標題: 點解足球碧咸會有咁高人工嫁 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2007-1-13 12:34 AM     標題: 點解足球碧咸會有咁高人工嫁

點解足球碧咸會有咁高人工嫁

五年.......一年有成五千萬美金

好似而家都無人咁高人工喎

唔係我地引以為榮既NBA既人工係全世界最高人工既地方泥既咩

嗱.........版主同籃球超級有關嫁

唔準delete我嫁
作者: chong2002    時間: 2007-1-13 12:37 AM

因為佢既收入大部分唔在於足球之上
而係其他既商業來源
作者: alan1984    時間: 2007-1-13 12:37 AM

唔高人工,db7點會過去發展
呢個世界差不多個個都係向錢看嫁喇,如果香港出得起錢,佢黎踢都唔係無可能
作者: toro    時間: 2007-1-13 12:50 AM

Originally posted by 大優勢 at 2007-1-13 12:34 AM:

五...
做乜要del ?仲加你分tim
nba有薪金上限ga,足球無嘛
作者: boyboy_17    時間: 2007-1-13 01:22 AM

因為佢有極高既商業價值,包括球衣,廣告等~
簡單d講,佢幫球會搵到錢,自然人工高啦~
好似你幫公司搵到錢,老細都加你人工啦~
作者: kk33    時間: 2007-1-13 01:27 AM

Originally posted by toro at 2007-1-13 12:50 AM:

做乜要del ?仲加你分tim
nba有薪金上限ga,足球無嘛
有條新例,就係每對都可以簽一個超過薪金上限gei球員
作者: hernanjorgecres    時間: 2007-1-13 01:31 AM

差唔多有成 50萬磅周薪
等於泰利加謝拉特加舒夫真高加亨利---
人工可以畀一隊意甲中游球隊一個禮拜周薪

皇馬唔要佢
有第二隊出咁高價簽佢
又可以有"推動美國足球"美名
以後唔使交肖像權畀皇馬
---總之面子, 錢乜都拎番曬
作者: kengaroo    時間: 2007-1-13 01:44 AM

碧咸既價值已經超越左一個足球運動員
淨係佢既名氣已經值唔少錢
好似呢隊洛杉磯銀河隊之前有幾多人識丫
但係碧咸宣佈加盟之後起碼多左人認識, 好過賣廣告
作者: bigfish    時間: 2007-1-13 02:09 AM

Originally posted by 大優勢 at 2007-1-13 12:34 AM:

五...
NBA 梗係唔係最高人工啦
呢幾年都係 golf 同 f1 雄據高收入榜, 之後就有d tennis, ice hockey 球星, 然後就到 american football, baseball 同 nba, 足球員人工同佢地比係偏低架, nba 球員亦都唔係最高薪行列
不過一個碧咸已經高過晒班北美四大聯賽球員 la
當年比利做唔到o既野, 由碧咸繼承, 希望碧咸可以令多d 美國人認識足球 la
作者: 嗚門    時間: 2007-1-13 03:35 AM

Originally posted by bigfish at 2007-1-13 02:09 AM:

NBA 梗係唔係最高人工啦
呢幾年都...
有錯,golf係最高薪既,睇電視講
作者: abcde1918    時間: 2007-1-13 08:40 AM

碧咸既人工令我好振驚,有成咁多
作者: wer    時間: 2007-1-13 10:38 AM

Originally posted by abcde1918 at 2007-1-13 08:40:
碧咸既人工令我好振驚,有成咁多
me too
作者: supereason    時間: 2007-1-13 10:52 AM

自些美國足球可能會更受人關注…
作者: locklock    時間: 2007-1-13 10:58 AM

1 碧咸到來會增加球會知名度;
2 碧咸到來會增加球會全球轉播費收入;
3 碧咸到來會增加球會贊助商經費;
4 碧咸到來會增加球會悄像權收入來源;
5 碧咸到來會增加球會從股票市場方面的收入;
6 碧咸到來會增加主客場觀眾入場數,從票價提升中賺取金錢;
7 碧咸到來會增加廣告板贊助商...等等。

