標題: 英格蘭條中場線 [打印本頁]

作者: mikeycwebb    時間: 2007-5-27 11:17 PM     標題: 英格蘭條中場線

England 呢幾年咁既表現 相信好多球迷都會好失望
好大原因係因為England 條中場線搞左幾年都搞唔好
早幾年 搵極都搵唔到個左翼
試過戴亞試過布歷治試過胡禮菲臘斯 仲有我都唔記得邊個啦
甚至試過唔打左中場堆哂d人係中間
但係效果都係非常一般 結果成日要靠右邊既碧咸招牌七旋斬先往往能夠報捷
近年 J.Cole的冒起確實解決左呢個積存已久既問題
雖則J.Cole唔係一個正宗左中場
但佢既腳法同埋魔帥改造過佢既體能
已證明俾大家睇到 佢絕對勝任左翼呢個位置
不過 正當岩岩解決左呢個問題之時 中場中係呢個時候又黎過好大既問題
隨住林伯fit到漏 選雙特和同時出佢地已經係公認既決擇
但衰就衰左 佢地夾唔黎
經過好多場賽事 盲既都睇到 雙特既工作重疊 甚至可以話有抵銷作用添
有見及此 當麥卡倫執掌英格蘭國家隊之後
就唔選Beckham 而將謝拉特擺左去右邊
但其實 戰績話左俾大家知 其實咁做都係唔掂當

又過多幾場英格蘭係歐洲國家盃外圍賽既差劣表現
Beckham再一次被重召
又隨著艾朗連儂既傷而令佢無辦法出席黎緊個兩場賽事
唔知大家對英格蘭條中場線又有咩意見呢?
發表下吧

我的看法 是一個堅持了很久的陣容(在打winning)
為求完整 我寫下後中前三線陣容吧
留言的我想留個中場線給大家討論便可以了

[center]P.Robinson
M.Richards   R.Ferdinand    Terry     A.Cole
Beckham  Lampard    Hargreaves    J.Cole
Gerrard
Rooney[/center]

就是自己覺得Gerrard打前面可以釋放雙特吧
又可以避免Rooney係前面孤軍作戰(當然在近兩場賽事Rooney停賽我想出Crouch會較好)
而中間夏格維斯又可以做哂搶截的工作
令Lampard可以專心助攻派牌
大家來講講自己的心水吧

[ Last edited by mikeycwebb on 2007-5-27 at 11:18 PM ]
作者: joeywong84    時間: 2007-5-27 11:40 PM

this is the best

Beckham  Gerrard  Hargreaves    J.Cole
作者: hins0109    時間: 2007-5-27 11:49 PM

樓主  我buy你條中場線  但謝生就前左d
作者: iknow    時間: 2007-5-27 11:54 PM

我一直都唔太贊成朗尼踢單箭頭...
同埋雙特同場...

後者最難避免...作為coach好難唔出晒呢兩個...
但我最想見到ge中場線係........

---Beckham/Aaron Lennon---Carrick/Gerrad/Lampard---Hargreaves---Downing/J. Cole---

[ Last edited by iknow on 2007-5-28 at 12:03 AM ]
作者: 自由神    時間: 2007-5-27 11:57 PM

點解英格蘭既中場執極都唔好掂?
係因為條中場會被前鋒既人材影響得好大!
朗尼既出現更加令到條中場唔知點放好!

謝老四同林柏一同場就會浪費其中一個甚至兩個人一齊浪費!
作者: mtf08420842    時間: 2007-5-28 12:08 AM

現實同winning5同ar
實用sin係最重要
綜觀england
莫非只得呢幾個大明星可用???
作者: 20001160    時間: 2007-5-28 12:19 AM

其實eng 最緊要揾返一套自已ga踢法
打兩翼傳中呀 小組組織 定係打穏守反擊
佢地而家只係把最大名氣果d塞返落個位到
跟本就無一套完整戰術隊形
對住弱隊仲可以以本身個人實力win
如果佢選人大部份都係英超三強ga話
其實可以參考返果三強ga隊形 戰術
再調整自已果隊
作者: arthur8088    時間: 2007-5-28 12:28 AM

雙特 is like England Legend Paul Gascoigne and Li Tessier pair...

