H. Y) s9 K, \
too easy~
$ m8 Z( L) K$ Dgive me $30K~
- _1 V7 ~; a7 N  V# G* ]
8 R1 c. k* J" j) W3 }4 j
..............我點知你知呀
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 03:59 PM

i dun want to give the answer now bcoz other people will have no fun to play...
作者: 665    時間: 2006-9-11 04:05 PM

6月7
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 04:18 PM

6月7 9 t& u3 B* {' `/ t) r
is wrong
作者: 12d3    時間: 2006-9-11 04:24 PM

9 月1 日
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 04:30 PM

close but wrong again...
作者: kaing    時間: 2006-9-11 05:00 PM

我無估錯....應該係6月4日....
: W* q3 d6 O7 t1 W+ o4 ]首先刪去日數沒有重複既號碼...因為小紅說明原本佢是不知道...
' ?; o( {: m+ V8 R# [5 w5 N如果日數沒有重複一定是會知道幾月的...再看只有1,4,5,8+ f1 {$ O0 E- y0 X2 T2 y
因為如果是12月有3日...重複日數有2日...是1號同8號...
. ^2 V5 ]; y! @  S$ c% d1 T7 a- ]有兩者選擇是無可能估中...3月同9月也是一樣...
9 D+ Y2 A  R- K; _1 A# q但係6月只有兩日...其中一日是7號是不重複的日數...3 O' F( h) F0 D% h
如果小明知道是6月,如果小紅不確定答案就一定是4號...1 d; i; L& }, c3 C9 ]" b
所以在當中談話引,就証明這點...
+ u4 d4 ]. k9 U+ m8 a) M, E6 w不太難估...
+ D$ u- E/ t; Y5 \! r- e7 R- E; F1 U  {# q0 W; ]
[ Last edited by kaing on 2006-9-11 at 05:14 PM ]
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 05:02 PM

please explain...
作者: playbr2    時間: 2006-9-11 05:14 PM

3 月 4 日
+ S2 d  U  J% [7 M8 V; F+ D3 月 5 日
. }3 i* T2 G4 a7 F/ z3 R( D3 月 8 日
/ @( }, j1 Z- |6 `6 f- H6 月 4 日
2 L/ ~8 O8 Z* r9 W8 F6 月 7 日
4 q& V2 \  h+ x) |2 T4 O/ h4 I9 月 1 日
3 P' q  `3 \$ z8 D" ]/ z9 月 5 日
: F1 G4 E( C2 ~( e. N# t7 s; R5 Z12 月 1 日 2 A. ^+ z2 p# b9 d6 _  p
12 月 2 日
. B( }! B0 ]& {3 C( u# D* m% t/ x12 月 8 日
& g( M4 q, V8 a$ R3 [/ n% c& l0 c0 c  y2 v5 H
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
# t$ u: X+ w/ a. }小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」 # k  D3 X) v7 m; l1 z; |7 {) l
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」 : N7 {7 V: ?+ `8 y
請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。
; j( a& `8 n% {- _  s% b$ @" L7 @# X2 j( A# q% M- U
答 案:8 P1 C4 i4 U/ Z4 i  K$ C" R& y

) Q" x" k$ k; S7 e3 X. V1 V! [+ }小紅本來不知道,因為日子有相同' n7 z' U5 H# O8 A0 @) k

/ v# A3 `" ~: Z相同日子, J- m0 F( C8 [

; v6 i% M  t4 n1 ]9/1  12/1  , 3/4   6/4  , 3/5  9/5  , 3/8  12/8
; Z2 b& V- X" Y4 \
  w6 m* H/ p2 i# q. u5 p+ ]/ E# o因為月份有相同,所以小明本來不知道,但後來小紅知道了,所以他也知道,
; {$ W" O7 o' ]5 S, H2 y. V1 B9 X8 d" U! F6 y
3/4  3/5  3/8,  6/4  ,9/1  9/5 , 12/1  12/8
. q* R0 P6 v+ K; |9 N# O$ t7 X
可以令小明也知道的除了6月份沒有其他了- D' V, z5 x8 D% i* d

3 O8 V  d/ \/ o  E答 案=6月4日
. m4 s6 g+ j) S* m

1 v* a& O5 P- |& I5 K[ Last edited by playbr2 on 2006-9-11 at 05:16 PM ]
作者: playbr2    時間: 2006-9-11 05:22 PM