理論上碧咸就是一件足球場上的大商品,可話是商機無限。站在美國大聯盟的角度看,
因為碧咸的到來,可以另成千上萬歐洲眼睛轉移到北美大陸上,更甚者能另全球過億
眼睛投在北美大陸上,計而另大聯盟發展有長遠彼益。又於美國大聯盟水平不高,因
此碧咸可以多踢幾年也沒有問題,所以張約便會一簽簽五年。

站在碧咸角度,他已成功確保了自家收入來源,所以便作出轉會決定,美國也是講英
文,大底不存在語言不通問題,而且他本人更能在美國本土上發展個人商業活動,賺
取歐洲大陸或全球人類的錢,可話是一舉兩得。他現在更有所覺悟,自知回英格蘭國
家隊已無望,而在皇馬的未來亦是一遍黑暗,作出轉會決定,絕對是明志之舉!

站在皇馬角度,卡比路的明單出台後,為了成積而放棄碧咸,等同為了成積放棄金錢
一樣,亦可以說是卡比路本人有所覺悟,不知是好是壞,因為看來皇馬的內鬥仍未結
速,看來他還要在送走朗拿度方面做一番功夫,如果攪得不好,皇馬巴西邦會群起攻
之,更糟的事,皇馬現在慢慢又再開始形成巴西邦和阿根廷邦的內鬥,這是無止境的。
祝卡比路好運了!

[ Last edited by locklock on 2007-1-13 at 11:02 AM ]
作者: benq91    時間: 2007-1-13 05:03 PM

商品分紅 ma
作者: eidosyeung    時間: 2007-1-14 08:07 PM

碧咸令我明白靚仔真的很重要
細哨如果去美國一定無咁高人工
作者: feuosma    時間: 2007-1-14 09:45 PM

Originally posted by 大優勢 at 2007-1-13 00:34:

五...
樓主.....碧咸呢個系好特殊既個別例子......足球員目前整體既薪酬與NBA既仍有好一大段距離.....
作者: jublio    時間: 2007-1-15 12:08 AM

其實我最想知點解隊波有咁多錢出糧俾碧咸, d 錢邊度黎?

美國球隊好賺錢既咩?
作者: donald15    時間: 2007-1-15 12:35 AM

份約應該係計埋晒其他乜乜費肖像權等等既收入先有咁多錢
作者: kgkgkg212121    時間: 2007-1-15 03:32 PM

Originally posted by alan1984 at 2007-1-13 12:37 AM:
唔高人工,db7點會過去發展
呢個世界差不多個個都係向錢看嫁喇,如果香港出得起錢,佢黎踢都唔係無可能
睇黎都冇乜可能
作者: kuru    時間: 2007-1-15 04:53 PM

呢個世界真係好唔公平,又靚仔,又有錢,
佢一個月人工等如我搵一世都未必搵到~
作者: Z.Ronaldo    時間: 2007-1-15 06:08 PM

Because 美國無球星,儲左好多錢~
作者: bigfish    時間: 2007-1-15 07:20 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2007-1-15 03:32 PM:

睇黎都冇乜可能
碧咸都係睇中美國聯賽有發展潛質先加盟美職聯 jeh
香港足球係衰落中, 佢點會加盟丫
同樣道理, 意甲球壇衰落令米蘭無法簽入碧咸, 同時佢又唔想加盟 man u 以外o既英超球隊, 咁咪唯有揀一個有進步o既聯賽囉
作者: terryjog06    時間: 2007-1-15 08:05 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 07:20 PM:

碧咸都係睇中美國聯賽有發展潛質先...
發緊夢呀你
作者: 大優勢    時間: 2007-1-15 08:21 PM

Originally posted by kuru at 2007-1-15 04:53 PM:
你唔記得之前有個銀行廣告叫人投資

話生得你有錢又靚仔機會只四千分之一
........

