標題: S.H.E新碟<PLAY>出左啦 + 買碟谷氣奇遇!!! [打印本頁]

作者: Aivn    時間: 2007-5-11 05:59 PM     標題: S.H.E新碟<PLAY>出左啦 + 買碟谷氣奇遇!!!

我arm arm出左旺角,
諗住買今日出既SHE新碟...

第一站: 信和
--->買唔到, 因為留哂俾預購

第二站: 西洋菜街widesight
--->無買到, 因為職員態度超惡劣, 問左一句都唔耐煩
個條高高瘦瘦金毛鬈髮既死7仔我認住佢呀...

仲有我發現足足有3個版既cd
1. 普通版(淨cd+dvd) $98
2. 預購豪華版I (cd+dvd+自拍手札) $118
3. 預購豪華版II (cd+dvd+與飛輪海合唱單曲+拼圖) $128

我心諗...嘩....態度又惡劣...又咁多版本...都係睇定d先

第三站: 西洋菜街節拍
1. 預購豪華版I (cd+dvd+自拍手札) $109
2. 預購豪華版II (cd+dvd+與飛輪海合唱單曲+拼圖) $109

結果我係節拍買左有自拍手札既版本~

但我轉頭再入返間死人widesight,
發覺預購豪華版I (cd+dvd+自拍手札) 已經加左價,
變左都係$128!!!
你話離唔離譜?!
widesight呢間野直頭要blacklist呀!!!

有樣野真係有d不滿:
    d價錢真係好似任d唱片舖玩咁
    有時覺得真係唔關d唱片公司同市民事...
    有market,賣得既cd就殺到盡...斬到市民一頸血...再唔係就話賣斷加價...
    所以d人download都唔出奇

不過anyway,
有真係鍾意既cd我係覺得要買既!!
咁樣先係真係支持你既偶像!!
所以我依家只會買幾個歌手既cd:
SHE係其中之一!!

[ Last edited by Aivn on 2007-5-11 at 06:16 PM ]
作者: wind69    時間: 2007-5-11 07:39 PM

其實好難怪d唱片舖會炒高CD價,
你知唔知賣一張 CD 平均正常只係賺到5~8 蚊?
一隻碟賺幾蚊,靠咩維持?
靠炒高個價,
或者食額黎降低來貨價,但眼光要準,因為會有風險
或者賣副產品(例如話海報宣傳品之類,因為免費的,成功賣張SHE 海報俾你,賺多十蚊廿蚊,就等於賺多一兩隻碟錢...)

節拍佬係旺角幾十年,一向d價都係平,舖係自置物業,唔駛交租,兩公婆做晒,人工都慳番唔少 佢地夠膽食額,又係賣水貨CD ge始祖,除左零售重做埋批發。近十幾年,主打亦已經由PoP 轉到 Classial ,其實好多classial music...都會斬到你一頸血,但係你仍然會好樂意買.....

買碟要眼明手快,只要喜歡,覺得"值得"咪買囉
作者: ringok    時間: 2007-5-12 12:24 AM

先多謝樓主分享
但節拍係旺角邊頭?...近邊度?
本人一向係信和買開cd
作者: raymonitor    時間: 2007-5-12 01:33 AM

絕對唔出奇丫...
"當年"Twins第一隻EP由朝早$68升到傍晚o既$200幾 la......
作者: goodprice    時間: 2007-5-12 05:17 AM

Twins? forget it la.
作者: lamkobe    時間: 2007-5-12 06:22 AM

Originally posted by raymonitor at 2007-5-12 01:33 AM:
絕對唔出奇丫...
"當年"Twins第一隻EP由朝早$68升到傍晚o既$200幾 la......
當年我係信和都要用到百三蚊先買到~~
作者: Aivn    時間: 2007-5-12 11:48 AM

Originally posted by wind69 at 2007-5-11 07:39 PM:
其實好難怪d唱片舖會炒高CD價,
你知...
今日係第2間見到,
變左$148!!!

作者: avlover167    時間: 2007-5-12 02:09 PM

Originally posted by goodprice at 2007-5-12 05:17 AM:
Twins? forget it la.

their looking is okey, but their song

SHE
作者: wind69    時間: 2007-5-12 10:49 PM

Originally posted by Aivn at 2007-5-12 11:48 AM:

今日係第2間見到,
變左$148!!!
好多時都係因為唱片公司玩野...同一招用幾十年!
訂單五萬張..出貨可能得三千隻....
為咩?玩供不應求造勢囉!明明入一百隻,可能好采先會分到五、六隻....
扣除已經俾錢預訂ge,大概只係淨番一隻半隻係舖面賣,你叫d舖頭唔加價點得?

貨少,客人搶購,碟價被炒起,歌迷議論紛紛,話題四起!

不知不覺間,你咪出post幫手宣傳囉

策略又成功....