大家去玩玩3 X- Y- M# x" i- ]3 d  z  i6 v) c
  H" ~% h0 ^& K3 M. H8 M
方程式8 r( \4 h( Y  j& t# o9 @: G1 M+ }
$ W- N4 |" r5 o
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=126337&sid=DV4Awv

, P* ]( Q2 R$ g& r
! l# S9 N3 X, G( t% A[ Last edited by playbr2 on 2006-9-11 at 05:50 PM ]
作者: sakura310    時間: 2006-9-11 09:17 PM

我推到是9月1日- q5 N; A) w5 I7 w" `/ d. X" L+ m; F
' x/ I  T' M4 D8 m" m# N
首先先分析第三句話
( r, ^- W( a; ?; Q% E/ y7 b7 f8 i. O( a; ~最後一句,小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」咁即係佢本身係唔知真係確實ge日期. {) t: x5 p! ]+ l6 o
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」4 i2 r$ a  h2 a+ C  h
小明佢明明唔知日期,為甚麼小明仲可以這樣說,而且還說肯定?9 T, I: j3 P2 p
原因就是因為小明知道的月份,後面的日子全部都有重覆的,所以他才能肯定地說,如果佢唔知,小紅都唔知,所以6月,12月都不是所求. g0 ?& }8 u7 @0 U/ y- D. |6 ^- e
這裡要解釋一下,因為7日同2日呢兩個日子只出現一次,假設真係咁好采,小紅知道的數字只出現一次,對6月黎講,小紅有1/2機會知道,同樣對12月黎講,小紅有1/3機會知道,與第一句ge條件不符
) Y0 m7 _3 |) w8 F- s# K4 _8 B8 A所以6月同12月全都不合
9 {# |- k. ~9 h* I8 x; n6 _睇埋第二句,小紅本來不知道,就更加肯定小紅知的日子不可能只出現一次,不然她不可能說本來不知道. t5 x8 M: w+ I. X" ~1 c
; ~% u# \2 g! C" I
當小紅聽完小明咁講之後,佢係會諗到上面ge推理,所以佢知6月同12月係不合的# w  B) g# C! ]. G( ?" ^
又 小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」  O9 n% w  z* V) L2 y. X+ U- Q2 `
本來不知道,而家知道,亦即是說,未除去6月和12月前,小紅知ge日子出現左兩次,所以佢本來係唔知的
9 J6 L( f' d5 J/ |3 p+ g/ u' m3 ~但聽完小明講,再加上推理,就會除去6月和12月,除去後,因為小紅的數字只出現一次,所以她才能知道,因此,日子為5日的不合,不然她不可能知道答案- n5 g0 |& N( w, q$ @2 l  ~& A* L
故此3月5日和9月5日又不合/ F! V/ ?( x. k, H; }% ]' ]5 f

# `8 a; T5 \( \$ l6 J, q最後餘下3月4日,3月8日,同9月1日,小紅是已經知道答案的,就係呢三日中其中一日
3 u" N6 m( \: @# b/ g9 H8 ?1 ?而家再次用返第三句
8 ]6 s% ^8 o0 ]8 f/ U6 E小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」
+ [- E, L6 v$ K$ K因為小明聽完小紅講之後,佢會以上面0岩0岩所講ge推論,所以佢知道餘下ge日子就係頭先講哥三個5 s# r6 _5 w1 a- b% @2 m3 N
而佢又話佢知道答案,好明顯唔可能係3月,不然佢無可能知答案,所以結果就只有9月1日' d$ N* n0 W) _8 B4 b+ D+ s
0 N' y  V/ H9 w: A/ a
: B) A/ ?. o0 m+ F  U
我就係推到咁,但係見之前有人答9月1日,peikasiu話close,而佢又無講答案,所以我唔知係咪我錯
# H( r7 S$ Y2 D, S# P# v# W( C0 ^! j& m
希望我無推錯啦^^
作者: Azuma    時間: 2006-9-11 10:07 PM

6/7. X: c& G+ v6 e2 [+ b: i

: p) Q, P$ x) x  }/ o% [+ ^2 mins guess
作者: Azuma    時間: 2006-9-11 10:19 PM

6/7% k$ H; q/ Z  G
! u, Y! x, S; ^4 k' ~8 |2 G
2 mins guess
作者: kakeidevil    時間: 2006-9-11 11:07 PM

