標題: (新聞)屈福特向曼聯借用董方卓 [打印本頁]

作者: joe159357    時間: 2007-1-14 01:17 PM     標題: (新聞)屈福特向曼聯借用董方卓

屈福特向曼聯半年50萬磅借用中國籍前鋒董方卓
曼聯暫時沒有表態,而董的經理人又同曼聯商討合約問題!!

如果佢真係外借到屈福特都好!!起碼都有上場機會,如果有出色表現
曼聯一定回收自己用,而其他球會可能向曼聯收購!總好過係曼聯明知
無結果貢白等

[ Last edited by joe159357 on 2007-1-14 at 01:20 PM ]
作者: hugh090702    時間: 2007-1-14 02:15 PM

絕對係一個好消息.....希望借用成功
作者: locklock    時間: 2007-1-14 02:20 PM

Originally posted by joe159357 at 2007-1-14 01:17 PM:
屈福特向曼聯半年50萬磅借用中國籍前...
其實佢應該係比利時乙組踢完個下半季先登陸英超也未遲!
難道安特維普對他的裁培一點功勞也沒有?此子太不重情義了,急於回歸英國。
回到英國後他反而無球踢,既然如此,為何不在比利時踢完至季尾才回英國?
都是那句,一步步來好了,一步登天,妙想天開!
他是不是未來最出色的中國球員,本人不知道,但本人知道的是中國將會有更多更
優秀的球員陸續登陸歐洲,做人眼光一定要放遠一點!

作者: capicapi    時間: 2007-1-14 02:24 PM

我都覺得咁急返manu冇so的...
在比利勝打出名堂,get d 名氣同評價先....
作者: joe159357    時間: 2007-1-14 02:30 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 02:20 PM:

其實佢應該係比利時乙組踢完個下半...
算啦!!世界上有幾多人真係重情重義嫁!!
數來數去咪又係得果幾個!!巴迪高同迪比阿路
不過本人like 巴迪golo 多d 轉會羅馬對費倫天拿
入波而流淚果幕!!真係經典中嘅組典
作者: locklock    時間: 2007-1-14 02:36 PM

Originally posted by joe159357 at 2007-1-14 02:30 PM:
算啦!!世界上有幾多人真係重情重義...
問題係佢跟本回英國就無工開,而在比利時就有正職!
有腦的人都知曼聯今季幾多前鋒,回去就算連足總盃都未必有機會佢踢!
唔通佢想去英國踢預備組,咁同係比利時踢波有乜分別?
現在更要曼聯再費一次心去將他借來借去,你估費SIR會唔會認同佢咁快回英國!
當然佢死都要急回來,唔通費SIR大叫:請你不要回來呀!
依D咪叫唔識做人囉,真係個小朋友!
如果佢可以在安特維普踢至季尾,甚至能幫球會升回甲組,會不會完美一點!
還有佢現在是安特維普的入球來源,安特維普無了佢,可能又會成積下滑!
咁佢係咪又變成了罪人,人家苦心培訓了他,他就急著要加入失業大軍!

[ Last edited by locklock on 2007-1-14 at 02:38 PM ]
作者: kengaroo    時間: 2007-1-14 02:55 PM

吸收經驗對年輕球員好重要
如果o係曼聯冇上陣機會, 即使外借去其他細球會都好
起碼有機會打正選, 又可以跟其他大球會對賽
作者: hugh090702    時間: 2007-1-14 03:01 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 02:36 PM:

問題係佢跟本回英國就無工開,而在...
但係唔好唔記得曼聯既訓練設施點都好過安特維普
如果要佢留係安特維普打d比較低水平既賽事,吸收到既知識唔會多
對於一個年輕球員,進步係最重要既
佢番左曼聯可以同d高質素既球員練波,點都係一個好既選擇

[ Last edited by hugh090702 on 2007-1-14 at 03:07 PM ]
作者: wer    時間: 2007-1-14 03:11 PM

Originally posted by capicapi at 2007-1-14 14:24:
我都覺得咁急返manu冇so的...
在比利勝打出名堂,get d 名氣同評價先....
打錯字
作者: 迷途小羔羊    時間: 2007-1-14 03:17 PM

