標題: 和仔走火入魔343,港隊兵敗如山倒! [打印本頁]

作者: locklock    時間: 2007-6-2 11:39 AM     標題: 和仔走火入魔343,港隊兵敗如山倒!

和仔變革?港隊兵敗如山倒!?(和仔以為自己係孫大炮,想係港隊攪共和!)
和仔想學日本仔,打全攻型足球,但他只明此理,而不知此道者!
日職聯八成以上球隊打343,試問港甲有邊隊咁夠膽走去打343?
香港08?公民?和富大埔?和仔紙上談兵,港隊兵敗如山倒!
印尼絕對不是什麼強隊,理應小勝或求和,而不是大敗0:3!
看來和仔執教港隊的日子應該不會長,新官上任一把火都無。

卓卓打三中堅的其中之一,肯定是敗筆,此子攻強於守,絕不能升任三中堅!
343陣式,最重要是4的左右兩翼,因為進可攻,退可守,這是球隊的命門,
試問當今香港邊路有誰可以進可攻退可守咁勁!一係只攻不守,一任只守不攻,
這是442陣式底蘊的根本,因此為何可助攻的閘會咁值租。就算連和仔都只攻不能守!

和仔呀和仔,可能香港現在無大賽,可以話係變革好時機,但變還變,
都要睇吓自己有無貨先得架。你估香港人係巴西佬咩,球會踢一個位,國隊隊又另一個!

友誼賽 - 香港 0:3 印尼

香港隊於今晚(6月1日)假印尼舉行的友誼賽中,0比3不敵印尼。

香港隊今仗以3-4-3陣容上陣,教練李健和表示滿意球隊的整體表現,於防守方面亦能做到
賽前部署,而進攻方面於下半場亦有所改善,組織了多個攻勢,唯球隊最後亦未能取得入
球,以0比3不敵印尼。

香港隊出場陣容如下:

守門員:范俊業

後衛:陳偉豪、高尼路、卓卓

中場:利偉倫、文彼得、梁振邦、潘耀焯

前鋒:朱兆基、陳肇麒、羅志焜

[ Last edited by locklock on 2007-6-2 at 01:26 PM ]
作者: 自由神    時間: 2007-6-2 11:59 AM

我反而覺得咁樣仲好
好過成日打穩守突擊
香港球員先天性不足有於身形同身高

之前對強隊打541
前面得個陳肇麒,中場靠豪豬個人突破,全場得3腳攻勢 = 無突擊

後面有成8個人,不過最後都係輸(人地用高波屈你)
人海戰術對香港隊無作用 = 守不穩

與其靠運仔不如作出改變
343好!我支持!
可能最後都係輸,不過都叫做改變既第一步!
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-6-2 12:25 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-2 11:59:
我反而覺得咁樣仲好
好過成日打[colo...
此乃置之死地而後生之法,
等班香港"職業球員"知道乜嘢叫做醜.

難得和仔有此遠見,
知道香港足球咁捱落去唔係辦法.
俾你一場又一場0:0又點?
希望足總班友唔會係淺薄之徒,
俾和仔捱過呢兩年d無知之徒批評,
香港足球水平會有所提昇.

[ Last edited by QuiGonJinn on 2007-6-2 at 12:29 PM ]
作者: locklock    時間: 2007-6-2 12:56 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-2 11:59 AM:
我反而覺得咁樣仲好
好過成日打[colo...
343打得好就全攻型,打得衰就變成451,再衰d和901無分別!
印尼仔跑得快,但身材差,用442和433打係最好,一定要先護邊,
然後善用陳肇麒高度,才能尅敵制勝,一本通書怎能睇到老!
唔通當日孫大炮革命,要中國人先死而後生?孫大炮都要面對現實。

343係日本仔學巴西佬既前身,先決條先要聯賽有一大班巴西佬咁既腳法才可以打。
433係韓國仔學荷蘭佬既,亦是亞洲人複製歐洲佬最為成功的樣版。
442係英國佬改良荷蘭佬全能足球,演變出來一統天下至今既絕活。
香港係前英殖民地,打442係學英國佬,可以話係根深締固。

就算和仔要變,都應該效法先祖荷蘭,變433,而不是343學日本仔和巴西流!
難道迪天奴或南華傑志現在急奏章買入巴西幫,能即時改變香港人的思想和打法嗎?
我們要的是坐和望贏,而不是什麼先死而後生呀!0:3不能接受,一定要加以評擊!

