標題: 兩鐵範圍粗言穢語或判囚 [打印本頁]

作者: join6471    時間: 2007-5-25 08:12 PM     標題: 兩鐵範圍粗言穢語或判囚

[轉載]兩鐵範圍粗言穢語或判囚
8 [8 j& X; Z) E" k (星島) 05月 25日 星期五 07:26PM 3 n! K: i, n- ^! Z3 C. C1 v
政府向立法會提交文件,建議兩鐵合併後,修改附例,加重對違規乘客的罰則,包括乘客不依指示排隊會罰款二千元;攜帶有火警危險的物品,會罰款五千元及監禁六個月;在鐵路範圍內講粗口,就會由現時罰款,改為監禁半年。另外,在鐵路範圍內游蕩,會罰款五千元及監禁三個月;攜帶動物或開著音響裝置,亦會罰款五千元。地鐵公司表示,現時的建議,主要是將兩條鐵路的附例合併和修訂,是否作出最高的罰則,就要由法庭來決定。兩鐵合併條例草案將於下月六日,在立法會恢復二讀。
作者: 奪命老妖    時間: 2007-5-25 08:26 PM

一直都反對兩鐵合併,根本係暗藏殺機
作者: tree728    時間: 2007-5-25 10:32 PM

在鐵路範圍內游蕩,會罰款五千元及監禁三個月( e$ M; @% I! s1 F( ]
莫需有既罪名    咁等人行黎行去算唔算游蕩?- v; w/ G9 @% E0 n- R

) R3 x, M7 Y4 S6 ~8 W7 ?在鐵路範圍內講粗口,就會由現時罰款,改為監禁半年
7 ]* p  g' g8 v: W1 s5 p  n; j不可能既事   部車咁長    每一卡都搵一個人聽你有無講粗口?
# w$ ]2 A5 ?# m! L2 D4 b
. V0 m, d2 j" n, Q2 h: H兩鐵合併   車費未必減    % W$ U8 n. i& O$ r
而家未合又搞埋D咁既野
3 [# u+ t7 h6 Z4 U兩句講曬      
( I( n* r0 q8 C3 f/ J$ G" N未登天子位,先置殺人刀!
作者: 自由神    時間: 2007-5-25 10:33 PM

死啦!% O# K) i4 R% K& z/ S; }  O- X
我成日都聽到D人講電話果陣好大聲爆粗嫁喎!
5 a6 u; ~" h! i. o) v$ l) q) }  t. f+ G
咁政府咪好發!
作者: alienck    時間: 2007-5-25 10:41 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-25 10:33 PM:
6 n! M3 `# I: J死啦!
% i$ V2 H6 _1 _' g我成日都聽到D人講電話果陣好大聲爆粗嫁喎!
0 S  h5 G" q+ O+ B
0 J, R" c4 Q! y* E+ P. R( Z咁政府咪好發!
) ]4 h6 Q0 T+ S4 o8 w! l
7 ~& z8 a- U- Z  j: N  A) x. i
立左唔一定會執法
( S2 u9 H- ]2 U6 x1 ^7 _你睇下屋企樓下間機鋪啦
1 R& C% u* P9 G+ i: S% w/ u有幾多間真係全面禁煙呢??
作者: 自由神    時間: 2007-5-25 10:43 PM

Originally posted by alienck at 2007-5-25 10:41 PM:- S! h9 O7 i- e, B; M' O2 W* v5 P8 u

' c. N0 L3 l8 t
# x8 [5 j# M* G$ r# @( o立左唔一定會執法  S- T1 U9 l# V' ?8 L, e
你睇下屋企樓下間機鋪啦0 Y) L, s2 ]  D& d/ ~5 R
有幾多間真係全面禁煙呢??
; [  q9 ^, j/ ]. |' j' i# j
咁既話,根本係如同虛設!! {8 Z; p0 I) x* i+ W6 l
毫無討論空間嫁喎!
作者: gaye    時間: 2007-5-25 11:44 PM

不如好似日本咁, 車廂入面連電話都唔比講啦~~
作者: sky308    時間: 2007-5-26 12:28 AM

我岩岩睇新聞先知原來一早定左打尖係要罰...4 r$ u  [2 {+ }8 k5 t+ b, ]! ?
我朝朝都比人打尖...但唔見佢地比人捉...
作者: bt-forum    時間: 2007-5-26 01:08 AM

講粗口唔係問題, 問題在於態度, 有 d 人當粗係普通語言, 但有 d 人講普通字句卻叫救命咁大聲, 特別 d 人交談或傾電話
作者: jeff_930    時間: 2007-5-26 09:57 AM

原來一個人為要人地立d規矩出黎先識尊重人, 我睇唔出香港人好過大陸人
& P8 n( W8 b/ H4 `9 F( e大家既本性都唔識尊重人...只係大陸人有規矩都唔會守
作者: pigcat    時間: 2007-5-27 02:43 AM

不嬲都唔比ga la...
: k6 R; u$ C6 {要坐監又點??
- x- l9 _! _6 n我真係唔信佢會點執行lor-_-
) o7 f$ o. i, z  @% Z% v除非..果條友係mtr度攪事...* ~4 i2 O( V* r) a" b
到時咪順便入埋呢條罪...
作者: 大家樂1234    時間: 2007-5-27 02:21 PM

香港無哂言論自由
. M. y7 V2 {" @9 O打尖最多要佢由頭再排過者$ q/ T* u8 G  S/ G6 q2 e4 y" W0 Q
帶有火警危險品
! o7 n1 m( D0 r4 v: [7 F咁打火機都係危險
; D0 n8 C( B( U" R/ ^- r/ o3 j者係坐地鐵最好乜都唔帶剩係帶錢5 s" m2 f8 F& f5 Z
手提電話呢D都有機會爆炸架啵
% [0 J2 _+ F8 `9 {' X5 i' @機會係細但係都有機會

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0