Originally posted by hugh090702 at 2007-1-14 03:01 PM:

但係唔好唔記得曼聯既訓練設施點都...
同時,可以同未來一眾隊友夾波練
作者: locklock    時間: 2007-1-14 03:20 PM

Originally posted by hugh090702 at 2007-1-14 03:01 PM:
你可能誤會了,安特維普的主教練和助教都係英國人,還有佢地訓練模式係同曼聯一模
一樣,跟本無大分別。可能你講既係醫療設施,但你都唔會望小董入廠麻!?
不過佢係比利時都入過半年廠,人家一樣可以醫番好佢!
跟本就唔存在技術和設施的問題!

問題係佢回了曼聯,這半季就唔會再有場上實戰比賽機會,這是另一個球員宛惜的事情,
練波再多勁人球星也沒有用,因為他的層次已再不是停留在練波吸收經驗這麼膚淺的階段!
他現在是要實戰,場上比賽的機會,他在比乙踢得不錯,球會亦因他的水平提升而得益,
這是事實,大家有目共睹。但然在他謬然隻身回了英國,前途一遍迷惘,不論是費SIR
難做,就連佢自己現在也應該會感到迷惘,因為可能下半季都要面對無實戰上場經驗吸收
的可能性!

作者: enksky    時間: 2007-1-14 03:30 PM

問題係曼聯要收番董方卓, 而唔係安特惠普唔要佢,
董方卓冇太大的話事權.....

佢番曼聯都係好事, 可以同咁多一級球星練波, 一定有進步,
不過今次如果可以去屈福特就一定係好機會,
話晒係英超, 多D人睇, 如果踢得好有D二線球會吼,
咁就有機會上位...

況且佢係曼聯都冇乜可能出場, 作為第六前鋒,
(朗尼, 沙夏, 拿臣, 蘇斯克查, 羅斯...)
佢都庀該為自己前途著想, 希望佢去得成啦~
作者: 王晶    時間: 2007-1-14 03:31 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 03:20 PM:

你可能誤會了,安特維普的主教練和助教都係英國人,還有佢地訓練模式係同曼聯一模
一樣,跟本無大分別。可能你講既係醫療設施,但你都唔會望小董入廠麻!?
不過佢係比利時都入過半年廠,人家一樣可以醫番好佢!
跟本就唔存在技術和設施的問題!

問題係佢回了曼聯,這半季就唔會再有場上實戰比賽機會,這是另一個球員宛惜的事情,
練波再多勁人球星也沒有用,因為他的層次已再不是停留在練波吸收經驗這麼膚淺的階段!
他現在是要實戰,場上比賽的機會,他在比乙踢得不錯,球會亦因他的水平提升而得益,
這是事實,大家有目共睹。但然在他謬然隻身回了英國,前途一遍迷惘,不論是費SIR
難做,就連佢自己現在也應該會感到迷惘,因為可能下半季都要面對無實戰上場經驗吸收
的可能性!
你錯喇 董對於番回曼聯或係比利時踢多半季基本上係無所謂,安特衛普仲提出借多董方卓半季,但係比曼聯拒絕左,曼聯只係借番d青年軍比佢地踢用來頂董個位,番回曼聯唔係董個人意願

ps.佢岩岩夠條件做勞工証 要係一間英國球會簽約 該勞工証方能生效

[ Last edited by 王晶 on 2007-1-14 at 03:35 PM ]
作者: ko~la~vin    時間: 2007-1-14 03:32 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 02:36 PM:

當然佢死都要急回來,唔通費SIR大叫:請你不要回來呀!
依D咪叫唔識做人囉,真係個小朋友!
...
你係費SIR定董方卓
咁清楚呢d野ge
說話要留有餘地
講到董方卓好似好cheap
作者: tigererika    時間: 2007-1-14 03:37 PM

請大架明白一件事﹐就係董方卓無權去決定返唔返曼聯。
其實自亞洲之旅之後﹐費爺已經表明﹐當佢一拿到工作證就會立刻詔佢返黎。
就正如當年佢要去安特維普﹐你估又係唔係啊董生自己既決定。