唸爆個頭...........我估9月1日!
2 A4 W: v1 z+ G! I  \2 S8 J樓主快d開估!* R. W+ M" s3 Z) O! A
http://www.dchome.net/emote/icon/143.gifhttp://www.dchome.net/emote/icon/234.gif
作者: bigfish    時間: 2006-9-12 12:27 AM

3 月 8 日
作者: peikasiu    時間: 2006-9-12 12:28 AM

my answer is 9-5* |; {8 r! g  T& b/ Q  J9 N
樓主快d開估!
作者: foothill    時間: 2006-9-12 03:03 AM

我估6月4
作者: kaing    時間: 2006-9-12 03:59 AM

Originally posted by kaing at 2006-9-11 05:00 PM:1 H  y" r2 U4 _# J9 o# T1 s6 \
我無估錯....應該係6月4日....( i" u" ~9 l. Y9 Q
首先...
0 S- @: P* q3 l- [4 s5 D頭先再睇多次問題...都係覺得無可能係6月...* O$ m1 x! b( }, W+ ^2 o* i6 I2 |0 B
但係又比我諗到一樣野...
( K# b$ T- d& ?5 E- {. y1 S/ J/ g第一句說話証明這個月份一定是最難估...所以一定是3月因為3日都是重複日數
9 g4 r2 o/ B' p/ ?7 K; ~而第二句小紅已經知道答應,咁就一定唔會是5日同8日,因為5同8都不會得到信心確實既答案5 l% }  [- S$ u1 Y* f* v! V* T
所以我估答應係3月4日
6 t& o, }9 p5 e" M! I9 U& X/ M; \- h0 i, ~# J" T
好想快d 知答覆...
2 I) D( w0 u/ F: x) U$ Y* @( ~- ], {0 O: R# e3 b
[ Last edited by kaing on 2006-9-12 at 04:08 AM ]
作者: 大優勢    時間: 2006-9-12 01:28 PM

% T( h/ j9 r0 }0 l
) Q# C- _! s6 f- E/ w4 i- M
開估了
; F/ E8 b) h' G& Z, A. p- w% R& I7 K! F/ W

$ A" }8 q. ~* l( f2 ?: T把 問 題 傳 給 哥 哥 , 他 在 美 大 學 唸 電 腦 的 , 因 此 很 有 系 統 地 回 了 個 圖 表 給 我 , 但 在 此 不 刊 登 出 來 , 因 為 登 了 你 也 不 會 明 白 , 還 是 以 文 字 解 釋 較 好 。 4 M4 {/ i6 K9 u- B6 n
第 一 句 ( 小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」 ) 反 映 小 紅 無 法 從 手 上 的 N 值 , 直 接 猜 到 張 老 師 生 日 。 由 於 十 組 中 , 只 有 「 6 月 7 日 」 和 「 12 月 2 日 」 的 N 值 沒 重 複 過 , 如 小 紅 的 N 值 是 「 7 」 或 「 2 」 , 她 定 能 猜 到 , 而 既 然 不 是 「 6 月 7 日 」 和 「 12 月 2 日 」 這 兩 組 , 那 M 值 就 一 定 不 是 6 和 12 , 所 以 可 剔 除 六 月 和 十 二 月 組 別 。+ A% u9 [( b# k: Z5 k
1 x/ B" \' Q% Y' J% u
第 二 句 ( 小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」 ) 反 映 小 紅 現 在 能 從 手 上 的 N 值 , 猜 到 張 老 師 生 日 。 在 餘 下 五 組 中 , 只 有 「 3 月 5 日 」 和 「 9 月 5 日 」 的 N 值 相 同 。 若 小 紅 的 N 值 是 「 5 」 , 她 根 本 不 會 猜 到 。 故 「 3 月 5 日 」 和 「 9 月 5 日 」 這 兩 組 也 可 剔 除 。 / D. ?5 ?9 M5 E  ?+ k! J% G% a5 c
最 後 第 三 句 ( 小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」 ) 則 揭 示 小 明 能 憑 手 上 的 M 值 , 在 餘 下 三 組 中 猜 出 張 老 師 生 日 。 而 三 組 中 只 有 「 3 月 4 日 」 和 「 3 月 8 日 」 的 M 值 相 同 。 若 小 明 的 M 值 是 「 3 」 , 他 根 本 不 可 能 知 道 。 所 以 這 兩 組 也 可 剔 除 。 餘 下 「 9 月 1 日 」 便 是 答 案 。9 x9 m' @. [8 q0 P9 y8 d- D
& w2 X. J* I7 t8 K, ?: S
彭浩翔
作者: 大優勢    時間: 2006-9-12 01:31 PM

