標題: 馬傭, 越傭 [打印本頁]

作者: hohohohahaha    時間: 2007-5-29 02:26 PM     標題: 馬傭, 越傭

好奇一問
$ U( I& m3 F: D
0 T; e, c+ U/ X東南亞好多人出國做外地傭工- P6 Y8 U) P- }* c6 e
$ g/ g9 N2 m' z% C( x/ ]
菲傭, 印傭, 泰傭就聽得多
" R0 G: s: c0 m' ~8 C' H8 I5 Q* D' U' W% m7 V+ X! c" e
但係馬傭 (馬來西亞), 越傭 (越南) 就好似冇聽過, 唔知大家有冇聽過呢?
0 c" z8 k5 Y* [4 S) R, _$ E$ ~  x$ n' K" [* P+ @
係唔係馬來西亞同越南既生活質素比菲律賓, 印尼 同 泰國高, 所以當地居民不用出國打工呢?
作者: singleung1956    時間: 2007-5-29 06:16 PM

馬來西亞生活質素比菲律賓, 印尼 同 泰國高.
7 A4 H" B$ C: s: |3 j( f2 u6 b9 e5 L. z- ]
越南十多年前,台灣佬往當地投資,娶越南妹回台灣做老婆,但經查証,如果唔係被台灣佬打到飛起,就係被台灣佬賣去做啄地,所以越南嚴格管制女性伸請出國
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-5-29 09:35 PM

Originally posted by singleung1956 at 2007-5-29 06:16 PM:2 T( c; z+ r$ a4 k
馬來西亞生活質素比菲律賓, 印尼 同 ...
5 D" a( }! t7 ?2 ]& j) q
唔係喎 , 台灣仲有越南娘賣喎~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0