標題: 碧咸有權告皇馬! [打印本頁]

作者: locklock    時間: 2007-1-18 03:55 PM     標題: 碧咸有權告皇馬!

律師建議控告皇馬

西班牙體育律師希華斯好認真咁話:「皇馬教練卡比路唔可以因為球員同其他球會簽合,
就決定完全唔用佢,佢咁做係損害緊球會既成員,同埋扼殺佢曝光既機會。」

原來西班牙有法律列明,除非球員嚴重受傷或者長期停賽,否則球會唔能夠
剝奪佢入選大軍名單既機會。

希華斯仲話,萬人迷可以採取法律行動逼皇馬在球季結束前放佢走,以及出埋糧畀佢。

作者: specificness    時間: 2007-1-18 03:58 PM

唉,但見新人笑,那聞舊人哭……
作者: capicapi    時間: 2007-1-18 04:03 PM

xx卡比路!!!!
beckham快d做野啦
作者: locklock    時間: 2007-1-18 04:14 PM

因為卡比路不智的高調,可話是向世人下戰書!
現在法律是寫明一定要立他入大軍中,但沒有寫明是不是一定要上場!即是只少要有比碧咸做後備的機會!
但無知的卡比路就公開說,後備都無佢粉!跟操就可以!明顯是觸犯了西班牙體育相關法例!
現在離季尾還有一段時間,看看碧咸會否做出控告的舉動。如果真的如此,皇馬今次真的是人財
兩失,甚至連名聲也盡毁!(取了碧咸外,朗拿度也能控告皇馬!

[ Last edited by locklock on 2007-1-18 at 04:16 PM ]
作者: Legendrick    時間: 2007-1-18 04:26 PM

我想碧咸返曼聯...
作者: Chenjinnan    時間: 2007-1-18 04:28 PM

告乜 Q...
間唔中出你一兩分鍾都玩死你
作者: hklady    時間: 2007-1-18 04:54 PM

卡比路 ... 正大細路 , 低 x 能 !!!
作者: 艾力克    時間: 2007-1-18 05:12 PM

大把球員俾人雪架啦, 唔通用其他人適合d都唔得?
作者: mj1234456    時間: 2007-1-18 05:41 PM

邊度有得告架.....都唔make sense.......
作者: singleung1956    時間: 2007-1-18 05:52 PM

一隊波幾拾人,隨時有人成季坐冷板櫈,唔通又告球會?

要告就先告足總,點解後備名單唔可以將所有球員寫晒落去
作者: iMacc    時間: 2007-1-18 05:58 PM

點舉證呀....
咪玩啦~
作者: 艾力克    時間: 2007-1-18 06:00 PM

Originally posted by singleung1956 at 2007-1-18 05:52 PM:
一隊波幾拾人,隨時有人成季坐冷板櫈,唔通又告球會?

要告就先告足總,點解後備名單唔可以將所有球員寫晒落去
as the news said, it is "大軍名單" instead of "出場名單"
in other words, beckham is dis-activiated in this case
作者: kempesito    時間: 2007-1-18 06:40 PM

自從cApello 去左皇瑪.. 我就唔再鐘意madrid` 了
作者: bigfish    時間: 2007-1-18 07:33 PM

支持碧咸採取法律行動, 告皇馬, 攞返應有o既名譽
作者: german    時間: 2007-1-18 07:40 PM

咁如果卡比路硬係話佢無狀態唔出佢
咁又點?
作者: babo    時間: 2007-1-18 07:51 PM

大軍名單...
意思係出場11人+後備果5個?
定係成隊幾廿人果隻=.=
如果係幾廿人果隻的話...
卡比路之前都話碧咸仍然屬於皇馬一員...只不過係唔出佢咁解-.-
作者: MaxFigo    時間: 2007-1-18 08:26 PM

卡比路或改變初衷

卡比路暗示他或會再次起用碧咸在餘下的賽事中上陣。

較早前他表明不會起用季尾離隊的碧咸上陣,但他的決定卻受到不少人的質疑。

近期受到巨大壓力的卡比路週三改變口風,表示現階段仍不會抹殺起用碧咸的可能性。

他表示碧咸在訓練中仍然表現積極,不過最終會否讓他再次披甲要視乎碧咸及球會方面的意願。

而週四的國王杯賽事,碧咸仍然未有列入大軍名單內,除了碧咸外,朗拿度及卡斯辛奴亦榜上無名。

卡比路真係....多鬼如
意氣用事...
foolish....
作者: ASPP    時間: 2007-1-18 08:36 PM

其實用另一角度離睇
碧咸依家唔洗落場踢波
都有 $$ 收
你話佢會唔會告卡比路 ?
話時話,佢可能會係呢段時間
走去拍戲都有可能
作者: ronja    時間: 2007-1-18 08:54 PM

唔怪得之咁多人讀 Law 啦!
咁都有得告 ?
.......仲叫埋朗拿度添............