我就覺得佢越早返英國越好﹐因為人係要用時間去適應新既環境。
佢差唔多用左成年去適應比利時﹐咁依家佢又要去再做同一樣既野﹐應該會更加辛苦。

同埋我覺得依家競爭程度會比係安特維普更激烈﹐無論借唔借出去都好﹐總好過日日同d二流球員練。
作者: locklock    時間: 2007-1-14 03:38 PM

Originally posted by ko~la~vin at 2007-1-14 03:32 PM:
你係費SIR定董方卓
咁清楚呢d野ge
說話要留有餘地
講到董方卓好似好cheap
cheap?都幾架,你知唔知依家曼聯唔計佢有幾多個前鋒,共有六個!
排隊都未排到佢啦,佢都真係幾cheap加!
Originally posted by 王晶 at 2007-1-14 03:31 PM:
你錯喇 董對於番回曼聯或係比利時...
請問你D新聞係邊度來,可唔可以比個網址我睇吓!
我唔係老作,我係睇足球週刊講的,亦是大陸記者搜集的證據!
可能你認為我憑空想像,你想想曼聯會唔會咁傻要佢回來借來借去!
費SIR緊係唔會好似卡比路咁,咁無品啦,人家好有厚度架!

作者: locklock    時間: 2007-1-14 03:46 PM

Originally posted by tigererika at 2007-1-14 03:37 PM:
請大架明白一件事﹐就係董方卓無權去...
這是一個大家一相情願的想法,如果小董話想留在比乙踢賣個季尾,費SIR會唔會唔比呀!
如果費SIR真係想佢回英國,點解佢依家連件衫幾多號都無人知呀?
還要在討論到底佢下一站去東還是去西,如果佢過了今個月,東西都去唔到,又無衫號,
到時你就會知佢有幾後悔了!

始終中國球員在留外的發展都大多不大如意,都是不要忻望過高好了。
最好的邵佳一也只能在德甲混混,而老孫和老李登陸英超後無一天好過!
嬾B小董似一件商品多過似一個球員,反而現在本人看好孫祥!
因為燕豪芬都出過一個朴志星,孫祥好有機會行佢條舊路!

[ Last edited by locklock on 2007-1-14 at 03:49 PM ]
作者: MaxFigo    時間: 2007-1-14 03:53 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 03:20 PM:

你可能誤會了,安特維普的主教練和...
笑話!!

你邏輯根本有問題

南華今季季初用上摩連奴師兄亞曼龍同另一葡藉體能教練
其訓練模式理應與車路士大同小異
咁你又可唔可以話南華訓練規模同車仔一樣??
你完全忽略左教練經驗、訓練對手o既重要性

你連足球訓練常識都有問題

你知道可謂訓練設施嗎??
醫療設備只係訓練設施其一中個小項目
仲有體能訓練設備、練習場地質素等,曼聯都係一級

況且董方卓返唔返曼聯佢自己有幾大話事權呢?
就算真係佢自己決定,又有咩問題
佢可以去同更高水平球員練習
就算真係要外借,都可以留係英格蘭更高級別聯賽上陣
因為佢已經有工作證,而且返左英國,張證正式生效
咁總比留係比乙等升班更為理想

忘恩負義?雖知真正一手帶佢去歐洲o既係曼聯
服從球隊指令、返回球隊訓練係報答曼聯其中一種方式
咁佢又何來忘恩負義?