(日本國家隊其中一隻翼係巴西人入籍日本,佢叫三都主,現在還是日本必然正選呀!
 香港要打343,唔該叫d巴西佬過黎入籍再議啦!

[ Last edited by locklock on 2007-6-2 at 01:06 PM ]
作者: -仔仔仔-    時間: 2007-6-2 01:02 PM

友誼賽主要都係試陣
今場輸左,下場就唔會再此陣
人係從失敗中吸取教訓!!!!!
作者: locklock    時間: 2007-6-2 01:05 PM

Originally posted by -仔仔仔- at 2007-6-2 01:02 PM:
友誼賽主要都係試陣
今場輸左,下場就唔會再此陣
人係從失敗中吸取教訓!!!!!
如果今次唔係用本土教練,而係用老外,咁你話0:3會唔會可以接受呀!
大家要求真係越來越低,香港足球唔係真係衰到輸比印尼0:3麻!
話曬場波都有兩件外援港腳,都打到咁屎!一定係排錯陣!

香港往積最衰都係輸比印尼2:3,都有波入,再之前更是未常一敗。
今次肯定係港隊近年來恥辱性大敗,最危險的地方是球迷們莫不關心!

還有這是a級國際友誼賽,會影響香港排名的,現在還未到總結,
到時港隊排名下跌,和仔一定要執包袱!

[ Last edited by locklock on 2007-6-2 at 01:16 PM ]
作者: -仔仔仔-    時間: 2007-6-2 01:51 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-2 01:05 PM:

如果今次唔係用本土教練,而係用老...
咁人地和仔都係第一場教波,又無經驗
輸波係正常喎!!!吸取今次教訓後,下次咪打得好啲囉
你都唔洗要人立刻執包袱o假
好似人地巴西咁勁都唔係場場win啦
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-2 01:58 PM

343係以前本地甲組都打過,和仔當年都好似踢過呢個陣式...
作者: 魔術師    時間: 2007-6-2 08:42 PM

友誼賽只是試陣 試新人..

樓主未免...
作者: x169169    時間: 2007-6-2 09:15 PM

使o吾使o甘激ar你......新官上陣預左輸ga la....
更何況0:3之ma.....輸更多ge都有la.......
作者: locklock    時間: 2007-6-2 10:39 PM

Originally posted by x169169 at 2007-6-2 09:15 PM:
使o吾使o甘激ar你......新官上陣預左輸ga la....
更何況0:3之ma.....輸更多ge都有la.......
照你咁講英軍麥卡倫上台後,比人大數都無所謂!?
你知唔知麥生作客克國就係玩變陣慘敗,外間批評之聲四起!
但今次和仔輸0:3,竟然無人覺得有問題?
Originally posted by 魔術師 at 2007-6-2 08:42 PM:
友誼賽只是試陣 試新人..
樓主未免...
試新陣係事實!重開口講明比你聽,連印尼佬都聽到,343!
試新人就肯定唔係!個個都唔係生面口!

[ Last edited by locklock on 2007-6-2 at 10:50 PM ]
作者: athkabd    時間: 2007-6-2 11:46 PM

人地麥生作客克國玩變陣慘敗, 俾人批評係因為無理由搵場咁重要賽事先黎玩野, 家下友誼賽咋wor, 試下新野唔得咩?
不過... 我都覺得以家下香港隊人腳既質素, 試343係亂黎左d... 中國都尚且以試下, 因為有孫繼海
排名呢家野係影響大賽既抽籤o者, 但既然點抽都係無mud機會出線, 再跌d都無所謂, 俾d空間和佬試下啦~

[ Last edited by athkabd on 2007-6-3 at 12:27 AM ]
作者: hongkongpeople    時間: 2007-6-3 02:11 AM

中場無key man 喎........
作者: rck888    時間: 2007-6-3 03:57 AM

第一場jei~
作者: cfccfcc    時間: 2007-6-4 08:21 AM

Originally posted by locklock at 2007-6-2 12:56 PM:

