標題: 你認為,摩帥是不是費SIR天敵? [打印本頁]

作者: locklock    時間: 2007-5-20 12:57 PM     標題: 你認為,摩帥是不是費SIR天敵?

[center]VS[/center]
自從摩帥執掌車仔後,曼聯只曾一勝車仔,其如全部不能勝出,
敗陣比率亦不低。

9次對碰,車仔5勝,3和,1負!

2003-04摩帥在波圖成名那一年!
 歐聯  09/03/2004 客 和 曼聯 1:1
 歐聯  25/02/2004 主 勝 曼聯 2:1

你認為,摩帥是不是費sir天敵?

摩帥係戰術勁?還是老細錢多,人強馬壯所至?
還是費SIR平生以來最大的尅星?

歡迎大家來討論討論,謝謝!

[ Last edited by locklock on 2007-5-20 at 01:34 PM ]
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-5-20 01:00 PM

我覺得摩帥系有佢ge 一套,
感覺摩帥好過.費SIR.
作者: iknow    時間: 2007-5-20 01:28 PM

費sir...差距應該唔會太大...
但費sir好似係自己驚左摩連奴咁...
作者: kakeidevil    時間: 2007-5-20 01:33 PM

臨場排兵報陣方面無疑係摩帥技勝一籌。
唔可以話係天敵,費SIR係輸比自己保守、唔敢換人既心態!

你睇琴日費SIR想用5個中場去搶,但史高斯愈打愈後,費查就愈打愈右
話就話費查同卡域克係防守中場,但費查,卡域克同史高斯係唔可以一齊出
費查打右邊係完全唔掂!摩帥完全睇通呢點,下半場即放洛賓入黎怒爆右邊就知。
作者: iknow    時間: 2007-5-20 01:35 PM

Originally posted by kakeidevil at 2007-5-20 01:33 PM:
臨場排兵報陣方面無疑係摩帥技勝一籌...
費sir仍舊相信佢地3個可以共存...
作者: sas    時間: 2007-5-20 01:36 PM

我就覺得好多因素的
當然摩生的功力唔少,但例如車仔買人的技巧就係用$撻你
我仲記得當時Lyon主席講明話唔放Essien,但最尾都敵不過一個字—$
而且當時係曼聯話買essien同米基而先的
最尾車仔當然用$攪掂啦
你可能話尋晚車仔無乜主力bor
但成功非僥倖,贏就贏輸就輸。
君子報仇十年未晚,雖然費Sir可能教唔到咁耐
球員臨陣發揮同埋心理質素都好重要
好明顯尋晚成晚曼聯球員無乜火
但費Sir能夠成功將06世界盃朗尼同C7的誤解化解
亦能夠將朗尼同Smith的牛脾氣,C7的獨食洗淨
摩生未必做得到
既然費Sir留得係度咁耐,就有佢的生存道理
作者: hkfootsearcher2    時間: 2007-5-20 04:27 PM

強隊對壘唔係你贏就係我贏ga la
勝負往往難料
天敵未免誇張了點
作者: CYYiu    時間: 2007-5-20 05:10 PM

Originally posted by sas at 2007-5-20 01:36 PM:
我就覺得好多因素的
當然摩生的功力...
摩佬夠將j10教好啦
作者: Aristo~    時間: 2007-5-20 06:00 PM

好似利記剋車仔
車仔剋曼魚咁..
相生相剋...
作者: eric911    時間: 2007-5-20 06:21 PM

問題不在於是否天敵,最重要係眼界和戰術上的能力。本人不是車仔和曼關fans,所以沒有偏幫那一隊。費sir歷來在曼關所作出的成就固然美妙,在英格蘭也可說無人能及,但費sir的執教經驗此終局限在國內,眼界和戰術運用是不夠廣闊。面對國內球隊,當然可應付自如,但面對國外強隊時,就真的欠缺一點點了。其實這幾年來歐聯的失敗已說明了一切﹗
至於摩連奴,去過巴塞執教過波圖贏埋歐聯,不是說他是天下無敵,只是對足球的思維是比較狡猾多變、進取和厲害。總覺得,如AC面對的不是曼聯而是車路士,安察洛堤應沒有機會一遊希臘吧。如要說天敵,應是摩連奴與賓尼廸斯這一對,才是真正的天敵﹗
作者: lywv5    時間: 2007-5-20 08:14 PM

that's the problem of 49000
作者: jublio    時間: 2007-5-20 08:50 PM

摩帥是不是費SIR天敵我唔知,但係賓帥剋住摩帥就真珠都冇咁真
作者: leoglas    時間: 2007-5-20 10:22 PM

Originally posted by eric911 at 2007-5-20 06:21 PM:
問題不在於是否天敵,最重要係眼界和...
雖然自己是曼聯FANS,但覺得現在的老費只是一個怕輸的老頭,講臨場應變,賓尼迪斯同摩連奴真係高手!
近幾季,曼聯落後既賽事,鮮見老費有果斷換人,固然是兵源所限;
但更大的問題是心態,人大了,膽子就細了!
好多時怕輸,博守和甚或等奇蹟出現。
作者: ado777    時間: 2007-5-21 09:37 PM