[ Last edited by MaxFigo on 2007-1-14 at 03:54 PM ]
作者: 王晶    時間: 2007-1-14 03:55 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 03:38 PM:
請問你D新聞係邊度來,可唔可以比個網址我睇吓!
我唔係老作,我係睇足球週刊講的,亦是大陸記者搜集的證據!
可能你認為我憑空想像,你想想曼聯會唔會咁傻要佢回來借來借去!
費SIR緊係唔會好似卡比路咁,咁無品啦,人家好有厚度架!
係一月租借期滿曼聯收回既借將 除左董之外 仲有Simpson 同 Evans 呢2個球員之後都無番安特衛普 同樣都同董一齊留係曼聯。所以唔係董自己死要番曼聯

仲有曼聯簽左董咁耐 董只係係暑假或沒比賽既時候 先番曼聯受訓 以往知道佢既近況都係透過加插係安特衛普既助教去觀察 所以今次董番曼聯 除左收番佢黎用,其實最大既原因係想有足夠既時間去觀察董既能力 潛力 從而再諗佢既前途,租借去邊度比較合適。
作者: 王晶    時間: 2007-1-14 03:58 PM     標題: 婉拒安特卫普曼联留下董方卓 英伦征程从新年开始

在上周六进行的一场比利时足球乙级联赛中,安特卫普队在主场以3-0击败丹德队,董方卓在这场比赛中发挥出色,连续射进了两个球以后,本赛季的联赛进球数字达到了10个,并在周日返回了曼联队。

安特卫普队依然非常期待着能在本赛季以联赛榜首的身份杀回比利时的甲级联赛,如今在董方卓以及两名后卫乔纳森-埃文斯以及丹尼-辛普森离开以后,球队还能否延续上半赛季后半段的强势谁也心中没底。

安特卫普队秘书保罗-迪奥克斯表示了,几名离开的球员还是有可能租借回来的,但事实是,安特卫普队有七名来自曼联队的球员,而这三名被曼联队召回来的球员基本上不太可能再次返回安特卫普队了。

这三人当中,乔纳森-埃文斯和辛普森的租借合同都是在半个赛季就结束的,埃文斯进入了北爱尔兰代表队,他为安特卫普队射进了三个进球。辛普森今年年初就效力安特卫普,一年后,他期待着能在英国开始一段新的生涯。

辛普森表达了自己的遗憾,“击败丹德队是一种非常好的告别赛,我心理非常难过离开这里。在安特卫普队我有过一年的体验,对这里非常有感情,离开这里我非常伤心,我会记得这里的球迷。我在这里通过了锻炼成为了一名更好的球员,我非常感谢安特卫普队给我的比赛机会。下周我会和弗格森教练进行交谈,并知道我的下一个驿站”。

董方卓同样在周日就来到曼彻斯特,本周一他开始和曼联队训练。返回安特卫普?暂时还不会,因为他刚刚得到劳工证,需要在半年内和一家英国俱乐部签约才能生效。

如今对于董方卓来说,他现在很可能先和曼联队签订一份新的合同,从而正式开始在曼联队的生涯。目前看来他现在更大的可能是首先留在曼联队当中,通过一段时间的训练表现,来赢得曼联队的认可。然后曼联队会根据具体进展,决定是否让董方卓租借还是留在球队。而返回比利时,目前看来是可能性相对比较低的,因为曼联队期待着董方卓能在条件更好的英国足球圈中获得更好的成长环境。

安特卫普队怀念董方卓,但是也做好了他不再回来的准备,球队的前任队长维尔简斯表示,“我听说了董方卓他们三个人不会回来了。也许我们需要适应没有他们三个的影响,但是我们球队的主要骨干都在,在明年1月3日的时候我们希望球队中可以出现新的血液”。

球队主帅乔伊斯则认为人员的更迭对于任何一家俱乐部来说都非常正常,“也许新来的球员无法达到前任的水平,但是他们会一样非常渴望成功”。
作者: locklock    時間: 2007-1-14 04:04 PM

Originally posted by 王晶 at 2007-1-14 03:58 PM:
在上周六进行的一场比利时足球乙级联...
祝佢好運啦,其實我真係對佢無乜好感架,攪一大堆野,就係為佐去歐洲踢波!
反過來孫祥來得正常好多,走對了方向!
又看看小董下半季做一個怎麼樣的人球,最壞的情況是他外借後也可能只是一個後備!