343打得好就全攻型,打得衰就變...
高尼路咪巴西佬lor~
作者: 王晶    時間: 2007-6-4 09:29 AM

其實 和仔帶隊我覺得係好事
有d少壯派係度好好多 起碼夠膽變
而且 依家既足球 同郭家明 黎新祥果個年代已經唔同左
踢法 節奏都唔同哂 和仔理解得一定多過前2者 起碼佢呢一兩年都仲係一個職業球員
問心果句 你聽左穩守突擊呢句野幾耐呢 起碼十年 係就係穩守呀不過無突擊果下死呢
作者: iknow    時間: 2007-6-4 01:08 PM

hk真係要變通下...
之前成日踢901...但齋守又唔夠穩...
踢343都係好事黎...起碼可以進取返少少...
呢場波算係第一場用343ge正式比賽...
要俾d時間適應...

[ Last edited by iknow on 2007-6-4 at 01:09 PM ]
作者: ~心水~    時間: 2007-6-4 08:50 PM

其實我又覺得343ok既 . . . 之前香港打守勢波又係輸  點解唔改下 本著尼打  可能入多d波尼...

守門員:范俊業

後衛:陳偉豪、高尼路、卓卓

中場:利偉倫、文彼得、梁振邦、潘耀焯

前鋒:朱兆基、陳肇麒、羅志焜

尼個陣營就真係....唉....慢慢尼LA和仔.
作者: darkensun    時間: 2007-6-5 03:41 PM

我認為陣式係死, 人係生, 相同陣式可發揮不同威力
好似車仔同巴塞都係踢4-3-3, 不過用人唔同, 踢法自然不同
如果和仔擺陣擺得好, 用人用得正確, 3-4-3 一樣可以守得穩, 攻得銳
作者: locklock    時間: 2007-6-5 09:05 PM

Originally posted by darkensun at 2007-6-5 03:41 PM:
我認為陣式係死, 人係生, 相同陣式可...
卓卓左右無人,一定死,佢攻強於守,再拍賣高尼路經常走去前場頂死球,
咁你話後面還有誰?陳偉豪一個,變係無可口非,但係變到一跌跌落谷底,
咁你話係咪要鬧啦!不知所謂,佢可能想創造香港最差紀錄!
Originally posted by ~心水~ at 2007-6-4 08:50 PM:
其實我又覺得343ok既 . . . 之前香港...
改係無問題!343係以攻為守的陣式,理應改變最衰都可以破蛋!
但竟然輸0:3,無人講,無人理,重好似好滿意咁,和黎sir差九里遠,
可能找個小學教師,都會教得好過佢。

作者: ronja    時間: 2007-6-5 09:54 PM

呢D咁嘅熱身賽輸十球都冇所謂啦!
最緊要球隊達到和仔試陣嘅目的

和仔努力

P.S.有邊個睇哂嗰場波??
作者: leoglas    時間: 2007-6-5 10:10 PM

我作為一個香港球迷,支持踢進攻足球!
寧願踢3-4-3,輸!
總好過一場悶和,0-0!
香港足球,已經無乜野可以再輸!世界排名俾你悶和幾場,升多兩級有乜用!
不如踢進攻足球而輸,起碼對得住球迷!
連友賽都唔試下新陣?幾時先試?亞洲杯外圍賽?世界杯外圍賽?更加唔會試!
支持和仔!
作者: locklock    時間: 2007-6-5 10:38 PM

