標題: dvd+ 同dvd- 有什麼不同? [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2007-2-13 08:20 PM     標題: dvd+ 同dvd- 有什麼不同?

最近買了dvd writer 但不知dvd+ 同dvd- 有什麼不同,燒data 那隻好,一般dvd 機會否讀不到dvd+ or 同dvd- thx
作者: trunks    時間: 2007-2-13 08:26 PM

你要睇下部機標明的logo印左d乜或者睇下說明書, 有d機只可讀+R, 有d機只可讀-R, 有d機可讀哂兩種...
作者: D9B9A97E    時間: 2007-2-13 08:36 PM

首先你要睇下你部機讀唔讀到
不過而家一般機都應該可以燒到+/-
而+碟主要係for燒影片
因為佢嘅setting好d
比用-碟燒出黎嘅質素都會好d
-碟就for一般嘅data
作者: thorgrin    時間: 2007-2-13 09:38 PM

+好似多d機讀到
作者: hold_find    時間: 2007-2-13 10:57 PM

Originally posted by D9B9A97E at 2007-2-13 08:36 PM:
首先你要睇下你部機讀唔讀到
不過而...
唔係喎!
買碟果個咁教我
-就好似CD-R的DVD版,用來燒影片,同埋相容性高D
+就用來燒data,因為好多時隻碟話8x但可以燒12x,同埋+控制翻燒好D
一般來說差不多,部機睇到就+-都冇所謂

而依家D機都可以燒/讀 +/-碟
作者: kains    時間: 2007-2-13 11:15 PM

我唔知3樓樓主憑d咩講出呢番話
DVD會分為DVD+同-,係因為商業原因D大工廠組成兩個Forum,各自擁護自既既技術
以前黎講既話,早期既DVD影碟機對DVD-既支援比較好,因為DVD-發表既時間比DVD+早,所以好多早期既DVD機都會支援。如果你部碟機係近三四年買既話,DVD+ OR - 係冇分別既。
基本上DVD+同DVD-係冇唔同既,你可以將佢地睇成加大版既CD-R,燒出黎既DATA都係冇分別,燒出黎好唔好都係睇燒碟機同光碟自身既質素。

而技術上真正有分別既係DVDRW
DVD-RW就好似加大版既CD-RW,每次要寫新Data都要Erase
DVD+RW就可以真接將新Data寫入未有資料既空間,直到所有空間都寫滿至要Erase
希望幫到你
作者: iamraymond620    時間: 2007-3-5 07:08 PM

不同的是你部機burn 唔burn 到
同埋+R/-R 既背後大哥唔同

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0