標題: 暗戀的人有男友 [打印本頁]

作者: 史力仔    時間: 2007-6-1 12:11 AM     標題: 暗戀的人有男友

那種感覺好難受.....呢幾日大家有講有笑...又有msn聊天......每當佢online嗰刻自己會好開心....更不用說佢主動say hi.......一路仲以為自己有機會.並準備了解佢多d....點知唔覺意望到佢同佢BF既相.........那刻.........

誰人能明白我?
作者: Freak    時間: 2007-6-1 12:28 AM

我! 我好明白,我都試過

真係鍾意,睇開d,佢開心未得囉

以後仲鍾意的話,會有機會的
作者: shanlinlla    時間: 2007-6-1 01:37 AM

又未結婚,仲有機會嘅...

不過要耐心少少等,快則個幾兩個月,慢就幾年....

如果唔想等,就搵過第2個女仔仲好....
作者: Erocky    時間: 2007-6-1 01:59 AM

唉,談戀愛呢回事就係咁架啦~ 又點會每事盡人意呢......?

好似您d咁既情況,剩係香港一日都可能發生幾千宗~ 呢種「撕裂心靈」既感覺,又點會只係您先會明白到? 相信好多人(包括我自己)都親身感受過......

記得我曾經暗戀過一個女仔,然后搵個好熟既男仔Friend幫我追佢,跟住后尾我努力過、Action過一段時間之后,忽然有一日我偶然0係街見到個女仔拖著我個Friend行街! ......之后我覺得好難以置信、一頭霧水,唔相信自己所睇到既野! 後來,我就冷靜咁搵個Friend問佢到底係乜野一回事? 然后佢話其實佢地都互相鍾意左對方好耐,一個月前先開始...... 其實都好想同我講,但係就唔知點開口、怕我接受唔到...... 仲猛咁對我講Sorry.....

果刻把口梗係話:"唔緊要啦,唔野喎~" 但其實個心真係好傷心...... 點解自己暗戀既女仔既男友就係幫自己追佢既好朋友? ......0個刻既感覺真係好難受...... 我諗同樓主當下既感覺相若......

其實我覺得呢,愛情就係咁架啦~ 好多時Timing呀、Matching呀都好似唔係好0岩既~ 好多外在既因素都唔到自己控制~ 唯有可以做既,就係盡量調節自己既想法/心情...... 譬如「睇開d啦」、「都仲有機會既」、「愛情並唔係生活既全部」、「總會遇到個我鍾意佢、佢又鍾意自己既人既~」.... 等等既調節心靈想法。

不過有d人,佢地對情感都會好鍥而不捨,遇到認為係今生既0個個人,即使對方已有另一半,都仲會默默靜候0係佢左右、隨時候命,到被需要既時候,都會好無怨無求咁出現~ .....即使到無需要既時候被揮之則去..... 幸運既人,或者可以等到佢既天使回頭、完成自己美麗既結局;亦有唔好彩既,最終一世都等唔到,只可以望著佢地既天使嫁作人妻......

以樓主既情況,就要睇下您點諗喇~
- 要睇開d、淡化傷痛,之后有個新既開始(雖然可能係好耐之后);抑或係
- 全心全意,義無反顧咁去做個守護天使,等候結局既一天

......依我愚見,樓主您要撫心自問自己,到底有幾鍾意呢個女仔?
其實我覺得,如果真係好鍾意一個人既話,就應該可以為佢做好多好多既事,包括為佢守候。 ......即使做守護天使個心一定係好難受。 好多野做唔做,根本無人迫您;去做,實係好辛苦,或者根本係無結果,但我始終相信「去唔去做」,只係得一條好簡單既加減數方程式:

〔您有多愛佢〕 - 〔您覺得會幾辛苦〕 + 〔您為佢守候自己有幾開心〕 = ??