作者: locklock    時間: 2007-1-14 04:07 PM

Originally posted by MaxFigo at 2007-1-14 03:53 PM:
笑話!![/...
他可以有SAY的,信不信由你,曼聯唔會急過一年半載!
你知唔知唔係朱教練幫佢,佢連拿工作證既機會都無!
因為他跟本不能達到一年內為國家隊出場70%以上的要求!
總言之站在本人角度他就是望恩負義,急功近利!

作者: MaxFigo    時間: 2007-1-14 04:14 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 04:07 PM:

他可以有SAY的,信不信由你,曼...
我就係話,即使佢真係有話事權,佢o既決定亦都無錯
工作證唔只可以令佢可以係曼聯踢,而係全英國
雖知比乙水平分分鐘連英冠都比唔上
留係果度有咩好?

急功近利??
現在不急急到英國更高級別聯賽磨練
唔通等到成長時期過哂先返??
定係係中超踢到成名先出國
到時想有進步都難,恐怕只會成為另一個李鐵

總而言之,現在對佢成長最有利的做法,就是回英國!!
作者: locklock    時間: 2007-1-14 04:18 PM

Originally posted by MaxFigo at 2007-1-14 04:14 PM:
我就係話,即使佢真係有話事權,...
就放眼下半季啦,睇睇孫祥好D還是小董好D!本人買重孫祥會在歐冠戰中有出場機會!
朴志星係一個人板,曼聯要小董都係賭一舖,跟本無辨法知度是不是入錯貨,祝佢好運啦!
情如義值千金...

作者: 艾奧羅斯    時間: 2007-1-14 04:24 PM

硬係覺得中國球員太急進,下下一去就去頂級聯賽?
如果話係比外國球會睇中,都要明白咩叫自知之明囉~
究竟人地真係睇中閣下既實力定背後龐大既市場??
前人一個一個的失敗,重唔醒覺....!
扑智星,李榮杓都係PSV打左兩三年先去丫..打好個基礎慢慢上嘛!!
去蘇超/荷超/打下先....企得住腳先再算啦!!
有時覺得中國球員打日職都唔知掂唔掂~
作者: locklock    時間: 2007-1-14 04:34 PM

Originally posted by 艾奧羅斯 at 2007-1-14 04:24 PM:
硬係覺得中國球員太急進,下下一去就去...
一定唔惦!日職聯D韓國外援個個都勁快和有氣有力!
D巴西人就腳下技術超絕!而歐洲鬼佬就好衝撞得!
中國球員以上的技術和基本條件,樣樣都無!
可能中國人現在是發展緊有中國社會主義特式的足球也不定!
背後十幾億人商機戰術! 碧咸都無咁多後盾!

作者: MaxFigo    時間: 2007-1-14 06:03 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-14 04:18 PM:

就放眼下半季啦,睇睇孫祥好D還是...
董方卓同孫祥無得比
曼聯未來兩季計劃中肯定唔會有董方卓份
e個係人所共知、董方卓都知o既事實
根本從來無人話過,佢去到曼聯要即刻做正選
佢要做o既,係吸收經驗、慢慢成長
未來能唔能夠係曼聯打出名堂,或者係去其他球隊發展,係以後o既事

孫祥係真正因為PSV有需求而作出收購
但反而我覺得孫祥需要更多時間去適應
畢竟係第一季參與歐洲聯賽...之前都只不過係中超打滾

相反,未來董方卓要去其他球會作賽,適應上問題反而無咁大
當然能否落班or成名,仲有好多其他因素同助力
作者: iknow    時間: 2007-1-14 06:24 PM

Originally posted by 艾奧羅斯 at 2007-1-14 04:24 PM:
硬係覺得中國球員太急進,下下一去就去...
聽講有個中國人喺瑞士踢得唔錯喎...
係瑞士...
作者: joe159357    時間: 2007-1-14 06:54 PM

Originally posted by iknow at 2007-1-14 06:24 PM:

聽講有個中國人喺瑞士踢得唔錯喎...
係瑞士...
叫石俊..
作者: littlepig    時間: 2007-1-14 07:13 PM

之前睇新聞係話費蛇要收佢番黎,唔係董方卓話要返黎
作者: benq91    時間: 2007-1-14 07:26 PM

can learn English football style - good for him
作者: szeto    時間: 2007-1-14 08:35 PM