Originally posted by leoglas at 2007-6-5 10:10 PM:
我作為一個香港球迷,支持踢進攻足球...
2006-02-22 (三) 0:3  - 香港 vs 卡塔爾  亞洲盃外圍賽 香港大球場 20:00 <<< 卡塔爾和印尼一樣咁勁秋!?
2006-03-01 (三) 0:1  - 孟加拉 vs 香港  亞洲盃外圍賽 作客 / 海外 16:00
2006-08-12 (六) 1:2  - 香港 vs 新加坡  友誼賽 香港大球場 18:00
2006-08-16 (三) 2:2  - 烏茲別克 vs 香港  亞洲盃外圍賽 作客 / 海外 19:00
2006-09-06 (三) 0:0  - 香港 vs 烏茲別克  亞洲盃外圍賽 香港大球場 20:00
2006-10-11 (三) 2:0  - 卡塔爾 vs 香港  亞洲盃外圍賽 作客 / 海外 21:00
2006-11-15 (三) 2:0  - 香港 vs 孟加拉  亞洲盃外圍賽 旺角大球場 20:00
2006-11-29 (三) 1:1  - 印度 vs 香港  亞運會 多哈(GMT+3) 17:15
2006-12-03 (日) 1:2  - 香港 vs 伊朗  亞運會 多哈(GMT+3) 19:45
2006-12-06 (三) 1:0  - 香港 vs 馬爾代夫  亞運會 多哈(GMT+3) 17:15
2006-12-30 (六) 1:0  - 廣東 vs 香港  省港盃 番禺英東體育場 15:00
2007-01-07 (日) 4:2  - 香港 vs 廣東  省港盃 香港大球場 15:30
2007-06-01 (五) 3:0  - 印尼 vs 香港  友誼賽 作客 / 海外 19:00
2007-06-10 (日) --  - 香港 vs 澳門  埠際賽 旺角大球場 18:30
2007-06-19 (二) --  - 香港 vs 中華台北  東亞錦標賽 澳門運動場 15:00
2007-06-21 (四) --  - 香港 vs 關島  東亞錦標賽 澳門運動場 15:00

香港隊幾時有經常出現0:0,只有主場對強隊烏茲別克一場!
希望大家唔好想當然,拿出實據!
港隊不是全無入球能力,不過印尼實力一定唔會和卡塔爾一樣,
如果和仔作客卡塔爾,可能要輸6:0!

[ Last edited by locklock on 2007-6-5 at 10:42 PM ]
作者: leoglas    時間: 2007-6-6 03:01 AM

Originally posted by locklock at 2007-6-5 10:38 PM:

2006-02-22 (三) 0:3[/...
你列晒d數據有咩意思?
唉 ,唔該你睇野唔好只睇字面。
驚你唔明,我講得明白,係寧願香港踢進攻足球而輸,都唔想佢地因驚輸而唔敢踢進攻足球!
我唔知你對香港足球有咩期望又或者同和仔有咩仇口,但凡事總有第一次。第一場就話和仔唔掂,對和仔對落場踢既球員,公平咩?
第一場輸3-0,我覺得無乜大不了,反正香港足球已經沉淪已久,若果仲為左果d咁既「世界排名」而唔敢試新野試新陣,香港足球永遠都係咁。
你叫人唔好想當然,咁你又話如果和仔作客卡塔爾會輸0-6,你都係想當然之嘛!

[ Last edited by leoglas on 2007-6-6 at 03:06 AM ]
作者: locklock    時間: 2007-6-6 10:33 AM

Originally posted by leoglas at 2007-6-6 03:01 AM:
你列晒d數據有咩意思?唉 ,...
未來三場對手甚弱,到時你睇吓和仔可唔可以大數對手,就知我依家講乜!
南華勁帶起球市,但末殺了傑志的成長和努力,更蓋過了港隊的成積下滑。
另大家沉醉於自我聯賽的假復蘇中,這是十分危險的事情。

2007-06-10 (日) --  - 香港 vs 澳門    埠際賽   旺角大球場 18:30 <<< 3:0?
2007-06-19 (二) --  - 香港 vs 中華台北  東亞錦標賽 澳門運動場 15:00 <<< 6:0?
2007-06-21 (四) --  - 香港 vs 關島    東亞錦標賽 澳門運動場 15:00 <<<12:0?

帶得軍,就唔可以玩玩吓,由其是國家隊,因為國家隊的比賽遠比球會少,
一定要貴精不貴多,所以輸一場就一定好大件事,不論係友賽,還是正賽同樣皆是!
黎sir執教一定唔會3:0輸比印尼咁恐怖!試陣就應該留番練習閉門時試,
而不是出國對魚腩隊試。打少個後衞就可以入多一球,這是什麼丫理!?
343係要攻守合一,比443和442更難掌控,因此為何巴西可以用,
而英格蘭一用就慘死,咁顯淺既道理都唔明?

