標題: 英超成為貴價聯賽 終於殺到埋我地身 [打印本頁]

作者: buengland    時間: 2007-1-15 09:44 AM     標題: 英超成為貴價聯賽 終於殺到埋我地身

各位兄弟,

英超, 買人, 賣人, 球賽門券, 紀念品, 乜差都貴貴貴

宜家終於殺到埋我地身啦

now 局我地想睇英超一定要買晒所有台, 收起碼428/month

唉我唸住都係算gar lar.... 維有同曼聯係網上神交啦

同睇下啲兄弟send上嚟既片吊我既睇波生命

428/month, 太貴啦..... 為左睇一個英超台啫...其實其他台都無乜興趣

又要返工忙到pk......你屈我要92個台托咩

其他兄弟仲年青無乜負擔, 可能覺得無乜野, 唉我宜家結左婚, 要咩起頭家, 又要供樓又要盛
都係留返啲錢俾我嚟緊個 bb 學下野好law

各位兄弟......下屆靠你地send 啲好片小弟吊下命

我永遠支持曼聯

now加價 睇英超收428元
(明報) 01月 15日 星期一 05:05AM
【明報專訊】作為全港足球迷的「精神食糧」,英超聯(相關新聞 - 網站)賽事的直播權有價有市。知情人士透露,電訊盈科(相關新聞 - 網站)(0008)旗下的now寬頻電視以「天價」15.6億元奪得英超直播權後,會調高收費,最快今日會將廣 告

「全餐」月費由388元加價一成,至428元以上;now又規定,來季欲收看英超全部賽事及2008年歐洲國家盃(相關新聞 - 網站),必須購買包含92條頻道的「全餐」,換言之,來季收看英超聯最少要付出428元,較目前有線電視的月費,高出100元以上。

另外,據了解,now目前的客戶人數已超過75萬名,與有線電視的77萬戶相若。

「全餐」月費加價一成

知情人士透露,實際加幅及具體套餐,now暫時仍未有定案,部分加幅超過10%,月底前會公布,其中原本388元觀看所有節目的「全餐」,加幅將超過一成。「上月最低『入場費』可低至115元,但現時最低的月費套餐亦要238元,但仍豁免每月38元的租機費(原價30元)、118元的租線費(原價110元)及580元的師傅裝機費。」

now寬頻電視銷售員向本報表示,「要忘記舊時100元入場費的觀念」,銷售員透露,根據公司目前規定,來季要收看380場英超賽事及08年的歐洲國家盃,須訂購包含92條頻道的「全餐」,但他承認,有部分英超賽事仍然會在目前的ESPN頻道播放。

客量逾75萬 媲美有線

儘管now的收費「加完再加」,但據了解上客速度未見放緩,至今已突破75萬戶,與有線的77萬戶不相伯仲。

對於會否為平均每年賽事達380場的英超增設獨立的英超頻道,知情人士指出,now暫時不會另設英超台,雖然ESPN直播的賽事有限,但有需要時,now會另設頻道直播配備足球評述的賽事。

對於now將英超賽事與其他頻道「綑綁式」銷售,中文大學財務系副教授蘇偉文認為,由於now已取得賽事的獨家轉播權,有關營銷方法不算違反公平競爭原則,當局難以干預,亦不應干預。他表示,now以天價取得轉播權,必須要靠加價才能賺取盈利,但now高估了賽事的吸引力,高月費可能令客戶卻步。蘇又說,now加價的另一目的,相信是迫使客戶終止與有線電視的合約。
作者: achan87    時間: 2007-1-15 10:12 AM

太貴了,搶錢咩..........
作者: brightlee    時間: 2007-1-15 10:26 AM

as expect....
hai...
作者: kengaroo    時間: 2007-1-15 10:37 AM

最慘係唔睇波既客戶而家變相要貼錢俾now買英超直播權
作者: iMacc    時間: 2007-1-15 11:03 AM

頂吖~
再加價我就最多唔睇~
好似俾你禁住搶真係好唔妥~
大不了上網落吧睇~

75萬用戶~
我都係其中一個用戶~
不過成兩年都未開過部嘢~
作者: locklock    時間: 2007-1-15 12:25 PM

BTTV啦!不過唔知PCCW會唔會賤到封賣個BTTV!
係我一定會XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX!

