標題: 唱片公司應否再出黑膠 [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2006-11-14 02:40 PM     標題: 唱片公司應否再出黑膠

也許黑膠對新一代只是名詞,只有90年代前成長才真正接觸過,同聽過﹐始終黑膠最自然。雖現在有d 唱片公出復刻cd ,成隻黑色﹐但始終同黑膠有,由於黑膠停產差不多接近10 年,而香港人成日搬屋,逼丟棄一d ,或保養得不好,而壞了。
現在後生只會聽mp3 都不多會買唱片,反而老的會去買﹐其實復刻黑膠無壞,使人可以懷下舊都好。
作者: sugizo_esp    時間: 2006-11-14 03:14 PM

黑膠 is really nice,
but i think, they are more to collect instead of listen, they dont have a long lasting life and quality degrades, but they do capture the true analog audio

caz today, most people like small and easy to carry, so these vinyl record are really hard to carry around, and the vinyl record player are not as easy as cd players..

i think its just most people in hk who only listen to mp3, and not buy the real record...
people's problem

i think most music people should have a good ears to detect the music quality between mp3, and cd wav format,
作者: 魔術師    時間: 2006-11-14 04:50 PM

問題1.還有多少人有黑碟機?
問題2.有年青人買嗎?
問題3:市場真的有這樣需要?
問題4:製造的人才,機器還在嗎?
作者: Tokyo2040    時間: 2006-11-14 05:54 PM

我諗枝唱針會好貴.
作者: lv123    時間: 2006-11-15 10:35 AM

不過自從興翻dj 同捽碟後,我覺得有市場,另外玩音響友﹐始終黑膠d 聲自然d 。況且多數很消費,當然不是現在流行曲﹐而是金曲。
作者: hajingjing0911    時間: 2006-11-15 12:24 PM

Not necessary.
作者: tony    時間: 2006-11-15 06:56 PM

我無黑碟機
作者: hklady    時間: 2006-12-20 04:54 PM

仲有錄音帶喎 !!!
作者: whalvinko    時間: 2006-12-20 06:05 PM

都幾難買舊野黎播@@
不過好似東方之珠    下下去聽live
作者: ronald001120    時間: 2006-12-20 06:58 PM

唱片公司都出黑膠
出真係硬膠
依家連CD都唔想出
重會出黑膠
作者: miffionaa    時間: 2006-12-20 07:40 PM

衣家成本重平過黑膠,但又賣貴過黑膠 咁多
作者: trunks    時間: 2006-12-20 08:43 PM

其實黑膠真係幾正,尤其是個碟套.... 以前好多時為左個封面而買, 好過而家d什麼特別版送乜送物... 不過數碼化係大勢所催, 返唔到轉頭...
作者: hongkongpeople    時間: 2006-12-20 08:52 PM

出黑膠都無用喇........有幾多人重有黑膠唱盤播呀???
作者: king_king    時間: 2006-12-20 09:21 PM

Originally posted by lv123 at 2006-11-15 10:35 AM:
不過自從興翻dj 同捽碟後,我覺得有市場,另外玩音響友﹐始終黑膠d 聲自然d 。況且多數很消費,當然不是現在流行曲﹐而是金曲。
捽碟.............CD 一樣可以捽碟

玩音響友﹐始終黑膠d 聲自然d........這是, 事實, 但是今天的消費市場 你可看看, 在家聽的, 已經是 MP3 和 ACC 的天下. CD 自己都自身難保, 黑膠碟 還有位足之地嗎 ?

多數很消費,當然不是現在流行曲﹐而是金曲....這也是事實. 但 今天的 金曲都已經是 黑膠 留下來的, 近年, 還有 歌曲可稱為金曲嗎 ? 和 直得出 黑膠 嗎 ?

樓上也有人說得對, 還有廠 會 生產 黑膠碟的 黑膠, 和 生產 黑膠碟 的機器 嗎 ?

小弟也是 鐵帶 年代出生的 看著 錄音帶, 黑膠, DAT, CD 到 今天 MP3/ACC

只是會在家聽歌 的年代已經過去 (真正玩音響的另計), 可帶著四處走的媒體 才是明天的方向.
作者: bigfish    時間: 2006-12-20 09:58 PM

未聽過, 但舊野俾人淘汱屬必然定律
作者: kantang4910    時間: 2006-12-20 11:45 PM

黑膠再唔再出就無所謂,但隨碟要奉送海報
作者: little boyboy    時間: 2006-12-21 12:54 AM

有人真金白銀買碟已經難,搵人買黑膠就更加難上加難,但不排除有個別歌手可以出一次半次黑膠碟攪下野。
作者: sniper    時間: 2006-12-21 12:55 AM

有幾大市場呀......?
作者: Alan1234    時間: 2006-12-23 03:13 PM

而家CD都少人買,想出黑膠就只可以限量發行
其寶而家好多外國歌手出新碟都仲有出黑膠。
作者: cristiano3156    時間: 2006-12-23 08:29 PM

我冇黑碟機
作者: askalpk    時間: 2006-12-29 09:01 PM

應該冇咩人買..買都係d sv開果d人
而家唔同以前啦...講方便
作者: 得閒入泥    時間: 2006-12-30 11:49 AM

依家歌手出碟唔係為左賣碟,總之搞到自己出晒名,有廣告拍先搵到真錢。出碟都係為左宣傳,等自己個樣可以在各大小唱片舖、雜誌封面出現 ... 所以唱片公司唔會再諗d同音質有關的東西 ... 仲點會出黑膠。最好出d只有一首歌 .... 的特平記憶裝置 ...
作者: szetoafk    時間: 2006-12-30 12:28 PM

香港市場太細, 無可能
作者: kinz    時間: 2006-12-30 12:38 PM

Originally posted by hongkongpeople at 2006-12-20 08:52 PM:
出黑膠都無用喇........有幾多人重有黑膠唱盤播呀???
市面一直都有新出嘅黑膠盤賣
只不過係無新嘅本地歌手黑膠唱碟出
依家可以賣到嘅新黑膠碟就只得外國歌手
作者: cmchi    時間: 2006-12-30 01:24 PM

其實如果再出會有幾多人買呢?
乎合經濟成本嗎?
作者: twclub    時間: 2006-12-30 01:31 PM

Outdated already.....
作者: Nucks    時間: 2007-1-5 05:11 PM

市場就一定有,好多經典二手碟幾百過千蚊都有人賣

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0