[ Last edited by locklock on 2007-6-6 at 10:40 AM ]
作者: 處處吻    時間: 2007-6-6 11:41 AM

Originally posted by locklock at 2007-6-5 09:05 PM:

卓卓左右無人,一定死,佢攻強於守,再拍賣高尼路經常走去前場頂死球,
咁你話後面還有誰?陳偉豪一個,變係無可口非,但係變到一跌跌落谷底,
咁你話係咪要鬧啦!不知所謂,佢可能想創造香港最差紀錄!

改係無問題!343係以攻為守的陣式,理應改變最衰都可以破蛋!
但竟然輸0:3,無人講,無人理,重好似好滿意咁,和黎sir差九里遠,
可能找個小學教師,都會教得好過佢。
愛之深 責之切 睇得出樓主對香港足球有一定期望
但第一場波輸左就好似俾你判左死刑咁, 咁以後可以搵邊個肩負呢個責任呢!?

同埋你highlight住紅色字果d句子, 就已經流於偏激!!!

假如香港隊之後連台北同關島都贏唔到, 你再激d都未遲~
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-6 12:45 PM

其實我覺得咁樣都吾錯, 可能要慢慢融合 la, 睇多幾場先下論.
作者: ronja    時間: 2007-6-6 08:45 PM

Originally posted by 處處吻 at 2007-6-6 11:41:

愛之深 責之切 睇得出樓主對香港...
只有膚淺嘅人先至會睇D表面嘅嘢

作者: leoglas    時間: 2007-6-6 11:11 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-6 10:33 AM:

未來三場對手甚弱,到時你睇吓和仔...
你都幾過癮,口口聲聲話關心香港足球,但你d留言就好不留情咁踩香港隊同領隊和仔!
一場就已經判左人死刑!這算是支持嗎!
若果真心支持香港足球,無論該球隊係嬴輸,我地都支持!最緊要對波係踢得有鬥心!
你都識講,「因為國家隊的比賽遠比球會少」
球員都需要時間磨合,用新陣唔係友賽試,如你所講,「試陣就應該留番練習閉門時試」,閉門對手係邊個先?咪又係同一班球員,咁試黎做乜?又點試到效果!
作者: 臨配豬    時間: 2007-6-7 10:10 PM

第一場執教試新陣輸0:3就要執包袱, 睇唻你同和仔仇口都好大, 唔俾和仔試下個343, 佢又點知原來唔ok呢? 如果佢試433都輸0:3, 你咪一樣會開post鬧, 442已經唔係大勢所趨, 試新陣絕對有需要, 至於閉門試陣? 同你組隊試啊?
作者: 76    時間: 2007-6-7 11:12 PM

點解針著3-4-3.......

我覺得3線都無出最好gei 人先係死穴

范俊業上3路波唔掂...加上今年少正選打

陳偉豪出親大賽都唔掂....成日失位...

文彼得...唉

羅志焜真係好博...好勤力...不過打親hk team....係邊都係做唔到野.....
作者: locklock    時間: 2007-6-20 01:21 PM

排名 中華台北164 香港115

港隊東亞盃和台北難晉級

由新任教練李健和帶領的香港足球隊,昨日在澳門舉行的東亞盃預賽B組首仗出師不利,
只能一比一逼和世界排名遠遜港隊的中華台北,晉級前景響警號。賽前揚言主攻的
「和仔」承認,球員未踢出賽前部署以致「啞火」。
(和仔唔知會唔會走去打破香港失球最多入球最少的紀錄,不知所謂!

近兩次鬥香港都落敗而回的中華台北,甫開賽五分鐘便取得首次攻門,中場馮保興接應長
傳於禁區內頭槌攻門,僅被港隊門將范俊業撲出,叫港隊抹一把汗。賽事其後進入膠着狀
態,直至下半場,中華台北前鋒黃瑋儀乘守將高尼路滑倒,接應罰球禁區內銅頭一搖頂破
范俊業十指關,不過港隊六分鐘後即憑一個漂亮組織,由羅志焜門前扭過門將呂昆錡射入
空門扳平。

不過,港隊左中場張健峰六十九分鐘禁區內一次準確攔截卻被球證判罰十二碼,兼「兩黃
一紅」出場,幸好范俊業在重射時勇救極刑,而港隊在人少打人多之下力保不失完場。
(如果唔係球證丈義出手,香港隊今濟連金身都不保!