Paul and Li both played as player maker in their own team,both were good at long-range shooting, pin point pass....the suitation is quite similar to Lampard and Gerrard...maybe dropping is the best choice for England...( i know it's hard....due to some contracts that require Frank and Steven to play on the pitch)

Rooney is not the best choice as the striker...his best position is playing behind of the striker....as a forward....Owen and Andrew johnson are the better choice...definitely not Crouch!!!
作者: capicapi    時間: 2007-5-28 12:44 AM

雙特同場有幾唔掂大家都睇到啦
係d人唔想捨棄其一jama...
england大把中場啦..carrick,夏格 都得啦~
作者: donald15    時間: 2007-5-28 12:55 AM

謝拉特打前鋒後面o個個會仲浪費佢
歐聯決賽就係因為咁全場波冇料到
同兩年前全場奔走差得太遠
都係o個句雙特兩個只能活一個
其實黎緊呢兩場波可以試下個效果
不過麥卡倫驚死一定唔會試
右邊碧咸防中卡域克中場中就謝拉特左邊祖高爾
呢個中場線其實夠晒應付強隊
防守就有卡域克做第一道牆
謝拉特亦可以回防幫手搶下波
反擊方面卡域克同碧咸既長波能力都無雖質疑啦
放比前面既奧雲追都會造成一定既威脅
要發爛就交比祖高爾做突破
都唔明點解係要用林伯
我又睇唔出佢係英格蘭有乜野貢獻做過出黎
但係就整到個中場塞晒車
夠膽死唔用碧咸點解唔夠膽唔用林伯
連支持左英格蘭咁多年既我都冇眼睇
作者: sky308    時間: 2007-5-28 01:05 AM

謝拉特打防中 推林伯前少少唔知又得唔得呢
作者: donald15    時間: 2007-5-28 01:12 AM

Originally posted by sky308 at 2007-5-28 01:05 AM:
謝拉特打防中 推林伯前少少唔知又得唔得呢
之前成日都係咁試
如果謝拉特打防中就太浪費佢既進攻能力
如果佢打防中上左去攻咁後面就冇人睇
林伯打前d都試過啦佢都做唔到野一味自己死射爛射
作者: keung623    時間: 2007-5-28 02:56 AM

林伯點比佢踢正選呀 = = 中場線梗係
Beckham(Lennon) Gerrad    Hargreaves(Carrick)   Downing(J.Cole)
                                  Rooney
                                   Owen
咁樣就最正路~林伯.....D個人 如果謝老4傷無病都唔好比佢出啦  = =
作者: rfky    時間: 2007-5-28 03:01 AM

如果要將是但一個推前
係為左令兩個都可以落場而又唔重疊既話
都係放棄其中一個出多個前鋒好d
始終你放佢地落場都係想英格蘭贏波啫
咁英格蘭贏波為大前題下就唔好勉強啦
451唔係話唔好
而家好多大趨勢都係打多個中場
不過傳統英式足球
好似都係啱442多d
何必要用個陣同埋成隊波去就佢兩個呢

[ Last edited by rfky on 2007-5-28 at 03:12 AM ]
作者: tomken    時間: 2007-5-28 03:59 AM

我覺得4-5-1
唔錯...
朗尼箭頭
碧咸同joe 高x 一左一右ok
謝4放響朗尼後面唔錯..因為佢比林8響單對單更有殺傷力..
林8又可以做自己野..
但係夏格維斯就有d擔心..
因為重年輕..同埋之前睇佢都係踢d體力足球..
一唔fit會差好遠
作者: lccsp6    時間: 2007-5-28 11:07 AM

中間排雙特唔掂
林伯可打前一格
打個OMF
作者: chicken    時間: 2007-5-28 11:21 AM

Rooney cannot play single forward, sure no goal.
I would rather use 442 diamond, but only use Gerrard or Lampard anyone as AM, and select another hard worker as DM
作者: mj1234456    時間: 2007-5-28 12:33 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-27 11:57 PM:
點解英格蘭既中場執極都唔好掂?
係...
有咩關係???