12d3
" ]) o# I; Q: |8 D- N0 V( Xsakura310 $ e. o( I  Z1 k% r6 S/ {1 q
兩人中了
# x6 N7 o! x6 Y6 Q. a
+ L  f: T# b: u3 t+ e7 v" _/ p: k5 F可惜12d3沒有explain answer0 |- n; u3 b- s4 A
不知道佢係咪真係明% D, z( W# l. c! x" q" }

/ N8 z5 f3 ^* Q* N+ L  z[ Last edited by 大優勢 on 2006-9-12 at 01:38 PM ]
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 03:57 PM

哇~
: G$ K/ [/ T+ K2 l我推0岩左啦^^. o0 D1 ~' m& G
好開心啊~
! W0 h$ q" a, @幾驚推錯呀 HAHHA- q5 L! ]" j' ~7 E3 s- ^) m) m) X+ ]

6 c; b, x0 l. N不過呢 XD3 t6 H- r$ e( \" o- K/ J; o. J. H4 B
我唔係好想用個"中"字lor
( {# Z5 P0 u' S1 L5 E5 A" ?因為用個"中"字,即係表示我是估的,而且估0岩,先會話"中"
$ i; C$ F4 L3 h/ o! s: {; r9 j我可不是估的,不過算了,都係文字遊戲^^$ \! ~2 ^! N% t2 j  L: j

$ A  G  e3 I' Q  j開頭peikasiu話9月1日唔0岩,我又推到9月1日,都幾驚,但係睇返推理ge過程,我又無錯wor
1 D% v. o; E* C$ a+ ~' x所以都有d一頭霧水" C  [4 I- V: m$ o0 t- ]
* X) ?( ^- Y$ y- ~! j4 Z
啊~對了,有無分加ga? hahah~
7 ]4 I% W& V$ z+ E8 s/ d8 d& k2 q2 z! I+ l" A$ `9 A0 A' w" n
仲有呢~# F1 V) |% s- k7 J" v& f& o, x) d6 Z
樓主講哥幅圖表,可吾可以俾我睇下呀?
作者: bigfish    時間: 2006-9-12 05:36 PM

我本來都推到9 月1 日, 但樓主又話錯, 咁咪唯有估3 月8 日囉
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 06:25 PM

peikasiu唔係樓主黎ga
6 Q9 l* c3 @) `6 t* {我開頭都以為佢係樓主=.=+ v5 O0 g1 j! u; s" t! x
開頭見佢話唔係,我都諗住自己錯
% c: ?" a6 m. E+ [! r% W但係見佢唔係樓主
( L+ x; t, h2 M  ?! v7 M# k所以我先敢將我個推理post出黎 XD
. ]( `/ E+ ~5 C. B
) V( _7 k2 }+ `, \說真的=.=
  P, ~- \' I, Q* P我想知peikasiu佢點推到9月5日出黎=.=
作者: hk853    時間: 2006-9-13 12:31 AM

Originally posted by 大優勢 at 2006-9-11 03:43 PM:
2 S9 d/ f8 I& p小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
! q5 T7 F2 B& `2 N) K# r) f# M" K" I' Q( {4 C: @
乜小明有可能一開始就知道咩?
作者: 大優勢    時間: 2006-9-13 12:44 AM

Originally posted by bigfish at 2006-9-12 05:36 PM:
8 x' y8 D4 n1 p6 y) \我本來都推到9 月1 日, 但樓主又話錯, 咁咪唯有估3 月8 日囉
' r* S% F" c* Y- y

! z% E4 K$ P& R3 j4 D: z# T# e: Z
6 c  e/ `/ |1 k4 G# }唔係我話你錯( V: {4 B- G# ~9 ^3 j
請睇清楚
作者: 金魚佬    時間: 2006-9-14 04:36 AM

