標題: 插水=聰明定係奸詐 [打印本頁]

作者: iMacc    時間: 2007-2-12 04:48 PM     標題: 插水=聰明定係奸詐

我睇呢輪英超唔小插水事件~
有d就一入禁區逢有人伸腳踢唔到波就好多時都搏~
尋晚睇亨利就直頭禁區外拉佢~
佢仲走多3~4步入埋禁區先跌~
但佢跌嗰時係四野無人......
上個禮拜就C7入到禁區對方球員一欄就立定決心去搏一搏~
但始終都唔夠亨利嗰球肉酸.....

我個人就極唔鐘意呢類球員~

good topic
+6

[ Last edited by brightlee on 2007-2-13 at 04:56 PM ]
作者: jackyleej    時間: 2007-2-12 04:57 PM

Originally posted by iMacc at 2007-2-12 04:48 PM:
我睇呢輪英超唔小插水事件~
有d就一...
係亨利唔係'享'利, 亨利不嬲都唔係插水0既人喎, 妳係咪睇錯ar
作者: iMacc    時間: 2007-2-12 05:07 PM

Originally posted by jackyleej at 2007-2-12 16:57:

係亨利唔係'享'利, 亨利不嬲都唔係插水0既人喎, 妳係咪睇錯ar
多謝師兄提醒~
師兄你尋晚梗係無睇波定喇~
嗰吓真係能人所不能架......
作者: Chenjinnan    時間: 2007-2-12 05:37 PM

>但佢跌嗰時係四野無人......

好危險... 亨利禁區內四野無人 = 入咗 9 成...
作者: specificness    時間: 2007-2-12 05:37 PM

我不評論個別球員,但個人認為插水本身是一種「奸詐」的行為。我們回來足球這項運動,目的是因球員的個人技術、組織能力、眼光與體力去取得入球,從而勝出比賽。用插水去博十二碼,本質上是在利用球例,利用球證的誤判,與運動本身的主旨絕不副合。其實作為球員我們本身知道的,你博來的十二碼,就算比你射入了,勝出比賽,球員心中的滿足感不但夠不上以自己努力去取得入球,許多時甚至比不上盡了努力上演一場精采賽事而結果輸了。為甚麼會這樣?因為我們的良心告訴我們這是不對的!

我好希望球員(職業也好,業餘也好)可以問問自己良心去踢波,大家可以在踢球中取得樂趣。
作者: ronja    時間: 2007-2-12 05:41 PM

插水=奸詐

插水即係對方冇犯規而自己跌落地博球証吹罸及比牌對方球員,呢種行為同聰明拉唔上關係,甚至乎係專業足球員極度缺乏體育精神之表現 !!

插水皇:C7

講插水C7簡直係經典啦!佢唔係屎波,佢插花叻,插水仲叻.......但我希望佢唔好再插水,因為真係好討厭,好似上次ManUtd對熱刺,我唔覺得ManUtd贏得好光彩,因為1:0球就係C7插水
插返嚟!!

世界上任何一位受尊敬嘅足球員都係靠佢嘅技術同球品,而唔係靠埋哂呢一D旁門左道嘢!
作者: ko~la~vin    時間: 2007-2-12 06:07 PM

插水=考試作弊
你話係唔係聰明啦
作者: runrun    時間: 2007-2-12 06:50 PM

個人認為, 邊個插水/手球而搏到入球o既, 秋後算帳--->停賽3場
作者: pakho    時間: 2007-2-12 07:23 PM

Originally posted by iMacc at 2007-2-12 05:07 PM:

多謝師兄提醒~
師兄你尋晚梗係無睇波定喇~
嗰吓真係能人所不能架......
我係阿仙奴fans.........都覺得亨利個球係插水真羞家

[ Last edited by pakho on 2007-2-12 at 07:28 PM ]
作者: 5kownwor    時間: 2007-2-12 07:39 PM

插水ed野 都好講技巧ga  ,插得泥又要搞到個球証信你喎 ,
你估話咁易咩!!!!!
作者: qqqaoc    時間: 2007-2-12 07:45 PM

插要插得迫真就叫做醒喇....
不過依家有十幾廿部cam影住哂,咁至多都係場內醒,
場外就比人灌以插水王之名....
最後究竟係聰明定係蠢呢....
作者: iMacc    時間: 2007-2-12 08:07 PM

Originally posted by pakho at 2007-2-12 19:23:

我係阿仙奴fans.........都覺得亨利個球係插水真羞家

[ Last edited by pakho on 2007-2-12 at 07:28 PM ]
SORRY.....
我唔係全心講亨利的....
只係睇完近兩個禮拜d賽事之後有感而發~
我班fd入面有d人話插水係一d聰明人做法~
我實在唔認同...
我本身都係曼聯fans~
但係上個禮拜憑藉c7插水入12碼領先我都覺得勝之不武~

但係亨利嗰球波真係睇到我有d"忟"~
之後佢仲去串個keeper....
呢場波亨利嘅形象分真係扣哂呀~
作者: sky308    時間: 2007-2-12 08:11 PM

只可以講 係一d麻目追崇球隊/球星既球迷黎講
自己鍾意既就係聰明or打死都覺得真係比人侵犯
自己唔鍾意既就大大聲講一定係扮野 作狀!

其實我都曾經係依d人~
作者: sky308    時間: 2007-2-12 08:12 PM

Originally posted by iMacc at 2007-2-12 08:07 PM:

SORRY.....
我唔係全心講亨利的......
亨利後尾既動作真係肉酸左d...
作者: lywv5    時間: 2007-2-12 08:45 PM

插水=聰明 , and getting penalty which is easy to score is part of the game

do u say who shoots and empty goal is 奸詐
作者: 物__    時間: 2007-2-12 09:26 PM

Originally posted by sky308 at 2007-2-12 08:12 PM:

亨利後尾既動作真係肉酸左d...
完全認同

唔係一個職業soccer player應 有ge bahaviour
勁其無品
就算比你贏左場波又點!!!
值得人去respect 佢咩?
作者: fss16    時間: 2007-2-12 09:35 PM

Originally posted by 物__ at 2007-2-12 09:26 PM:

完全認同

唔係一個職業soccer player應 有ge bahaviour
勁其無品
就算比你贏左場波又點!!!
值得人去respect 佢咩?
kirkland有好好呀 ?
d球迷比錢入場睇佢dum波鍾呀 ?
作者: 物__    時間: 2007-2-12 09:41 PM

Originally posted by fss16 at 2007-2-12 09:35 PM:

列文又有無施時間呢...?
作者: pakho    時間: 2007-2-12 09:50 PM

Originally posted by 物__ at 2007-2-12 09:41 PM:

有呀~食左張黃
主場唔怕拖
作者: 物__    時間: 2007-2-12 09:58 PM

亨利罕見挑釁行為引爭議主裁口出惡語遭曝光(圖) (2007-02-12)

阿仙奴2比1擊敗韋根競技的這場比賽中,有不少事情成為了賽後的焦點話題。阿仙奴扳平的進球過程中,弗拉米尼處在了越位位置,但裁判沒有判罰,這讓韋根方面非常不滿,而下半時主裁判多德漏掉了希斯基被犯規的一幕,韋根認為自己本該得到的一個點球被抹殺了。
  阿仙奴隊長亨利的行為也引發了爭議。在對手烏龍破門令比分打平後,亨利從網中撿起了球,然後硬塞到韋根守門員基克蘭的懷里,兩個人隨即在口頭上有所交鋒。這挑釁性的一幕賽後成為了話題,亨利和雲格都談到了這一幕。
  亨利表示,自己之所以這麼做,是為了向整場比賽都在拖延時間的基克蘭示威。亨利說:“基克蘭從比賽的第一分鐘開始就在拖延時間,這也許是我跑動最多的比賽之一,因為我不得不試圖逼迫基克蘭,讓他快點開出球。當我們進球後,我問他是否還想拖延更多的時間,這只是一個玩笑,但確實有點令人煩躁。”
  雲格對亨利的這種行為表示了支持,他雖然認為法國人不該這麼做,但也表示可以理解。雲格說:“亨利有點惱火,但他所作的在我看來是正確的。球迷花錢不是來看拖時間的,他們是來看足球的。是的,亨利也許不該那麼做,但這並不是足球比賽中我們見過的最大的挑釁行為。”
  “拖延時間的舉動從上半時就開始了,守門員在開球門球時,總是慢悠悠的走到小禁區的另一邊去開,他的意圖很明顯。”
  當阿仙奴反超比分後,列文也開始拖延時間了,為此他吃到了黃牌,雲格認為這不公平。“列文得了黃牌,我無法理解,因為基克蘭時刻都在那麼做,為什麼只對一方判罰?”
  不過,亨利的衝動行為在賽後得到了“校正”,結束後,法國人主動找到了基克蘭,兩人握手交談,化解了這場衝突。雖然這次挑釁成為了話題,但相信這些職業球員對此都不會在意太久。
  不過,本場引發爭議的主裁判多德麻煩還沒有完,韋根方面透露,比賽中這位主裁判對客隊球員使用了污辱性的語言。韋根球會主席惠蘭說:“球員對我說了主裁判對他們使用污辱性語言的事情,這是我這麼多年來從未聽說過的,也是我無法理解的。”
  “多德用的是F開頭的字眼,我無法理解,我認為這令人無法接受,我們將會通告給聯賽委員會。如果球員對裁判使用污辱性語言,就會被罰下,因此聯盟也不該容忍裁判對球員這麼做。”

轉貼的...
大家自行determine 吧....