不過都要講,今次S.H.E.隻碟算有良心架啦!因為幾個版本一齊出!
狗d ge話,
出完原版
之後出特別版1....
再出特別版2.....
然後再出特別版3.....
再出加一隻新歌特別版
再出合唱版.....
再出聖誕特別版
再出新年特別版..........

生生不息....

好似穿屎 d fans 咁,要買幾多款先算有齊成套?
作者: Aivn    時間: 2007-5-12 10:56 PM

Originally posted by wind69 at 2007-5-12 10:49 PM:

好多時都係因為唱片公司玩野...同...
睇黎你幾有感觸咁wor,
莫非你係開cd舖???

不過我上網睇,
官網話發售價係唔應該超過$95,
咁依家賣到百幾,
即係cd舖袋多幾十蚊啦!!

至於出多版...
無人迫你買既...
願者上釣...

[ Last edited by Aivn on 2007-5-12 at 11:02 PM ]
作者: Aivn    時間: 2007-5-12 10:58 PM

Originally posted by avlover167 at 2007-5-12 02:09 PM:

their looking is okey, but their song

SHE
at least MUCH BETTER than twins!!!
作者: kokocheung    時間: 2007-5-12 11:09 PM

而家買cd都睇定d先.
好多時買完碟無耐就出乜版物版..
頭一水買好似比人搵左笨咁.
所以衰過幾次之後, 而家都要好小心........睇定d先!
作者: jordi    時間: 2007-5-12 11:47 PM

Originally posted by raymonitor at 2007-5-12 01:33:
絕對唔出奇丫...
係 , 當年放學陪同學買隻 gigi <膽小鬼> 都未過一舊 .
轉個頭自己去買就百幾 .....
作者: wind69    時間: 2007-5-13 12:01 AM

Originally posted by Aivn at 2007-5-12 10:56 PM:

睇黎你幾有感觸咁wor,
莫非你係...
都唔係好感觸jer~~

不過有d野好多人唔會信,
一張標價賣一百蚊o既 cd碟,
正常情況下,唱片舖實際利潤只係得五至八蚊雞左右,
貨少,個價先會炒起!都話明貨少咯....賺得幾多個幾十蚊丫
"如果"你賣到二百隻,俾盡你都係賺到千幾兩千蚊,但係就要找皮幾二皮野數wor

完全唔合理ge生意。

咩叫合理呢?早十幾年,曾經風光ge大公司 H N V 就合理啦!
你地記唔記得果時,旺角標價95蚊 ge碟
佢地至少會標百三~百四蚊,但一樣有人買架.....

都係果句,歌迷粉絲,覺得值得又鍾意咪買囉!

旺角平時d價咁低,炒起上黎就緊係特別慶烚烚啦
一d平時你覺得貨貴無幫襯ge舖頭,
呢個時候,話唔埋可以俾你執到相對便宜ge正貨呢
作者: trunks    時間: 2007-5-13 12:03 AM

今日係銅鑼灣"y西" 已經加到$16x.....
作者: 大優勢    時間: 2007-5-13 12:13 AM

Originally posted by wind69 at 2007-5-12 10:49 PM:

好多時都係因為唱片公司玩野...同...
我無睇錯呀
一隻新CD 只賺 幾蚊.......

咁要賣幾多隻 先可以交超高租金既西洋菜街地鋪呀

自由行開始我日日睇住啲鋪頭一間開又開
然後因超力租而一間close又 close

唔通鋪頭係靠賣電影dvd 勁賺錢ga ?!?!?!?!?!?
作者: wind69    時間: 2007-5-13 12:47 AM

Originally posted by 大優勢 at 2007-5-13 12:13 AM:

我無睇錯呀
一隻新CD 只...
無睇錯....cd 一隻只係賺幾蚊!我所知,大大話話廿年無變過
...賣下副產品....炒下價....踼右走左..拉上補下..
小舖自然會有佢地求生ge方法...

開得係西洋菜街地鋪,十成九都會係一d大拆家落區開舖,用黎散貨用ge。
佢地會直接用唱片公司拿貨,不過要食額!來貨價當然會俾樓上舖平
不過有幾多間呢d舖呢?

的確vcd 、dvd 會比CD賺多d,特別係一d大陸的所謂引進版
有門路,旺區簽張短期租約,都OK架

舊vcd、dvd你可能仲會買,但係幾多人會買舊cd?
一d舊片,vcd一百蚊四隻,你覺得抵就會買
其實可能只係十幾廿蚊返,電影,擺下遲早都會買得出

舊cd.... 過左氣~~~就算一百蚊八隻~~~你都唔會買
無人買,就會幾死貨,好多拆家都係因為食額,死貨太多買唔出而執粒ge
作者: Aivn    時間: 2007-5-14 12:47 AM

Originally posted by wind69 at 2007-5-13 12:01 AM:

都唔係好感觸jer~~

不過有...
係呀...所以好多人成日網上話係元朗呀...大埔呀...
買cd特別平ga!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0