如果答案係正數,咁您自然會去做;若果係負數,咁您自然都未必會做~

樓主,自己起唔起得番身振作、諗唔諗得通,就要睇您自己喇~
所有感覺都係自己俾自己既~

......您,明白我講乜嘛? ^_^
作者: 史力仔    時間: 2007-6-1 02:17 AM

Originally posted by Erocky at 2007-6-1 01:59 AM:
唉,談戀愛呢回事就係咁架啦~ 又點...
好多謝你ar....希望我能重新振作番
作者: ohnaf    時間: 2007-6-1 09:02 AM

唔好為左一棵樹~放棄成個森林~
前面可能有更好既你唔知道~明天會更好嘛~~

睇開d~~再揀過~~我覺得唔好叉隻腳去人地度
除非.........佢地就散
作者: 自由神    時間: 2007-6-1 01:53 PM

Originally posted by 史力仔 at 2007-6-1 12:11 AM:
那種感覺好難受.....呢幾日大家有講有...
...........我諗好多人都試過類似既經歷!

就算唔係Msn,淨係成日以為自己有機會,突然之間見到佢同第二個好親熱咁一齊

好多時都會自欺欺人咁諗:會唔會係因為自己當時無示愛所以衰左呢?

之後問下個女仔幾時開始............
點知發現原來個男仔除左靚仔過自己少少之外,無野好過你
咁..........點解佢可以後發先至呢?
真係唔知....
可能...............................係因為自己傻,同佢keep住好朋友既關系太耐
搞到佢無曬感覺

[ Last edited by 自由神 on 2007-6-1 at 01:56 PM ]
作者: 自由神    時間: 2007-6-1 01:57 PM

Originally posted by Erocky at 2007-6-1 01:59 AM:
唉,談戀愛呢回事就係咁架啦~ 又點...
有時呢...............
我唔知你會唔會

不過........搵其它fd幫手溝女
之後衰左呢...........你會唔會憎左你個fd嫁!

果種感覺.............好痛苦嫁!無啦啦你追唔到女憎左人
作者: vv1668vv    時間: 2007-6-1 02:08 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-1 13:57:

有時呢...............
我唔知你會...
自己搞唔掂。。揾FD幫忙。。衰左 又要怪其他人。。
都真系幾得意架播。。。
作者: 自由神    時間: 2007-6-1 02:37 PM

Originally posted by vv1668vv at 2007-6-1 02:08 PM:

自己搞唔掂。。揾FD幫忙。。衰左 又要怪其他人。。
都真系幾得意架播。。。
係呀!
最慘係女果方同你講佢同你要幫果個fd一定無可能

你諗住幫佢同你自己個fd講啦,費是由條女講咁傷佢啦!

之後兄弟佢竟然話我呃佢,唔知我有咩目的
作者: vv1668vv    時間: 2007-6-1 03:37 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-1 14:37:

係呀!
最慘係女果方同你講佢同你...

好搞鬼。。。
作者: 自由神    時間: 2007-6-1 03:58 PM

Originally posted by vv1668vv at 2007-6-1 03:37 PM:

好搞鬼。。。
一D都唔搞鬼!好慘嫁!
作者: vv1668vv    時間: 2007-6-1 05:41 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-1 15:58:

一D都唔搞鬼!好慘嫁!
都唔系既。。。

會唔會 過一排,等件事調淡左。。。又或者 朋友又揾翻件 心水 之後
就乜事都無。。呢 ?
作者: 自由神    時間: 2007-6-1 05:57 PM

Originally posted by vv1668vv at 2007-6-1 05:41 PM:

都唔系既。。。

會唔會 過一排,等件事調淡左。。。又或者 朋友又揾翻件 心水 之後
就乜事都無。。呢 ?
呢件事成為左一件永不消失既痕
作者: vv1668vv    時間: 2007-6-2 05:11 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-1 17:57:

呢件事成為左一件永不消失既痕
神兄
雖然不知道事情
但相信事情總會有解決的方法。

樂觀點 吧。
作者: 自由神    時間: 2007-6-2 06:02 PM

Originally posted by vv1668vv at 2007-6-2 05:11 PM:

神兄
雖然不知道事情
但相信事情總會有解決的方法。

樂觀點 吧。
算了吧!我已經習慣

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0