即係你覺得如果出其他0既前鋒就無問題?
作者: locklock    時間: 2007-5-28 07:04 PM

其實大家係咪太痴迷林伯和謝老四的進攻,而忘了兩者同樣是防守專家,
不論是身材和速度,或防守mark人的技巧都能升任防守中場。
回想06世盃,甚至是現在的08歐國盃外圍賽中,雙特一攻一守,完全敗筆,
既然現在碧咸大帥兄歸位。本人認為雙特應專心打平衡雙腰,而不要隨便插上玩排炮,
因為他們兩者皆屬攻時忘守,守時忘攻,那一類型,即攻守同樣出色,
但要同時發揮兩者,則只能取其一。既然如此,英格蘭國家隊打回邊路,
何不張二人同時拉後,甚至在二人中間加個影子前鋒或攻中,頂住佢兩個,
等他們能發揮其防守反擊的功用,而攻擊點則再一次歸回右路傳中,這才是正道!
其實雙特在各自俱樂部中,也有人替他們保漏,但到了國家隊,二人總是不能為對方保漏,
而領隊亦沒有發現這點,反而想攻忘守,何不先做好防務,再求攻,這樣才能事半功倍!
其實入球重責應由前鋒,甚至是邊鋒來作終結,而不是旁門左道的中場插上遠射!

[ Last edited by locklock on 2007-5-28 at 07:06 PM ]
作者: ~心水~    時間: 2007-5-28 07:28 PM

本身唔係英軍迷   但係雙特只能活一係明顯既事實
個人覺得謝特o係踢國家隊既表演唔錯而家好落力
相反林伯就踢到一無事處  俾我一定收起林伯

英軍可以好似樓上打451  . . . 朗尼可以好似o係曼聯打單
中場又有冇人諗過放j cole o係中?  o係車仔都見到j cole唔係打左既材料 左面放個downing.
收起林伯 . . .用j cole ,始終佢既突破能力同腳法好n倍
至於碧咸 佢既傳中同罰球真係好好 但係太倚重佢唔係好事. . .朗尼個頭又唔係好好.
謝拉特打右  必要時同j cole調下位  

尼個係我最buy既中場線.
作者: kakeidevil    時間: 2007-5-28 07:41 PM

我係麥卡倫條中場線我會咁排囉

hargreaves   
gerrard                       jcole
                rooney
       crouch           owen
作者: donald15    時間: 2007-5-28 08:19 PM

Originally posted by kakeidevil at 2007-5-28 07:41 PM:
我係麥卡倫條中場線我會咁排囉

hargreaves   
gerrard                       jcole
                rooney
       crouch           owen
比我會咁排咁鬼鍾意雙特一齊出就玩大佢

夏格維斯
    碧咸                           祖高爾
                    高治
          謝拉特            林伯

兩個打雙箭頭後面影子前鋒係高治出奇制勝我睇你點守
作者: 20001160    時間: 2007-5-28 08:33 PM

Originally posted by donald15 at 2007-5-28 08:19 PM:

比我會咁排咁鬼鍾意雙特一齊出就玩...
夏格維斯打龍門??=]
作者: donald15    時間: 2007-5-28 08:46 PM

Originally posted by 20001160 at 2007-5-28 08:33 PM:

夏格維斯打龍門??=]
中前場咋
得個6個人打街場咩
作者: cmchi    時間: 2007-5-28 08:51 PM

林8同謝4的位置相同問題只係其一

其實祖高爾打左翼
一半時間都會移入中路紐波分波
如果出埋碧咸(即06世界盃的正選4人)
中路真係太多人

其實麥卡倫都想試下用新仔downing
但佢真係未夠級數
難擔大任

前鋒問題
沒有一個多產射手
雖然好多人話奧雲已大不如前
但不要忘記他在國家隊的入球率高得驚人
他的復出絕對是好事
作者: donald15    時間: 2007-5-28 09:17 PM

Originally posted by cmchi at 2007-5-28 08:51 PM:
林8同謝4的位置相同問題只係其一

...
前鋒問題都係一個幾嚴重既問題
出黎出去都係速度型既前鋒
無乜全面d既前鋒
如果有個有雲佬一半能力既前鋒英格蘭都差好遠囉
作者: mikeycwebb    時間: 2007-5-28 09:48 PM