我開始諗轉行做律師了
作者: hugh090702    時間: 2007-1-18 09:12 PM

就算放佢係後備....但係又死都唔出佢
都浪費左一個後備席位啦
作者: locklock    時間: 2007-1-18 09:43 PM

Originally posted by ASPP at 2007-1-18 08:36 PM:
其實用另一角度離睇
碧咸依家唔洗落場踢波
都有 $$ 收
你話佢會唔會告卡比路 ?
話時話,佢可能會係呢段時間
走去拍戲都有可能
你肯定理解錯誤。
球員唔落場係有薪金,但這是底薪。
外國職業球員是要落場踢球才有合約上的獎金。
有些球員甚至取得入球也會有錢加。
亦有些計算方法是,贏和輸的不同分配。
碧咸現在不下場一定是有損失的,不論錢多與少也是損失。
有些時候看見球員在最後時刻也要上上場,原因是出場也有錢收。

其實卡比路不是第一次這場對待他的球員,在羅馬之時他不喜愛蒙迪拿這個中鋒,
因為他的個子太小。卡比路愛用的是查斯古特或伊巴這等高大中鋒,甚至現在他愛用
雲尼,而不愛用朗拿度一樣。當時他便將入球效率極高的蒙迪拿放在後備值上,只是
蒙迪拿沉得住氣,才能成就他現在是歷史意甲入球最多第四的佳積。最諷刺的是蒙迪
拿坐在後備籍上等到下半場才上陣,他也能保持高效入球率,證明了卡比路是錯的!
如今卡比路也用同樣的方法對待朗拿度和碧咸,前者自甘無話可說,但後者敬業的操
練和承心的等待,卻換來冷莫對待,就和當年的蒙迪拿一樣!
Originally posted by MaxFigo at 2007-1-18 08:26 PM:
卡比路或改變初衷
卡比路暗示他...
因為卡比路今次斷正,佢高調全世界人挑戰,要封殺無過錯的碧咸,甚至大叫要永遠不
用他。這正正就是觸犯了西班牙體育法例。現在他保鑊還來得及,但已告訴了世人他的
不智,他甚至想拉主席下水,但世估唔到主席在另一邊箱又被球迷錄下罵球星們的這論,
可話兩家都自身難保。中國人常說家醜不出外傳,是有道理的,希望歐羅巴人也可以理
解故中道理,不要外傳家醜,自招笑柄!

[ Last edited by locklock on 2007-1-18 at 09:52 PM ]
作者: ronja    時間: 2007-1-18 10:04 PM

其實碧咸而家都唔係完全靠踢波收入為生啦 !
(你估香港 D 甲,乙,丙組咩)
佢出多一兩場D獎金都唔夠佢老婆買名牌袋啦 !

但係卡比路唔放碧咸落場都有道理:
佢都簽咗第二隊,我放佢落場,我点知佢會唔會就住踢嫁?
放佢落場等於踢少個,你做領隊會唔會咁做呀?

除非碧咸真係想告皇馬,求卡比路比佢落場儲$$打官司啦 !!!
作者: locklock    時間: 2007-1-18 10:11 PM

Originally posted by ronja at 2007-1-18 10:04 PM:
其實碧咸而家都唔係完全靠踢波收入為...
錢多錢少也是錢,沒有自不自在的道理。
還有他出場獲的獎金數目肯定不少。

現在的問題不是卡比路用不用他,而是卡比路大聲對外諠報永不會用碧咸,
甚至說明永不會再有他的名字出現在名單上,這就是觸犯法例。
其實你的說法是有一定道理,但道理歸道理,如將之實體化對外高聲諠報便是不對。

本人觀看過今季有碧出場的賽事,他大多踢得十分落,有上有落,但只欠了贏球的運氣。
因此應該不存在固意不落力的問題,但卡比路打的陣式4231不合他打也是其中一個原因。