對於今次「考牌戰」失利,李健和拒絕歸咎球證,並慨歎:「己隊上半場完全踢不出水
準,下半場雖有改善但不足夠。球員一直以來在訓練時做到的事,在今仗都未能展現出
來。相反,對手部署相當好,穩守突擊頗具成效,體能及力量比港隊更加優勝。」為港隊
保住一分的英雄范俊業附和道:「新陣並沒有問題,我們國際排名比中華台北高,主攻無
可厚非,只是球員表現欠理想。」中華台北的日本籍教練今井敏明,則表示滿意球隊演
出,謂「本有機會釣到大魚」,可惜戰果令人失望。
(「考牌戰」失利一早知啦,印尼都輸得3:0,還可以指望叻得去邊???

港隊下仗需大勝關島最少十球才有望晉級,李健和表示目標鮮明,會努力鼓勵球員盡全
力,又指他們的表現比賽果更重要。
(希望可以入多過1球啦,唔係和仔應該要下台了!

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-20 at 01:33 PM ]
作者: bigfish    時間: 2007-6-20 02:31 PM

港會好似有個射手叫麥基, 不如搵佢踢港隊, 有機會入關島十一球
作者: amigofans    時間: 2007-6-20 02:32 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-20 01:21 PM:
排名 中華台...
莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?? 睇左香港既領隊咁多年, 小弟真係分吾出郭家明, 黎祥, 招積同和仔有咩分別wor....

反而球員我就睇到好大分別, 就連歐偉卵呢d都上到神枱, 我覺得佢連尹佬7成都無, 更加吾講胡國雄啦...

香港隊之屎, 吾可以壓晒去個manager度, 球員質素低落, 足總既無能, 球市既慘淡, 體苑out左足球, 好多好多因素....點講都無可能佢一條友仔食晒d責任!

附上youtube 80年代胡國雄既一d舊片, 樓主認有香港而家有無d咁既水準既球星??

http://www.youtube.com/watch?v=1BNKlFmxfwk
作者: 拳王洛奇    時間: 2007-6-20 04:32 PM

Originally posted by filter-052fans at 2007-6-20 14:32:

莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?? 睇左香港既領隊咁多年, 小弟真係分吾出郭家明, 黎祥, 招積同和仔有咩分別wor....

反而球員我就睇到好大分別, 就連歐偉卵呢d都上到神枱, 我覺得佢連尹佬7成都無, 更加吾講胡國雄啦...

香港隊之屎, 吾可以壓晒去個manager度, 球員質素低落, 足總既無能, 球市既慘淡, 體苑out左足球, 好多好多因素....點講都無可能佢一條友仔食晒d責任!

附上youtube 80年代胡國雄既一d舊片, 樓主認有香港而家有無d咁既水準既球星??

http://www.youtube.com/watch?v=1BNKlFmxfwk
都同意, 香港隊現時既情況係好多因素所造成
足總既僵化都係令到香港足球從此末落
之前幾年港隊有番些少起色, 就因為足總內有人搞風搞雨
咁就趕走咗一個咁耐而來受到好評既教練
作者: locklock    時間: 2007-6-20 06:59 PM

Originally posted by filter-052fans at 2007-6-20 02:32 PM:
莫非樓主常和仔係希汀克or列克革?...
郭家明, 黎祥, 招積同和仔既分別就係在於對住d咁雞既對手,一定要拿下,即係贏波!而唔係和!
和仔執教至今1勝1和1負,得3失5球,看看他還要敗多少家才能重組港隊成功。
我怕到時香港排名會低過中華台北! (贏澳門因為陳達燊無守籠,唔係又和!)

