標題: md 死了,卡式仲生。 [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2007-1-8 06:53 PM     標題: md 死了,卡式仲生。

記得以前未有mp3 時可謂md 同卡式之爭。本來philps想出數碼 卡式頂md 但卡式同md 體積相形見拙,而且一般卡式會發霉,所以md漸受歡迎,我以為卡式會淡出。
今朝聽rthk2 個dj 奇怪地話見返min hi-fi 有卡式座,我覺得好笑,因為卡式座沒比放棄﹐而md 反而比mp3 打挎了。
也許卡式座生產比md 座容易,另外md 座生產技術無下放結果不普及你有多少見有手提md收音機,早上晨運的公公婆婆都是用卡式機播音樂,就算k-隆署d 康體班都是用卡式機﹐另外一盒卡式帶都是幾元,無論士多﹐定super-market 都買到,但md 就...
所md 現在可謂死了。
作者: cristiano3156    時間: 2007-1-8 07:17 PM

我旱日在mk見到有部sony md$500有啦
作者: alexluiph119    時間: 2007-1-8 09:37 PM

其實卡式一向都有人用
不過好多時都係d Lab用來記錄data
冇咩好
analog
夠穩定
冇咩制式上煩惱
作者: 雷鳴仁    時間: 2007-1-9 12:27 AM

你咪話 , 有d人除左卡式帶唔識用其他...
同埋卡式大多數人屋企都會有 !!
MD...講真小弟一部都無~
作者: 嗚門    時間: 2007-1-9 12:35 AM

好似490都見過,mk
作者: supereason    時間: 2007-1-9 10:23 AM

遲D可能連mp3都唔興…
作者: 外星球人    時間: 2007-1-9 11:16 AM

mp3 方便好多,size又細
作者: lv123    時間: 2007-1-9 12:55 PM

另外md 成日出來出去都是walkman 但像手提卡式機就小,是否mp 3 格式一隻cdr 容量好多了多過md ,而且d dvd player 又對應到,又可以網上dl 但md 漸漸相形見絀,而且真不多見有新md 推出,連sony 都不見有新的。
作者: yukason    時間: 2007-1-12 05:36 PM

I am using MD ar, the sound is better than many mp3
作者: 4仔~    時間: 2007-1-12 07:23 PM

又貴.又唔等駛
作者: super123    時間: 2007-1-17 02:29 AM

agree with u
作者: des_base    時間: 2007-1-18 09:11 PM

Sony 自己都放棄MD, mk$500部是貨尾.
反而JVC都仲有MD mini HI-FI.
手提MD不是沒有, Sony, AWAI, KENWOOD, Sanyo都有出過.
只是價錢貴又無市場, 很快消失了...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0