Originally posted by sas at 2007-5-20 01:36 PM:
我就覺得好多因素的
當然摩生的功力...
完完全全同意
當然曼聯之前係輸得多d
但早兩年
人腳問題...傷兵
無疑係令費Sir輸ge主因之一
相信下年有更好ge人腳
有更好ge操練
D人仔又係費Sir手下成熟
不出三年
紅魔皇朝實會重臨!!
作者: Shaqleung    時間: 2007-5-22 05:15 AM

好認同eric既講法......摩連奴係巴塞做左咁耐助教,又去過葡萄牙....遊歷甚廣,比起屈左係英倫三島成廿年既費sir,係戰術上面應該比較modern.....d人成日話車仔臨尾贏波好彩,其實某程度上都靠領隊調動....睇下費sir今年某d既戰術調動,的確令人費解......所以我覺得曼聯贏,大部份靠球員實力,而車仔領隊既主導佔比例較重.....都唔可以講話係天敵,只係技勝一籌~~

再聽埋車仔球員話摩帥係士氣上落足功夫,而費sir五年唻趕走史譚,碧咸.....=.=.......大家都明咩事.....
作者: Azuma    時間: 2007-5-23 12:37 AM

摩師

由西甲,萄超,到英超

就好似個浸完鹹水的書生

對住

費sir,雲格(係英超都7-8年)

呢類英超狀元

緊係唔同啦

其實戰術

我覺得一隊波唔會有太多

因為
隊中有唔同的球員,適合唔同踢法
你見到,利記,阿記,巴塞有佢地的固有戰術

在每一場比賽
只會作相對的調整

但係士氣,同臨場調動就真係睇佢地功力

摩帥

真個個種"博一博,單車變摩托"

一唔ok 就out

唔好浪費時間

你睇佢成日輸一球就換人

又換走後防

其實佢明白

all or nothing

輸一球又係無分輸十球都係無分姐
作者: chicken    時間: 2007-8-3 10:57 AM

Mourinho is better than Ferguson in substitution selection and tactic change during the match.
When two teams' quality are very similar, Mourinho's advantage will make Chelsea result better than MU.
作者: cwc_tkd    時間: 2007-8-3 11:43 AM

Originally posted by iknow at 2007-5-20 01:35 PM:

費sir仍舊相信佢地3個可以共存...
唔係唔得, 但要打4-5-1

5個中場分別係 :

傑c - 卡域克  - 史高c - 費查 - c朗

前面朗尼打單箭.傑c 同 c朗要因應進攻環境而變成打3箭頭(即4-3-3), 費查同卡域克就係中場掃蕩, 史高c 做後上支援, 呢個陣就會比較合乎戰術要求, 但會衍生出以下問題:
1. 夏格維c 呢咁??
2. 朗尼最佳位置唔係單箭, 係輔鋒. 如果佢打上一格取代史高c, 就合乎唔到要出晒佢地3個o既要求.
3. 佢地打慣雙箭頭, 而且咁樣會發揮到最大攻力.
4. 中場head波能力/ 掃蕩力會低左, 因為冇用夏格.

呢個陣唔係唔得, 但我相信最岩用o既時候係打winning囉.
作者: cwc_tkd    時間: 2007-8-3 11:48 AM

摩帥識保護球員, 費sir識趕走球員;
摩帥臨場應變力高於費sir;
摩帥揀球員能力比費sir好;
摩帥靚仔過費sir.

但今屆冠軍係MU, 因為MU今屆真係打得出色, 並唔係因為摩帥剋唔住費sir; 前2季車仔贏MU,係因為摩帥能力強, 並唔係因為佢係費sir天敵, 請唔好將2樣野撈埋一齊講, 咁會顯得你好無知, 同埋太濫出post.
作者: amigofans    時間: 2007-8-5 09:49 PM

推番呢個post上去先, 今晚打玩完, even打緊,
大家又可以吹一餐....

牙擦佬摩連奴係咪又一次天敵食住老費?
好快就知!!
作者: amigofans    時間: 2007-8-6 01:14 AM

開頭覺得唔係, 睇埋今晚呢場, 開始覺得係....

出半力, 曼聯都係贏佢唔到, 又和一場, 問你服未....

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0