題目本身有大問題。2 w9 k) K& B: B) y7 N" A" z9 `
! M0 \8 g4 q* ]- ^0 @
引: 〔張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 〕 2 _  U: d: r9 w- |, k" ~+ H
既然小明只知 M 值,不知 N 值。小明憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆,因而即時判斷小紅不能靠 N 值而估到答案,因此小明說的第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的
作者: playbr2    時間: 2006-9-14 05:15 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2006-9-14 04:36 AM:
( {; G  B; {7 V. I: @題目本身有大問題。- R, Q9 p0 v! G! v/ ~
; N8 z1 Y1 o4 u+ p! o0 G
引: 〔張 老 ...
9 \; h3 b6 M; j# Y# |
; T- o4 C) O  q( H* `& S9 Q
# T' u- _! T$ U( iX2   W: d3 K( W: k2 I
- v1 c. S, H3 m4 F: m2 G& h
上面去除6月同12月的方法,皆因要付合第一句說話,所以推理变左跟第一句黎玩9 a* T; N  |2 q

& R& m( E0 `. S. V5 |但第一句作為命題,本身就無寧兩可
作者: sakura310    時間: 2006-9-14 09:39 AM

引用:  G' z  Y! G3 W3 I# y- f
既然小明只知 M 值,不知 N 值。小明憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆,因而即時判斷小紅不能靠 N 值而估到答案,因此小明說的第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的  a) F2 Z( u2 H, O+ s3 o8 G
8 v8 O9 G( k6 R' p
我希望在這裡更正一下,我唔係想搶樓主講野) n! F1 M1 |+ o! m1 J& _; v% o
不過我真係有d睇唔過眼
9 I, m. e9 w! a我係對事不對人,不過我希望大家唔好隨便講題目出錯9 v% ?% C2 I% P
咁對出題者好唔尊敬,你係咪百分百覺得你一定0岩?而且講野得唔得客氣d?
: W: P' |# Q! A% L1 |) c0 p* E而家一句講出黎,「第一句第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的」7 V6 ^/ u  N+ E* y5 q" g# X
準確同唔準確,一定唔可以同時發生,對同錯都係一樣8 B' w1 e+ g/ l7 \+ @; Y
咁所以根據邏輯的排中律,即係話金魚佬同樓主一定有一個人錯( r4 B3 `( p" ]9 r* ]
假設(假設ja)係樓主錯,咁樓主無面,金魚佬威哂啦,因為我地班人係度諗諗諗,金魚佬一句話錯,我地諗ge呢班人就好似白痴咁(請原諒我這樣說,假設ja)
3 o5 Q/ y: f% s4 ]但調返轉,如果係金魚佬錯,到時就係金魚佬無面,係咪都係度亂咁up* \8 e" Z0 i. [3 S
做人無必要去到咁盡掛,今日留一線,日後好相見
: n7 h4 X) g2 ^& W當然,我見人對人無客氣,我都唔會留情
. }! k, C" M/ l2 }* l既然金魚佬都講到樓主ge題目一定錯,咁對唔住啦,我唯有証明金魚佬先係錯哥個,因為我知道樓主ge題目無錯
4 m& W) S+ [2 `& \1 d8 A  @% y7 A你當我呢d係廢話就隨便你啦(個"你"係代詞ja)+ v  M. {; F+ m7 c2 o) G
. }& L; p: Y. z1 M& X0 b