[ Last edited by 物__ on 2007-2-12 at 09:59 PM ]
作者: MaxFigo    時間: 2007-2-12 10:08 PM

若果插水係奸詐

裝越位,然後舉手示意,同樣係希望利用旁證失誤而瓦解對手攻勢
有時成功裝到就梗係無野,但後衛咁做又何嘗唔係搏一搏,想球證睇錯你越位?
況且咁做同樣違背左當初設下越位犯規o既原意

龍門係撲救12碼時,又何嘗唔係搏球證慳水慳力唔出聲
係對手起腳之前企出白線以外,然後撲到波就變左英雄

e d例子咪一樣奸詐?點解你地唔鬧?
作者: pennypan    時間: 2007-2-12 10:12 PM

總之衣D违反职业道德都系唔好咖啦
唔提倡~都唔支持
作者: 阿感    時間: 2007-2-12 10:46 PM

膽博膽,具風險性的賭博
作者: sweetcat    時間: 2007-2-12 11:47 PM

亨利插水?
係咪果球禁區外俾利俾人踢腳
但係亨利又唔肯跌,要行多步入到禁區先跌果個鏡頭?
結果球証吹左啦,不過係吹禁區外犯規,無12碼。
我覺得呢d唔算插水wor,始終防守果邊都係犯規呀。

如果無身體接觸都照跌,或者好輕微接觸就跌就真係好無體育精神果種插水喇。
作者: runrun    時間: 2007-2-13 12:07 AM

Originally posted by 物__ at 2007-2-12 09:41 PM:

有!

但係卻克蘭拖左大半場時間, 球證一個警告都冇, 列文第一下就即刻黃牌, 閣下又點解釋呢?

[ Last edited by runrun on 2007-2-13 at 12:08 AM ]
作者: bigfish    時間: 2007-2-13 01:34 AM

其實初初 c朗加盟曼聯時成個鄉下仔咁, 講d 葡語帶有濃厚小島鄉音, 因此成日俾士砵亭隊友取笑, 去到英超之後, 雖然英文都唔多曉, 但係費 sir 同一班隊友教導佢咋, o個陣時佢根本不知插水為何物
不過當佢入選葡萄牙隊之後, 受到史高拉利, 費高等奸詐之徒帶壞, 咁就開始插水, 仲學人向球證打小報告添, 搞到依家越黎越乞人憎, 費 sir 都為之心痛
大家都知大菲鍾意無所不用其極, 而費高亦係以插水聞明架啦, 大家唔好扮唔知喎
作者: runrun    時間: 2007-2-13 02:49 AM

Originally posted by bigfish at 2007-2-13 01:34 AM:
其實初初 c朗加盟曼聯時成個鄉下仔咁, 講d 葡語帶有濃厚小島鄉音, 因此成日俾士砵亭隊友取笑, 去到英超之後, 雖然英文都唔多曉, 但係費 sir 同一班隊友教導佢咋, o個陣時佢根本不知插水為何物
不過當佢入選葡萄牙隊之後, 受到史高拉利, 費高等奸詐之徒帶壞, 咁就開始插水, 仲學人向球證打小報告添, 搞到依家越黎越乞人憎, 費 sir 都為之心痛
大家都知大菲鍾意無所不用其極, 而費高亦係以插水聞明架啦, 大家唔好扮唔知喎
呢個世界大把人叫佢食屎又唔見佢食?
作者: 王晶    時間: 2007-2-13 03:44 AM

Originally posted by bigfish at 2007-2-13 01:34 AM:
你去維園問d幾歲o靚仔都知咩叫插水喇
你就真鄉下佬喇

費SIR 家下對c朗寵愛有加  連12碼都比佢射埋 一心捧佢做神射手
連英格蘭國家隊前鋒朗尼都要讓位 你就知費sir 幾鐘意佢

[ Last edited by 王晶 on 2007-2-13 at 03:46 AM ]
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 09:21 AM

Originally posted by Chenjinnan at 2007-2-12 17:37:
>但佢跌嗰時係四野無人......

