標題: 轉貼 : 張飛再現成都街頭賣肉 [打印本頁]

作者: 火都來    時間: 2006-11-6 12:57 AM     標題: 轉貼 : 張飛再現成都街頭賣肉

來 到 古 時 的 蜀 地 成 都 , 身 為 《 三 國 演 義 》 迷 的 我 當 然 不 會 錯 過 尋 找 劉 備 、 關 羽 、 張 飛 和 趙 雲 等 人 的 機 會 , 可 惜 除 了 以 三 國 名 義 開 設 的 食 店 外 , 完 全 找 不 到 有 關 人 物 的 事  , 失 望 之 際 , 在 錦 里 夜 市 閒 逛 時 , 張 飛 真 人 竟 出 現 街 頭 , 但 他 不 是 賣 武 , 竟 然 是 在 賣 「 肉 」 !

大 家 別 誤 會 , 這 位 粗 眉 大 眼 、 威 風 凜 凜 的 張 飛 大 哥 的 確 是 在 賣 肉 — — 牛 肉 , 他 是 錦 里 夜 市 中 , 一 間 叫 張 飛 牛 肉 店 的 生 招 牌 , 這 招 也 果 真 奏 效 , 吸 引 不 少 遊 客 目 光 , 不 幫 襯 也 會 走 進 店 內 看 看 。 傳 說 中 的 張 飛 喜 歡 大 酒 大 肉 , 該 店 就 以 張 飛 打 正 旗 號 賣 牛 肉 , 公 司 自 設 農 場 生 產 牛 肉 , 而 店 內 的 牛 肉 全 部 獨 立 包 裝 , 經 高 溫 殺 菌 , 鋁 袋 真 空 保 鮮 乾 淨  生 , 更 有 多 款 不 同 味 道 及 部 位 可 供 選 擇 , 好 像 大 腿 肉 、 牛 筋 條 肉 、 牛 蹄 筋 等 , 而 味 道 則 以 五 香 味 最 受 歡 迎 , 肉 片 入 口 香 滑 有 肉 汁 , 感 覺 不 像 牛 肉 乾 般 「 乾 爭 爭 」 , 用 來 佐 酒 一 流 , 下 次 來 到 成 都 , 不 妨 也 找 這 位 「 偽 」 張 飛 大 哥 買 片 牛 肉 , 做 手 信 也 是 不 錯 的 選 擇 。

四 川 張 飛 牛 肉
地     址 : 四 川 成 都 武 侯 祠 錦 里 37 號
作者: wingboy2080    時間: 2006-12-27 02:42 PM

個樣似唔似張飛嫁= =
作者: ThomasKoon    時間: 2007-1-2 11:21 PM

Originally posted by wingboy2080 at 2006-12-27 02:42 PM:
個樣似唔似張飛嫁= =
都唔會有人知三國時代嘅張飛係點嘅樣.....
作者: a23483433    時間: 2007-1-3 06:04 PM

我睇唔到張相
作者: kiuken    時間: 2007-1-3 06:06 PM

冇相既?
賣咩肉??
咩張飛?
作者: 155220    時間: 2007-1-3 09:50 PM

我響廣州既上下九路都見到有
作者: mayi    時間: 2007-1-8 02:45 PM

可以没有相,不知道长相是否真的和张飞相似
作者: tkc314    時間: 2007-1-8 06:05 PM

冇相..
得字

冇說服力--
作者: 風塵中人    時間: 2007-2-7 02:44 PM

人地張飛畫畫好靚 佢得唔得先
作者: SCM    時間: 2007-2-7 10:31 PM

台灣綜藝主持張菲
作者: abcde1918    時間: 2007-2-8 07:47 PM

張飛應該成臉鬍穌
作者: sdfdsf    時間: 2007-2-14 06:56 PM

都唔知真定假..
作者: 炮仔    時間: 2007-2-15 12:31 AM

張飛賣肉  ???

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0