大家講左好多
確實英格蘭成績差真係有好多好多重要既因素
雙特係個問題 不過照巴打咁講 如果唔出林伯的話
其實會唔會出現四分五裂的情況呢?
事實上 在真實環境 還有很多因素需要考慮
例如球會可能跟國家隊簽了合同要求自己的球員一定要出場咁
所以 收起林伯看似一個不太可能的事了
但照看 不出林伯確實是個可以解決問題的辦法

另外 還看出巴打們對夏格維斯的信任不及卡域克
事實上 卡域克能做的跟夏格維斯實在不同
夏格維斯打的是爛仔波吧 也正是英格蘭條中場線最缺乏的元素呀
反而 如果要出卡域克 在旁一定要有一個攔截力同樣強的中場中來互補不足
就好像曼聯的史高斯吧

還有 就是朗尼的問題
無疑朗尼的角色就不能當一個單箭頭而要做影子前鋒
但其實 有一個巴打說得對的 就是朗尼的在場無疑令到謝拉特和林伯是但一個的後上攻擊變得多餘
因為 朗尼正正就係做左呢個角色 雖然佢個位置係前鋒
咁 其實 係咪即係話淨係可以出雙特和朗尼的其中一個?
那麼 英格蘭便再不是星光熠熠了

最後 唔知大家覺得路蘭點呢?
其實我覺得佢幾有潛質架
作者: cwc_tkd    時間: 2007-5-29 12:30 AM

我覺得可以用4-3-3/ 4-3-1-2, 好似車仔咁打3個中場
不覺問題係英軍唔習慣.

(後防線打4個)

碧咸 (林伯特/ 卡域克)  夏格維斯 (卡域克)  謝拉特 (路蘭/林伯特)

朗尼 (迪科爾)  奧雲 (高治)   祖高爾 (達寧)

此為4-3-3.

碧咸 (林伯特/ 卡域克)  夏格維斯 (卡域克)  謝拉特 (路蘭/林伯特)

朗尼 (祖高爾)  
奧雲 (迪科爾)   高治 (安祖莊臣)
此為4-3-1-2
作者: donald15    時間: 2007-5-29 12:50 AM

Originally posted by mikeycwebb at 2007-5-28 09:48 PM:
大家講左好多
確實英格蘭成績差真係...
路蘭係唔差既
不過拍埋星光熠熠既英冠中場中就冇位佢企囉
作者: Rated-R    時間: 2007-5-29 02:29 PM

Originally posted by cwc_tkd at 2007-5-29 00:30:
我覺得可以用4-3-3/ 4-3-1-2, 好似車...
夏格有鬼體能包埋碧咸D漏波咩,碧咸除左長傳外根本冇一達世界級,包括防守力
既然冇大將不如學AC米蘭咁擺個加度素系度能嚴重阻塞敵人左路既人仲好
而呢個人叫贊拿斯

[ Last edited by Rated-R on 2007-5-29 at 02:34 PM ]
作者: mikeycwebb    時間: 2007-5-29 11:51 PM

碧咸真係一無事處嗎?其實我真係唔應同
如果佢一係一無事處
我諗佢個陣都唔會救左曼聯同英格蘭咁多次
仲有 碧咸在場唔單止係技術上既輔助囡
還有一樣好重要既野叫做影響力呀
所以 碧咸同贊拿斯真係無得比

而且 AC擺加度素係邊度係因為佢中間有三個識做波唔使打邊嘛
同英格蘭既情況唔同呀
作者: cwc_tkd    時間: 2007-5-29 11:52 PM

謝拉特都講過話英軍岩踢4-3-3,
但右中場入選的確有商榷餘地..
踢4-3-3o既話, 就可以將雙特o既能力發揮得最好,
因為有個爛打型防中夏格維斯做屏障,
情況就有d似舊年o既車仔, 馬基利尼打防中, 艾辛同林伯打左右中場,
雖然夏格未及得上馬基利尼, 但總算係其中一個可以出到雙特o既最佳陣式.
作者: cwc_tkd    時間: 2007-5-29 11:53 PM

Originally posted by mikeycwebb at 2007-5-29 11:51 PM:
碧咸真係一無事處嗎?其實我真係唔應...
同意, 贊拿A仲未夠班做正選.
碧咸都仲算係比佢更合適~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0