好危險... 亨利禁區內四野無人 = 入咗 9 成...
最弊佢推多jor~
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 09:24 AM

Originally posted by ronja at 2007-2-12 17:41:
插水=奸詐

插水即係對方冇犯規而自...
我反而最最最深刻係奧雲插水踢阿根廷出局~
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 09:42 AM

Originally posted by fss16 at 2007-2-12 21:35:

師兄~
你又唔駛咁激動~
卻克蘭係有dum波鐘~
但佢都係慢吞吞咁去開波~
開個生波拖吓時間~
其實好正常~
一隊聯賽排尾4球隊作客阿仙奴而又咁好彩領先緊~
嘆吓慢板都係人之常情~
況且佢拖時間d方法都是合法的~
再講就算4大名捕領先緊咪一樣拖時間~
最常見係生波對方球員唔埋嚟就唔開住~

邊有人嬴緊波仲拿拿聲去執波開死球~
生波一到手即大腳開~
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 09:43 AM

Originally posted by 物__ at 2007-2-12 21:41:

佢嗰球都幾肉酸.......
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 10:04 AM

Originally posted by MaxFigo at 2007-2-12 22:08:
若果插水係奸詐

裝越位,然後舉手...
你都講咗樣我好憎嘅行為~
就係眼滋滋睇住一方球員踢波出界~
佢竟然厚面皮到舉手示意係己方波~
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 10:06 AM

Originally posted by sweetcat at 2007-2-12 23:47:
亨利插水?
係咪果球禁區外俾利俾人踢...
你睇清楚嗰球波係對方球員有拉亨利~
但亨利係無失重心底下自己再走幾步~
發覺推大咗就自己跌嘅~
作者: iMacc    時間: 2007-2-13 10:09 AM

Originally posted by runrun at 2007-2-13 00:07:

有!

但係...
請看回覆#31
作者: Teletubbies123    時間: 2007-2-13 11:58 AM

I just think that it is meaningless and pity once a win or lost of the match is judged by the penalty kick due to this behaviour (cheating!)
作者: angry888    時間: 2007-2-13 12:24 PM

Originally posted by jackyleej at 2007-2-12 04:57 PM:

亨利不嬲都唔插水?????

哈哈哈哈! 同大魚啲言論有得揮。
作者: sniper    時間: 2007-2-13 03:24 PM

如果聰明就會俾人認為係犯規啦
作者: karen0123    時間: 2007-2-13 03:42 PM

Originally posted by ronja at 2007-2-12 05:41 PM:
插水=奸詐

插水即係對方冇犯規而自...
好同意!C7鍋鍋都插水.........最記得踢世界盃果時,佢插水比個球證睇到,跟著比左牌佢

不過,佢插水好好戲.........次次都到禁區,一掂到佢少少,有時掂唔到就成個跌低,每次跌重要有少少翻根斗...驚死人地唔知佢比人掂到...............

不過,其實佢都咁好波,插花又勁,點解要做D咁既野..
作者: 艾力克    時間: 2007-2-13 05:48 PM

插水=小聰明
期望用最少付出來獲得最大收穫
作者: jackyleej    時間: 2007-2-13 07:42 PM

Originally posted by pakho at 2007-2-12 07:23 PM:

如果你係阿仙奴fans, 你會知亨利係個點0既人, 就唔會咁講la
作者: pigcat    時間: 2007-2-13 09:15 PM

有時係聰明的奸詐 (成功)

有時係愚蠢的奸詐
(球證企係隔離...都仲要扮野...最後衰左...比人警告..)
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-2-13 09:39 PM

我對插水的看法:
以插水來騙球證, 也是技巧的一種,
誰叫球證不是機械人.
如果球證都機械人, 無了誤判, 那足球便不好看了
為了追求成功, 插水又無傷人, 其實插水不應該比牌,
但插水的人會比人輕視,
輕視插水人的群眾大抵是出於心理道德.

唉 ~ 落到場, 個個都想贏, 為了目的, 有時都無嫁啦~
插一插水, 增加娛樂性之如, 又無傷大雅
何樂而不為?
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-2-13 10:30 PM

插水係商業手段,插得好應該有助提升身價,
d球會理你真定假咩,win波最緊要
你插水插得好,你dfans都會話插得好,敵對球會既fans,你入波佢地都唔鍾意啦,
插水只會更唔鍾意,咁又有咩所謂,
除非你係碧咸咁既明星,插水有損影象,影響收入
一般球員,插下水有咩所謂,你地未話lor,人地都要開飯
作者: hello1997    時間: 2007-2-14 12:15 AM