作者: bigfish    時間: 2007-1-18 10:12 PM

如果我地一人夾一歐羅俾碧咸告卡比路, 都告到佢輸晒筆身家啦
作者: 王晶    時間: 2007-1-18 10:14 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-18 10:12 PM:
咁你仲唔拎錢出黎
作者: ronja    時間: 2007-1-18 10:19 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-18 10:12 PM:
咁你就要快D囉!
我怕D歐羅遲D係咁升呀

[ Last edited by ronja on 2007-1-18 at 10:23 PM ]
作者: locklock    時間: 2007-1-18 10:20 PM

大魚兄,你終於出來了,十分高興見到你!
其實邊洗球迷夾錢咁誇,題中的那個律師都可能會免費同碧咸打也不定,
因為諠傳價值性好大。又係另一個商機!

其實做人既野,今日留一線,日後好相見,更何況碧咸根本從來沒有做出對皇馬有害的事。
他的轉會,怪只可以怪皇馬高層莫視他的存在,在最後一刻才對外諠稱和他談續約。
而卡比路的無理不用碧咸也是另碧咸出走的主因之一。

作者: Rated-R    時間: 2007-1-18 10:24 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-18 22:12:
你鐘意隊波定鐘意個人架?
你識唔識睇波架?
一隊波有你D咁既球迷真系有前途
作者: bigfish    時間: 2007-1-18 10:27 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-18 10:20 PM:

大魚兄,你終於出來了,十分高興見...
其實如果卡比路肯出佢打正選, 收返起艾馬臣, 起碼可以贏得球迷同碧咸o既心, 連艾馬臣都會比球迷噓少d
講防守, 艾馬臣同碧咸只在伯仲之間, 講進攻, 碧咸更係遠超艾馬臣, 點解連艾馬臣, 古迪都出, 反而唔出 db?
皇馬肯俾 db 多d 人工續約, 又保證佢踢正選, 咪少一件事囉
作者: Rated-R    時間: 2007-1-18 10:32 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-18 22:27:

其實如果卡比路肯出佢打正選, 收返起艾馬臣, 起碼可以贏得球迷同碧咸o既心, 連艾馬臣都會比球迷噓少d
講防守, 艾馬臣同碧咸只在伯仲之間, 講進攻, 碧咸更係遠超艾馬臣, 點解連艾馬臣, 古迪都出, 反而唔出 db?
皇馬肯俾 db 多d 人工續約, 又保證佢踢正選, 咪少一件事囉
痴la你,睇黎碧咸冇乜野唔惦
作者: locklock    時間: 2007-1-18 10:34 PM

Originally posted by bigfish at 2007-1-18 10:27 PM:
其實如果卡比路肯出佢打正選, 收返...
因為艾馬遜係專職打防中,而碧咸不是,所以卡比路才會選艾馬遜。
但如今卡比路連艾馬遜也不相信了,他重用了新到來的加高。
碧咸其實要打,應該改打攻中,是移後一點的攻中,可以話是改陣變成了4321,
這是安察洛堤最愛用的聖誕樹陣。

作者: kaikaisa    時間: 2007-1-18 10:35 PM

仲告你做咩...

佢地都搞到咁既關係...

早走早著啦...仲同佢打官c咩...
作者: Rated-R    時間: 2007-1-18 10:40 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-18 22:34:

因為艾馬遜係專職打防中,而碧咸不...
冇突破力點打攻中ar?
攻中唔系控到下波,有體力,識pass就打到架喎,一定要有足夠腳法保護皮球
作者: mchu14    時間: 2007-1-18 10:46 PM

Originally posted by kaikaisa at 2007-1-18 10:35 PM:
仲告你做咩...

同意,好吾好都涯埋呢半季去USA梳扶米算咯,搞咁多野做乜
作者: MaxFigo    時間: 2007-1-18 11:14 PM

Originally posted by kaikaisa at 2007-1-18 10:35 PM:
仲告你做咩...

ya~~ u are right
咁做的話,碧咸贏的可能真的是出場機會
但輸的,是名聲
身為一個對球隊忠心的球員
唔會做咁o既事,碧咸一向是那種愛默默耕耘的球員
無謂破壞自己形象,
說實話,相比起近排儀態盡失的卡比路及皇馬主席卡達朗
碧咸係e件事上已經大獲全勝
仲告球會?絕對不化算...
聰明的碧咸,唔會亂黎

況且打得官司黎...碧咸都夠鐘上機飛去美國啦....