都係一件好事黎ge,可以俾佢take多d英超經驗
作者: chunhong    時間: 2007-1-14 08:44 PM

呢點我認同bo
多d同高質素球員練波進步都會大d
作者: gigg11    時間: 2007-1-15 12:45 AM

Originally posted by littlepig at 2007-1-14 07:13 PM:
之前睇新聞係話費蛇要收佢番黎,唔係董方卓話要返黎
哩個先至係重點~

費sir畀機會~唔通唔領情啊??
作者: 嗚門    時間: 2007-1-15 03:24 AM

如果得真係好事一件
作者: Z.Ronaldo    時間: 2007-1-15 06:12 PM

董方卓咁辛苦囉到工作証,又借出去?!
作者: 王晶    時間: 2007-1-17 01:22 PM

在當地時間本周三,英超曼聯隊可望將舉行一個新聞發布會,正式介紹中國前鋒董方卓到來的消息。而這也意味著董方卓真正加盟了這家歐陸的豪門球隊。
  曼聯隊此前和董方卓商議過一份新合約,其中曼聯隊將和董方卓簽約到2011年夏天,這份四年半的合約足以體現出曼聯隊對於董方卓的重視程度。而隨著董方卓經紀人高琪運作了鄭智轉會查爾頓以後再趕到曼徹斯特,這份合約也將正式簽署。
  董方卓的球衣號碼將是21號,這個號碼是曼聯隊的烏拉圭前鋒科蘭走後留下的,這幾年以來還沒有人再次穿過。此前曼聯隊穿這個號碼的人是貝治。
  這次新聞發布會上,
曼聯隊主帥費格遜也將和董方卓一起出席,他屆時將向媒體介紹這名曼聯隊歷史加盟的第一名中國人。
  從曼聯隊的態度來看,董方卓這個賽季下半賽季很可能繼續留在曼聯隊,費格遜將在合適的時機給董方卓機會讓他出場,此外,董方卓可能需要一定的時間參加預備隊比賽來保持狀態。
  現下對於董方卓來說,一旦正式簽約後,他代表曼聯隊參加英超比賽的所有障礙都將被掃除。而這也將成為中國足壇歷史上一個里程碑式的事件。

[ Last edited by 王晶 on 2007-1-17 at 01:23 PM ]
作者: fderek    時間: 2007-1-17 02:34 PM

其實從來都唔覺得董方卓最後可以係曼聯到取得一席位
從曼聯借用拿臣可以睇到其實曼聯並無意嘗試俾d新人發揮一下
寧願外借或簽入一d已經有番咁上下既球員...
我認為董方卓應該接受呢宗外借...等佢自己有機會上陣一下
同時都有機會搵其他球會落班~
如果唔係一直係曼聯既話....最後都難有成就~
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 02:43 PM

小董可能同科蘭一樣入唔到波, 最後俾費 sir 埋返中國
作者: terryjog06    時間: 2007-1-17 03:41 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-17 02:43 PM:
小董可能同科蘭一樣入唔到波, 最後俾費 sir 埋返中國
佢大把前途呀
入唔到波 你發夢啦 依家曼聯要佢都唔會要beckham
作者: 王晶    時間: 2007-1-17 06:47 PM

Originally posted by fderek at 2007-1-17 02:34 PM:
其實從來都唔覺得董方卓最後可以係曼聯到取得一席位
從曼聯借用拿臣可以睇到其實曼聯並無意嘗試俾d新人發揮一下
寧願外借或簽入一d已經有番咁上下既球員...
我認為董方卓應該接受呢宗外借...等佢自己有機會上陣一下
同時都有機會搵其他球會落班~
如果唔係一直係曼聯既話....最後都難有成就~
我反而覺得費sir借老將番黎 而唔去買前鋒
某程度上係對 羅斯 同 董 既前程有信心
或許呢2年 羅斯同董 都無乜機會上場
但係隨著 黑柴同拿臣 既退役
未來既曼聯未必無佢地既世界

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0