標題: 騎士勝活塞之我見 [打印本頁]

作者: ryo999    時間: 2007-6-3 03:02 PM     標題: 騎士勝活塞之我見

相信唔少人係打東岸final時都會認為piston嬴面大d
因為piston有穩固既防守
有能力封殺james

但經過呢兩個星期
final已經打完
cavs以4-2踢走活塞
有睇過埸波既都知...
piston根本守唔住james
而大部份人更認為cavs只係一人球隊

係度...我希望發表一下我對piston輸既意見

1. 防守雖強 但進攻不值一提

係呢6埸比賽
我完全見唔到key man比立斯能有效打到一個有效既form出黎
除左咸美頓既兜底跳射見效外...大部份時間都係球員自己死衝難衝
當然....最後進攻亦失去效率!

2. 沒有皇牌球員

piston一向以球員實力平均見稱...
因此亦產生了一個大問題
就係關鍵時刻到底由邊一個去主射
相比cavs有james在陣...
相比之下....cavs能有較明顯既選擇

3. 防守太多手

防守多手唔係唔好
但麻煩你見到果個力大如牛既james衝入籃底就好心死開啦
仲掂佢把鬼咩...
佢咁大力....除非你暴力犯規
否則最後弄至3-point play收埸..
係6埸比賽入面見過不下廿次....
實在不明白一支防守能力最強既球隊唔明白呢個道理
作者: ryo999    時間: 2007-6-3 03:09 PM

上帖只係談及piston既失敗之處
呢帖再打騎士既成功之道
(稍等..-.-")
作者: Kaz00086    時間: 2007-6-3 03:09 PM

騎士今個系列賽打起Gibson~~令到外圍有得分保證
作者: mikeycwebb    時間: 2007-6-3 03:31 PM

身為活塞fans的我也認為這個系列賽 活塞係抵輸波
無可否認 騎士打出這個季後賽以來 最出色的表現
大帝的表現不用多談吧 在比賽中內外皆有好表現
而且更屢屢在關鍵時刻為球隊作出貢獻
另外 騎士的替補球員亦係一個勝出的關鍵
除了慣常會有出奇表現的Marshall和Varjero外
Gibson的掘起亦不得不提
其準繩的外投 以及鏟籃搏罰球的功架實在是活塞始料不及的
而且 Gibson在罰球線上的冷靜和命中率真係一招殺著
除彌補了James的頗差的罰球(對一個scorer來說) 也令活塞正選往往過犯纏身
這個不得不歸功於Mike Brown 竟然有這樣的膽色去重用一個rookie 俾個「叻」佢

另外 活塞方面
正如樓主所言 我都覺得佢地根本防唔到James
Prince身形足以令James一爆即彈開
Billips身高不足 經常俾James係面前跳投
Hunter更加唔使講
由於1-on-1 mark不到James的關係
經常要勞煩其他球員double-team
但不獨食的James卻往往能分波到空了的球員
令球隊的其他球員有更多open look的機會
很明顯 Gibson便是當中一個極大的受益者

還有 除了防守方面 進攻亦有不少問題
首先我自己就唔認同樓主所言活塞因為得分平均而唔知俾邊個係關鍵時刻起手
因為 據我看活塞打球的經驗來看 通常Billips都是第一選擇 之後就會是Wallace
事實上 騎士也不一定由James起手射最後d關鍵波
Marshall同D.Jones都曾經射過d關鍵三分波

不過活塞輸波最最最最關鍵的問題
係鬥志既問題
好似第二圈對Chicago咁
當佢地贏左2:0之後
成隊波就好似覺好easy job咁
打起上黎有d老鼠拉龜 好被動
結果爛打好多的騎士就可以贏了
作者: ryo999    時間: 2007-6-3 03:44 PM

Originally posted by mikeycwebb at 2007-6-3 03:31 PM:
身為活塞fans的我也認為這個系列賽 活...
岩...雖然piston多數會以比立斯為首
做第一個選擇
但比立斯又係唔係果種可以係關鍵時刻射入關鍵球既人呢@.@
除左第一埸有救命3分外
好似其餘既埸次都無!

作為關鍵球既主持人
我個人認為一定要有高既心理質素
呢個我認為比立斯有
但...命中率方面
就未算得上合格了!!
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-6-3 04:00 PM

Originally posted by mikeycwebb at 2007-6-3 03:31 PM:
不過活塞輸波最最最最關鍵的問題
係鬥志既問題
好似第二圈對Chicago咁
當佢地贏左2:0之後
成隊波就好似覺好easy job咁
打起上黎有d老鼠拉龜 好被動
結果爛打好多的騎士就可以贏了
係呀 , 唔記得係咪上年 , 佢地己經自恃"生死戰"經驗豐富而食蕉拉~~
作者: AJ9    時間: 2007-6-3 07:30 PM

大家係今季可以睇清楚騎士絶不是齋打占士!!!
騎士FULL~T包括後備整体發揮水準全隊合作平均
占仔而家打法同 (柏賓 A.夏特威)有D相似変化多端唔花巧又實制
下一戰馬刺相信會派寶雲去招呼占仔啦!…
作者: ryo999    時間: 2007-6-3 09:56 PM

Originally posted by AJ9 at 2007-6-3 07:30 PM:
大家係今季可以睇清楚騎士絶不是齋打...
你講得好岩
所以我唔明白d報紙成日話james好勁好勁
一個打5個....
james唔係話唔勁
但我覺得d人太神化佢!!
事實上如你所講...cavs其他球員都唔差
係playoffs亦有出色表現!!
作者: bioamen    時間: 2007-6-3 11:50 PM

after finish watching the game...there r a few things that came into my mind

looked like the cavs wanted the win more than detroit....just look at the effort in fighting for rebounds...lose balls and drawing charges....didn't detroit know the cavs r #1 in grabbing offensive rebounds???

second thing...detroit's trap and zone defence was working for awhile...they trapped lebron in the corner and try 2 force him to make bad passes....but they didn't take an advantage of that on the offensive end.....billups can't find his touch...prince is 1/10...wallance has only 11 points b4 he got rejected in the 4th quater...i don't know wat flip sauders was doing for the whole season after joe dumar hire him and hope he can generate some more offensive for the team...

third...rasheed wallance man...this guy...i don't know wat 2 say about him...he's like ron artest..he gets emotional 2 easily...commiting silly fouls and techs in the crusial 4th quater when the pistons were only down by around 5 points...wat was he thinking man..he's been in the league for long enough 2 know when 2 do wat.....7 techs in this playoff series.....he's just acting childish....

just think of it...this cavs team is not the final version...and they can still beat a team like detroit...there's no luck but hard works !!! they r still missing some more pieces on their back court though...once they have put all the puzzles 2gether..im looking forward to their dominace in the eastern conference!!!

GO CAVS!!! GO!!
作者: ryo999    時間: 2007-6-4 12:45 AM

Originally posted by bioamen at 2007-6-3 11:50 PM:
after finish watching the game...th...
HE..我支持SPURS既

打沉CAVS

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0