[ Last edited by MaxFigo on 2007-1-18 at 11:15 PM ]
作者: MaxFigo    時間: 2007-1-18 11:20 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-18 10:34 PM:

因為艾馬遜係專職打防中,而碧咸不...
安察洛堤的聖誕樹陣形
進攻主要以小組短傳入涉推進
無疑位置上碧咸唔係話完全唔適合
但實際應用起上黎...碧咸仍然係會格格不入...
作者: Kian76    時間: 2007-1-18 11:29 PM

笑話,皇馬而家鐘意用青年軍都唔用你,吹咩??你咪告囉,無聊。唔通你有權上陣,年輕球員就冇權上陣??斷估皇馬唔會有一場帶唔夠16個人去比賽瓜??哈哈!!呢篇文章既作者真係弱智既。
作者: locklock    時間: 2007-1-19 12:41 AM

Originally posted by MaxFigo at 2007-1-18 11:20 PM:
安察洛堤的聖誕樹陣形
進攻主要以小組短傳入涉推進
無疑位置上碧咸唔係話完全唔適合
但實際應用起上黎...碧咸仍然係會格格不入...
但係都好過佢打4231裏面過個3,佢帶波又唔得,咁近距離會斬個波出界!
4321只係一個想法,但總算有盡過力,但卡比路連想也沒有想過!
其實一個球員唔係真係對整隊波影響咁大,所有失敗歸上碧咸一個人身上,有點代罪羊的味度。
不過現在再討論都無乜意義,都係比佢上一兩次場,最後再比佢上場歡送佢走,係一個最
好的方法,又可以顯得西班牙人和意大利人同樣都有大方的一面。好來好去才是上策!
當年費SIR和碧咸不和,但係都唔會大大聲話到明以後唔用佢咁寸貢!

[ Last edited by locklock on 2007-1-19 at 12:43 AM ]
作者: ronja    時間: 2007-1-19 01:04 AM

當年碧咸仲打緊ManUtd,老費邊度夠胆半季唔比碧咸出呀?
奧脫福主塲D球迷幾萬人,一人一啖口水都浸死佢啦!

之但係大家又有冇諗吓點解兩個咁有地位嘅領隊都要咁樣對碧咸呢?
斷估碧咸唔會啱哂啩?
作者: Lung    時間: 2007-1-19 02:26 AM

...每2場其中一場補時先換出黎..代唔代表比左機會佢
作者: locklock    時間: 2007-1-19 02:51 AM

Originally posted by Lung at 2007-1-19 02:26 AM:
...每2場其中一場補時先換出黎..代唔代表比左機會佢
肯定唔代表啦!

第一佢無傷。
第二佢唔係精神失常。
第三佢無好似朗拿度咁越來越肥。
第四佢唔係救世主。

其實可能有些人會好憎佢,但我亦認同他不適合打4231。
問題係球隊有一個星級球員,又不是廢柴,點解唔比機會佢打足全場?
還有卡比路上台後,可話一連兩場比碧咸打足的機會也沒有,跟本就無比機會佢!
世盃後好多球員都有進入小低潮的跡像,像亨利一樣,雲加何常不是比足機會他,
明明無波入都比佢打足,最後咪又係要比佢休三四場,先回復狀態。
碧咸明顯季初表現受世盃影響,但當他已操起了,卡比路又以玩弄他的方式上一場休一場,
咁佢又點可以有機會在今季表現得正常。佢唔係救世主,但亦未至於廢到連打正選都唔得!

作者: 嗚門    時間: 2007-1-19 06:38 AM

好頭好尾都唔得
作者: locklock    時間: 2007-1-19 12:23 PM

碧咸興訟 卡比路縮沙 1月 19日 星期五 星島日報報道

皇家馬德里的英格蘭中場碧咸,打算就教練卡比路拒絕在餘下球季派遣他上場,導致他在
肖像權收入上出現的損失,向皇馬提出索償。卡比路聞訊之後態度隨即軟化,表示會重新
考慮棄用碧咸的決定。

(卡比路真係白痴!聲大大,依家咪斷正,碧咸真係要告他了!