6 |! K$ f: g5 A: \講返正題
6 H) _% e& Z$ H4 K) Z% K首先,老師係知自己係9月1日生日的8 M) Y; b8 U" w0 b, K; q
咁佢將個9講俾小明聽,將個1講俾小紅聽
+ i) s8 T( Z: G( {$ ~& E1 B所以小明佢知道係9月,而小紅知道係1日(好似係廢話)
/ l+ f4 G8 p6 n, k當小明見到個9字,望返個十個生日日子,9月後面ge日子分別係1日同5日
2 r' ?5 w  q( L0 B' Z喂~記住wor,佢係睇到哂10個日子wor,咁即係佢會見到兩個日子係1日,同5日( T/ U1 |' J! \4 s2 G9 Y6 K1 W; [
咁即係小紅知道的只能是1和5,而事實小紅知的係1,當佢見到個1日,望返個生日表,會見到有兩個月份同時都有1日6 {1 b" y0 N9 a  n7 |7 s$ U# O0 A" V
咁我想問,小明可吾可以話小紅唔知結果呢?
" [- a9 `6 A4 \「佢憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆」$ R7 S8 o! L( ~+ I) o4 G
呢句我就抱有疑問,頭先都講左,小明知的是9,佢會見到有1日同5日,兩個數字都有重覆
7 v" v6 r9 w, P9 r- f: q% x& j) A; @我諗小明佢唔係白痴,見到有兩個1日同5日都唔知人地手上的日子有重覆
- X6 x0 F; \0 J7 e  G: _4 {' W你唔好話我聽小紅知道ge係7呀,咁樣已經同題目俾ge條件不符啦; Z. a" E  k+ U1 c
而且小明講ge野係絕對準確
6 Q1 ~( S" e$ h7 {$ r; \% E7 }7 Z  r; V

7 K8 s0 k' O2 K% @9 I, Z) D. a& K可能有人會話,「如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。」: A8 p) l0 f  ^7 b7 Y
如果之ma,我地點知小明佢知唔知答案7 |1 _4 {8 o4 D+ r2 D
當然,咁講絕對無問題,我地唔排除小明係知道答案的
5 G! R: Y; j: v7 ~& H8 w$ d4 Y0 i事實係咪咁,呢個一推就會知道,我地一睇個生日表,發覺每個月份出現唔係2次就係3次% c% Z5 p' H# z7 c$ G2 N2 ?8 {
咁我地知道,我地可以將「小明知道答案」呢個條件刪去,呢個係由題目俾我地ge條件所推出黎4 m2 u  e7 C: ]; w8 |
唔係話我地假設佢唔知就唔知* N, ~5 j  {$ g6 _) @  o
唔明我再舉例子1 i6 B6 y: }2 j" \# Y8 e! t
我坐係間房入面,寫房門度貼張紙:「如果我係男仔,陣間我就會走出呢間房」(好無聊)
5 a. P6 h" d0 O8 x% \3 ?而我亞媽敲門講「亞仔,咪玩啦,快d出黎食飯啦」
7 _% u3 w, J# d$ K6 `7 N拿~當人地見到呢句ge時候,梗係無人知我係男定女,咁就等同小明講哥句,我地開頭係唔知的佢知唔知答案
0 |: Q- G1 Q' C. p* v/ `但當我亞媽講完之後,大家都知我係男仔,就正如我地一睇個生日表,見到d月份全部都有重覆3 [+ Y6 n3 [! D; {" C+ P# x: Y
道理就係咁
& t4 I1 Z  N/ Q/ `/ d當然,呢個都幾難理解8 Z' N" R, E: u( T

& E* R) @3 l2 X: h
) z5 P/ m) p1 _  c4 g, ~但並唔係金魚佬口中所講,「第一句第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的」
- `2 q& Y' F6 I# y8 w- J而家變左係金魚佬第一句就唔準備,再用這句話再引伸出去,之後其它假設都是錯的
9 Q0 s# D" Y$ A1 z) t你話我唔客氣都係咁話,而事實係金魚佬佢搞錯左& J6 ^9 b# Y+ T# T' }4 Q

4 _/ r# f- t+ T8 |# E) p
" Z, e, U1 z. r! k點解我咁講,係因為我有足夠証據証明樓主ge題目無問題1 D" ^# d6 Q% S; A5 F9 D
呢個係絕對ge,我唔知金魚佬有無讀過集合論
# B, i3 J' A$ A4 E5 p) U2 q# K無ge話,我建議你好好的睇一次,裡面有清楚講到邏輯的結構,推理,運算# v' P' V6 W  _$ E& p3 {/ N$ `
呢本係一本好書,學好佢一身受用& ?  N" C$ }9 a5 y) L" f& `# w: V

: P( D0 {$ A5 z, e' {" g* k講真,上面解釋的部份我可以三言兩語講完,但驚跳步跳得太多,大家可能會睇唔明,所以我唯有打長篇d,要大家睇咁多字,真係唔好意思,但我見到有人將d邏輯曲解我就好不爽,一定要解釋清楚,請原諒我對邏輯的執著

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0