PCCW=NETVIGATOR=NOW

作者: bigfish    時間: 2007-1-15 12:41 PM

我覺得你地未慣俾錢睇波 jeh
我依家有 now & 有線, 因為睇英超, 聯賽盃同足總盃, 必須兩個台都裝, 依家 now 獨佔英格蘭三大賽事同埋歐聯, 咁我可以安心 cut 有線, 因為我基本上唔睇意甲, 德甲同大部份西甲賽事, 依家碧咸走左更家唔駛旨意有人睇西甲
睇黎西甲o既受歡迎程度會直線下滑, 都係拜皇馬個孤寒教練所賜
作者: 王晶    時間: 2007-1-15 12:54 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 12:41 PM:
依家碧咸走左更家唔駛旨意有人睇西甲
睇黎西甲o既受歡迎程度會直線下滑, 都係拜皇馬個孤寒教練所賜

本年度笑話金獎
作者: bigfish    時間: 2007-1-15 01:39 PM

Originally posted by 王晶 at 2007-1-15 12:54 PM:

本年度笑話金獎
你梗係唔知碧咸加盟皇馬之前西甲o既轉播費仲係同德甲差唔多咋
db 一加盟, 佢就立即超越意甲成為第二聯賽
作者: Lung    時間: 2007-1-15 01:54 PM

落茶餐廳睇吧..冇辦法,,多100蚊對茶餐廳黎講應該冇咩問題..但係對我地黎講就係多一重負擔

呢個商業社會永遠都係小市民受害
作者: sas    時間: 2007-1-15 02:11 PM

Now根本就蛇吞象
428一個月?
428x12=$5136  姐係一年半萬去睇英超?
我想睇,都唔想裝啦
佢根本就屈
D野又成日搵笨
我裝上網上爬
話送Now TV,免費送兩個台比你(又唔選得ESPN,要比$100一個月)
跟著上佢的Now Music又乜都唔睇得
全部要收費,極憎now
作者: 王晶    時間: 2007-1-15 02:53 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 01:39 PM:

db 一加盟, 佢就立即超越意甲成為第二聯賽
呢句都可以攞獎

作者: 王晶    時間: 2007-1-15 03:00 PM

Originally posted by sas at 2007-1-15 02:11 PM:
Now根本就蛇吞象
428一個月?
428x1...
pp拉芙 tvxnts 呢d係網上睇囉
作者: buengland    時間: 2007-1-15 03:30 PM

Originally posted by sas at 2007-1-15 14:11:
Now根本就蛇吞象
428一個月?
428x1...
佢用2億美元買播映權, 即港元15億6千萬

睇英超每個客收 $5136/year

即係如果佢72萬個客裏面有303738個用戶subscriber 佢佢就返本

如果有350000個用戶susbcriber 佢佢就已經勁賺2億3千7百萬

不過有無咁多人肯俾真係吾知, 有無咁多人付擔得起亦都吾知

我淨係知道為左滿足佢既野心

令消費者suffer 貴電視貴英超, 因為價格吾合理, 令我失去睇英超既機會

這實在是惡性競爭

吾會對足球有乜好處
作者: bigfish    時間: 2007-1-15 07:23 PM

Originally posted by buengland at 2007-1-15 03:30 PM:

佢用2億美元買播映權, 即港元15億...
家庭用戶就係咁o既價, 如果食肆商戶酒吧 k 房想轉播英超就要俾一個好高價錢
所以人地話英超值錢就係咁解
如果 now 整個意甲台, 巴甲台, 法甲台, 你估有冇人肯出 $10/month 去睇丫
作者: 王晶    時間: 2007-1-15 07:30 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 07:23 PM:

家庭用戶就係咁o既價, 如果食肆商戶...
傻喇~now咁樣吊高黎賣 遲早搞到無人睇英超就真~
ps. 如果now投到意甲 又10蚊有意甲台 我第一個買
作者: harvey22    時間: 2007-1-15 07:59 PM

I hope MUTV can be subcribe in hk next year, In the UK, MUTV is a subscription channel costing just £6 per month. And you can watch all Man Utd Matchs, Korea and japan also have, so i reckon there is a chance in hk~

http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={CD1D9650-C554-450E-9E6E-CC99FA7533AC}
作者: 戰虎    時間: 2007-1-15 08:58 PM

李家就黎肥到條底褲都着唔落!!!
作者: bigfish    時間: 2007-1-15 09:29 PM

Originally posted by 戰虎 at 2007-1-15 08:58 PM:
李家就黎肥到條底褲都着唔落!!!
人地有錢就有權 bid 啦, 你有錢你都可以投架
作者: bigfish    時間: 2007-1-15 09:30 PM

Originally posted by harvey22 at 2007-1-15 07:59 PM:
I hope MUTV can be subcribe in hk n...
我都希望快d 有 MUTV 睇啦
莫講話 $60/month 啦, $160/month 都柢睇啦
作者: terryjog06    時間: 2007-1-15 09:32 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 09:30 PM:

莫講話 $60/month 啦, $160/month 都柢睇啦
$16000一個月你都睇呀
作者: jublio    時間: 2007-1-15 09:34 PM

算啦,一生人有好多野重要過睇英超,留番 d 錢俾個細路學野有意義得多

唔睇又唔會少忽肉,我都因為忙冇得睇
作者: wer    時間: 2007-1-15 09:41 PM

Originally posted by sas at 2007-1-15 14:11:
Now根本就蛇吞象
428一個月?
428x1...
算啦
作者: 1974714    時間: 2007-1-15 09:43 PM