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-20 at 07:07 PM ]
作者: mtf08420842    時間: 2007-6-20 11:49 PM

hk football係要變
5係邊有新機
打進攻足球
至少令球迷重捨本地足球興趣
變-就由港隊開始
支持和哥
講真
小弟只覺本地賽好悶
1d都5好睇
.......究竟差d咩
香港地大把$ wor~~~
作者: 王晶    時間: 2007-6-21 12:24 AM

其實 轉踢3-4-3 唔係咩壞事 壞在急左少少姐
講真 依家香港隊就算踢穩守突擊又或者全守唔擊 5-3-2 / 6-3-1 要輸既始終要輸
問題在於球員本身 掛名全職 實際上一日操粒半鐘炸
而且好似唔多著重體能 3-4-3踢唔起 其實可能同體能好有關
之前有過post我都講過 場波踢到7,80分鐘 港隊邊個仲爆得起 係卓卓
30年前() 港隊打3前鋒d則擊真係好厲害
http://www.youtube.com/watch?v=L ... related&search=
話雖回頭 就算10年前既李健和都未必有呢種速度
但係2隊都係香港隊香港球員 依家呢隊 真係好慢....

要轉陣 其實唔係一時3刻 就有成績睇 你估打winning咩
要知道港隊打n年單箭頭穩守突擊
前2日睇有線播 中華台北對香港 我未見過香港隊則擊球員快放傳中.......
所以跟本 無用到3-4-3陣式既精髓 2個翼鋒球員好多時都徘徊係右中場位置
似3-6-1多d 所以我覺得其實唔可以全部怪哂和仔
d球員跟唔到領隊既戰術去踢 叫摩連奴黎教都無用
比d耐性喇 佢地谷好d體能 自然有野睇
贏唔贏唔知 起碼有陣形有攻勢 精彩過死守輸幾球

[ Last edited by 王晶 on 2007-6-21 at 12:28 AM ]
作者: amigofans    時間: 2007-6-21 12:28 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-20 06:59 PM:

郭家明, 黎祥, 招積同和仔既分別就...
你呢種想法非常之阿q, 呢個世界吾係五十步同一百步都係一樣比人笑, 我從來吾會覺得郭家明, 黎祥地果班友贏到d弱旅就收貨, 亦吾會怪而家d領隊, 即使佢地有一日輸埋比馬爾代夫, 皆因我覺得贏到星架波, 印尼, 同贏到菲律賓, 馬爾代夫係完全無分別, 因為不論由泰國,星架波到香港, 都係亞洲二三流貨色, 更加吾好講咩國際舞台!

你可以話而家係一種退步既表現, 但係考試攞20分同5分係你心目中真係咁大分別?

你要怪責既反而吾係無能既足總, 無鬼用既年青球員, 無支持足運既政府, 而係一個從未教過波又睇吾出佢係球員上有咩雄才偉略既老牌球員?

你講到佢咁廢又咁屎, 咁出錢請佢帶果班人咪仲白痴?

炒左佢, 又搵邊個帶? 搵番識同你贏d魚腩既黎祥? 定係掉3000萬出黎請希汀克黎教?

請樓主高人賜教賜教!
作者: bigfish    時間: 2007-6-21 01:07 PM

我認同 locklock 兄講法
4-4-2 係英格蘭創立o既陣式, 如果搵英格蘭教練帶隊, 可能會贏到其他亞洲強隊都未定, 幾十年之後更有可能贏到英格蘭以外o既歐洲球隊, 希望足總採納 locklock 兄意見

[ Last edited by bigfish on 2007-6-21 at 01:31 PM ]
作者: amigofans    時間: 2007-6-21 02:19 PM

Originally posted by bigfish at 2007-6-21 01:07 PM:
我認同 locklock 兄講法
4-4-2 係英...
係呀, 好似大魚兄咁面對呢個問題最好, 其實呢d咁既話題認真黎都浪費氣力....

即係香港100公呎短跑, 英國男子乒乓球, 巴西既體操,

最直接不如話, 隔離屋b仔係街場打藍球輸左......

根本不值一提....
作者: ronja    時間: 2007-6-22 05:46 PM

關島領隊走火入魔,關島兵敗如山倒!!!

香港  vs   關島

15 : 1

和仔領導有方!!

支持香港隊!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0