卡比路在碧咸公布下季改投美國大聯盟球隊洛杉磯銀河之後,隨即向外宣布在球季餘下的
日子棄用碧咸,除出席皇馬日常的操練之外,碧咸不用再替球隊比賽。碧咸較早前已經表
示對卡比路的決定感到震驚,更加在周四提出,假若在餘下球季因非足球上的理由而被投
閒置散,便會向皇馬採取法律行動,以就遭棄用而招致的肖像權收入損失索取賠償。

專責處理體育事務的律師哥迪貝格透露,若碧咸真的決定向皇馬索償,官司的勝算很高。
他說﹕「碧咸在這宗案件處於上風,因卡比路的決定確實破壞了碧咸的形象。若他們說即
使碧咸是球隊中最出色的球員亦不起用他,那麼由現在開始直至夏天碧咸的球衣都無法售
出,其中牽涉大筆金錢
。」哥迪貝格進一步解釋﹕「假若教練說他的狀態不夠好決定不用
他,這是另一回事,但若你以其他理由不用碧咸並把理由公開,這已經違反了合約條款。」
(肖象權收益受損和球衣銷售分帳減少這兩點已要皇馬賠贘不少!底佢地死!

獲悉碧咸有可能就遭棄用一事提出索償後,卡比路的態度隨即軟化,暗示有可能改變把碧
咸投閒置散的決定。卡比路說﹕「現階段我們是根據這個原則去處理碧咸的事,但有時處
理手法會有彈性。他是一名偉大球員,在操練中表現中鬥心,況且事情可以隨時改變,一
切要看球員本身和教練。」
(事後辦死狗,你估依度係意大利,依度係西班牙,用中指罵人前要想清楚自己站在那裏!

深仇大恨,互相交惡,自生自滅
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=136135&fpage=1

[ Last edited by locklock on 2007-1-19 at 12:27 PM ]
作者: ronja    時間: 2007-1-19 12:56 PM

乜而家皇馬得碧咸識踢波咋?

我係卡比路而家噏乜都得嫁啦!我係唔出你碧咸就唔出你囉!
你操練時受傷我唔出你,
你傷完狀態唔好我唔出你,
你狀態好我呢塲戰術唔啱我唔出你,
我唔比正選你踢,吓吓補時換你入嚟仲冇面

仲話追討肖像權損失,真攪笑!
你D球員比紅牌罸出塲停塲三幾場球會係咪可以追討門券損失?
作者: locklock    時間: 2007-1-19 01:08 PM

Originally posted by ronja at 2007-1-19 12:56 PM:
乜而家皇馬得碧咸識踢波咋?
我係卡...
昨晚又和波啦,連最後希望西班牙盃都出了局,看來今年又是一個四大皆空年了!
皇馬是不是得碧咸識踢波我唔知,但係現在好明顯係無PLAYMAKER,耗無創造性!

當日為何雲佬會和C朗大打出手,都係因為C朗獨扭而不傳球,另雲佬入球率大跌!
如今雲佬的現況和在曼聯時一樣,欠了一個造球的人跟他穿針引綫。

無啦!今年皇馬係咁大,睇吓佢係歐聯點樣比拜仁修辱啦!聯賽下半季好大機會要死係
巴塞手上一次,又要失3分,希望佢主場可以迫和西維爾啦,無眼睇!

作者: 天凱1    時間: 2007-1-19 05:17 PM

告啦~
卡比路一向都唔掂架啦~
依家皇馬d高層都起到係咁話放出去既人幾廢~
球員一定會有一段時期係冇乜狀態架啦
又唔俾機會人出就話人廢
好唔鍾意皇馬呀
作者: yukason    時間: 2007-1-19 05:32 PM

I think beckham is still useful la,
作者: 20001160    時間: 2007-1-19 07:26 PM

Originally posted by locklock at 2007-1-19 02:51 AM:

肯定唔代表啦!

第一佢無傷。
...
就好似高治咁呀
果陣佢唔知幾多場冇波入果陣賓尼迪斯係咁出佢
到佢入到球  經過世盃 狀態超好果陣
又唔出佢  
真係吹脹

我覺得問題係卡比球唔識變通或唔想變
佢用開4231 就係咁用  用球員就個陣
更棄用好多有能力ga球員(因為同個陣唔夾)
假如佢識下變通  用下其他陣   會有趣d lor
我又唔係話佢咁樣錯

個問題就係要討論  球員行先定個陣行先?
作者: 月巴仔    時間: 2007-1-20 09:54 AM

擺明係個教練唔掂啦   剩係識聲大大
無咁講野唔駛本   又獨裁
不過碧咸狀態向下滑係事實...
作者: leonki    時間: 2007-1-20 10:08 AM

我覺得皇馬好狗lo

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0