咁做法都預佐架啦! 係咪!
作者: iknow    時間: 2007-1-15 10:35 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-15 09:30 PM:

MUTV冇直播...
supersun有得睇...
作者: hugh090702    時間: 2007-1-15 11:33 PM

睇波....本來係正常人既娛樂
e家變左高價既娛樂
真慘..
作者: 王晶    時間: 2007-1-15 11:50 PM

Originally posted by 1974714 at 2007-1-15 09:43 PM:
咁做法都預佐架啦! 係咪!
阿生 你預左d咩呀~個個post 你都嗡一句 係咪柏金遜發作
作者: tomken    時間: 2007-1-16 12:28 AM

以本傷人再謀取暴利
作者: buengland    時間: 2007-1-16 09:25 AM

如果 一百蚊有mutv 睇咁就發大逹

最多吾睇直播law

李家成咁樣豪2億美金出嚟......要滿足自己做電視龍頭既野心

如果吾夠人subscribe, 蝕左就當少條毛

但係呢個價係完全脫離左香港電視市場既承擔能力, 就令到1) 消費者無左選擇權
2) 要suffer 貴價節目

我覺得佢好似攞謹香港既足球運動嚟賭博

一旦真係經濟突然起飛有幾十萬人subscribe 佢就賺大錢

但一旦一部份香港人因為付吾起, 或覺得價格吾合理, 吾睇, 咁香港既足球氣分肯定會好快冷卻......到時好可能有部份睇now既人話今晚曼聯對車仔喎, 其他人都吾識答爹, 咁英超就會變成少部份人既interest laa

所以結論係 "李加乘" 用自己條毛嚟滿足自己既電視既野心, 但代價係香港既足球氣分可能從此不再
作者: bigfish    時間: 2007-1-16 11:53 AM

Originally posted by buengland at 2007-1-16 09:25 AM:
如果 一百蚊有mutv 睇咁就發大逹

...
呢d 就係英超o既商業價值 la
又唔見李生出錢投香甲聯直播權?
佢出o既價足夠搞香港聯賽幾年, 咁就證明英超盛世, 香甲衰落 la
作者: kuru    時間: 2007-1-16 09:49 PM

$4百幾蚊雖然係唔值,但我覺得又未至於負擔唔起,可能我仲未有家室喇^^~
作者: snk    時間: 2007-1-16 10:28 PM

唉..佢出咁多錢bid 返黎..
d 錢咪又係我地出返..~"~
作者: 王晶    時間: 2007-1-16 10:39 PM

Originally posted by snk at 2007-1-16 10:28 PM:
唉..佢出咁多錢bid 返黎..
d 錢咪又係我地出返..~"~
無錯 呢d咪賤囉
作者: benq91    時間: 2007-1-16 10:50 PM

算拉 , can't see la
作者: flash_2006    時間: 2007-1-17 12:04 AM

當一個格價超過市場標準既時候, 消費者可以做既就係選擇唔睇..否則遲下所有野都會比大財團壟斷及操縱價格...

我覺得呢個係時候消費者去做反抗, 响應某立法會議員呼籲罷睇now..等到008跌到個幾既時候睇下點收場...
作者: bigfish    時間: 2007-1-17 12:14 AM

Originally posted by flash_2006 at 2007-1-17 12:04 AM:
當一個格價超過市場標準既時候, 消費...
我想講如果連李生d 股價都跌, 一般市民o既生計都會有問題囉
作者: flash_2006    時間: 2007-1-17 12:16 AM

Originally posted by bigfish at 2007-1-17 12:14 AM:

我想講如果連李生d 股價都跌, 一般市民o既生計都會有問題囉
留意下財經啦單細胞生物..008至買左英超後由五個幾跌到四個幾, 交投零落, 就快被踼出恒指成分股.
作者: shoot_the_girls    時間: 2007-1-27 03:28 PM

李生開出天價收購. 羊毛咪出自咩身上.
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-1-27 04:23 PM

Originally posted by flash_2006 at 17-1-2007 00:16:

留意下財經啦單細胞生物..008至買左英超後由五個幾跌到四個幾, 交投零落, 就快被踼出恒指成分股.
好野 ~
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-1-27 04:26 PM

我決定倒 NOW.......
反高潮出 Cable TV 同 Broadband ~

反正大陸台都有英超睇 ~~~

我要撐有線 ~
撐祖記 ~
撐公平足球享受 !!!!!

里澤街蝕史 !!!!

[ Last edited by Edgar Davids on 2007-1-27 at 04:27 PM ]
作者: kakeidevil    時間: 2007-1-28 11:56 AM

Originally posted by Edgar Davids at 2007-1-27 16:26:
里澤街蝕史 !!!!
差d噴飯...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0