不過我話應該係四萬分之一呱
作者: hugh090702    時間: 2007-1-15 08:38 PM

主要都係因為佢靚仔
作者: donald15    時間: 2007-1-15 10:08 PM

Originally posted by kuru at 2007-1-15 04:53 PM:
係無錯齋睇外表同佢既身家佢係好完美
但係佢錯在有把雞仔聲
所以佢好難會有戲拍
上天係唔會咁唔公平架
作者: hkcchk    時間: 2007-1-15 11:23 PM

fully agreed with locklock.  Beckham is a kind of goods in football market that he can be trade to everywhere with acceptable price.  Sometimes it cannot be determined by Beckham himself.  even he don't want to, but when the football association made the deal, he has to go.  Like the usual trading of exchange member in NBA (recently Iverson).  Beckham can increase the profit of the football association in terms of increase in tickets, sponsor, advertisment, side product including cloth, sports accessories ....... etc.  the question is can Beckham help the association to earn back the inverstment on him !
作者: yyy00000    時間: 2007-1-16 01:41 PM

佢商業價值高,幫到球會賺錢,球會又點會待薄佢...
作者: fss16    時間: 2007-1-16 03:26 PM

我睇過d news, 間美國球會其實比番差唔多beckham而家既人工之嘛, 其他全部都係黎自贊助呀肖像權呀果d野~~
作者: bigfish    時間: 2007-1-16 04:08 PM

睇報紙話佢會做 playmaker, 方便佢憑技術多d 控制中場節奏, 打呢個 position 打多五年都冇問題, 又唔駛走上走落, 佢依家體能都仲好 fit
作者: T-MAC0525    時間: 2007-1-16 09:01 PM     標題: 好簡單,因為佢賣樣

一睇就知買佢個隊球隊係想拎佢黎搵銀啦..... 佢 D 波衫同 D 人入去睇佢踢波都 EARN 錢 EARN 到喊
作者: flash_2006    時間: 2007-1-16 11:57 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-16 04:08 PM:
睇報紙話佢會做 playmaker, 方便佢憑技術多d 控制中場節奏, 打呢個 position 打多五年都冇問題, 又唔駛走上走落, 佢依家體能都仲好 fit
我想講碧咸係完全無做playmaker既技術, 佢過到去都係做斬波機器罷了
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 12:07 AM

Originally posted by flash_2006 at 2007-1-16 11:57 PM:

我想講碧咸係完全無做playmaker既技術, 佢過到去都係做斬波機器罷了
點為之 playmaker 技術?
唔通你就有 playmaker 技術, 反而碧咸冇?
作者: flash_2006    時間: 2007-1-17 12:14 AM

Originally posted by bigfish at 2007-1-17 12:07 AM:

點為之 playmaker 技術?
唔通你就有 playmaker 技術, 反而碧咸冇?
如果你話碧咸有playmaker技術我都無野好講, 徙氣
仲有, 如果個個都要有職業球員至可以講波我相信呢度無人有資格係度再講任何野..單細胞你知道嗎?
作者: 20001160    時間: 2007-1-17 12:39 AM

佢跟本唔識足球
只知道英國
中場中唔係要最多體能咩   如果打得好ga話
你睇下老左冇體能ga 雷拿(曼城)打得幾差

同埋佢真係單細胞得好緊要
我都有睇過果篇新聞
人地係話佢會打中場中  唔係playmarker
仲有 人地話佢打係因為比佢多d機會掂波   
咁樣先多人見到    增加巿場價值ja
作者: donald15    時間: 2007-1-17 01:31 AM

Originally posted by 20001160 at 2007-1-17 12:39 AM:
佢跟本唔識足球
只知道英國
中場中唔係要最多體能咩   如果打得好ga話
你睇下老左冇體能ga 雷拿(曼城)打得幾差

同埋佢真係單細胞得好緊要
我都有睇過果篇新聞
人地係話佢會打中場中  唔係playmarker
仲有 人地話佢打係因為比佢多d機會掂波   
咁樣先多人見到    增加巿場價值ja
純粹路過想講一講
本人立場並冇偏向其中一方
碧咸體能真係無需懷疑
佢只不過跑得唔夠快但係體能一定唔差
落得場一定前前後後都見到佢
佢每場走動既距離多過好多一級球員
純粹為世間人對碧咸既體能誤解作出平反
平反完畢

