標題: [問題]火牛問題 ???? [打印本頁]

作者: head    時間: 2006-11-27 10:22 PM     標題: [問題]火牛問題 ????

NO:1 2006-11-26 02:44 PM [ 放大字體 ]
火牛問題

我之前火牛風扇壞左 拿去修理
修理完都是原本個個火牛
但開機無耐用用下當機 滑鼠不能移動
鍵盤不能使用 好似死機 要重新開機
但開機進入桌面後無耐又用用下當機
我部腦開機隔3-5分鍾就當機.......當reboot機時....他只會沒畫面....但部機還是開動著....要長按部機既閞關掣才可關掉....

我係網上查過有網友話同我上述情況一樣 係因為火牛內有塵 但我睇過隻牛裹面無塵
有網友話可能過熱 但開左3至5分鐘無理由過熱????

我用既火牛係GTR 400W 14CM
各位大大咩原因????
唔該幫幫忙
作者: idolpic    時間: 2006-11-28 10:58 AM

可能是裡面的靈件壞了。
作者: BeachBoy    時間: 2006-12-2 10:42 PM

底板電容有冇大肚 ?
作者: trunks    時間: 2006-12-20 12:11 AM

剛剛整完又壞, 點解唔再拿去修理?
至於要長按部機既閞關掣才可關掉, 這是底板BIOS設定, 應該一路都係咁, 你一向用WINDOWS關機, 無試過自己熄POWER熄機姐....不過你可以係BIOS改為立刻關機...
作者: BeachBoy    時間: 2006-12-23 09:13 PM

GTR ~~~ 是很出名的雞牛

next time buy ...  2 the Max or spi

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=130802
作者: yukason    時間: 2006-12-25 12:22 PM

i am using 2 the max, ok ga, buy one to try to reboot la
作者: hoyiu    時間: 2006-12-27 09:05 PM

GTR 好鬼嘈 又唔耐用   轉用牛魔王 la
作者: kc7800_80k    時間: 2006-12-29 02:22 PM

用Antec TruePower或者Seventeam都唔錯

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0