插水搏到十二碼 = 聰明
插水搏到自己紅/黃牌 = 低b
作者: Michael Lo    時間: 2007-2-14 02:20 PM

其實點為之 插水 係好難判斷
當然啦四野無人自己跌就緊係插水啦
不過有時可能係為左避人d鏟波而失重心跌
咁又點計呢
又有d係見到人地就黎鏟到個波先放隻腳埋去俾人踢
咁又點計呢

所以真係無得講係聰明定係奸詐
只可以話係職業球員應該做
就好似明知自己踢左個波出界都去舉手話係自己界外球咁

ps
近年真係唔係好中意亨利,佢真係好波
不過d品就真係好差
作者: bigfish    時間: 2007-2-14 06:02 PM

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2007-2-13 10:30 PM:
除非你係碧咸咁既明星,插水有損影象,影響收入
一般球員,插下水有咩所謂,你地未話lor,人地都要開飯
所以咁多人鍾意碧咸就係咁解 la
因為佢從來唔插水, 又唔打茅波, 又唔自私, 又樂善好施, 不過往往有葡萄牙, 阿根廷球迷討厭佢
作者: brightlee    時間: 2007-2-14 08:00 PM

唔打茅波
Do u forget Leeds vs Man Utd in 2002 @ Elland Road?
作者: iMacc    時間: 2007-2-14 11:17 PM

Originally posted by Michael Lo at 2007-2-14 14:20:
其實點為之 插水 係好難判斷
當然啦四野無人自己跌就緊係插水啦
不過有時可能係為左避人d鏟波而失重心跌
咁又點計呢
又有d係見到人地就黎鏟到個波先放隻腳埋去俾人踢
咁又點計呢

所以真係無得講係聰明定係奸詐
只可以話係職業球員應該做
就好似明知自己踢左個波出界都去舉手話係自己界外球咁

ps
近年真係唔係好中意亨利,佢真係好波
不過d品就真係好差
我就覺得識得跌係叻~
但係真係有人拉或避人鏟波~
其實好易睇~
因為有d對方球員未埋到嚟就放軟個身去跌~
有d仲打幾個翻斗添.....
你話職業球員應該做一d嘢...
我又唔多認同....
明明自己踢出界點解要舉手呢~
你話55波拍埋去就話搏一搏啫~
我亦都唔鍾意呢類球員(不過都係嗰一刻)~

亨利近年真係唔知點解成日好似無心踢同好串咁~
就連對自己友都黑口黑面....
好難理解....
作者: 炮仔    時間: 2007-2-15 12:36 AM

=冇球品  !!!!
作者: bigfish    時間: 2007-2-15 02:36 AM

Originally posted by brightlee at 2007-2-14 08:00 PM:
唔打茅波
Do u forget Leeds vs Man Utd in 2002 @ Elland Road?
冇印象喎
不過要我舉出碧咸有風度o既 case 就大把
好似以隊長身份阻止朗尼發惡, 同對方領導人握手等等
作者: brightlee    時間: 2007-2-15 05:00 AM

Originally posted by bigfish at 2007-2-15 04:36:

冇印象喎
If you say you are England fans and don't know what's happened for your favourite players... how can you say YOU KNOW ENGLAND and THEIR PLAYERS?

作者: 王晶    時間: 2007-2-15 05:01 AM

Originally posted by bigfish at 2007-2-15 02:36 AM:

冇印象喎
世杯自己訓係地申隻腳出黎kick人 係唔係好有風度
作者: liverster    時間: 2007-2-15 05:03 AM

Originally posted by brightlee at 2007-2-15 05:00 AM:

If you say you are England fans and don't know what's happened for your favourite players... how can you say YOU KNOW ENGLAND and THEIR PLAYERS?
I really forgot what happened, pls remind me.
作者: brightlee    時間: 2007-2-15 04:39 PM

He used his elbow to hit someone's head (sorry I forget who got hit)
I was surprised for his reaction, that's dangerous tackle and If I were the referee, I should send him off

Most suprising thing, was, the referee of that day, Greame Poll, chatted with him and gave a free kick for that incident....

That's why it was shown any incident in the Premier League Highlight show.....
作者: soflowar    時間: 2007-2-15 11:31 PM

to me, if the imitation is not too exaggerated, the player is clever and not indecent.

[ Last edited by soflowar on 2007-2-16 at 12:50 AM ]
作者: tonyw    時間: 2007-2-19 05:00 AM

我就覺得係聰明喇
有陣時唔跌都未必入到
好似係禁區邊咁
跌左都可以博一博
你射 12 碼都係要靠運架啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0