標題: 『皇牌球員』既號碼!? [打印本頁]

作者: mikeycwebb    時間: 2007-5-31 11:30 AM     標題: 『皇牌球員』既號碼!?

相反大家都對皇牌球員這名字
可有想過 其實每種球類運動
都有一些號碼較為人擁戴
讓我一一為大家數數吧

即使是足球,皇牌球員號碼也不一定是 10 號。例如英格蘭國家隊和聯賽班霸(尤其是曼聯)傳統上 7 號才是幸運號碼。

而籃球(國際賽呀我指,不是NBA呀。雖然我好鐘意韋伯)也不一定是 4 號,如夢幻隊的米高佐敦是穿9號球衣的。

其它球類大部份也沒有特定號碼作為「皇牌球員號碼」。但在一些球類中某些號碼可能被視為「特別號碼」。

欖球:10
傳統上欖球的 Fly Half 會穿 10 號 且是球隊的靈魂,因大部份攻勢由他發動。而大多數球隊會用 Fly Half 主踢罰球及 Drop Kick,所以 Fly Half 的10號的得分往往是球隊中最高的, 但這樣並不表示該 Fly Half 會是隊中最佳球員呀。

棒球:1或者4
如在順著打擊次序而穿上相應號碼球衣的棒球隊中, 穿 4 號的球員代表第四棒, 戰術上全隊中最善長大力長打球員會被派為第四棒, 並被視為最強一棒, 最被期待擊出大滿貫全疊打.

NHL 北美冰上曲棍球:99
沒聽說過?全 NHL 已一同將 99 號球衣榮休退役, 因北美冰曲 NHL 史上只有加拿大球員 Wayne Gretzky 一個球員穿過 99 號球衣,他被聯盟官方視為史上最休偉大的冰曲球員,他在 1999 年退役。在他的退役戰上,加拿大的國歌也因他而有所改動,Bryan Adams 把 "O Canada, we stand on guard for thee", 唱成 "We're going to miss you Wayne Gretzky",而 John Amirante 把美國國歌的 ""the land of the free" 唱成 "the land of Wayne Gretzky". 可見 99 號的 Wayne Gretzky 的成就在冰曲史上無人可比。

作者: another_me    時間: 2007-6-1 02:47 PM

查實不同球類有不同傳統, 而且而家對呢方面嘅注意都唔太大...
作者: brightlee    時間: 2007-6-1 03:17 PM

Originally posted by mikeycwebb at 2007-5-31 13:30:
相反大家都對皇牌球員這名字
可有想...
really special article
+6
作者: 無聊廢人    時間: 2007-6-1 07:18 PM

7號同9號都係前鋒
而10號多數係前場KEYPLAYER
8號則多數係中場KEYPLAYER
作者: Aristo~    時間: 2007-6-1 07:20 PM

之前龍門"路拍泰利"都做過10號仔^^
仲有今季車仔既9號後衛"保拉路斯"~~~
作者: brightlee    時間: 2007-6-1 09:18 PM

Originally posted by Aristo~ at 2007-6-1 21:20:
之前龍門"路拍泰利"都做過10號仔^^
仲有今季車仔既9號後衛"保拉路斯"~~~
Jen Lehmann was wearing no.9 in international team.....
作者: Aristo~    時間: 2007-6-1 09:29 PM

Originally posted by brightlee at 2007-6-1 09:18 PM:

Jen Lehmann was wearing no.9 in international team.....
咁高路士著幾多號呀?
作者: mikeycwebb    時間: 2007-6-1 10:06 PM

而家d足球no.真係搞到亂哂大龍
gallas今季係arsenal都著10號啦...
作者: f.barthez    時間: 2007-6-1 10:42 PM

大哨著99號啦.....而我偶像巴夫斯就鍾意著16號.. 唔係一般龍門著既1號
作者: brightlee    時間: 2007-6-2 07:53 AM

Originally posted by Aristo~ at 2007-6-1 23:29:

咁高路士著幾多號呀?
I don't know....

haha.. you can check out in WC qualified game in WC2006
Jeh Lehmann was wearing no.9....

I was laughing when I read that....
作者: mikeycwebb    時間: 2007-6-2 07:05 PM

Klose平時唔係著11號架咩?
作者: f.barthez    時間: 2007-6-9 10:57 PM

平時比賽同國際性比賽係有分別既... 例如德國既古蘭爾咁....好似佢係歐國盃外圍賽咁... 係著31號既... 但到淘汰賽既時候.....係會偏排著番1-23 號既波衫架.... 列文都係咁啦...WC外圍賽著9號.....之後搶埋kahn既1號添.... 唔駛著12號呢
作者: sonyguy    時間: 2007-6-9 11:52 PM

講足球...一般黎講...
皇牌球員都係著10號...
但英格蘭球隊就會著7號...
當然有例外...例如告魯夫著14號咁啦...
不過...我覺得e+既號碼已經無咁重要...
甚至乎覺得亂晒龍...
可能係因為轉會轉得太密既關係...
好似加拿斯轉去阿仙奴咁...
傳統後防球員既number 都比人用晒...
如果用10號都夠膽死...
所以我都係鍾意舊時...
1至11係正選...
剩係睇number 都知道佢係前鋒定後衞...
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-13 10:20 PM

我在學校,出面,等等
總之由細都大都系穿10號(足球).
但有一次(好似中二)同帶波老師吵起來, 條7頭, 派左件10號比第二個, 仲話吾比我做隊長。
我d 隊員都一頭霧水.
因為佢吾知我同帶波老師 d野.
我無L 曬 feel , 由戈時開始自己退出左球隊.

好似足球小將個小志強。
haha。不過我打進攻中場, 同大閘。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0