另外見你咁有見解比個例子你玩下
以你既見解列基美體能屬於乜野程度呢
佢係唔係一級既中場中(定係前一格)呢

[ Last edited by donald15 on 2007-1-17 at 01:33 AM ]
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 01:59 AM

Originally posted by donald15 at 2007-1-17 01:31 AM:

純粹路過想講一講
本人立場並冇偏...
講得o岩, 碧咸o既體能屬世界級
我所講o既位置係好似列基美咁唔駛做防守工作, 唔係馬基里尼o個隻中場中
我相信碧咸一定唔會差得過列基美囉, 罰球, 創造力, 傳送, 射門, 護球能力全部都具頂級超卓水平, 不過我擔心佢d 隊友未必能夠搶到波俾佢, 又未必接應到佢o既助攻...希望到時佢地生生性性啦
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 02:02 AM

Originally posted by flash_2006 at 2007-1-17 12:14 AM:

如果你話碧咸有playmaker技術我都無...
有好多技術你同我都唔識做, 唔通我地有資格教佢點射罰球點斬波?
但有陣時態度同貪念我地就可以批評, 好似安歷卡, 肥馬o既人格, 同埋費高o既貪念, 我地都可以批評
作者: terryjog06    時間: 2007-1-17 02:07 AM

Originally posted by bigfish at 2007-1-17 02:02 AM:

有好多技術你同我都唔識做, 唔通我...
咁beckham我地都可以批評了
作者: 王晶    時間: 2007-1-17 02:15 AM

Originally posted by bigfish at 2007-1-16 04:08 PM:
係美國聯賽梗係無問題喇~
作者: flash_2006    時間: 2007-1-17 08:15 AM

我相信碧咸一定唔會差得過列基美囉, 罰球, 創造力, 傳送, 射門, 護球能力全部都具頂級超卓水平
奇文共賞.單細胞的偉論
坦白講, 除左斬波同罰波外, 碧咸係護波,創造力只屬英甲水平. 你羅列基美既攻擊力同碧咸相提並論係侮辱左列基美

仲有, 佢打中場中間, 腳法又唔好, 過唔到人只係做博腳點做攻擊中場..防守, 一係就矛人, 一係就鍚身..完全唔係打防守中場既水準..

如果佢咁勁皇馬晨早搵佢打中場中路啦

[ Last edited by flash_2006 on 2007-1-17 at 08:20 AM ]
作者: donald15    時間: 2007-1-17 10:12 PM

Originally posted by flash_2006 at 2007-1-17 08:15 AM:

奇文共賞.單細胞的偉論
坦...
呵呵
初加盟時搵佢打過中間
結果............有目共睹
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 10:26 PM

Originally posted by donald15 at 2007-1-17 10:12 PM:

呵呵
初加盟時搵佢打過中間
結果............有目共睹
中場 playmaker, 係兩個前鋒後面, 三個中場前面o個種喎
作者: mchu14    時間: 2007-1-17 10:32 PM

Originally posted by flash_2006 at 2007-1-17 08:15 AM:

奇文共賞.單細胞的偉論
坦...
同距講晒氣啦,距嚮呢度留低嘅偉論仲會少咩. 講技術, 碧咸連幫列基美挽鞋嘅資格都未有啦.系距D咁嘅球盲先講得出口嘅姐.
作者: MaxFigo    時間: 2007-1-18 12:05 AM

Originally posted by mchu14 at 2007-1-17 10:32 PM:

同距講晒氣啦,距嚮呢度留低嘅偉論仲會少咩. 講技術, 碧咸連幫列基美挽鞋嘅資格都未有啦.系距D咁嘅球盲先講得出口嘅姐.
咁又唔可以話挽鞋都未夠班ge...
其實列基美都有弱點
列基美頭搥、速度、心理質素相信都未達一級水平
講傳中球...列基美也根本及不上碧咸

當然列基美都有比碧咸好的地方
例如hold波、控制節奏、創造力、腳法
而e d優勢,正正係列基美比碧咸勝任playmarker一職的原因

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0